ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2024: ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΨΗΣΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΟΥ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

by Aggeliki Tsoukana

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ακόμα γιορτή της ελληνικής παράδοσης, μια ημέρα όπου συνηθίζεται η κατανάλωση ψητού κρέατος και για να την ευχαριστηθούμε όπως πρέπει, θα έπρεπε κανονικά η επόμενη ημέρα να είναι… αργία. Τουλάχιστον, ακολουθεί η Παρασκευή, άρα με μια μόνο ανάσα έρχεται το Σαββατοκύριακο.

Οι επιλογές που έχεις για το πώς θα περάσεις την ημέρα είναι πρώτον να αναζητήσεις τραπέζι σε μια ταβέρνα, δεύτερον να κάνεις παραγγελία στο κατάστημα της αρεσκείας σου και να απολαύσεις τις δημιουργίες τους άνετος στο σπίτι σου, με κρασί, μπύρα και καλή μουσική, τρίτον να φροντίσεις ο ίδιος για το ψήσιμο των φαγητών, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το ταλέντο σου να φέρνεις στο πιάτο των καλεσμένων σου νόστιμο και ζουμερό φαγητό. Για το τι και πόσο κρέας θα αγοράσεις, απλά θα κάνεις μια επίσκεψη στο κρεοπωλείο που εμπιστεύεσαι. Για όλα τα σύνεργα που θα χρειαστείς την ημέρα εκείνη, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις μια βόλτα είτε στο eshop, είτε σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος.

 

 

Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΨΗΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Όλα ξεκινάνε από μια ποιοτική και αξιόπιστη ψησταριά που θα φιλοξενήσει και θα επιμεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ποιοτικό κρέας που έχεις διαλέξει για εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Οι κατηγορίες είναι δύο. Ψησταριές υγραερίου και ψησταριές κάρβουνου. Και στις δύο περιπτώσεις, μπορείς να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα χωρίς ιδιαίτερο κόπο, αρκεί να έχεις όρεξη και μεράκι.

Οι ψησταριές υγραερίου είναι θα έλεγε κανείς περισσότερο αυτοματοποιημένες, καθώς η προθέρμανσή τους πραγματοποιείται εύκολα και γρήγορα με το γύρισμα ενός κουμπιού. Μάλιστα, διαθέτουν διαφορετικές ρυθμίσεις, για να πετύχεις την ιδανική θερμοκρασία, ανάλογα το κρέας και το πόσο θέλεις να το ψήσεις. Με το ψήσιμο δεν δημιουργείται έντονος καπνός, παρά μόνο από τα λίπη που καίγονται, οπότε μια ψησταριά υγραερίου είναι εξαιρετική επιλογή αν θέλεις να την τοποθετήσεις στο μπαλκόνι σου, μιας και δεν θα “ενοχλήσεις” τους γείτονες με την τσίκνα.

Οι ψησταριές κάρβουνου είναι για εσένα που προτιμάς τον πλέον παραδοσιακό τρόπο για να ψήσεις το κρέας. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι τη νοστιμιά του ψημένου κρέατος στα κάρβουνα δύσκολο να τη συναγωνιστεί κανείς, αν και ο καλός ψήστης μπορεί να προσαρμόζεται σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Μια ψησταριά κάρβουνου είναι πιο εύκολη στη μεταφορά της, καθώς είναι πιο μικρή σε μέγεθος και μπορείς πολύ απλά να την τοποθετήσεις στην ταράτσα σου, για να μην ενοχλείται κανένας από τις μυρωδιές και να απολαμβάνεις κοψίδια με την παρέα σου ακόμα και τις όμορφες καλοκαιρινές βραδιές.

Σε περίπτωση που ακόμα δεν έχεις αποφασίσει τι τύπος ψησταριάς ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου, μπορείς να συμβουλευτείς τον αναλυτικό οδηγό αγοράς που θα βρεις στο Kblog. Εναλλακτικά, έλα σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος, όπου οι έμπειροι σύμβουλοι πωλήσεων θα απαντήσουν σε κάθε σου απορία.

 

ΘΕΛΕΙΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Έκανες το πρώτο βήμα, διάλεξες την ψησταριά που θα φιλοξενήσει τα γαστρονομικά σου όνειρα για την Τσικνοπέμπτη, όμως θα χρειαστείς και μια σειρά από υλικά και εργαλεία, κοινώς, αξεσουάρ, για να γίνει το ψήσιμο ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση και μια εμπειρία που θα θέλεις να επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά.

 

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑΤΑ

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πώς θα ανάψεις τη φωτιά για να ετοιμάσεις τα κάρβουνα; Δεν είναι υπόθεση τόσο απλή ώστε με ένα σπίρτο να δημιουργηθεί η θερμοκρασία που πρέπει. Για να μην ταλαιπωρηθείς και να προχωρήσεις γρήγορα τη διαδικασία με ασφάλεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους ειδικούς κύβους προσανάμματος και μέσα σε ελάχιστα λεπτά θα είσαι έτοιμος να βάλεις το κρέας να ψήνεται. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, πιο γρήγορα και εύκολα προτείνεται ένα δοχείο εκκίνησης, που προσφέρει καλύτερο έλεγχο στην ετοιμασία της θράκας.

 

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ

Έχοντας αφήσεις το κρέας να λαμβάνει την απαραίτητη περιποίηση από τη φωτιά, μήπως θα πρέπει ή θα έπρεπε να έχεις ήδη φορέσει μια ειδική ποδιά για να αποφύγεις να λερώσεις τα ρούχα σου με λίπη και λάδια, αλλά και να προστατεύσεις το σώμα σου όταν βρίσκεσαι κοντά σε σημεία με υψηλή θερμοκρασία; Ένα ζευγάρι γάντια θα κάνουν τη δουλειά σου ακόμα πιο εύκολη και σίγουρα δεν θα κάτσεις στο τραπέζι γεμάτος καψίματα ή φουσκάλες στα χέρια.

 

 

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΣΤΟΡΑ

Πιάστρες, λαβίδες, σπάτουλες, είναι μερικά από τα εργαλεία που θα πρέπει να έχει στη συλλογή του ένας ψήστης που σέβεται τον εαυτό του και μπορείς να τα προμηθευτείς είτε ως σετ, είτε ανεξάρτητα, αν θέλεις να καλύψεις μεμονωμένες ανάγκες. Μην πεις όχι σε ένα πινέλο για να ανανεώνεις τη μαρινάδα στο κρέας, ώστε να μην στεγνώνει και να παραμένει πάντοτε ζουμερό. Ακόμα, αν θέλεις να έχεις τον πλήρη έλεγχο του ψησίματος, ώστε να ικανοποιήσεις τις ορέξεις ακόμα και των πλέον απαιτητικών καλεσμένων, βάλε στο καλάθι των αγορών σου και ένα θερμόμετρο κρέατος. Έτσι θα ξέρεις ακριβώς πότε έχεις πετύχει την τέλεια μπριζόλα medium- rare που ζήτησε ο θείος του ξάδερφου, που βρέθηκε στο τραπέζι σου από σπόντα, λόγω της ημέρας. Μην ξεχάσεις και ένα καλό μαχαίρι, γιατί όλο και κάτι θα χρειαστεί να κόψεις για να δεις αν είναι καλά ψημένο. Καλό θα ήταν να έχεις δίπλα σου και μια γάστρα. Χρήσιμη όχι μόνο για να μαγειρεύεις, αλλά και για να αποθηκεύεις ό,τι έχει ήδη ψηθεί, προκειμένου να παραμένει ζεστό μέχρι να φτάσει στο τραπέζι. Όσο για το αν αναμειχθούν μεταξύ τους οι μυρωδιές ή οι γεύσεις από το διαφορετικό κρέας, μην ανησυχείς. Είναι μια εμπειρία που θα λατρέψει ο ουρανίσκος σου.

Αν είσαι μερακλής και θέλεις να δώσεις ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στο ψήσιμο, θα μπορούσες να προμηθευτείς μια ειδική σχάρα ή βάση για το κοτόπουλο, σχάρα για ψάρια και λαχανικά αλλά και ειδικά ταψάκια για τη συλλογή του λίπους.

 

 

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Για ακόμα καλύτερη γευστική εμπειρία και μια Τσικνοπέμπτη που θα έχουν όλοι να θυμούνται μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, πάρε την απόφαση οπλίσου με όρεξη και υπομονή και βάλε μπρος το κάπνισμα. Σίγουρα θα χρειαστείς ένα ειδικό κουτί για να βάλεις το κρέας ή τα λαχανικά, ξύλα καπνίσματος και γιατί όχι πλάκες καπνίσματος από κέδρο. Για να δείξεις πως δεν τα καταφέρνεις μόνο ως παραδοσιακός ψήστης, αλλά είσαι και μεγάλος μάστορας όταν σου αναθέτουν παραγγελίες γκουρμέ.

 

 

ΟΤΑΝ Η ΠΑΡΕΑ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΣΟΥΒΛΑ

Τι γίνεται όμως αν έχεις ήδη έτοιμη την ψησταριά, που μπορεί να έχεις φτιάξει μόνος σου και η παρέα δεν ζητάει ψητό στη σχάρα αλλά σουβλιστό; Στον Κωτσόβολο θα βρεις ηλεκτρικές σούβλες για να ψήσεις οτιδήποτε είδος κρέατος και να ικανοποιήσεις τους πάντες με γευστικό κοντοσούβλι, ποιοτικό κοκορέτσι, τραγανό και ζουμερό κοτόπουλο, αρνάκι ή κατσικάκι και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη των αγαπημένων σου προσώπων.

 

 

ΨΕΚΑΣΕ, ΣΚΟΥΠΙΣΕ, ΚΑΛΥΨΕ, ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Τελείωσες με το ψήσιμο, ακόμα όμως δεν είσαι έτοιμος να καθίσεις στο τραπέζι. Σε πονοκεφαλιάζει το καθάρισμα, τα λίπη και τα υπολείμματα των φαγητών σε σχάρες, σούβλες και μαντέμια. Μην το σκέφτεσαι, αγόρασε εξειδικευμένα σπρέι και καθαριστικά, αφήνοντας στην άκρη της παραδοσιακές μεθόδους που μόνο ταλαιπωρία πρόσθεταν στην κούρασή σου. Με ειδικά πανάκια για τις πλάκες και βούρτσες για τη σχάρα, που θα σε διευκολύνουν να κάνεις ακόμα καλύτερα τη δουλειά σου και να απολαύσεις την Τσικνοπέμπτη γεμάτος όρεξη με τα λαχταριστά κρέατα που μόλις ετοίμασες. Ή τα λαχανικά αν ακολουθείς αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα, αφού η μέρα απαιτεί τσίκνισμα, χωρίς να κάνει διαχωρισμούς στο είδος του φαγητού.

Όταν όλα λάμπουν από καθαριότητα, αποθήκευσε τα εργαλεία σου και τοποθέτησε ένα ειδικό κάλυμμα στην ψησταριά σου. Ειδικά αν την έχεις μόνιμα σε εξωτερικό χώρο η καλύτερη προστασία θα τη διατηρήσει σε άριστη κατάσταση για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Ώστε να μπορείς να επαναλάβεις ανά πάσα στιγμή τσιμπούσια όπως αυτό της Τσικνοπέμπτης, κάθε εποχή του χρόνου.

Αυτή την Τσικνοπέμπτη, ο Κωτσόβολος είναι ο απόλυτος προορισμός για να προμηθευτείς όλα τα απαραίτητα εργαλεία και αξεσουάρ, αν θέλεις να έχεις μια μοναδική και αξέχαστη, «τσικνιστική» εμπειρία.

Μπορείς να δεις ακόμη