Kοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η βασική συνταγή και 2 ακόμη τρόποι για να το αναβαθμίσουμε γευστικά!

 

 

Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο

Κλασικό κι αξεπέραστο με όλα τα γνώριμα αρώματα του λεμονιού, της μουστάρδας, της ρίγανης και του ελαιόλαδου, που μεγαλώσαμε.

 

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1,5 κιλό, ολόκληρο
  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 σκελίδες σε φετούλες
  • ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
  • ρίγανη ξερή
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση (αν ψήσετε ολόκληρο κοτόπουλο)
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε καλά, μέσα έξω αν είναι ολόκληρο.
  2. Παίρνουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια. Βάζουμε από μισό κρεμμύδι μέσα στις 2 λεμονόκουπες και τις τοποθετούμε μέσα στην κοιλίτσα του κοτόπουλου.
  3. Ανακατεύουμε το μισό βούτυρο με τη μισή μουστάρδα, το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού, λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη και αλείφουμε το κοτόπουλο παντού.
  4. Τέλος, πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο και το τοποθετούμε σε ταψί ή γάστρα με καπάκι. Δένουμε τα ποδαράκια του με σπάγκο ψησίματος.
  5. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια ή κυδωνάτες, να έχουν το ίδιο μέγεθος. Τις ρίχνουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και με λίγο μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Προσθέτουμε τις φετούλες του σκόρδου, την υπόλοιπη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τον μισό χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  6. Απλώνουμε τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το κρασί. Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι ή το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 40 λεπτά.
  7. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και ελέγχουμε το ψήσιμο. Περιχύνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε τις πατάτες. Ξαναβάζουμε τη γάστρα στον φούρνο, αν είναι απαραίτητο γυρίζουμε το κοτόπουλο και ψήνουμε το φαγητό για λίγο ακόμη, μέχρι να πάρει όλο ένα ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.
  8. Πριν σερβίρουμε, κόβουμε τον σπάγκο από τα πόδια του κοτόπουλου και αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και το κρεμμύδι από την κοιλιά του.
  9. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Κοτόπουλο ψημένο πάνω σε κουτάκι μπίρας

Μοιάζει να βγήκε μόλις από τη σούβλα και είναι τόσο ζουμερό που δεν θα το πιστεύεις.

 

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο κουτάκι μπίρας
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα καυτερή
  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατατούλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, στεγνώνουμε και τοποθετούμε τις πατάτες σε λεκανίτσα μαζί με τη φλούδα τους. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο και το σκόρδο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λιωμένο σκόρδο, την καπνιστή πάπρικα, το καγιέν, το θυμάρι, τη μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο μέσα έξω.
  3. Ανοίγουμε το κουτάκι της μπίρας, χύνουμε λίγο στο μπολ με τις πατάτες και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού. Στερεώνουμε το κοτόπουλο πάνω του από τη μεριά της κοιλιάς.
  4. Με ένα πινέλο το αλείφουμε παντού σχολαστικά με το μείγμα που ετοιμάσαμε και τοποθετούμε τριγύρω του το μείγμα με τις πατάτες.
  5. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα. Ύστερα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175οC και ψήνουμε για 50 λεπτά ακόμη. Αν χρειαστεί, σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα.

 

 

Γιορτινό κοτόπουλο με μπαχαρικά και πορτοκάλι

Αυτή η εκδοχή του αγαπημένου ψητού κοτόπουλου είναι πιο αμπιγιέ, φοράει τα καλά του κι είναι έτοιμο να καθίσει ακόμη και στα γιορτινά τραπέζια μας.

 

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο ή κομμένο σε μερίδες
  • 1 πορτοκάλι σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο μαλακωμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών
  • 2 γλυκοπατάτες σε χοντρά κομμάτια
  • 2 μεγάλες πατάτες σε χοντρά κομμάτια
  • 300 γρ. λαχανάκια Βρυξελών
  • 2 κουτ. σούπας κράνμπερις
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο σε φουντίτσες
  • 1 φλιτζάνι κρασί σαμιώτικο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι σε κομμάτια

 

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις γλυκοπατάτες, με τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα λαχανάκια. Αλατοπιπερώνουμε καλά, πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών, προσθέτουμε τις φέτες του σκόρδου και του ελαιόλαδου και ανακατεύουμε.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλου μέσα κι έξω. Ανακατεύουμε το βούτυρο με το μείγμα των μπαχαρικών, το λιωμένο σκόρδο και τη ζάχαρη και με ένα πινέλο αλείφουμε το κοτόπουλο παντού.
  3. Το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού και αραδιάζουμε τα λαχανικά τριγύρω. Ανάμεσα τοποθετούμε τις φέτες από το πορτοκάλι, το ξύλο της κανέλας, τα κράνμπερις και φουντίτσες δεντρολίβανου.
  4. Περιχύνουμε με το γλυκό κρασί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το φαγητό και τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
  5. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμη ή μέχρι να ροδοκοκοκκινίσει όμορφα και να καλοψηθούν τα λαχανικά.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος.

Μπορείς να δεις ακόμη