Φτιάχνουμε το δικό μας βοτανικό κήπο στο μπαλκόνι

by Despoina Sachini

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Τι καλύτερο να μαγειρεύεις κόβοντας τα φρέσκα μυρωδικά κατ’ ευθείαν από τη δική σου γλάστρα; Έχεις απορίες; Σου έχουμε τις απαντήσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να ψιλοκόβεις στα κεφτεδάκια και τα ντολμαδάκια το δυόσμο που μόλις έκοψες από τη γλάστρα σου, να φτιάχνεις πέστο με τα φύλλα του δικού σου βασιλικού, να σερβίρεις τη ντοματοσαλάτα με φύλλα φρέσκιας ρίγανης και να βάζεις στον φούρνο το ψητό της Κυριακής με κλαδάκια από το δικό σου φρέσκο θυμάρι. Τι χρειάζεσαι για όλα αυτά; Μερικές γλάστρες με τα αντίστοιχα μυρωδικά στο μπαλκόνι σου που θα φροντίζεις με αγάπη.

Πόσο κόπο και χρόνο χρειάζεται να διαθέσω;

Ο κόπος είναι ελάχιστος, πραγματικά. Τα φρέσκα μυρωδικά μπορούμε να τα προμηθευτούμε σε σπόρους και να τα φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Συνήθως τα αγοράζουμε σε μικρά γλαστράκια από φυτώρια, λαϊκές, ανθοπωλεία κλπ και τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες τέτοια εποχή, δηλαδή κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Αυτό όμως γίνεται μία φορά. Από κει και πέρα η μοναδική φροντίδα που θα χρειάζονται είναι να έχουν αφράτο χώμα (που το αγοράζουμε έτοιμο), πετραδάκια στον πάτο της γλάστρας για να γίνεται σωστά η αποστράγγιση του νερού και πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα την εποχή και τις θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα.

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος πραγματικά είναι ελάχιστο, αν υπολογίσει κανείς ότι οι τιμές ξεκινάνε από 1 έως 1,5 ευρώ για κάθε φυτό και πως τόσο το χώμα όσο και οι πλαστικές γλάστρες που θα χρειαστούμε για να τα μεταφυτέψουμε είναι σχετικά φτηνά. Άρα μιλάμε για ένα κόστος που κυμαίνεται από 20 έως 30 ευρώ.

Ποια φυτά να προτιμήσω;

Ο βασιλικός, ο δυόσμος, το δεντρολίβανο, η ρίγανη και το θυμάρι είναι τα πιο απαραίτητα, αλλά χρήσιμα είναι και η αρμπαρόριζα, η μέντα, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο. Πιο αναλυτικά:

 

 

Βασιλικός

Είναι μονοετές ή διετές φυτό και στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη: ο μικρόφυλλος, ο θαμνώδης μεγαλόφυλλος, ο μαύρο-μοβ καθώς ο χειμωνιάτικος, που αν προστατευτεί από το κρύο και τον τοποθετήσουμε σε σημείο με τον απαιτούμενο ήλιο και αρκετό νερό, μπορεί να γίνει πολυετής. Καλό είναι να βάλουμε 2-3 διαφορετικές ποικιλίες ώστε να έχουμε φρέσκο προϊόν όλο το χρόνο. Ο βασιλικός χρειάζεται άπλετο φως -αν και δεν του αρέσει η απευθείας έκθεση στον ήλιο- και καθημερινό πότισμα το καλοκαίρι. Την άνοιξη κάθε 3 μέρες περίπου. Όταν βγάλει άνθη φροντίζουμε να του τα κόβουμε με ψαλίδι για να παρατείνουμε τη ζωή του. Γενικά προτιμάμε να κόβουμε τις κορυφές του φυτού με ψαλίδι για να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί.

 

 

Δυόσμος και Μέντα 

Υπάρχουν τρία βασικά είδη μέντας: η πιπερώδης μέντα, ο δυόσμος και το φλισκούνι. Στο τέλος του φθινοπώρου το φυτό χρειάζεται κλάδεμα για να μπορέσει να ανανεωθεί. Ο δυόσμος αγαπά το συχνό πότισμα, αλλά δεν αντέχει το κρύο. Αυτός είναι ο λόγος που το χειμώνα αραιώνει το φύλλωμά του ή ξεραίνεται. Δεν τον πετάμε όμως γιατί δεν πεθαίνει, την άνοιξη βλασταίνει ξανά από τις ρίζες που επιβιώνουν μέσα στο χώμα. Καλό είναι να μην τον βάζουμε μαζί με άλλα φυτά στην ίδια γλάστρα γιατί αναπτύσσει έντονο ριζικό σύστημα που πνίγει τα άλλα φυτά.

 

 

Δεντρολίβανο 

Η γλάστρα δεν είναι το αγαπημένο μέρος του για να αναπτυχθεί αφού προτιμά το χώμα. Το βρίσκουμε σε δύο είδη: θαμνώδες και έρπον με πιο μεγάλη αντοχή, πιο πυκνό φύλλωμα και ελαφρά διαφορετικό άρωμα. Το αγοράζουμε από φυτώριο όσο πιο μεγάλο γίνεται, ώστε να το χρησιμοποιήσουμε από την αρχή χωρίς φόβο. Έχει ανάγκη από ήλιο και αραιά ποτίσματα, αφού του αρέσει να διψάει λίγο…

 

 

Ρίγανη

Ίσως το πιο εύκολο απ’ όλα τα μυρωδικά. Χρειάζεται κλάδεμα λίγο πριν ανοίξουν τα λουλούδια της. Τα κλαδάκια που κόβουμε τα αποξηραίνουμε. Με έντονο κλάδεμα, το φυτό διατηρείται σε μέγεθος χαμηλού θάμνου. Η μαντζουράνα είναι ένα είδος ρίγανης με πιο γλυκιά μυρωδιά η οποία είναι πολύ πιο ευαίσθητη.

 

 

Θυμάρι

Μαζί με το θρούμπι είναι ίσως από τα πλέον χαρακτηριστικά των ψητών κρεατικών και λαχανικών. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη φροντίδα τους καθώς χρειάζονται μεν νερό, δεν αντέχουν πολύ την υγρή ζέστη της γλάστρας.

 

 

Αρμπαρόριζα 

Προσαρμόζεται εύκολα σε όλα τα περιβάλλοντα και είναι συγγενής με το γεράνι και το πελαγρόνι. Το φύλλωμά της είναι έντονα αρωματικό και χρησιμοποιείται για να δίνει γεύση σε γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες.  Της αρέσει ο ήλιος και το αραιό πότισμα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη