Το καλοκαίρι τελείωσε. Οι φθινοπωρινές δουλειές του σπιτιού είναι εδώ.

by K-Admin 1

 

Το καλοκαίρι τέλειωσε. Αυτή η φράση από μόνη της σε κάνει να νιώσεις κάπως. Είτε μελαγχολία, είτε προσμονή για τη νέα σεζόν, είτε και τα δύο μαζί. Κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια νέα αρχή κι αυτό ισχύει τόσο για σένα, όσο και για το σπίτι σου.

Οπότε, ξεκίνα τώρα σιγά σιγά τις δουλειές του φθινοπώρου για να και προετοιμασίας ενόψει χειμώνα.

 

Μπαλκόνι

Μάλλον ήρθε η κατάλληλη στιγμή ν’ αποχωριστείς το μπαλκόνι σου, τουλάχιστον την καλοκαιρινή εκδοχή του. Σίγουρα ένα πλυστικό μηχάνημα θα είναι σύμμαχος σου στο πλύσιμο του μπαλκονιού.

Πρώτα-πρώτα, θα πρέπει να μαζέψεις τα καλοκαιρινά έπιπλα, ειδικά αν είναι ξύλινα και κινδυνεύουν από την υγρασία. Αφαίρεσε τα μαξιλάρια, τίναξέ τα, κι αν αφαιρείται το εξωτερικό τους πλύνε τα κι αποθήκευσέ τα σε πλαστικές σακούλες. Ακόμη, στην αποθήκευση θα σου φανούν βολικές και οι σακούλες κενού αέρος. Τοποθετείς μέσα το μαξιλάρι, ρουφάς τον αέρα με μία σκούπα από την οπή κι αποθηκεύεις. Ο χώρος που θα χρειαστείς θα είναι 3 φορές λιγότερος.

Καθάρισε καλά τα έπιπλα με υγρό πανί, άστα να στεγνώσουν και τύλιξέ τα με νάυλον. Αν δεν έχεις κάποιο εσωτερικό χώρο να τα αποθηκεύσεις, αν είναι τυλιγμένα, τουλάχιστον θ’ αποφύγεις τις φθορές.

Αν έχεις στο μπαλκόνι σου φυτά ευαίσθητα στο κρύο, είναι ώρα ν’ αρχίσεις να σκέφτεσαι ν’ αλλάξεις θέση στη γλάστρα τους, μετακινώντας τα σε σημείο που θα λιάζονται περισσότερο και που θα τα φυσάει λιγότερο ο βοριάς.

Επίσης, το φθινόπωρο ενδείκνυται για φύτευση νεών φυτών αλλά και για μεταφύτευση των παλιών σε μεγαλύτερες γλάστρες, ή στο έδαφος.

Αν στο μπαλκόνι σου έχεις εποχικά διακοσμητικά, όπως κεριά, φαναράκια, κρεμαστά που κροταλίζουν με τον άνεμο κ.λπ. είναι ώρα να τα μαζέψεις. Δεν θα ήθελες ούτε να τα φθείρει η υγρασία, ούτε και να τα σπάσει ο αέρας.

Δες όλα τα πλυστικά μηχανήματα

 

Κουρτίνες

Είναι η κατάλληλη στιγμή να περιποιηθείς τις κουρτίνες σου. Σίγουρα το καλοκαίρι, έχοντας διαρκώς ανοιχτά τα παράθυρα, έχουν σκονιστεί αρκετά.

Κατέβασέ τις και πλύνε τις, είτε στο χέρι, είτε στο πλυντήριο στο ειδικό πρόγραμμα. Αν το πλυντήριό σου δεν διαθέτει κάτι τέτοιο, διάλεξε ένα απαλό πρόγραμμα χωρίς στύψιμο. Άπλωσέ τις σε σχοινί μ’ όλο τους το μήκος να κρέμεται, χωρίς να τις χτυπάει άμεσα ο ήλιος και πριν στεγνώσουν πλήρως κρέμασέ τις. Μ’ αυτό τον τρόπο οι κουρτίνες σπάνια χρειάζονται σιδέρωμα ή μπορεί απλά να χρειάζεται να τις περάσεις λίγο με τον ατμό από το σίδερο. Εξαρτάται βέβαια πάντα κι από το ύφασμα.

 

 

Επισκευές – Συντηρήσεις

Ρίξε μια ματιά σ’ όλο το σπίτι. Αν χρειάζεται κάποια επισκευή είναι η κατάλληλη στιγμή να την κάνεις. Βαψίματα, μικροεπεμβάσεις στα υδραυλικά, καθαρισμοί σωληνώσεων και λοιπές δουλειές είναι καλύτερα να γίνουν τώρα παρά το καλοκαίρι που έχεις και τη ζέστη να σε ταλαιπωρεί.

Επίσης, ο περιοδικός καθαρισμός και η απολύμανση συσκευών όπως το πλυντήριο πιάτων, ρούχων ή το στεγνωτήριο μπορούν να γίνουν τώρα.

Κάλεσε τον συντηρητή του καυστήρα για να κάνεις την ετήσια συντήρηση, ώστε να είσαι έτοιμος για τα κρύα. Αν χρησιμοποιείς κλιματισμό για τη θέρμανση του σπιτιού σου, καλό θα ήταν να καλέσεις τον ψυκτικό για έναν έλεγχο. Ο καθαρισμός του τζακιού και της καμινάδας, επίσης, είτε τον κάνεις εσύ, είτε κάποιο ειδικό συνεργείο, μπορεί να πραγματοποιηθεί τώρα.

Ο τακτικός έλεγχος του ηλιακού θερμοσίφωνα καλό είναι να γίνει πριν πιάσουν τα κρύα, ώστε ο ηλιακός ν’ αποδίδει ακόμα και στις ημέρες με μειωμένη ηλιοφάνεια.

 

Ξεκαθάρισμα

Τώρα που αλλάζει η εποχή, θα μπεις πιο εύκολα στην  ψυχολογία του ξεσκαρταρίσματος και ξεκαθαρίσματος.

Ξεκίνα από τα ντουλάπια της κουζίνας. Άδειασέ τα, πέτα ό,τι δεν χρειάζεσαι, καθάρισέ τα με βρεγμένο πανί και ξαναγέμισέ τα μόλις στεγνώσουν.

Προχώρα στο γραφείο σου. Κάνε ένα γενικό ξεκαθάρισμα στα χαρτιά, στις σημειώσεις σου αλλά και στη γραφική σου ύλη. Έτσι θα δημιουργήσεις έξτρα χώρο.

Τα καλλυντικά πρέπει να ξεκαθαρίζονται 2 φορές το χρόνο λόγω του περιορισμένου χρόνου ζωής τους. Αμέσως μετά το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή στιγμή λόγω και των φθορών που μπορεί να έχουν υποστεί από την παρατεταμένη ζέστη.

Τα παπούτσια, εκτός από το ότι πρέπει να μαζευτούν λόγω αλλαγής εποχής από καλοκαιρινά σε πιο κλειστά, μπορούν και να ξεκαθαριστούν. Γιατί να κρατάς παπούτσια που δεν σε βόλεψαν, ή δεν σου κάνουν πια; Μπορείς να τα χαρίσεις σε δικά σου πρόσωπα, ή να τα δόσεις για φιλανθρωπικό σκοπό.

Για τα ρούχα ισχύει το ίδιο. Μπορεί να μην είναι ακόμα η ώρα ν’ αλλάξεις από καλοκαιρινά σε χειμωνιάτικα, όμως μπορείς να ξεκαθαρίσεις ποια θα φορέσεις και του χρόνου και ποια μπορείς να χαρίσεις. Αυτό ισχύει περισσότερο για τα ρούχα και παπούτσια των παιδιών που αλλάζουν συνέχεια νούμερο.

 

Παιδικά δωμάτια

Το τέλος του καλοκαιριού σηματοδοτεί και την αρχή του σχολικού έτους. Θα ήταν βολικό, λοιπόν, να ξεκινήσεις το καθάρισμα του παιδικού δωματίου πριν ακόμα αρχίσει το σχολείο και δεν βρίσκεις έπειτα ελεύθερο χρόνο.

Αν δεν το έχεις ήδη κάνει, καλό θα ήταν τα σχολικά βιβλία που δεν χρειάζονται πια, να τα στείλεις για ανακύκλωση. Αν δεν είναι φθαρμένα, ή γραμμένα, μπορείς να τα επιστρέψεις στο σχολείο, προκειμένου να δοθούν σ’ άλλα παιδιά.

Ξεκαθάρισε τη γραφική ύλη κι όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο σχολείο. Πλύνε τις τσάντες και τις κασετίνες και κάνε μια γενική καταγραφή του τι χρειάζεται να προμηθευτείς ακόμα.

Πριν προχωρήσεις στην καθαριότητα, προσπάθησε να έχεις ξεφορτωθεί ο,τιδήποτε περιττό κι άδειασε κάποιους χώρους, όπως ράφια και συρτάρια, για να υποδεχτούν τα καινούρια βιβλία και τετράδια.

 

Διακόσμηση

Αν είσαι απ’ αυτούς που διαθέτουν το μεράκι και τη διάθεση ν’ αλλάζουν διακόσμηση ανάλογα με την εποχή, όπως ριχτάρια στους καναπέδες, χαλάκια, κουρτίνες και κουρτίνες μπάνιου, τραπεζομάντηλα κ.λπ., μάλλον πρέπει ν’ αρχίσεις να τα μαζεύεις, να τα πλένεις και να τ’ αποθηκεύεις σταδιακά για να μην σου πέσει όλη η δουλειά μαζεμένη το χειμώνα.

 

Κλινοσκεπάσματα

Αν πριν αποθηκεύσεις τις χειμωνιάτικες κουβέρτες δεν τις έπλυνες, καλό θα ήταν, αν διαθέτεις λίγο ελεύθερο χρόνο, να το κάνεις τώρα.  Πλύνε τις και τοποθέτησέ τις στα ράφια της ντουλάπας σου ώστε να είναι πανέτοιμες για χρήση στα πρώτα κρύα.

Δες πλυντήρια ρούχων μεγάλης χωρητικότητας

 

Μάζεψε προμήθειες

Αν διαθέτεις τζάκι και το χρησιμοποιείς συστηματικά το χειμώνα μπορείς να προμηθευτείς από τώρα τα ξύλα σου.

Παράγγειλε μια γενναία ποσότητα ξύλων, ανάλογα με τις προσφορές που θα βρεις διαθέσιμες. Συνήθως αυτή την εποχή θα τα βρεις φθηνότερα και θα είναι στεγνά και ποιοτικά. Έτσι, και θα είσαι πανέτοιμος μόλις αρχίσει το κρύο, αλλά και θα επιμερίσεις το κόστος της θέρμανσης σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ίδιο κάνε αν καις πέλλετ, ή μπρικέτες.

Αντίστοιχα, αν ζεσταίνεσαι με πετρέλαιο, μόλις ξεκινήσει η εποχή διανομής πετρελαίου, συνήθως κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο, παράγγειλε το πετρέλαιό σου γιατί μπορεί να πετύχεις καλύτερη τιμή.

 

 

Κάνε αγορές

Αν χρειάζεται ν’ αγοράσεις για το χειμώνα θερμαντικά σώματα όπως σόμπα, ηλεκτρικό καλοριφέρ, κλιματιστικό, ακόμα κι αφυγραντήρα, κάνε το τώρα.

Επειδή αυτά τα είδη τώρα είναι εκτός μεγάλης ζήτησης, μπορεί να πετύχεις καλύτερες τιμές. Ενδεχομένως να υπάρχουν σε προσφορά μοντέλα της περσινής σεζόν, οπότε επωφελήσου.

Ακόμα, αν κάνεις την αγορά σου τώρα, δεν θα συμπίπτει στην ίδια χρονική περίοδο το κόστος απόκτησης και λειτουργίας της συσκευής σου, οπότε θα νιώθεις πιο ανάλαφρος οικονομικά.

 

Ξεκίνα λοιπόν με κάποιες, αν όχι όλες τις παραπάνω εργασίες, όσο νωρίτερα γίνεται. Κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα μην το μεταθέτεις για αύριο!

 

Μπορείς να δεις ακόμη