Βάλε ένα Home Cinema στο σαλόνι σου

by K-Admin 1

Ο οικιακός κινηματογράφος (Home Theater ή Home Cinema) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές οικιακής ψυχαγωγίας στον κόσμο. Μπορεί να σου προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία ήχου και εικόνας, σε ό,τι κι αν παρακολουθείς.

Είτε είσαι σινεφίλ, είτε σου αρέσει να παρακολουθείς αθλητικά γεγονότα ή παίζεις video games, ετοιμάσαμε για σένα μία λίστα με ορισμένες χρήσιμες συμβουλές αγοράς αλλά και πολύτιμα tips για να “στήσεις” το κατάλληλο για σένα Home Cinema.

 

Επίλεξε τον κατάλληλο τύπο Home Cinema

Τα ολοκληρωμένα συστήματα set home cinema περιέχουν όλα όσα χρειάζεσαι για να «στήσεις» ένα κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας: τον ενισχυτή, τα ηχεία, τα καλώδια και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς να τα συνδέσεις όλα στην τηλεόρασή σου για να έχεις τη βέλτιστη οπτικοακουστική εμπειρία. Οι πιο ολοκληρωμένες λύσεις, όπως αυτές των LG και Sony, μπορεί επίσης να συμπεριλαμβάνουν ένα μέσο αναπαραγωγής, όπως DVD ή Blu-ray player.

Μπορείς πάντα να αγοράσεις ξεχωριστά τα εξαρτήματα ενός συστήματος home cinema, όπως ενισχυτή, ηχεία, subwoofer και συσκευή αναπαραγωγής. Η συγκεκριμένη επιλογή απευθύνεται συνήθως σε χρήστες που θέλουν να τελειοποιήσουν την εγκατάστασή τους. Η ίδια ευελιξία υπάρχει και με τα περισσότερα set home cinema που θα βρεις στο kotsovolos.gr.

H αγορά ενός ολοκληρωμένου σετ home cinema πιθανόν να σου κοστίσει λιγότερο. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι πιο δύσκολη η εγκατάσταση και η ρύθμιση για βέλτιστη ποιότητα. Αντίθετα, τα «έτοιμα» set home cinema στοχεύουν στη μέγιστη συμβατότητα και συνεργασία με άλλες συσκευές στο οικιακό σου σύστημα home theater, ώστε τίποτα να μην εμποδίζει την ακουστική απόλαυση.

 

 

Για να απολαμβάνεις ήχο Surround

Το Home Cinema που θα επιλέξεις θα αποτελέσει κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας για τις ταινίες σου, τη μουσική σου και ό,τι άλλο αγαπάς. Πρακτικά, αυτό που κάνει τη διαφορά στο Home Cinema είναι η εγκατάσταση συστήματος ήχου surround. Υπάρχουν διάφορες διατάξεις ήχου που αποτελούνται από δύο ή/και παραπάνω ηχεία και ένα subwoofer, με το τελευταίο να αναλαμβάνει την αναπαραγωγή ήχων χαμηλών συχνοτήτων. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση της περιοχής των μπάσων.

Σε κάθε διάταξη αναφέρεται το πλήθος ηχείων. Για παράδειγμα, η διάταξη 2.1 αποτελείται από δύο ηχεία (αριστερά και δεξιά) και ένα subwoofer. Εμείς, σου προτείνουμε να μην αρκεστείς σε τίποτα κάτω από διάταξη 5.1. Αποτελείται από δύο μπροστινά ηχεία, ένα κεντρικό ηχείο, δύο ηχεία surround και ένα subwoofer. Τα μπροστινά ηχεία βρίσκονται αριστερά και δεξιά από τη τηλεόραση (ή το στερεοφωνικό συγκρότημα) και αναπαράγουν ήχο στερεοφωνικό ή surround. Το κεντρικό ηχείο αναπαράγει τους διαλόγους και τοποθετείται ακριβώς πάνω από την τηλεόραση.

Τα ηχεία surround τοποθετούνται στο πίσω μέρος του δωματίου (στο ύψος του καναπέ) και χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή των ειδικών εφέ και των ήχων του παρασκηνίου. Το subwoofer αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες και τα χαμηλά μπάσα των ειδικών εφέ. Επομένως, καταλαβαίνεις ότι, όσο προστίθενται “κανάλια” τόσο πιο εντυπωσιακή και η οπτικοακουστκή εμπειρία.

 

 

Συνδεσιμότητα

Μπορείς να απαλλαγείς από τα καλώδια των ηχείων που διατρέχουν το σαλόνι επιλέγοντας ένα σύστημα home cinema με ασύρματα πίσω ηχεία. Αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιούν έναν ραδιοπομπό έτσι ώστε τα πίσω ηχεία να μπορούν να λαμβάνουν ήχο από τον ενισχυτή, παρόλο που εξακολουθούν να χρειάζονται σύνδεση με το δίκτυο ρεύματος για τροφοδοσία.

Πιο προηγμένα μοντέλα, όπως το Sony BDVE2100 Set Home Cinema, παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία, αφού σου επιτρέπουν να συνδέεις εύκολα ένα smartphone, ένα φορητό υπολογιστή, ένα tablet ή να συνδέεσαι απευθείας στο Internet, χωρίς την ακαταστασία των καλωδίων. Μπορείς επίσης να απολαύσεις μουσική από το smartphone ή το tablet σου με δυνατότητα NFC και Bluetooth, με ένα άγγιγμα στο σύστημα οικιακού κινηματογράφου. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, μπορείς ακόμα και να μεταδώσεις μουσική από υπολογιστή, iPhone, iPad ή iPod μέσω Bluetooth.

 

 

Επίλεξε την κατάλληλη “πηγή”

Εάν δεν σου αρκούν οι επιλογές που προσφέρει η smart TV σου, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον μέσα αναπαραγωγής όπως Android TV Box, Apple TV. Μπορείς, επίσης, να εξετάσεις την αγορά ενός συστήματος home cinema που προσφέρει αυτή την επιλογή.

Φρόντισε να επιλέξεις ένα μέσο ανπαραγωγής που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τηλεόρασής σου, όπως π.χ. τεχνολογία HDR. Μπορείς επίσης να συνδέσεις την κονσόλα παιχνιδιών σου σ’ ένα σύστημα home cinema για την απόλυτη εμπειρία gaming.

 

 

Με την ανάλογη τηλεόραση

Η τηλεόρασή σου αποτελεί βασικό στοιχείο για να ξεκινήσεις το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου home cinema στο οποίο θα απολαμβάνεις τις αγαπημένες σου ταινίες, μουσική, video games, ή τα αγαπημένα σου αθλητικά γεγονότα. Θα πρέπει να σου προσφέρει πληθώρα συνδέσεων εισόδου/εξόδου για την προβολή του τηλεοπτικού σήματος αλλά και την αναπαραγωγή εικόνας και ήχου από εξωτερικές πηγές.

Αν θέλεις να στήσεις τον απόλυτο οικιακό κινηματογράφο, σίγουρα θα χρειαστείς μία τηλεόραση τουλάχιστον από 50 ίντσες και άνω. Μάλιστα, με την ανάλυση 4Κ μπορείς να έχεις μεγαλύτερη τηλεόραση σε μικρότερη απόσταση θέασης και η οθόνη να αποδίδει το βέλτιστο αποτέλεσμα εικόνας. Επομένως, αν σκέφτεσαι να αναβαθμίσεις την τηλεόραση, σου προτείνουμε να στοχεύσεις σε μεγάλο πάνελ με υπερ-υψηλή ανάλυση 4Κ.

 

 

Δημιούργησε “πλάνο” πριν την εγκατάσταση

Πριν καταλήξεις στο κατάλληλο σύστημα για σένα, φρόντισε να σχεδιάσεις σωστά που θα τοποθετηθεί το καινούριο σου απόκτημα. Κυρίως γιατί η διάταξη των επίπλων και οι επιφάνειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ήχου. Τα λεία τοιχώματα, η οροφή και το δάπεδο αντανακλούν τον ήχο, ενώ τα χαλιά, κουρτίνες και ταπετσαρίες απορροφούν ή αμβλύνουν τον ήχο. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει σωστή ισορροπία μεταξύ των ανακλαστικών και απορροφητικών επιφανειών. Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο που απορροφά πάρα πολύ ήχο, θα έχει ως αποτέλεσμα υπερβολικά βουβό εφέ. Το σχήμα και ο όγκος του δωματίου μπορούν να επηρεάσουν τον ήχο. Για τον λόγο αυτό μη διστάσεις να διαμορφώσεις ανάλογα τον χώρο σου (π.χ. να μετακινήσεις έπιπλα). Ακόμα και μετά την εγκατάσταση, σε περίπτωση που δεν είσαι απόλυτα ικανοποιημένος με τον ήχο, μη διστάσεις να μετακινήσεις τα ηχεία σου και να πειραματιστείς περισσότερο.

Να θυμάσαι, επίσης, ότι ο ήχος από κάθε ηχείο θα πρέπει να φτάνει στο σημείο ακρόασης την ίδια χρονική στιγμή. Ευτυχώς, τα περισσότερα συστήματα Home Cinema διαθέτουν αυτόματη ρύθμιση ηχείων. Βέβαια, υπάρχει και επιλογή χειροκίνητης ρύθμισης για να βρεις το χρόνο καθυστέρησης των μπροστινών και των περιφερειακών ηχείων.Οι ρυθμίσεις των ηχείων αναφέρονται συνήθως ως “Delay Τime” ή ως “Distance” (απόσταση). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς μικρόφωνο αυτόματης ρύθμισης ηχείου, θα πρέπει να το τοποθετήσεις στο σημείο ακρόασης. Προσπάθησε να μην υπάρχει καθόλου θόρυβος στο περιβάλλον κατά τη ρύθμιση του μικροφώνου αυτόματης ρύθμισης ηχείων. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται να μη γίνει σωστά η ρύθμιση.

Μπορείς να δεις ακόμη