Συνταγές για γλυκά για το εορταστικό τραπέζι

by K Admin

ΓΛΥΚΑ

 

Κάποιοι προτιμούν τα σοκολατένια γλυκά, άλλοι πάλι ευχαριστιούνται περισσότερο τις ξινόγλυκες γεύσεις… Το σίγουρο είναι ότι ένα ωραίο επιδόρπιο έχει πάντα τη θέση του στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Για αυτό ανακαλύψαμε δύο μοναδικά γλυκά που πιστεύουμε ότι θα ευχαριστήσουν κάθε γούστο: Σοκολατόπιτα για τους λάτρεις της σοκολάτας και Τάρτα με Μαρέγκα Λεμονιού για αυτούς που θέλουν κάτι πιο ελαφρύ. 

 

 

ΣοκολατόπιταALL RIGHTS GIVEN

Συστατικά (για 8 άτομα)

200 γρ. μαύρη σοκολάτα ζαχαροπλαστικής

150 γρ. ζάχαρη άχνη

125 γρ. αλεύρι – 125 γρ. μαλακό βούτυρο

4 αβγά

20 cl κρέμα γάλακτος

100 γρ. αμυγδαλόσκονη (προαιρετικά)

1 φακελάκι ζάχαρη βανίλια

1 φακελάκι μαγιά

1 πρέζα αλάτι

 

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 180°C. Λιώσε τη σοκολάτα στο μπεν-μαρί ή το φούρνο μικροκυμάτων, αφού πρώτα την κόψεις σε κομμάτια και πρόσθεσε 3 κουταλιές της σούπας νερό. Πρόσθεσε διαδοχικά λίγο βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να γίνει λεία η σοκολάτα. Άφησε τη να κρυώσει λίγο. Διαχώρισε τους κρόκους από τα ασπράδια αβγών και άφησε τα στην άκρη.

Μέσα στο ανοξείδωτο μπολ, της κουζινομηχανής Masterchef Gourmet με τον αναδευτήρα ζύμης και το καπάκι, πρόσθεσε τους κρόκους αβγών, τη λιωμένη σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος, το υπόλοιπο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη ζάχαρη βανίλια και την αμυγδαλόσκονη. Βάλε τη συσκευή σε λειτουργία στην ταχύτητα 1 για 20 δευτερόλεπτα για να αναμειχθεί το μείγμα. Άλλαξε την ένταση στην ταχύτητα 2 και πρόσθεσε το αλεύρι, που έχεις προηγουμένως αναμείξει με τη μαγιά, μέσω του ανοίγματος του καπακιού και άφησε τη συσκευή να λειτουργήσει για 2 λεπτά περίπου έως ότου να γίνει λεία η ζύμη.

Τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και άφησε το στην άκρη. Αφού καθαρίσεις το ανοξείδωτο μπολ, τοποθέτησε τον αυγοδάρτη με πολλαπλές λεπίδες και πρόσθεσε τα ασπράδια αβγών και την πρέζα αλάτι. Χτύπησε τα ασπράδια στην ταχύτητα 5 για 1 λεπτό και 45 δευτερόλεπτα και κατόπιν χρησιμοποίησε τη μέγιστη ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας πρόσθεσε προσεκτικά τα ασπράδια αβγών στο σοκολατένιο μείγμα. Τοποθέτησε το μείγμα μέσα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο πυρέξ. Ψήσε για 25 λεπτά στον φούρνο στους 180°C.

 

Tip: Η σοκολατόπιτα  είναι ακόμη πιο απολαυστική εάν τη σερβίρεις με κρέμα ανγκλέζ ή μπάλες παγωτού βανίλια.

 

 

Τάρτα με μαρέγκα λεμονιούALL RIGHTS GIVEN

Συστατικά (για 6/8 άτομα):

Για τη ζύμη:

250 γρ. αλεύρι

125 γρ. βούτυρο

30 γρ. αμυγδαλόσκονη

80 γρ. ζάχαρη άχνη

1 αβγό

1 πρέζα αλάτι

 

Για τη γέμιση:

6 αβγά

300 γρ. ζάχαρη

3 ολόκληρα λεμόνια

100 γρ. λιωμένο βούτυρο

 

Για τη μαρέγκα:

3 ασπράδια αβγών

60 γρ. ζάχαρη άχνη

1 πρέζα αλάτι

 

Εκτέλεση

Παρασκευή της ζύμης: στο ανοξείδωτο μπολ της κουζινομηχανής Moulinex Masterchef Gourmet με το ζυμωτήρι και το καπάκι, πρόσθεσε το αλεύρι, το κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη και το αλάτι. Βάλε τη συσκευή σε λειτουργία στην ταχύτητα 1 για 10 δευτερόλεπτα για την ανάμειξη και κατόπιν στην ταχύτητα 3. Όταν το μείγμα αρχίσει να μοιάζει με ψίχουλα, πρόσθεσε το αβγό μέσω του στομίου του καπακιού και άφησε τη συσκευή να λειτουργήσει για 5 λεπτά περίπου. Διέκοψε τη λειτουργία της συσκευής μόλις σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Άφησε την μπάλα για 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο, καλυμμένη με μεμβράνη τροφίμων.

Παρασκευή της γέμισης: Πλύνε και σκούπισε τα λεμόνια. Τρίψε τα, κράτησε το ξύσμα τους και στη συνέχεια στύψ’τα . Στο ανοξείδωτο μπολ με τον αναδευτήρα ζύμης και το καπάκι, τοποθέτησε τα αβγά, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και το λιωμένο βούτυρο. Θέσε τη συσκευή σε λειτουργία από την ταχύτητα 1 έως την ταχύτητα 4 έως ότου να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

Προθέρμανε το φούρνο στους 210°C. Βουτύρωσε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 28 εκ. Άπλωσε τη ζύμη σε πάχος 4 mm και τρύπησε τη με ένα πιρούνι. Κάλυψε τη με λαδόχαρτο και ξερά φασόλια. Ψήσε τη σκέτη ζύμη για 15 λεπτά. Αφαίρεσε το λαδόχαρτο και τα φασόλια. Πρόσθεσε τη γέμιση στη φόρμα και συνέχισε το ψήσιμο για 25 λεπτά στους 180°C.

Παρασκευή της μαρέγκας: στο ανοξείδωτο μπολ με τον αυγοδάρτη με πολλαπλές λεπίδες και το καπάκι, χτύπησε τα ασπράδια αβγών με 20 γρ. ζάχαρη στην ταχύτητα 5 για 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα και έπειτα στη μέγιστη ταχύτητα έως ότου να γίνει η μαρέγκα. Πρόσθεσε τα υπόλοιπα 40 γρ. ζάχαρης άχνης στο τέλος χωρίς να διακόψεις το χτύπημα. Μόλις ψηθεί η τάρτα, κάλυψε τη με τη μαρέγκα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Τοποθέτησε εκ νέου την τάρτα στο φούρνο για μερικά λεπτά έως ότου να πάρει χρώμα η μαρέγκα.

 

Tip: Διακόσμησε το επάνω μέρος τη τάρτας με ροδέλες λεμονιού.

 

Τώρα έμεινε μόνο να δοκιμάσεις και τις δύο συνταγές και να μας πεις ποια από τις 2 προτιμάς! Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!

Μπορείς να δεις ακόμη