WiFi 6: Η επόμενη γενιά ασύρματης δικτύωσης

 

Το δημοφιλέστερο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης, το Wi-Fi, έχει εξελιχθεί σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών και πλέον βρίσκει εφαρμογή σε μια πληθώρα συνδεδεμένων συσκευών – από laptops, smartphones και tablets, μέχρι smartwatches, οικιακές συσκευές, συστήματα ασφαλείας κ.ά.

Η εξέλιξη του Wi-Fi έφερε και πολλές διαφορετικές τεχνικές ονομασίες, όπως π.χ. 802.11n ή 802.11ac, οι οποίες τείνουν να μπερδεύουν τους καταναλωτές που θέλουν να προσδιορίσουν εάν οι συσκευές τους υποστηρίζουν την τελευταία έκδοση του Wi-Fi. Ωστόσο, με τη νέα γενιά Wi-Fi τα πράγματα αλλάζουν. Συγκεκριμένα, η Wi-Fi Alliance, ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση της ασύρματης τεχνολογίας Wi-Fi, αποφάσισε να κάνει τα ονόματα απλούστερα από τώρα και στο εξής. Έτσι, η επόμενη έκδοση Wi-Fi, η οποία αναμένεται εντός του 2019, θα είναι γνωστή ως WiFi 6, έτσι ώστε κατασκευαστές και καταναλωτές να ξεχωρίζουν εύκολα εάν διαθέτουν (ή όχι) την πιο σύγχρονη έκδοση Wi-Fi στα ασύρματα δίκτυά τους.

Η Wi-Fi Alliance ανακοίνωσε επίσης ότι εφαρμόζει νέα πολιτική ονομασίας για όλα τα πρότυπα Wi-Fi που έχουν διατεθεί από το 1999 μέχρι σήμερα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα πρότυπα 802.11b, 802.11a, 802.11g, 802.11n και 802.11ac μετονομάζονται σε WiFi 1, WiFi 2, WiFi 3, WiFi 4, και WiFi 5 αντίστοιχα. Παράλληλα, η Wi-Fi Alliance θα διασφαλίσει ότι η επωνυμία των     Wi-Fi server κι οι εκδόσεις που θα εμφανίζονται στις διαφημίσεις θα είναι απλούστερες.

Η κωδική ονομασία του WiFi 6 είναι το 8.2.11ax και θα διαδεχτεί το 802.11ac (WiFi 5) με ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις. Ειδικότερα, η επόμενη γενιά WiFi φέρνει υψηλότερες ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων, έξυπνη διαχείρισης της μπαταρίας σε φορητές συσκευές όπως laptop, smartphones, tablets κ.λπ., ενώ υπόσχεται αυξημένη απόδοση, ακόμα κι όταν συνδέονται πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Μιλώντας με αριθμούς, το WiFi 6 θα έχει 37% υψηλότερο data rate σε σύγκριση με το Wi-Fi 5, ενώ θα εκτελεί οκτώ 5GHz streams και τέσσερις 2.4 GHz streams.

Όπως συμβαίνει συνήθως με κάθε νέα έκδοση Wi-Fi, το WiFi 6 θα είναι “backwards compatible”, δηλαδή θα είναι συμβατό με όλες τις υπάρχουσες συσκευές Wi-Fi, με τη μόνη διαφορά ότι δεν θα αξιοποιούν τις υψηλότερες ταχύτητες του WiFi 6.

Μπορείς να δεις ακόμη