Το πλυντήριο ρούχων του φοιτητή

by K Admin

shutterstock_239744278

 

 

Συγκεντρώσαμε όλες τις ερωτήσεις (φυσικά, και τις απαντήσεις τους) που θα κάνεις στον πωλητή όταν έρθει η ώρα να επιλέξεις ένα πλυντήριο ρούχων για τη νέα, φοιτητική ζωή σου.

 

Τι χωρητικότητα θα πρέπει να έχει το πλυντήριο μου;

Εξαρτάται από τη χρήση που σκοπεύεις να του κάνεις. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από χωρητικότητες που μπορούν να σε βολέψουν σε ότι σκοπεύεις να κάνεις. Θα βρεις από μικρά πλυντήρια που χωράνε τρία κιλά ρούχα έως πραγματικά θηρία των δεκαπέντε κιλών. Ένας φοιτητής όπως εσύ, που μένεις μόνος σου, μάλλον πρέπει να καταλήξεις σε μια μέση λύση εάν σκοπεύεις να πλένεις μόνο ρούχα. Ένα πλυντήριο χωρητικότητας από 5-7 κιλών είναι μια καλή επιλογή. Όμως εάν σκοπεύεις να πλένεις και το κάτι παραπάνω σε μέγεθος θα χρειαστεί να ανέβεις κατηγορία.

Τι είναι το κάτι παραπάνω; Αν χρειαστεί να πλύνεις ένα πάπλωμα, ή αν χρειαστεί να βγάλεις ένα κάλυμμα από κάποιο έπιπλο, π.χ. έναν καναπέ κρεβάτι ή μια πολυθρόνα, τότε θα χρειαστείς σίγουρα κάτι μεγαλύτερο από έξι κιλά και που ίσως να πρέπει να φτάνει και τα οκτώ κιλά χωρητικότητας. Επίσης τα πράγματα αλλάζουν εάν υπάρχει ένας ή περισσότεροι συγκάτοικοι καθώς ο όγκος των ρούχων θα αυξάνεται και καλό είναι να έχεις σίγουρα κάτι με χωρητικότητα πάνω από έξι κιλά.  Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι δεν είναι καλή ιδέα να παραφορτώνεις το πλυντήριο. Για να καταλάβεις, οι κατασκευαστές θεωρούν ότι το πλυντήριο έχει πολύ βάρος όταν το έχεις γεμίσει κατά τα τρία τέταρτα, ενώ υπάρχουν για παράδειγμα οι πετσέτες που πρέπει να πλένονται μόνες τους σε μισογεμάτο πλυντήριο μιας και όταν βραχούν αυξάνουν λόγω της υφής τους το βάρος της πλύσης.

Μην πέσεις στην παγίδα να γεμίζεις υπερβολικά το πλυντήριο σου για να ξεμπερδέψεις, διότι έτσι το μόνο που θα πετύχεις είναι λιγότερο καθαρά ρούχα, ενώ, φρόντισε να πλένεις ομοειδή ρούχα και χρώματα μαζί για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις. Επιλογές για να γλιτώνεις χρόνο και να κάνεις γρήγορα υπάρχουν αρκετές και προσφέρονται από τη σύγχρονη τεχνολογία.

 

Δηλαδή;  Μπορώ για παράδειγμα να έχω ένα πλυντήριο που εάν χρειάζομαι ένα ρούχο σχετικά γρήγορα μπορεί να μου κάνει τη χάρη;

Σαφέστατα. Αρκεί να επιλέξεις ένα πλυντήριο που να έχει γρήγορο πρόγραμμα. Γενικά, το θέμα με την επιλογή προγραμμάτων είναι κάτι που πρέπει να προσέξεις αγοράζοντας πλυντήριο μιας και θα σε βοηθήσει, και καλύτερα αποτελέσματα να έχεις αλλά και την γρήγορη επιλογή όταν την χρειάζεσαι.  Πλέον υπάρχουν στην αγορά πλυντήρια τα οποία μπορούν να σου έχουν πλύνει τα ρούχα που χρειάζεσαι σε ένα γρήγορο πρόγραμμα των δεκαπέντε λεπτών. Προσοχή όμως:  Τα ρούχα αυτά θα πρέπει να μην είναι πολύ λερωμένα και το συνολικό βάρος της πλύσης καλό θα είναι να μην ξεπερνάει τα 2 κιλά, κάτι μάλλον εύκολο αφού εάν θέλεις κάτι γρήγορα, λογικά θα είναι ένα το πολύ δύο κομμάτια .

Ο ελάχιστος χρόνος λοιπόν θα είναι 15 λεπτά, ενώ πρέπει να προσέξεις στα πλυντήρια που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, να μην βάλεις πάνω από 20 g απορρυπαντικό αλλιώς ενδέχεται το απορρυπαντικό να παραμείνει πάνω στα ρούχα και να μην διαλυθεί, αφήνοντας ανεπιθύμητους λεκέδες.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το πλυντήριο που θα επιλέξεις θα δεις και ποια προγράμματα θα έχεις στη διάθεσή σου ανάλογα με το τι θέλεις να πλύνεις. Τα πλυντήρια έχουν δύο ρυθμίσεις, αυτή του προγράμματος και αυτή της θερμοκρασίας. Το πρόγραμμα ρυθμίζεται ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος που έχεις να πλύνεις, το πόσο βρώμικα είναι τα ρούχα και κάποιες φορές την σκληρότητα του νερού. Η  θερμοκρασία έχει να κάνει και με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά αλλά κυρίως με το πόσο βρώμικα είναι τα ρούχα. Χαρακτηριστικά προγράμματα είναι αυτά για τα βαμβακερά, τα συνθετικά ή τα πιο ευαίσθητα (λινά) ρούχα. Καλό είναι αν τα διαθέτει το πλυντήριό σου να τα ακολουθείς γιατί φέρνουν καλά αποτελέσματα.

Εάν δεν επιλέξεις κάποιο από τα γρήγορα προγράμματα, να έχεις υπόψη σου ότι τα σύγχρονα πλυντήρια, προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και νερό (και άρα να είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον) συνήθως έχουν προγράμματα που διαρκούν για πάνω από δύο ώρες.

 

Πολύ ακούγεται αυτό. Και δεν καίει πολύ ρεύμα το πλυντήριο;

Αντίθετα, όπως είπαμε, γίνεται για λόγους εξοικονόμησης. Από την άλλη, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να το βάζεις να λειτουργεί νυκτερινές ή μεσημεριανές ώρες, εάν έχεις ενεργοποιημένο το νυχτερινό ρεύμα. Έτσι και οικονομία στο ρεύμα θα κάνεις και θα έχεις έτοιμο το πλυντήριο για άπλωμα μόλις ξυπνήσεις το πρωί.

 

shutterstock_373243048

 

Μια και το αναφέραμε, το άπλωμα δεν είναι το φόρτε μου. Τι γίνεται με τα στεγνωτήρια;

Τα στεγνωτήρια είναι εξαιρετικής χρησιμότητας συσκευές που μπορείς να αγοράσεις και χωριστά, αλλά θα βρεις και συσκευές που συνδυάζουν και τις δύο λειτουργίες. Γενικά, σου λύνουν τα χέρια όχι μόνο όταν βαριέσαι, αλλά ειδικά το χειμώνα και το φθινόπωρο όταν η υγρασία δεν αφήνει τα ρούχα να στεγνώσουν στην απλώστρα, όταν βρέχει και εσύ δεν έχεις κάποιο σκεπαστό μέρος για να βάλεις τα ρούχα να στεγνώσουν ή ακόμα, στη σύγχρονη Αθήνα με τον πολύ καπνό από τζάκια και σόμπες γλυτώνοντας από το να αποκτήσουν τα ρούχα σου άσχημη οσμή. Αλλά και το καλοκαίρι και την άνοιξη είναι χρήσιμα, ειδικά όταν βιάζεσαι.

Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αρκετά μεγάλη γκάμα για να επιλέξεις σε διάφορα μεγέθη και χωρητικότητες, αλλά εδώ πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ακόμα πιο πολύ ότι δεν πρέπει να το γεμίζεις πολύ γιατί δεν θα έχεις καθόλου καλά αποτελέσματα. Και αυτά διαθέτουν προγράμματα στα οποία ρυθμίζεις κυρίως τον χρόνο στεγνώματος αλλά και το είδος του υφάσματος ή ρούχου που έχεις βάλει μέσα. Και πάλι είναι καλή ιδέα να βάζεις να στεγνώνουν μαζί ομοειδή πράγματα (π.χ. πετσέτες και σεντόνια) για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

 

Ναι, αλλά εάν έχω και τις δύο συσκευές, δεν πιάνουν πολύ χώρο;

Υπάρχει μια λύση που έχει αποδειχθεί πολύ πρακτική τα τελευταία χρόνια για όσους επιλέξουν να αγοράσουν και τις δύο συσκευές και δεν είναι άλλη από την τοποθέτηση της μια πάνω στην άλλη, σε μορφή στήλης. Απλά πρέπει να λάβεις υπόψη σου μερικά σημαντικά πράγματα, όπως το να έχεις μετρήσει πολύ προσεκτικά το χώρο που θα μπει το πλυντήριο και να αγοράσεις ένα στεγνωτήριο το οποίο είσαι βέβαιος ότι έχει τις διαστάσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν να μπει πάνω από το πλυντήριο, ενώ καλό είναι να ρωτήσεις ποιες συσκευές ταιριάζουν για τον σκοπό αυτό, κάτι που αναγράφεται στα εγχειρίδια του κατασκευαστή τους. Πριν οριστικοποιήσεις την όποια διάταξη, σιγουρέψου ότι μπορείς να φτάσεις τον πίνακα ελέγχου του στεγνωτηρίου που θα έχεις στην κορυφή για να μη βρεθείς προ απροόπτου.

Κατά τα άλλα, αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα σετ βάσης σύνδεσης πλυντηρίου και στεγνωτηρίου, που θα σου επιτρέψει να βάλεις τη μια συσκευή πάνω στην άλλη. Αυτή διαθέτει βίδες και σίδερα που θα σου επιτρέψουν να σφίξεις τις συνδέσεις μεταξύ των δύο συσκευών ώστε να παραμένουν σταθερές όσοι και εάν είναι οι κραδασμοί.  Προσοχή: αγόρασε το σωστό σετ γιατί αλλιώς μπορεί να έχεις προβλήματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την ακύρωση της εγγύησης του προϊόντος σου.

Από εκεί και πέρα όπως είπαμε, το στεγνωτήριο μπαίνει πάντα από πάνω γιατί είναι πιο ελαφρύ. Μην το επιχειρήσεις μόνος σου, θέλει δύναμη και χέρια, φώναξε κάνα δυο φίλους σου να σε βοηθήσουν με τα σηκώματα και τις μανούβρες. Τέλος, κάνε όλες τις απαραίτητες συνδέσεις και είσαι έτοιμος.

 

Πάντα το πλυντήριο μου φαινόταν κάπως δύσκολο στον χειρισμό. Μήπως υπάρχει πια κάποια τεχνολογία που μπορεί να μου λύσει τα χέρια;

Βεβαίως και υπάρχει αν και λογικά στην πορεία θα βγάλεις την άκρη και χωρίς αυτή, αλλά μιας και ρώτησες ας την αναφέρουμε. Πρόκειται για μια τεχνολογία που διαθέτουν οι Siemens/ Bosch και ονομάζουν i-DOS αλλά και μια ανάλογη της Miele που λέγεται TwinDos. Τι κάνει η τεχνολογία αυτή; Πολύ απλά αποφασίζει εκείνη για το πόσο απορρυπαντικό να βάλει σε κάθε πλύση, ενώ εσύ το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να γεμίζεις το δοχείο κάθε περίπου είκοσι πλύσεις.

Δεν είναι μόνο το πλεονέκτημα του ότι έτσι τα καταφέρνεις εάν δεν έχεις εμπειρία, αλλά έτσι γλυτώνεις να έχεις και να χειρίζεσαι δοσομετρητές, να κρίνεις εσύ πόσο βρώμικα είναι τα ρούχα, πόσο σκληρό είναι το νερό, κ.ο.κ.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα πλυντήρια που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα; Αφού έχεις βάλει μέσα, ποσότητα για περίπου είκοσι πλύσεις σε υγρό ή σκόνη, το πλυντήριο ζυγίζει τα ρούχα, υπολογίζοντας πόσο βρώμικα είναι και καθορίζοντας τη σκληρότητα του νερού, με το σύστημα αυτό να μην υπολογίζει απλά πόσο απορρυπαντικό πρέπει να χρησιμοποιήσει, αλλά και πόσο νερό θα αντλήσει, ρυθμίζοντας με τον σωστό τρόπο τον αριθμό των προπλύσεων και ξεβγαλμάτων που απαιτούνται για κάθε ξεχωριστό φορτίο ρούχων.

Όλο αυτό, πέρα από την ξενοιασιά που προσφέρει μιας και το μόνο που κάνεις εσύ είναι να γεμίζεις το δοχείο μια φορά κάθε είκοσι πλύσεις, προσφέρει οικονομία σε πολλαπλά επίπεδα, σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν τις πλύσεις του πλυντηρίου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία της Bosch η χρήση του i-dos εξοικονομεί έως και 11 λίτρα απορρυπαντικού με το ακόμα πιο εντυπωσιακό νούμερο που εξοικονομείται να είναι αυτό της ποσότητας του νερού, που μπορεί να φτάσει και τα 7.000 λίτρα.

Ταυτόχρονα, και πέρα από το όλο ζήτημα της οικονομίας και ξενοιασιάς που προσφέρουν, τα συστήματα αυτά, επιλέγοντας τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες πλύσης, προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των λεκέδων και στην γενικότερη αποτελεσματικότητα της πλύσης σε όλα τα επίπεδα. Έτσι έχεις πιο καθαρά ρούχα, αλλά και περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου και για διάβασμα.

 

Αν αγοράσεις το πλυντήριο ή το στεγνωτήριο από τον Κωτσόβολο και όλο τον εξοπλισμό του φοιτητικού σου σπιτιού θα κερδίσεις δωροεπιταγές για αγορές από το ΙΚΕΑ!

 

Μπορείς να δεις ακόμη