Wi-Fi ή 3G/4G tablets: Tips για να διαλέξεις το ιδανικό

by K Admin

tablets

Όλα τα tablets μπορούν να συνδεθούν στο Internet μέσω Wi-Fi, αλλά ορισμένα μοντέλα επιτρέπουν τη χρήση mobile Internet 3G ή 4G. Στην πρώτη περίπτωση, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την ασύρματη σύνδεση στο σπίτι ή να συνδεθεί σε ένα δημόσιο Wi-Fi hotspot. Από την άλλη, αν το tablet υποστηρίζει mobile Internet δεν χρειάζεται να υπάρχει Wi-Fi για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι το προστιθέμενο κόστος για τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Έτσι λοιπόν, παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις / απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το tablet που θα καλύψει πραγματικά τις ανάγκες σου.

 

Είναι το Wi-Fi αρκετό; 


Για τους περισσότερους χρήστες, τα tablets που διαθέτουν μόνο συνδεσιμότητα Wi-Fi είναι και τα ιδανικά. Είναι φθηνότερα και δεν είναι απαραίτητη η αγορά κάποιου πακέτου mobile Ιnternet. Αν λοιπόν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το tablets στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σου, τότε προτίμησε μοντέλο που διαθέτει μόνο σύνδεση Wi-Fi. Μάλιστα το Wi-Fi διατίθεται και σε άλλες τοποθεσίες – γνωστά και ως hotspots – όπως σε καφετέριες, βιβλιοθήκες, σούπερ μάρκετ κ.λπ. Μερικές φορές ίσως χρειαστεί να πληρωθεί κάποιο αντίτιμο για πρόσβαση στο διαδίκτυο, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις διατίθεται δωρεάν. Επιπλέον, τα smartphones που διαθέτουν 3G ή 4G συνδεσιμότητα, μπορούν να μετατραπούν επίσης σε hotspot, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι και πάλι γίνεται χρήση δεδομένων.

 

 

Τι είναι τα πρότυπα 3G και 4G;


Τα πρότυπα 3G και 4G  προσφέρουν υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας (mobile broadband) σε φορητές συσκευές, όπως tablets και smartphones. Το 3G είναι η πιο διαδεδομένη μορφή κινητής ευρυζωνικότητας. Από την άλλη, το 4G είναι η νέα γενιά mobile Internet και προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο.

 

 

Αξίζει η αγορά ενός 3G ή 4G tablet;


Με ένα tablet 3G ή 4G σημαίνει ότι μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στο διαδίκτυο από όπου και αν βρίσκεσαι, ακόμη και αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα Wi-Fi hotspots. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό εάν πρέπει να είσαι μόνιμα συνδεδεμένος στο διαδίκτυο (π.χ. ώστε να μπορείς να ελέγχεις τα emails σου ανά πάσα στιγμή) ή για περιστασιακή αλλά απαραίτητη σύνδεση (π.χ. αναζήτηση στο Google). Οι χρήστες που δεν παίρνουν μαζί τους το tablet ή όσοι το παίρνουν και αρκούνται στο gaming, την παρακολούθηση μιας ταινίας ή την ανάγνωση ενός βιβλίου (που έχουν ήδη εγκαταστήσει), δε χρειάζεται να δαπανήσουν τα περισσότερα χρήματα που απαιτεί ένα μοντέλο 3G/4G.

 

 

Πόσο περίπου κοστίζει ένα 3G/4G tablet;


Το κύριο μειονέκτημα των 3G και 4G tablets είναι ότι κοστίζουν περισσότερο, σε σχέση με τα αντίστοιχα που διαθέτουν μόνο Wi-Fi. Για παράδειγμα το Apple iPad mini 4 Wi-Fi 16GB είναι πιο οικονομικό, σε σχέση με την cellular version που υποστηρίζει Wi-Fi και 4G. Είναι σημαντικές οι αποκλίσεις των τιμών και αυτό ισχύει για όλους τους κατασκευαστές. Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το κόστος για τη χρήση δεδομένων όταν δεν υπάρχει Wi-Fi, όπως δηλαδή και σε ένα smartphone. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το κόστος για ένα πακέτο δεδομένων διαφέρει ανάλογα τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Βέβαια, προσφέρονται και διαφορετικά προγράμματα όπου – με το αντίστοιχο κόστος – καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες.

Εκτός λοιπόν από τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά (επεξεργαστής, οθόνη, μνήμη, χωρητικότητα κ.λπ.), είναι σημαντικό να προσέξεις και τις συνδεσιμότητες που προσφέρει το κάθε tablet. Άλλωστε είτε πρόκειται για tablet, είτε για smartphone, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη για τη χρήση ορισμένων εφαρμογών.

 

Μπορείς να δεις ακόμη