Το Παγκόσμιο Κύπελλο σε υπερυψηλή ανάλυση με την κατάλληλη TV!

by Aggeliki Tsoukana

Οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι έχουν ήδη μαρκάρει την 20η Νοεμβρίου, την ημέρα έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Για πρώτη φορά η γιορτή του ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί σε αραβική χώρα και μάλιστα χειμώνα. Για 4 ολόκληρες εβδομάδες (20/11 – 18/12) θα παρακολουθήσουμε τις 32 κορυφαίες εθνικές ομάδες να διεκδικούν το πολυπόθητο τρόπαιο.

Κάποιοι τυχεροί, θα βρεθούν στο Κατάρ και θα δουν από κοντά όλα τα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά και τις εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές που φέρουν τα 8 υπερσύγχρονα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τις 32 εθνικές ομάδες. Για τους περισσότερους, όμως, η τηλεόραση θα γίνει παράθυρο στο ποδοσφαιρικό θέαμα.

Έτσι, οι περισσότεροι φίλοι του ποδοσφαίρου είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στην αναζήτηση μιας καλύτερης τηλεόρασης. Όχι μόνο γιατί δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες στο γήπεδο, αλλά και γιατί υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που τους ενοχλούν όταν βλέπουν τα ματς στην TV. Η μεγαλύτερη ενόχληση των φιλάθλων όταν συντονίζουν τους δέκτες τους για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο είναι ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους παίκτες, δεν έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν την μπάλα όταν αυτή περνά από φωτεινές σε πιο σκοτεινές περιοχές του γηπέδου, καθώς και το γεγονός ότι η οθόνη είναι πολύ μικρή. Και κάπου εδώ, τα μεγάλα πάνελ και οι υπερύψηλές αναλύσεις γίνονται απαραίτητες για όλους.

 

 

Ανάλυση και υπερυψηλή ανάλυση

Η ανάλυση είναι ένας όρος που υποδεικνύει πόσο πυκνές είναι αυτές οι μικροσκοπικές κουκκίδες, τα pixel, τοποθετημένα στην οθόνη. Τα μεμονωμένα pixel συνδυάζονται για να δημιουργήσουν την εικόνα που βλέπεις στην οθόνη, έτσι ώστε όσο υψηλότερα είναι τα pixel τόσο υψηλότερη είναι η ανάλυση.

Έτσι, με τον όρο υπερυψηλή ανάλυση ή υπερυψηλή ευκρίνεια (UHD, Ultra-High Definition) αναφερόμαστε στην εικόνα που περιγράφεται με τέσσερις ή οκτώ φορές περισσότερα pixel σε σχέση με όσα περιγράφουν την εικόνα μιας ταινίας σε δίσκο Blu-ray, ή μιας εκπομπής σε ένα επίγειο κανάλι.

Για να χαρακτηριστεί ως UHD μία οθόνη ή ένας προβολέας θα πρέπει να προσφέρει εικόνα που απαρτίζεται το λιγότερο από 8 εκατομμύρια ενεργά pixel (ανάλυση 3840×2160) και αναλογίες widescreen (16:9). Έτσι, το «K» σε 4K σημαίνει Kilo (1000), δηλαδή μια τηλεόραση που έχει επιτύχει οριζόντια ανάλυση περίπου 4.000 pixel.

 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο με μια τηλεοράσεις 4Κ και 8Κ

Μπορεί η επίγεια τηλεόραση να μην έχει ακόμα ξεκινήσει τις μεταδόσεις σε 4K. Αυτό σημαίνει ότι πολύ συχνά θα βλέπεις προγράμματα με τυπική (SD) ή υψηλή (HD) ανάλυση μέσω της 4K UHD συσκευής σου. Αν όμως γινόταν απλά εμφάνιση του σήματος όπως αυτό ερχόταν σε SD ή HD, το πιο πιθανό θα ήταν να διακρίνεις τα pixels, ειδικά σε SD. Αυτό δε θα ήταν καθόλου ευχάριστο, οπότε κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το λεγόμενο upscaling, η αναβάθμιση εικόνας/ανάλυσης. Για να το θέσουμε απλά, το upscaling παίρνει μια κανονική μετάδοση ή καταγραφή και την κάνει να φαίνεται καλύτερη. Οπότε εάν βλέπεις οποιοδήποτε κανάλι σε μία τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και μετά σε μία τηλεόραση 4K UHD θα παρατηρήσεις αισθητή βελτίωση.

Το upscaling είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό με μία 8K ΤV. Δηλαδή μια τηλεόραση που έχει οθόνη με 7.680 οριζόντια και 4.320 κατακόρυφα pixel με συνολικά περίπου 33 εκατομμύρια pixel. Η τηλεόραση 8Κ είναι η τηλεόραση με την υψηλότερη ανάλυση που έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα μεταξύ τηλεοράσεων UHD (εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας). Με τέσσερις φορές περισσότερα pixel από μια τηλεόραση 4Κ, η 8K εμφανίζει μια πιο έντονη και λεπτομερή ποιότητα εικόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις 8Κ TVs τα pixel είναι τόσο μικρά που δεν μπορούν να διακριθούν ακόμη και από κοντινή λήψη, καθιστώντας τις εικόνες με μεγάλη λεπτομέρεια πραγματικότητα.

 

 

Μεγάλο εύρος οθόνης για να είσαι στο κέντρο της δράσης

Μια μεγάλη τηλεόραση είναι εντυπωσιακή και σε βάζει περισσότερο μέσα στη δράση, είτε αφορά στην κάθε φάση του αγώνα, είτε σε μία κινηματογραφική ταινία. Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί οι υπέρ-υψηλές αναλύσεις 4Κ και 8Κ, σου δίνουν τη δυνατότητα να κάθεσαι κοντά και να απολαμβάνεις τέλεια εικόνα, ακόμα και σε μεγαλύτερου μεγέθους τηλεόραση.

Έτσι, για να παρακολουθείς τους αγαπημένους σου αθλητές, αθλητικές διοργανώσεις και όλα τα highlights του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου με εκπληκτική λεπτομέρεια, σου προτείνουμε να διαλέξεις μία 4K ή 8Κ TV, από 55-60 ίντσες και πάνω, με ΟLED ή QLED Panel ή άλλη αντίστοιχη τεχνολογία οθόνης.

Μην το καθυστερείς άλλο, λοιπόν. Μπες στο www.kotsovolos.gr και ανακάλυψε τις πιο σύγχρονες 4Κ και 8Κ TVs. Για να απολαύσεις το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και τις επόμενες διοργανώσεις για πολλά χρόνια.

Μπορείς να δεις ακόμη