|  |  | 

Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Πανακότα εσπρέσο με σάλτσα σοκολάτας

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Είναι το τέλειο επιδόρπιο που θα κλείσει ιδανικά ένα ωραίο δείπνο σε φίλους. Άσε που δεν θα χρειαστεί να ρωτήσεις κανέναν αν θέλει καφέ. Γιατί εδώ μιλάμε για καφέ και για γλυκό μαζί!

 

 

Υλικά (για 1 φόρμα του λίτρου, ή για 12 ατομικά φορμάκια):

  • 100ml καφέ εσπρέσο
  • 400ml γάλα
  • 600ml κρέμα γάλακτος
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 20γρ. ζελατίνη σε σκόνη

 

Υλικά για τη σάλτσα σοκολάτας:

  • 100γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 150γρ. γάλα πλήρες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρούμι, ή κονιάκ

 

Εκτέλεση:

  1. Βάλε τη ζελατίνη σε λίγο κρύο νερό να φουσκώσει για 7 λεπτά.
  2. Βάλε σε κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τον καφέ. Το τοποθετείς σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύεις με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη κι ο καφές. Περιμένεις να πάρει βράση και τότε τραβάς το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  3. Ρίχνεις τη φουσκωμένη ζελατίνη μέσα. Συνεχίζεις ν’ ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Περνάς το μείγμα από λεπτή σήτα κι αφήνεις να κρυώσει αρκετά.
  4. Λαδώνεις ελαφρά μια φόρμα, ή 12 φορμάκια πλαστικά ατομικά κι αδειάζεις μέσα το μείγμα. Αφού κρυώσει εντελώς, βάζεις τη φόρμα, ή τα φορμάκια στο ψυγείο για 4-6 ώρες τουλάχιστον μέχρι να πήξει η πανακότα.
  5. Ετοιμάζεις τη σάλτσα της σοκολάτας. Διαλύεις το κορν φλάουρ σε λίγο από το γάλα και βάζεις το υπόλοιπο σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνεις μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα κι ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Τότε προσθέτεις το μείγμα του κορν φλάουρ και συνεχίζεις ν’ ακακατεύεις μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τη μεταφέρεις σε μπολ, ανακατεύεις μέσα το ποτό της επιλογής σου κι αφήνεις να κρυώσει εντελώς.
  6. Για να ξεφορμάρεις με ευκολία την, ή τις πανακότες βουτάς τη φόρμα, ή τις φορμίτσες σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Περιχύνεις με την κρύα σάλτσα σοκολάτας και σερβίρεις.

 

 

Δείτε ακόμη