Τσάντες και θήκες για να μεταφέρεις με ασφάλεια το φορητό σου υπολογιστή

by K Admin

shutterstock_339549050

 

 

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η χρήση ενός φορητού υπολογιστή είναι η φορητότητά του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να το παίρνεις μαζί σου, όποτε και όπου το χρειάζεσαι. Βέβαια, για να μπορείς να μεταφέρεις με ασφάλεια το φορητό σου υπολογιστή χρειάζεσαι και το απαραίτητο αξεσουάρ, δηλαδή μία θήκη, ή, ακόμα καλύτερα, μία τσάντα για να προστατεύεις τη συσκευή από γρατζουνιές, χτυπήματα ή πτώσεις. Με ένα γρήγορο ψάξιμο θα βρεις δεκάδες διαφορετικές τσάντες και θήκες για το Windows laptop ή το Macbook σου. Ποια είναι όμως η κατάλληλη για εσένα;

 

Συμβατότητα – Προσοχή στις διαστάσεις

Ο πιο σημαντικός παράγοντας στην επιλογή τσάντας για laptop ή Macbook είναι οι διαστάσεις που πρέπει να έχει (η τσάντα)  για να χωράει το φορητό σου υπολογιστή. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να σιγουρευτείς πώς το μέγεθος της τσάντας είναι το σωστό, δηλαδή σύμφωνα με τις διαστάσεις (ίντσες οθόνης) του φορητού υπολογιστή σου. Δεν πρόκειται να δυσκολευτείς για να βρεις το κατάλληλο μέγεθος τσάντας, γιατί, εκτός από τις κλασικές διαστάσεις (π.χ. 13-14 ή 16-17 ίντσες) θα συναντήσεις επίσης τσάντες που είναι συμβατές με πάνω από δύο μεγέθη, δηλαδή, για παράδειγμα, μπορούν να στεγάσουν φορητούς υπολογιστές 15 έως 17,3 ίντσες. Προφανώς, ένα notebook 17,3 ιντσών δεν πρόκειται να χωρέσει σε μια τσάντα που προορίζεται για ένα μοντέλο 14 ιντσών. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν θα θέλεις να αγοράσεις μια τσάντα 17,3 ιντσών για έναν πολύ μικρότερο υπολογιστή.

 

Τα βασικά είδη τσάντας για laptop

Η επιλογή του ίδιου του φορητού υπολογιστή γίνεται με βάση τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σου. Το ίδιο ισχύει και με την επιλογή της τσάντας για laptop. Κάθε τύπος τσάντας προσφέρει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ευκολίες. Ας δούμε λοιπόν τους πιο κοινούς τύπους τσάντας για laptop.

 

laptop_trolleyΤσάντες laptop τρόλεϊ

Οι τσάντες τρόλεϊ είναι κατασκευασμένες όπως και πολλές κοινές τροχήλατες βαλίτσες, και είναι εξοπλισμένες με δύο ή τέσσερα ροδάκια. Μία τροχήλατη τσάντα φορητού υπολογιστή μπορεί να είναι μια πολύ καλή λύση για τους χρήστες που έχουν ιδιαίτερα βαρύ laptop και δεν θέλουν να μεταφέρουν το φορητό υπολογιστή τους σε τσάντα πλάτης ή ώμου που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καταπόνηση της πλάτης. Γενικότερα, οι τροχήλατες τσάντες προσφέρουν περισσότερο χώρο για επιπλέον αξεσουάρ, σε σχέση με τις τσάντες ώμου ή τσάντες τύπου sleeve.

 

Θήκες μεταφοράς (laptop sleeves)laptop_sleeve

Η τσάντα τύπου sleeve είναι σχεδιασμένη για να χωράει ένα φορητό υπολογιστή και τίποτα άλλο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι θήκες μεταφοράς δεν φέρουν καν χερούλι. Αντ’ αυτού, έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται / χωράνε σε μία άλλη, μεγαλύτερη τσάντα, ωστόσο προστατεύουν το φορητό σου υπολογιστή. Τα laptop sleeves συνήθως κατασκευάζονται από σκληρό πλαστικό ή μαλακό, εύκαμπτο υλικό όπως το νεοπρένιο.

 

Τσάντες laptop χαρτοφύλακας / ταχυδρόμουshutterstock_214804714

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια εποχή που κανένας εργαζόμενος γραφείου δεν πήγαινε πουθενά χωρίς χαρτοφύλακα με λαβή στο άνω μέρος, τα στυλ έχουν αλλάξει πολύ από τότε. Σήμερα, το πιο δημοφιλές είδος χαρτοφύλακα είναι softsided και φέρει ρυθμιζόμενο ιμάντα, επιτρέποντας στο χρήστη να τη μεταφέρει είτε στον ώμο, είτε χιαστί. Πολλές τσάντες laptop έχουν σχεδιαστεί με αυτόν τον τρόπο. Ο συγκεκριμένος τύπος τσάντας απευθύνεται στους χρήστες που δεν μεταφέρουν το φορητό υπολογιστή τους σε μεγάλες αποστάσεις, ή που έχουν ιδιαίτερα ελαφρύ laptop. Η τσάντα «ταχυδρόμου» είναι εύκολη στη μεταφορά – π.χ. μπορείς να μεταφέρεις το φορητό υπολογιστή σου σε ποδήλατο ή μοτοσικλέτα – ενώ αποτελεί ένα κομψό αξεσουάρ για το laptop σου.

 

 

Σακίδια πλάτης για laptoplaptop_backpack

Οι τσάντες μεταφοράς πλάτης για laptop γίνονται επίσης ολοένα και πιο δημοφιλείς, και προτιμώνται ιδιαίτερα από το νεανικό κοινό και τους φοιτητές. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι τσάντες δεν διαφέρουν και πολύ από τα τυπικά σακίδια πλάτης, αλλά έχουν προστατευτική θήκη στο εσωτερικό τους για να τοποθετείς εκεί το φορητό υπολογιστή σου. Και πάλι, πρόκειται για μια καλή επιλογή για τους χρήστες που οδηγούν μοτοσικλέτα ή για εκείνους που μετακινούνται συχνά. Ορισμένοι χρήστες προτιμούν τη τσάντα πλάτης – σε σχέση με τη τσάντα ταχυδρόμου – επειδή διανέμει το βάρος πιο ομοιόμορφα μεταξύ των δύο ιμάντων, και ως εκ τούτου προκαλείται λιγότερη πίεση στην πλάτη και τους ώμους.

 

 

Χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις

Εκτός από το τύπο της τσάντας laptop, είναι επίσης σημαντικό να λάβεις υπόψη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που προσφέρει για να επιλέξεις μια τσάντα που θα ταιριάζει στο τρόπο ζωής σου, ενώ θα προστατεύει την πολύτιμη συσκευή σου. Το πλεονέκτημα με την αγορά μίας τσάντας για laptop είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει μια ειδική θήκη για το φορητό υπολογιστή. Συνήθως, οι κατασκευαστές αναφέρουν – στα χαρακτηριστικά του προϊόντος –  την ύπαρξη αυτής της ειδικής θέσης για το laptop. Απλά, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι ταιριάζει με το μέγεθος του φορητού υπολογιστή σου. Το πιο ιδανικό είναι το laptop να εφαρμόζει ακριβώς μέσα στη θήκη της τσάντας (ή τουλάχιστον να μην «επιπλέει» ο υπολογιστής μέσα στη τσάντα), έτσι ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης ή πτώσης, το laptop να παραμείνει στη θέση του. Κάτι δηλαδή σαν τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο.

 

Υλικό κατασκευής

Αν μία τσάντα laptop διαθέτει σκληρά ή μαλακά μέρη, το εξωτερικό στρώμα της τσάντας πρέπει να είναι προστατευτικό και ανθεκτικό. Άλλωστε, αυτή είναι η πρώτη γραμμή προστασίας του φορητού υπολογιστή από το εξωτερικό περιβάλλον. Η τσάντα θα πρέπει να είναι αδιάβροχη, ή τουλάχιστον ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες. Στην περίπτωση των τσαντών που είναι κατασκευασμένες από μαλακό υλικό, θα πρέπει να υπάρχει μια προστατευτική εσωτερική θήκη ή θύλακας για τον ίδιο το φορητό υπολογιστή έτσι ώστε να παραμένει ασφαλής και προστατευμένος.

 

Ιμάντες

shutterstock_45023020Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό οι ιμάντες της τσάντας να είναι ανθεκτικοί, αφού αν υπάρχει αστοχία υλικού, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει πτώση της τσάντας και ενδεχομένως να υποστεί ζημιά ο φορητός υπολογιστής, ειδικά αν η τσάντα σου πέσει από μεγάλο ύψος. Οι ιμάντες θα πρέπει να προσαρτώνται με ασφάλεια στη τσάντα μεταφοράς, ενώ πρέπει να αντικατασταθούν ή να επιδιορθωθούν άμεσα αν υπάρχει κάποια ένδειξη φθοράς.

 

Εσωτερική θήκη για το laptop

Μία καλά δομημένη τσάντα φορητού υπολογιστή θα πρέπει να διαθέτει θήκη που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το ίδιο το laptop. Αυτό σημαίνει ότι η θήκη πρέπει να είναι κατασκευασμένη από μαλακό υλικό που δεν θα υπάρχει περίπτωση να βλάψει ή να γρατσουνίσει την επιφάνεια του υπολογιστή. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις οι θήκες αυτές χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα βέλκρο (velcro) ή πλαστικούς συνδετήρες, καθώς ένα μεταλλικό φερμουάρ μπορεί να προκαλέσει γρατσουνιές. Φυσικά, όταν επιλέγεις τσάντα για laptop, ο φορητός υπολογιστής θα πρέπει να ταιριάζει όσο το δυνατόν απόλυτα με το μέγεθος της θήκης καθώς έτσι δεν πρόκειται να φύγει από τη θέση του, ακόμα και αν η τσάντα είναι ανοιχτή.

 

Αποθηκευτικοί χώροι

Εκτός από τα laptop sleeves, οι περισσότερες τσάντες για laptop διαθέτουν χώρο και για την αποθήκευση άλλων αντικειμένων, μαζί με τον ίδιο το φορητό υπολογιστή. Ορισμένες προτάσεις μπορεί να έχουν μόνο χώρο για τα αξεσουάρ, όπως το τροφοδοτικό και το ποντίκι. Ωστόσο, οι χρήστες που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη τσάντα φορητού υπολογιστή για να πηγαίνουν στην εργασία τους θα χρειαστούν μία τσάντα με επιπλέον θήκες για φακέλους, έγγραφα, στυλό, ή άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την εργασία τους. Σε περίπτωση που η τσάντα θα χρησιμοποιηθεί για ταξίδι, μια έξυπνη επιλογή είναι τσάντα που διαθέτει πολλούς χώρους για ακόμη περισσότερα αξεσουάρ, όπως για περιφερειακά (π.χ. εξωτερικός σκληρός δίσκος), ή για το tablet σου. Τέλος, ορισμένες τσάντες laptop περιλαμβάνουν μία μικρή αδιάβροχη τσέπη έτσι ώστε να τοποθετείς ένα μπουκάλι νερό, ενώ ταξιδεύεις χωρίς το φόβο διαρροής ή να χυθεί νερό πάνω στο laptop.

 

Κλειδαριά

Ορισμένες τσάντες για laptop είναι εξοπλισμένες με κλειδαριές, έτσι ώστε ακόμα και αν πέσουν σε λάθος χέρια, να υπάρχει ακόμα ένα επίπεδο προστασίας. Για ορισμένους χρήστες, αυτό αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν η τσάντα δεν φέρει κλειδαριά, μπορείς επίσης να αγοράσεις ξεχωριστά ένα μικρό λουκέτο για να ασφαλίσεις τη τσάντα σου.

 

Θέλεις να αγοράσεις τσάντα ή θήκη για laptop;

Τώρα που γνωρίζεις το τι μπορεί να σου προσφέρει κάθε τύπος τσάντας / θήκης για laptop, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω προτάσεις.

 

c10292522-1

Thule Sleeve για Laptop έως 15”

Υπάρχουν θήκες για laptop που συνδυάζουν εντυπωσιακό στυλ, εργονομία και εντυπωσιακά ανθεκτική προστασία. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Thule Sleeve. Πρόκειται για σκληρή θήκη με φερμουάρ για Windows laptop και Macbook Air 13”. Υπάρχει εσωτερικό λάστιχο που συγκρατεί το laptop στη θέση του, καθώς ανοίγει η θήκη, και εσωτερική επένδυση για προστασία από γρατζουνιές και χτυπήματα.

 

 

c10292552-1

Τσάντα ώμου Thule TGAE-2253

Αν χρειάζεσαι περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους, για να μεταφέρεις διάφορα αξεσουάρ μαζί με το Macbook Pro σου, τότε η λύση ακούει στη τσάντα ώμου Thule TGAE-2253. Είναι κατασκευασμένη από σκληρό, ανθεκτικό υλικό, με δυνατότητα χρήσης του Mac ακόμα και μέσα στη θήκη. Επίσης, διαθέτει εσωτερικό διαχωριστικό με επιπλέον τσέπες για αξεσουάρ.

 

 

c10195272-1Port 15.6″ Firenze Top Grey Τσάντα Laptop

Πρόκειται για μία κομψή και στιλάτη τσάντα για laptop και έρχεται με ενισχυμένη θήκη από υψηλής πυκνότητας αφρώδες υλικό που απορροφά τους κραδασμούς. Επιπλέον, διαθέτει ειδική θήκη για το tablet και τα αξεσουάρ σου, ενώ στη μπροστινή τσέπη μπορείς να τοποθετήσεις το φορτιστή, το τηλέφωνο σου και άλλα αξεσουάρ, όπως στυλό, επαγγελματικές κάρτες κ.λπ. Τέλος, το πίσω λουράκι σου επιτρέπει να τη μεταφέρεις σε τροχήλατη βαλίτσα, ενώ υπάρχει και αφαιρούμενος ιμάντας για να μεταφέρεις εύκολα το laptop στον ώμο σου.

 

 

Wenger Cobalt 15.6″ Blue Τσάντα Laptopc10212452-1

Έχεις να μεταφέρεις πολλά πράγματα μαζί με το laptop σου; Τότε ίσως πρέπει να επενδύσεις σε μία τσάντα πλάτης, όπως είναι η Wenger Cobalt. Διαθέτει χωρητικότητα μέχρι και 15 κιλά, ενώ προσαρμόζεται άνετα στους ώμους σου χάρη στις ρυθμιζόμενες τιράντες.

 

Βρες ακόμη περισσότερες τσάντες και θήκες για το laptop για να μεταφέρεις παντού τον υπολογιστή σου!

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη