Tips για να στολίσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου

by Aggeliki Tsoukana

Καθώς χαράζουν οι πρώτες κρύες μέρες του χειμώνα και οι ήχοι των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών αρχίζουν να αντηχούν στον αέρα, ένα από τα πιο οικεία και αγαπημένα έθιμα επιστρέφει στο σπίτι σου. Στολίζεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτή η στιγμή φέρνει μαζί της την οικογενειακή ζεστασιά και είναι μια ευκαιρία να αναδείξεις την ομορφιά της παράδοσης και να αποτυπώσεις το προσωπικό σου στίγμα σε κάθε λεπτομέρεια. Ενώ στολίζεις, ανασύρεις αναμνήσεις, τις γιορτάζεις, τις μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου και μαζί δημιουργείτε νέες που θα σας συνοδεύουν στα επόμενα χρόνια.

Εδώ θα βρεις μερικές δημιουργικές και πρωτότυπες ιδέες για να κάνεις το δικό σου δέντρο να ξεχωρίζει σε αυτές τις γιορτές!

 

Επιλογή του Σωστού Δέντρου

 

 

Μεγάλο ή μικρό;

Πριν ξεκινήσεις τον στολισμό, είναι σημαντικό να επιλέξεις το σωστό μέγεθος δέντρου. Αυτό εξαρτάται κυρίως από τον διαθέσιμο χώρο στο σπίτι σου.

Αν διαθέτεις ένα ευρύχωρο και ψηλοτάβανο σαλόνι δεν έχεις σχεδόν κανένα περιορισμό, ωστόσο πρέπει να λάβεις υπόψη πως ένα τεράστιο δέντρο απαιτεί και την ανάλογη ποσότητα στολιδιών.

Αν ο χώρος σου είναι περιορισμένος, επίλεξε ένα πιο στενό και κοντό δέντρο και σκέψου το ενδεχόμενο να το τοποθετήσεις πάνω σε ένα τραπεζάκι για να του δώσεις ύψος. Επίσης, μπορείς να αγοράσεις ένα επιτοίχιο δεντράκι με ενσωματωμένα φωτάκια και γάντζους και να του κρεμάσεις μερικά στολίδια. Αυτή η λύση είναι βολική και για όσους έχουν στο σπίτι τους γατούλα, ώστε να αποφύγουν τα ατυχήματα που από τον ενθουσιασμό της ενδέχεται να προκαλέσει στο κλασσικό δέντρο.

 

 

Φυσικό ή τεχνητό;

Εάν προτιμάς το φυσικό δέντρο, επίλεξε ένα που να είναι φρέσκο και πράσινο, με βελούδινα φύλλα. Μια πιο πράσινη λύση αποτελεί η επιλογή ενός φυσικού δέντρου σε γλάστρα. Έτσι κάθε χρόνο θα στολίζεις το ίδιο δέντρο ενώ παράλληλα θα το φροντίζεις και θα το χαίρεσαι για όλο τον υπόλοιπο καιρό.

Αν προτιμήσεις να αγοράσεις τεχνητό δέντρο, επίλεξε ένα πυκνό, που να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο φυσικό και να ταιριάζει στον χώρο σου. Δώσε προσοχή στον τρόπο συναρμολόγησής του ώστε η διαδικασία στησίματος και αποσυναρμολόγησης να είναι απλή και γρήγορη.

 

Πράσινο ή χρωματιστό;

Επίλεξε όποιο χρώμα σου αρέσει και θεωρείς ότι ταιριάζει στον χώρο σου. Το πράσινο είναι μια κλασσική και ασφαλής επιλογή που ταιριάζει παντού και δεν το βαριέσαι ποτέ. Επιπλέον σε ένα πράσινο δέντρο ταιριάζουν κάθε λογής στολίδια και αυτό θα κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη.

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές πιο ιδιαίτερες, όπως το λευκό, το ροζ, το κόκκινο, το μπλε και το φούξια. Εδώ όμως θα πρέπει να προσέξεις τους συνδυασμούς αποχρώσεων που θα κάνεις με τα στολίδια για να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα. Πολύ εντυπωσιακά και γιορτινά είναι και τα δέντρα με μεταλλικά φύλλα σε χρυσαφί ή ασημί. Είναι από μόνα τους λαμπερά και δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από φωτάκια και μερικά απλά στολίδια.

 

 

Φωτισμός

Μόλις στήσεις το δέντρο, ξεκίνησε τον στολισμό του τοποθετώντας τα φωτάκια του. Ξεκίνησε από την κορυφή και με κυκλικές κινήσεις γύρω από το δέντρο πέρασε τα φώτα μέχρι τη βάση.

Επίλεξε φώτα LED για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Ακόμα καλύτερα επίλεξε να τυλίξεις το δέντρο σου με μια έξυπνη ταινία LED ώστε να μπορείς μέσω app να ρυθμίζεις το χρώμα και τη φωτεινότητα ενώ θα μπορείς να δημιουργείς και εντυπωσιακά εφέ.

 

 

Στολίδια

Μετά τα φώτα, σειρά έχουν τα στολίδια. Εδώ μπορείς να εκφράσεις στο έπακρο τη δημιουργικότητά σου συνδυάζοντας κάθε λογής στολίδια ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να δημιουργήσεις.

Αν η προτεραιότητά σου είναι να δώσεις στο δέντρο σου συναισθηματική αξία χωρίς να σε ενδιαφέρει τόσο το στυλ και οι ταιριαστοί χρωματικοί συνδυασμοί, κρέμασε στα κλαδιά του παλιά στολίδια από το πατρικό σου σπίτι, στολίδια της γιαγιάς, χειροτεχνίες που έφτιαξαν τα παιδιά σου στο νηπιαγωγείο, χριστουγεννιάτικα σουβενίρ από ταξίδια και ό,τι άλλο φέρνει όμορφες αναμνήσεις σε εσένα και στην οικογένειά σου. Φρόντισε κάθε χρόνο να εμπλουτίζεις την πολύτιμη αυτή συλλογή σου με νέα στοιχεία και αναμνήσεις.

Αν από την άλλη θέλεις να κάνεις κάτι πιο εντυπωσιακό ή μοντέρνο, παίξε με τις υφές, τα χρώματα και τα σχήματα.

Μια ακόμα όμορφη ιδέα είναι να δημιουργήσεις ένα θεματικό δέντρο. Επίλεξε ένα θέμα και αγόρασε τα σχετικά στολίδια. Θέματα ανάμεσα στα οποία μπορείς να επιλέξεις είναι τα ζαχαρωτά, ο Άγιος Βασίλης, το χιόνι, οι αγαπημένοι παιδικοί ήρωες, τα λουλούδια, τα αστέρια, οι πεταλούδες, ο χιονάνθρωπος, ο καρυοθραύστης και τόσα άλλα.

Η τελική πινελιά θα είναι το στολίδι που θα μπει στην κορυφή. Εκτός από την κλασσική γυάλινη κορυφή ή το αστέρι, ανάλογα με το θέμα που έχεις επιλέξει μπορείς να τοποθετήσεις ένα λουλούδι, έναν φιόγκο, έναν άγγελο, έναν Άγιο Βασίλη, μια χιονονιφάδα, έναν χιονάνθρωπο ή ό,τι άλλο σου αρέσει.

Μόλις ολοκληρώσεις τον στολισμό, το δέντρο σου θα γίνει το επίκεντρο της γιορτής. Χρησιμοποίησέ το ως το τέλειο φόντο για τις οικογενειακές φωτογραφίες ή ως το μέρος για την ανταλλαγή των δώρων.

Και τέλος θυμήσου, το δέντρο το στολίζεις για να αρέσει σε εσένα και τους αγαπημένους σου. Αν σας αρέσει, τότε είναι τέλειο. Καλά Χριστούγεννα!

 

Μπορείς να δεις ακόμη