Το αντικολλητικό τηγάνι είναι ο καλύτερος φίλος του εργένη!

 

 

Η αλήθεια είναι πως η εργένικη ζωή έχει αρκετές ευκολίες, όπως το ότι είσαι ανεξάρτητος και μπορείς να διαμορφώσεις το καθημερινό σου πρόγραμμα χωρίς περιορισμούς. Από την άλλη όμως, έχει και κάποιες δυσκολίες όπως είναι το μαγείρεμα, αφού πολλές φορές δεν σου μένει πολύς χρόνος και διάθεση για να μαγειρεύεις καθημερινά. Ειδικά εάν δεν γνωρίζεις πολλά από μαγειρική, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δυσάρεστη και συνήθως, η πρώτη σου επιλογή είναι το… σουβλατζίδικο της γειτονιάς σου. Τέτοιου είδους «λύσεις» είναι κάθε άλλο παρά φροντίδα για τον εαυτό σου. Για να μην αναφέρουμε την οικονομική επιβάρυνση.

Έχεις σκεφτεί ότι, η πραγματική λύση μπορεί να βρίσκεται ήδη στην κουζίνα σου και να σε «περιμένει» καταχωνιασμένη σε κάποιο ντουλάπι; Φυσικά, μιλάμε για ένα από τα πιο δημοφιλή σκεύη μαγειρικής, που δεν είναι άλλο από το τηγάνι! Ένα ανθεκτικό κι εύκολο στο πλύσιμο τηγάνι αρκεί για να μαγειρεύεις εύκολα και γρήγορα, θρεπτικά και νόστιμα πιάτα χωρίς να απαιτούνται πολλά σκεύη για την ετοιμασία τους.

 

 

 

 

Μάθε τα βασικά:

Υπάρχει σίγουρα μια βασική «φόρμουλα» για κάθε τύπο γεύματος που ετοιμάζεται στο τηγάνι, κι αυτή συνήθως είναι ένας συνδυασμός πρωτεΐνης (κοτόπουλο, μπριζόλα, αυγά κ.λπ.) με λαχανικά (π.χ. αρακάς) κι ενδεχομένως ένα άμυλο, όπως πατάτες, ζυμαρικά, ή κάποιο προ-μαγειρεμένο δημητριακό όπως το κινόα ή το ρύζι.

Σε ό,τι αφορά στα τελευταία συστατικά, λόγω του ότι διατηρούνται περισσότερο στο ψυγείο, η πιο εύκολη λύση είναι να τα προετοιμάζεις στις αρχές της εβδομάδας και να τα αποθηκεύεις, σε μερίδες σε δοχεία φαγητού, ή σακουλάκια αποθήκευσης, στη συντήρηση ή στην κατάψυξη.

Το βράσιμο των ζυμαρικών, ή του ρυζιού σε μια κατσαρόλα είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία, επομένως δε θα χρειαστεί ν’ αφιερώσεις όλη την Κυριακή σου στο μαγείρεμα.

Έχοντας προ-μαγειρεμένα τα βασικά σου συστατικά όπως ρύζι, μακαρόνια, αρακάς κ.λπ., μπορείς να ετοιμάζεις καθημερινά διαφορετικά πιάτα χρησιμοποιώντας απλά το αντικολλητικό τηγάνι σου. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δε θα βαρεθείς να τρως κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια, αλλά εξασφαλίζεις και μια σωστή κι ισορροπημένη διατροφή.

Εάν δεν έχεις καθόλου χρόνο για προ-μαγείρεμα, ή  θέλεις μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, δε χρειάζεται ν’ ανησυχείς. Μπορείς να βρεις στο Internet εκατοντάδες εύκολες συνταγές που συνδυάζουν κάποια πρωτεΐνη και λαχανικά, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να βασίσεις τη διατροφή σου σε τροφές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Το «κλειδί» σ’ αυτές τις συνταγές είναι το καρύκευμα. Mπορείς να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε, από προ-συσκευασμένο καπνιστό fajita ή taco seasoning, μείγμα μπαχαρικών, αποξηραμένο ψιλοκομμένο σκόρδο, αποξηραμένες νιφάδες τσίλι και πολλά άλλα. Υπάρχει συνήθως ένας πολύ εύκολος τρόπος για να ενισχύσεις τη γεύση του φαγητού σου χωρίς να χρειάζεται καν να τρέξεις στο σούπερ μάρκετ. Απλά ρίξε μια ματιά στο ντουλάπι της κουζίνας σου.

 

 

 

Μη φοβάσαι να τηγανίσεις!                                 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψεις στο τηγάνι σου (ανάλογα το είδος τηγανιού), με τους πιο βασικούς να είναι το σοτάρισμα κατά το οποίο καβουρδίζεις ή τσιγαρίζεις μ’ ένα ελαφρύ πέρασμα το τρόφιμο στο τηγάνι, και το ρόδισμα κατά το οποίο το τρόφιμο αποκτάει απλά την εξωτερική κρούστα. Το ξηρό μαγείρεμα (ή ρηχό τηγάνισμα) γίνεται συνήθως σε ρηχό τηγάνι ενώ το βαθύ τηγάνισμα γίνεται σε βαθύτερο τηγάνι (σωτέζα) ή φριτέζα.

Γι’ αυτό κι είναι σημαντικό να έχεις ένα αντικολλητικό τηγάνι που θα καλύπτει τις ανάγκες σου, δηλαδή θα πρέπει να ταιριάζει στη συσκευή που χρησιμοποιείς για να μαγειρέψεις (αέριο, ή ηλεκτρικό ρεύμα, μέγεθος εστίας) και στον τρόπο που σου αρέσει να μαγειρεύεις.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σύγχρονα αντικολλητικά τηγάνια είναι πολύ πιο ανθεκτικά κι ασφαλέστερα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ παράλληλα σου επιτρέπουν να μαγειρεύεις πιο γρήγορα κι οικονομικά.

 

Tips για τη σωστή συντήρηση του τηγανιού σου:

Το τηγάνι είναι μαγειρικό σκεύος που αν του «συμπεριφέρεσαι» σωστά, θα σε συντροφεύει για μια ολόκληρη ζωή! Δες παρακάτω τι πρέπει να προσέχεις:

  • Ψέκασε με ελάχιστο λάδι τα εσωτερικά τοιχώματα κατά την πρώτη χρήση, ξέπλυνε το με νερό και στέγνωσε το με απλό χαρτί κουζίνας. Αν πλένεις συχνά το τηγάνι στο πλυντήριο πιάτων, μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία αυτή κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Μην κόβεις με αιχμηρό μαχαίρι το φαγητό απευθείας στην επιφάνεια του τηγανιού σου, ακόμα κι αν διαθέτει κεραμική επίστρωση.
  • Πριν το καθαρίσεις, ιδανικά άφησε το τηγάνι να κρυώσει. Το αντικολλητικό τηγάνι καθαρίζεται εύκολα.
  • Τοποθέτησε το τηγάνι σε εστία ίσης, ή μικρότερης της βάσης του σκεύους σου. Ορισμένα αντικολλητικά τηγάνια είναι κατάλληλα για όλες τις εστίες, ακόμα και τις επαγωγικές.

Συμπερασματικά λοιπόν, αρκεί να έχεις στην κουζίνα σου ένα τόσο απλό σκεύος όπως το τηγάνι για να κάνεις τη ζωή σου λίγο πιο νόστιμη και φυσικά πιο ενδιαφέρουσα, με πιάτα που θα είναι γεμάτα χρώματα και ξεχωριστά αρώματα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη