Έξυπνοι τρόποι για να αξιοποιήσεις τις «μαγικές» ιδιότητες του καφέ

by K Admin

coffee_1

 

Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, καθώς είναι αγαπημένο ρόφημα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης. Ωστόσο, χάρη στις πολλές φυσικοχημικές ιδιότητες που διαθέτει αυτό το «μαγικό φασόλι» μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές περιπτώσεις τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για το κήπο μέχρι για το πλύσιμο μαγειρικών σκευών!

 

Ρίξε μια ματιά σε όσα μπορείς να κάνεις με τον καφέ.

 

Στον κήπο σου

Η χρήση του καφέ ως λίπασμα (φρέσκο ή μη) βοηθάει τα αγαπημένα σου φυτά να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν.

 

Απομακρύνει παράσιτα και τρωκτικά

Η οξύτητα και το έντονο άρωμα του καφέ είναι ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες, ενώ η αντιστοίχηση του με μερικές φλούδες πορτοκαλιού μπορεί να υπερφορτώσει τους οσφρητικούς υποδοχείς των – ανεπιθύμητων για τον κήπο μας – αιλουροειδών και ορισμένων τρωκτικών.

 

Προσελκύει τα «χρήσιμα» σκουλήκια

Εκτός από το να απομακρύνει κάποια παράσιτα από τον κήπο σου, ο καφές προσελκύει ορισμένους χρήσιμους μικροοργανισμούς, όπως είναι ο γαιοσκώληκας, που βελτιώνουν την ποιότητα του χώματος.

 

Μην πετάς το κατακάθι του καφέ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσεις το κατακάθι του καφέ στον κήπο σου αντί να το πετάξεις στον κάδο απορριμμάτων. Το κατακάθι του καφέ είναι πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και άλλα μεταλλικά στοιχεία που το καθιστούν ένα εξαιρετικό φυσικό λίπασμα για τον κήπο σου. Σε ορισμένα λαχανικά, όπως τα καρότα ή ραπανάκια, ρίχνοντας το κατακάθι του καφέ μαζί με το σπόρο, ενισχύεται η βλάστηση και η ανάπτυξη των φυτών. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι το κατακάθι του καφέ, όταν κομποστοποιηθεί μαζί με τα άλλα υπολείμματα, βελτιώνει και τη δομή του εδάφους, με αποτέλεσμα την αλλαγή του χρώματος στα λουλούδια, όπως οι ορτανσίες, γαρδένιες, καμέλιες και αζαλέες. Χρειάζεται προσοχή, όμως, στο πόσο κατακάθι καφέ θα ρίξεις γύρω από τις ρίζες των φυτών καθώς η αυξημένη δόση καφέ μπορεί να βλάψει τα φυτά σου.

 

 

Όμορφες και ταυτόχρονα χρήσιμες κατασκευές

 

Ορισμένοι καλλιτέχνες είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν τον καφέ ως μέσο για να δημιουργήσουν εντυπωσιακούς και όμορφους πίνακες. Βέβαια, επειδή μπορεί να μην σου αρέσει η ζωγραφική, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να δημιουργήσεις με κόκκους καφέ που θα στολίσουν το σαλόνι ή το δωμάτιο σου και παράλληλα θα σου φτιάξουν τη διάθεση.

 

Κεριά με άρωμα από κόκκους καφέcoffee candle

Ενώ ο ίδιος ο καφές έχει τη δυνατότητα να ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση μας, μερικές φορές κάτι τόσο απλό όσο το άρωμα του καφέ μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Μπορείς λοιπόν να φέρεις τη μυρωδιά ενός καφεκοπτείου στο σπίτι σου με κεριά από κόκκους καφέ. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή: σε ένα βαζάκι ρίξε κόκκους καφέ και στη συνέχεια από πάνω θα τοποθετήσεις ένα μικρό αρωματικό κερί. Η θερμότητα από το κερί θα κάνει τους κόκκους καφέ να ευωδιάσουν! Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερα βάζα (π.χ. από μαρμελάδα) στα οποία θα τοποθετήσεις ένα μακρόστενο κερί και στη συνέχεια θα τα γεμίσεις με κόκκους καφέ.

 

Όμορφα διακοσμητικά

Οι κόκκοι καφέ μπορούν να διακοσμήσουν το χώρο σου χωρίς κόπο και χρόνο. Ενδεικτικά, μπορείς χρησιμοποιήσεις μια πορσελάνινη η ξύλινη πιατέλα στην οποία θα έχεις ρίξει μέσα κόκκους καφέ. Δώσε χρώμα τοποθετώντας από πάνω μικρά πλαστικά φυτά.

 

 

Καφές και στη μαγειρική

Η «φυσική» θέση του καφέ είναι σε κάποιο ντουλάπι ή χώρο στην κουζίνα σου, δίπλα στην καφετιέρα σου για παράδειγμα. Επομένως, ακόμα και αν δεν είσαι λάτρης του καφέ, γιατί να μην τον χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα; Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, παρακάτω σου προσφέρουμε ορισμένες ιδέες.

 

Ξηρή μαρινάδα

Φτιάξε ένα μείγμα μπαχαρικών με πάπρικα, καστανή ζάχαρη, πιπέρι, κρεμμύδια, σκόρδο, κολίανδρο και πρόσθεσε λίγο αλεσμένο καφέ. Το αποτέλεσμα θα είναι μια υπέροχη ξηρή μαρινάδα για τα παϊδάκια, τις μπριζόλες και το κοτόπουλο!

 

Δώσε άρωμα στις σάλτσες σου

Εκτός από ξηρή μαρινάδα, ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άρωμα σε σάλτσες για κρέας ή να αντικαταστήσει το κρασί σε μια μαρινάδα, να δώσει μια πιο βαθιά και γήινη γεύση σε μια βινεγκρέτ, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά με σάλτσες για μανιτάρια. Ρίξε λίγο στιγμιαίο καφέ (το πολύ 1-2 κουταλιές του γλυκού) στη σάλτσα του ψητού και θα μας θυμηθείς!

 

 

Άλλες χρήσεις στην κουζίνα σου

Κράτα το κατακάθι του καφέ γιατί μπορεί να κάνει θαύματα και στην κουζίνα σου.

 

Απομάκρυνε τις δυσάρεστες μυρωδιές από το ψυγείο

Από το ξεχασμένο μπολ με το κουνουπίδι που άφησες ανοιχτό και το χαλασμένο λαχανικό ή φρούτο που έμεινε ξεχασμένο για καιρό στο ψυγείο μέχρι λεκέδες από κέτσαπ που έχουν κολλήσει στο ράφι, έχουν σαν αποτέλεσμα να αναδύονται δυσάρεστες μυρωδιές κάθε φορά που ανοίγεις το ψυγείο σου. Υπάρχει ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να απομακρύνεις τις ενοχλητικές μυρωδιές που παραμένουν στο ψυγείο: Αφού πρώτα καθαρίσεις τους λεκέδες που μπορεί να υπάρχουν στο ψυγείο, τοποθέτησε ένα μπολάκι ή φλιτζάνι με κατακάθι καφέ στο κάτω ράφι του ψυγείου για τουλάχιστον 48 ώρες. Ο καφές θα απορροφήσει τις άσχημες μυρωδιές.

 

Καθάρισε κατσαρόλες και τηγάνια

Χρησιμοποίησε το κατακάθι του καφέ για να αφαιρέσεις ξεραμένα / καμένα υπολείμματα φαγητού στις κατσαρόλες και τα τηγάνια. Το κατακάθι του καφέ λειτουργεί ως λειαντικό, και σε συνδυασμό με ένα σφουγγάρι ή σύρμα θα σε βοηθήσει να αφαιρέσεις υπολείμματα από το μαγείρεμα. Στη συνέχεια ξέπλυνε με σαπούνι και ζεστό νερό για να απομακρύνεις τον καφέ και να απολυμάνεις τα σκεύη. Ή μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο πιάτων σου.

 

Στο σπίτι

shutterstock_423833095Ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αποσμητικό χώρου για όλους τους χώρους του σπιτιού, ή ακόμα και για να καλύψεις γρατζουνιές στα έπιπλα. Δες παρακάτω πως μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά.

 

Καφές ως αποσμητικό χώρου

Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κερί με κόκκους καφέ, μπορείς απλά να τοποθετήσεις ένα βάζο με κόκκους καφέ στο μπάνιο σου ή στο σαλόνι σου. Η μυρωδιά δεν θα είναι τόσο «δυνατή» ωστόσο, καθώς συνήθως κινούμαστε μέσα στο σπίτι ή/και ανοίγουμε και κλείνουμε πόρτες, θα υπάρχουν σύντομες «εκρήξεις» από ευωδία φρεσκοφτιαγμένου καφέ σε όλο το χώρο σου. Επίσης, μπορείς να τοποθετήσεις το κατακάθι του καφέ σε μια παλιά κάλτσα (καθαρή, προφανώς) ή καλτσόν και να τη δέσεις για να δημιουργήσεις φορητό αποσμητικό χώρου. Τοποθέτησε το κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου σου ή πάνω από ένα κρυφό αεραγωγό στο σπίτι για να διαχέεται η μυρωδιά σε όλους τους χώρους.

 

Απόκρυψε τις γρατζουνιές στα έπιπλα

Αν υπάρχουν ξύλινα έπιπλα με γρατζουνιές, μπορείς να τις κρύψεις (τις γρατζουνιές) με… λίγο καφέ! Ρίξε μια κουταλιά αλεσμένου καφέ σε ένα μικρό μπολ με καυτό νερό και άφησε τον καφέ να καθίσει για λίγα λεπτά. Χρησιμοποίησε μια μπατονέτα ή ένα πινέλο για να τρίψεις το κατακάθι καφέ στις γρατζουνιές. Μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα του ξύλου, ωστόσο είναι μια καλή λύση για να τις αποκρύψεις.

 

Προσωπική υγιεινή

Ναι, ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την προσωπική μας υγιεινή.

 

Αποσμητικό χεριών

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να μυρίζουν τα χέρια σου σκόρδο ή κρεμμύδι που μαγείρεψες νωρίτερα. Χρησιμοποίησε μια κουταλιά αλεσμένο καφέ για να τρίψεις καλά τα χέρια σου και στη συνέχεια ξέπλυνε τα με νερό. Ο καφές θα απορροφήσει την άσχημη μυρωδιά και τα χέρια σου θα ευωδιάσουν. Εναλλακτικά, μπορείς να δημιουργήσεις σαπούνι για τα χέρια με βάση τον καφέ, συνδυάζοντας σαπούνι με κατακάθια καφέ  για να τρίψεις τα χέρια σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αιθέρια έλαια της επιλογής σου έτσι ώστε να μην είναι τόσο έντονη η μυρωδιά του.

 

Βαφή μαλλιών

Εάν θέλεις να σκουρύνεις το χρώμα των μαλλιών σου, ανακάτεψε μισό φλιτζάνι μάσκα μαλλιών ή μαλακτική κρέμα με μισό φλιτζάνι καφέ φίλτρου και άφησε το να κρυώσει. Στη συνέχεια, ρίξε το μείγμα στα μαλλιά σου και άφησε το να καθίσει για περίπου μία ώρα. Έπειτα μπορείς να τα λούσεις. Αυτή η διαδικασία θα κάνει τα μαλλιά σου πιο σκούρα, λαμπερά και πιο υγιή.

 

Φυσική μάσκα για απολέπιση μαλλιών

Ο καφές μπορεί πραγματικά να προσθέσει λάμψη στα μαλλιά σου, καθώς και να επιταχύνει την ανάπτυξη τους. Απλά, τοποθέτησε το κατακάθι του καφέ σε ζεστό νερό για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια σούρωσε το. Άπλωσε καλά το κατακάθι στα βρεγμένα μαλλιά σου κάνοντας απαλό μασάζ και στη συνέχεια ξέπλυνε τα. Με αυτό τον τρόπο θα κάνεις απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της υγρασίας του και καθαρίζοντας τέλεια την τρίχα. Μπορείς επίσης να προσθέσεις τα κατακάθια στο σαμπουάν ή το αφρόλουτρο σου για καθημερινή απολέπιση.

 

Φυσική απολέπιση προσώπου

Σε ένα μπολ ανακάτεψε το κατακάθι του καφέ ή δύο κουταλιές της σούπας σκόνη καφέ με αιθέριο έλαιο της επιλογής σου (καρύδας, αμυγδαλέλαιο, jojoba, κ.λπ.) και άπλωσε το στο πρόσωπο σου για ενυδάτωση, μείωση ρυτίδων, για να αφαιρέσεις του μαύρους κύκλους ή τις σακούλες κάτω από τα μάτια και για σύσφιξη του δέρματος.

 

Καφές και στο πλύσιμο των ρούχων

Σου αρέσει ο καφές φίλτρου; Με αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω θα σου αρέσει ακόμα περισσότερο.

 

Τέλος στα μαύρα ρούχα που γίνονται γκρι

Αν τα μαύρα βαμβακερά ρούχα σου (όπως μπλούζες, παντελόνια, φούστες) έχουν ξεθωριάσει και το μαύρο χρώμα τους έχει χάσει τη «λάμψη» του, πρόσθεσε στο πρόγραμμα «ξέβγαλμα» του πλυντηρίου σου δύο κούπες έτοιμου στιγμιαίου καφέ. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσεις το χρώμα τους και θα τους χαρίσεις την όψη του καινούργιου!

 

Πολλοί περισσότεροι λόγοι που λατρεύουμε τον καφέ

Για τους περισσότερους από εμάς, ο καφές είναι λατρεία και μας αρέσει να πίνουμε αρκετούς μέσα στην ημέρα. Οι επιπλέον χρήσεις του (όλα τα παραπάνω δηλαδή) είναι επιπλέον λόγοι για να τον αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο!

Μπορείς να δεις ακόμη