Στις 29 Ιουλίου τα Windows 10 συμπληρώνουν ένα χρόνο στην αγορά. Όπως είχε υποσχεθεί η Microsoft, η αναβάθμιση σε Windows 10 είναι δωρεάν για χρήστες Windows 7 και Windows 8. Από τη στιγμή που κοντεύει να περάσει ο ένας αυτός χρόνος, από την τελευταία ημέρα του Ιουλίου τα Windows 10 θα διατίθενται επί πληρωμή όπως ακριβώς έχεις μάθει να θεωρείς δεδομένο εδώ και δεκαετίες. Αν δικαιούσαι να κάνεις αναβάθμιση αλλά την έχεις αποφύγει μέχρι τώρα, καλό είναι να ξανασκεφτείς λίγο τα πράγματα. Όχι μόνο επειδή τα Windows 10 αποτελούν σαφή βελτίωση για τον κόσμο των Windows αλλά και επειδή, με αφορμή την επέτειο, η Microsoft ετοιμάζεται να προσθέσει αρκετά πράγματα ακόμη στη… συνταγή. Καθόλου τυχαία, η επόμενη αναβάθμιση των Windows 10, και η πρώτη σημαντική, ονομάζεται Anniversary Update και θα είναι έτοιμη μέσα στο καλοκαίρι.
Το καλοκαίρι φέρνει δώρα, χωρίς χρέωση για όλους τους κατόχους Windows 10
Ας δούμε τι δώρα φέρνει λοιπόν η επετειακή αναβάθμιση. Οι αλλαγές θα είναι αρκετά μεγάλες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι όλες ορατές με γυμνό μάτι ή πως σχετίζονται με ολοκαίνουρια χαρακτηριστικά. Αυτό ισχύει πάντα, σε κάθε αναβάθμιση. Όπως θα δεις όμως, υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν θα μπορούν να σου κρυφτούν και θα αλλάξουν σίγουρα προς το καλύτερο τη συνολική σου εμπειρία στη χρήση των Windows 10.
Πιο σβέλτο Start Menu
Το Start Menu, το χαρακτηριστικό μενού που περιμένει οποιοσδήποτε χρήστης να δει πατώντας το πλήκτρο Start/Windows θα περάσει από ραφινάρισμα ώστε να έρθει πιο κοντά ακόμη στη νέα σχεδιαστική γλώσσα που χαρακτηρίζει κάθε εφαρμογή που ακολουθεί την προδιαγραφή Universal Windows Platform. Στο νέο μενού θα βρεις το λεγόμενο “hamburger button” πάνω αριστερά με το λογαριασμό χρήστη να πηγαίνει κάτω, εκεί που βρίσκονται και οι ρυθμίσεις. Θα παρατηρήσεις επίσης ότι η επιλογή “Όλες οι εφαρμογές” εγκαταλείπεται. Τώρα εμφανίζεται εξ ορισμού ενιαία λίστα με όλες τις εφαρμογές οπότε γλιτώνεις σίγουρα ένα βήμα. Η ίδια η λίστα πάντως εξακολουθεί να έχει επιλογή “Όλες οι εφαρμογές” αλλά και εκείνες που χρησιμοποιείς πιο συχνά.
Γενικά οι σχεδιαστικές παρεμβάσεις στο Start Menu έχουν ακριβώς αυτήν την προτεραιότητα: να φτάνεις εκεί που θες με λιγότερες κινήσεις και κλικ. Για να καταλάβεις ότι το Anniversary Update κρύβει διάφορα μυστικά, σκέψου ότι κατά την ανακοίνωσή του η Microsoft δεν μίλησε ποτέ για τις συγκεκριμένες αλλαγές στο Start Menu. Άλλωστε, πόσα να χωρέσουν σε μια παρουσίαση, έτσι δεν είναι;
Start Screen / Οθόνη εκκίνησης
Η Start Screen είναι, ουσιαστικά, το αντίστοιχο του Start Menu όταν τα Windows είναι σε tablet και full-screen mode, δηλαδή σε tablets, υβριδικά συστήματα με tablet mode, αλλά και όποτε δεν θεωρείς αναγκαίο το συμβατικό desktop.
Και εδώ θα γίνουν οι αλλαγές που θα βρίσκεις στο νέο Start Menu, αλλά υπάρχουν και δυο συγκεκριμένες διαφορές. Κάτω από το πλήκτρο hamburger υπάρχουν δύο ακόμη με τα οποία επιλέγεις αν εμφανίζονται όλες οι εφαρμογές του συστήματος ή μόνο αυτές που χρησιμοποιείς πιο συχνά.
Chaseable Live Tiles
Όχι, δεν είναι Live Tiles που παίζουν κυνηγητό, αλλά αυτή είναι η ονομασία που χρησιμοποιεί η ίδια η Microsoft για την περίπτωση. Τα Live Tiles είναι μια από τις καλύτερες ιδέες της Microsoft, σίγουρα, αφού τα εικονίδια των εφαρμογών αλλάζουν μέγεθος και μπορούν να προβάλουν χρήσιμες πληροφορίες χωρίς καν να χρειαστεί να ανοίξεις την εφαρμογή στην οποία παραπέμπουν. Είτε πρόκειται για την προβολή ενός εισερχόμενου μηνύματος είτε για απλή πρόγνωση καιρού, είναι σημαντικό να μπορείς να δεις με μια ματιά καίριες πληροφορίες χωρίς καν να χρειαστεί να κάνεις κίνηση για να δεις όλες τις ειδοποιήσεις ή να μεταπηδάς από εφαρμογή σε εφαρμογή.
Τα “Chaseable Live Tiles” προσθέτουν μια ευκολία ακόμη. Προηγουμένως, όποια πληροφορία και αν εμφανιζόταν στο ενεργό εικονίδιο μια εφαρμογής, το πάτημα του εικονιδίου απλά άνοιγε την εφαρμογή και τίποτα παραπάνω. Η Microsoft αναγνωρίζει πλέον πως αν δεις ένα μήνυμα (σε κάποια εφαρμογή μηνυμάτων) στο εικονίδιο στο οποίο θες να ανταποκριθείς, οι πιθανότητες λένε ότι πατάς το Tile για να κάνεις ακριβώς αυτό. Με τις νέες βελτιώσεις αντί να οδηγείσαι έτσι στη λίστα με όλα σου τα μηνύματα, θα πηγαίνεις μονομιάς στο σχετικό μήνυμα, στη σχετική συζήτηση. Πρόκειται για άλλη μια βελτίωση που προφανώς αποσκοπεί στο να σου γλιτώνει χρόνο, πατήματα και μπρος-πίσω.
Action Center
Το Action Center, με λίγα λόγια το μέρος από το οποίο περνούν όλες οι ειδοποιήσεις, φαίνεται ότι αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας στο πλαίσιο του Anniversary Update με στόχο να γίνει σημαντικά χρησιμότερο.
Το Update φέρνει αλλαγές στο σχεδιασμό ώστε τα pop up notifications (οι αναδυόμενες ειδοποιήσεις ελληνιστί) ή toast notifications όπως προτιμά να λέει η Microsoft, να είναι πιο δυναμικά, να προσαρμόζονται δηλαδή στο είδος της πληροφορίας καθώς προβάλλουν περισσότερες εικόνες και πληροφορία σε σχέση με το παρελθόν. Μέσα σε όλα θα βρίσκεις και widgets με ανάλογα πλούσιο περιεχόμενο.
Η διαχείριση των ειδοποιήσεων όμως είναι εκείνη που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε πρακτικό επίπεδο. Η Microsoft θα εφαρμόσει το λεγόμενο Notification Mirroring που θα αξιοποιεί τη δύναμη του Cloud. Έχεις λοιπόν διάφορες συσκευές και προκύπτει μια ειδοποίηση. Το Notification Mirroring εξασφαλίζει ότι η όποια ειδοποίηση θα εμφανιστεί και στις υπόλοιπες συσκευές σου, ακόμη και αν προκύπτουν από κάποια εφαρμογή που δεν είναι εγκατεστημένη σε όλες τις μεριές. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Αν θες να δεις την ειδοποίηση στην εφαρμογή που την παρήγαγε αλλά που δεν είναι ήδη στο σύστημά σου, θα μπορείς εύκολα, με ένα βήμα να οδηγηθείς σε αυτήν στο Windows Store και να ξεκινήσεις το κατέβασμα.
Το επόμενο είναι το λεγόμενο Universal Dismiss. Έρχεται λοιπόν μια ειδοποίηση και αποφασίζεις ότι είδες ό,τι ήταν να δεις, δεν τη χρειάζεσαι άλλο. Στην παρούσα φάση, αν διαγράψεις την ειδοποίηση από μια συσκευή δεν εξαφανίζεται και από τις όποιες υπόλοιπες χρησιμοποιείς. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διαχειριστείς χειροκίνητα, δύο ή και περισσότερες φορές, την ίδια ειδοποίηση. Με τη λειτουργία Universal Dismiss όμως, αν τη “διώξεις” στη μια συσκευή, τότε εξαφανίζεται και από τις υπόλοιπες. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένας περιορισμός. Για να λειτουργήσει αυτό πρέπει, σε αντίθεση με το Notification Mirroring, η εφαρμογή που δημιούργησε την ειδοποίηση να είναι εγκατεστημένη σε όλες τις εμπλεκόμενες συσκευές.
Αν όμως κάποια από τις συσκευές σου δεν τρέχει Windows; Η Microsoft δεν αφήνει έξω από το πάρτι συσκευές Android ενώ ετοιμάζει λύσεις και για συσκευές με iOS. Ουσιαστικά προτίθεται να προσθέσει τις λειτουργίες αυτές στην εφαρμογή της Cortana που έτσι κι αλλιώς διαθέτει σε διάφορα λειτουργικά συστήματα. Με τη “δουλειά” να γίνεται στο cloud, έχει αυτό το περιθώριο.
Taskbar
Η Taskbar είναι η μπάρα που βρίσκεις στο κάτω μέρος του desktop και εκεί βρίσκονται διάφορες επιλογές και ειδοποιήσεις, pinned apps, καθώς και τα tabs των ανοιχτών εφαρμογών/παραθύρων, είτε είναι ενεργά είτε ελαχιστοποιημένα.
Με το Anniversary Update των Windows 10 θα γίνει και αυτή πιο χρήσιμη, περιλαμβάνοντας περισσότερες πληροφορίες και δη ειδοποιήσεις. Τα εικονίδια των διαφόρων εφαρμογών θα μπορούν δείχνουν τον αριθμό των νέων ειδοποιήσεων για να ξέρεις και τι σε περιμένει. Βέβαια, το ότι μπορούν, δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν κιόλας. Βλέπεις όλο αυτό θα είναι μεν εφικτό, αλλά πρέπει και οι δημιουργοί της όποιας εφαρμογής να επιλέξουν να αξιοποιήσουν τη λειτουργία αυτή. Και ακόμη και αν θέλουν να την υποστηρίξουν, δεν είναι σίγουρο ότι θα το πετύχουν «με το καλημέρα». Η δυνατότητα αυτή περιορίζεται σε εφαρμογές που ακολουθούν το πρότυπο Universal Windows Platform, οπότε εφαρμογές που δεν έχουν γραφτεί (ακόμη) με τον ανάλογο τρόπο δεν θα μπορούν καν να εμφανίζουν αριθμό ειδοποιήσεων στην Taskbar. Όταν βέβαια γίνει η απαραίτητη μετάβαση, όλα θα είναι ζήτημα επιλογής.
Χωρά και μια δόση από το Action Center στην Taskbar πάντως. Μπορεί κάποιες εφαρμογές να εμφανίζουν αριθμό ειδοποιήσεων, κάποιες όχι, ωστόσο στην ίδια μπάρα θα βρεις εικονίδιο για το Action Center που θα κάνει ακριβώς αυτό και δε θα παραμένει σταθερό. Αν οι εκκρεμείς ειδοποιήσεις προέρχονται από πολλαπλές διαφορετικές εφαρμογές, το εικονίδιο στο τέλος της Taskbar θα αλλάζει κάθε τόσο και θα προβάλλει αριθμό ειδοποιήσεων από διαφορετική πηγή. Δεν είναι δηλαδή ένα εικονίδιο και ένας αριθμός για όλες τις ειδοποιήσεις που δεν έχεις ελέγξει ακόμη.
Τελευταία και μάλλον πιο μικρή μεταξύ των αλλαγών της Taskbar, είναι η δυνατότητα να προβάλλεται μόνο η ώρα της ημέρας, χωρίς την ημερομηνία. Αυτό γινόταν και προηγουμένως αλλά μόνο με συγκεκριμένη ρύθμιση για το μέγεθος των εικονιδίων, κάτι που δεν παίζει ρόλο πλέον.
Cortana
Η Apple έχει τη Siri, η Google δεν έχει δώσει συγκεκριμένο όνομα και προσωπικότητα στην τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί στο Android, και η Microsoft έχει την Cortana που αν είσαι gamer που έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με κάποιο παιχνίδι Halo, θα τη θυμάσαι. Έτσι κι αλλιώς, βοηθητικό AI είναι ακόμη και στον κόσμο του Master Chief. Η Cortana λοιπόν θα βρίσκεται σε ακόμη περισσότερα μέρη μετά το δωρεάν Annicersary Update των Windows 10.
-
Lock Screen
Μέχρι τώρα η Cortana είναι διαθέσιμη μόνο αφότου κάνεις login στο σύστημά σου. Με το Anniversary Update θα μπορείς να απευθυνθείς σε εκείνη όμως ακόμη και με κλειδωμένο το σύστημα, για κάποιες διεργασίες τουλάχιστον. Μπορείς να ξεκινήσεις τη… συζήτηση λέγοντας “Hey, Cortana” και ύστερα να προχωρήσεις στη δημιουργία σημειώσεων, υπενθυμίσεων, αναπαραγωγή μουσικής και άλλα, ενόσω το σύστημά σου είναι κλειδωμένο. Και τι νόημα έχει αυτό; Μπορείς να κάνεις πράγματα χωρίς να ανησυχείς το ίδιο για το πόσο εκτεθειμένο μπορεί να είναι το σύστημά σου όταν είσαι μεν κοντά, όχι όμως και ακριβώς δίπλα.
-
Βελτιωμένος σχεδιασμός
Ο ανανεωμένος σχεδιασμός υπόσχεται κάρτες πληροφοριών με πλουσιότερο και φιλικότερο περιεχόμενο, αλλαγή που συμβαδίζει με τις ανάλογες αλλαγές στο Action Center και το Start Menu που αναφέρθηκαν και προηγουμένως.
-
Νέες δυνατότητες
Μετά την αναβάθμιση, η Cortana θα μπορεί, εφόσον της ζητηθεί βέβαια, να κανονίζει γεγονότα/ραντεβού στο Outlook και, ακόμη καλύτερα, να προχωρά σε καλύτερες προτάσεις σχετικά με καθημερινές υποχρεώσεις, μετακινήσεις, διαμονή και άλλα πρακτικά ζητήματα.
-
Καλύτερη κατανόηση
Η σταθερή πρόκληση σε κάθε σύστημα σαν την Cortana είναι η αγόγγυστη και αξιόπιστη επικοινωνία με το χρήστη. Στη νέα της έκδοση θα μπορεί να καταλαβαίνει καλύτερα το φυσικό λόγο και να συμπεριλαμβάνει αυτόματα σχετικές πληροφορίες στη “συζήτηση”, στην οποία και θα αντιδρά όσο πιο βοηθητικά μπορεί. Ανάλογα με την κουβέντα λοιπόν, η Cortana μπορεί να κάνει τον κόπο να στείλει υπενθυμίσεις για να μην ξεχάσεις να στείλεις τη μέρα που πρέπει, τα αρχεία που πρέπει ή κάτι άλλο παρόμοιο.
Το εύρος της χρησιμότητας αυτής εξαρτάται και από τους ίδιους τους developers, τους δημιουργούς εφαρμογών δηλαδή. Η Microsoft επιτρέπει την επικοινωνία της Cortana με εφαρμογές τρίτων και την ενσωμάτωση των βοηθητικών της λειτουργιών ώστε να μπορείς να κάνεις ακόμη πιο πολύπλοκες διεργασίες απλά και μόνο με τη φωνή σου και μιλώντας όσο πιο φυσικά γίνεται.
-
Εκτός Windows
Η Microsoft θέλει τα εργαλεία και το λογισμικό της σε όσα περισσότερα χέρια και συστήματα γίνεται, ειδικά στην τσέπη σου, ακόμη και αν δεν έχεις προτιμήσει Windows. Είναι σίγουρο ότι η εφαρμογή της Cortana στο Android θα ανανεωθεί προκειμένου να υποστηρίζει τις νέες δυνατότητες της τεχνητής αυτής νοημοσύνης, ενώ είναι θέμα χρόνου να γίνει το ίδιο και σε iOS. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, για παράδειγμα, θα μπορείς να απαντάς σε μηνύματα που φτάνουν σε συσκευή Android μέσω υπολογιστή που τρέχει Windows 10. Χωρίς πατέντες, αλλά με την κανονικότατη υποστήριξη της ίδιας της Microsoft. Και φυσικά θα μπορείς να ολοκληρώνεις εργασίες μιλώντας στην Cortana στο κινητό σου.
Microsoft Edge
Ο Microsoft Edge, ο διάδοχος του Internet Explorer, ξεκίνησε με ελλείψεις, τρύπες που όσο περνά ο καιρός κλείνουν. Τώρα που η υποστήριξη για επεκτάσεις είναι γεγονός και αντιμετωπίστηκε ένα από τα σημαντικότερα παράπονα των χρηστών, δημιουργείται χώρος για ορισμένους νεωτερισμούς.
-
Window Hello
Η ενσωμάτωση υποστήριξης του συστήματος Windows Hello φέρνει τη χρήση βιομετρικής ταυτοποίησης στον ίδιο των browser. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνατό το login σε websites με απλή αναγνώριση του προσώπου του χρήστη, οπότε και θα χρησιμοποιείται αυτομάτως ο κατάλληλος συνδυασμός λογαριασμού χρήστη και κωδικού. Αν στο μεσοδιάστημα δεν έρθουν τα πάνω κάτω, ο Microsoft Edge θα είναι ο μόνος web browser που θα προσφέρει τέτοιου είδους δυνατότητα. Η Microsoft στοχεύει να επεκτείνει τη χρήση του και σε μεμονωμένες εφαρμογές, αρκεί βέβαια να αναπτύχθηκαν για το Universal Windows Platform.
-
Web Notifications και Action Center
Διαμέσου Microsoft Edge θα φτάνουν και μερικές ειδοποιήσεις ακόμη στο Action Center, ειδοποιήσεις που θα προέρχονται από ιστοσελίδες και web apps, αρκεί βέβαια να δίνει τη σχετική άδεια ο χρήστης. Μη φανταστείς ότι θα βρεθείς ξαφνικά αντιμέτωπος με βουνό από ειδοποιήσεις που δεν έχουν κάτι να σου προσφέρουν.
-
Βελτιώσεις στο βασικό tab
Περισσότερες επιλογές θα έχεις και στο βασικό tab που εμφανίζεται σε νέο και άδειο παράθυρο του Microsoft Edge, αφού θα έχεις τη δυνατότητα να βάλεις στη σειρά που θέλεις τα αγαπημένα σου sites.
-
Αποστολή για Reading
Αν δεις κάποιο link που οδηγεί σε άρθρο που σε ενδιαφέρει να διαβάσεις, ακόμη και αν δεν θες να το ανοίξεις εκείνη την ώρα, μπορείς να το αποθηκεύσεις πιο εύκολα πια, με δεξί κλικ και αποστολή στο Reading mode. Ύστερα, όταν έχεις τη διάθεση, μπορείς να το διαβάσεις με την ησυχία σου και σίγουρα με πιο φιλική διαμόρφωση από την αρχική της ιστοσελίδας στην οποία δημοσιεύθηκε το άρθρο.
-
Πιο προσιτή μετάφραση
Μια ακόμη ευκολία που θα συναντήσεις στη νέα έκδοση του Edge είναι η ενσωμάτωση της λειτουργίας μετάφρασης, χωρίς να χρειάζεται χειροκίνητη εγκατάσταση επέκτασης, ώστε να είναι ακόμη πιο γρήγορη υπόθεση η μετάφραση ιστοσελίδων.
Windows Ink
Το Windows Ink είναι παλιά ιστορία που κρατά πριν την έκρηξη των σύγχρονων tablets, όταν η ιδέα ήταν ακόμη στα σπάργανα. Μετά από την εδραίωση της κατηγορίας αλλά και το θετικό πρόσημο που παρουσιάζει η σειρά Surface της Microsoft που, κατά κανόνα, συνοδεύεται από γραφίδα και βασίζεται και σε αυτήν μάλιστα, η εταιρεία αποφάσισε ότι πρέπει να επεκτείνει τη χρησιμότητα του εργαλείου αυτού.
Για παράδειγμα, το Ink Workspace είναι ένα ειδικό περιβάλλον με μικρές εφαρμογές και συντομεύσεις σε λειτουργίες που είναι κομμένες και ραμμένες για τη χρήση γραφίδας. Μπορείς να γράψεις κάποια γρήγορη σημείωση, να σκιτσάρεις, να “σημειώσεις” κάτι πάνω στην εικόνα επί της οθόνης και διάφορα άλλα. Φυσικά υπάρχει σύνδεση με τα υπόλοιπα συστήματα. Ένα σημείωμα που θα γράψεις η Cortana θα φροντίσει να μετατραπεί σε κείμενο και να μετατραπεί σε καταχώριση στο ημερολόγιο, σε υπενθύμιση ή ό,τι είναι ταιριαστό (και εφικτό).
Στο Skethpad μπορείς να σχεδιάσεις και να γράψεις ό,τι θες, με την ίδια λογική που έχεις ίσως συναντήσει σε εφαρμογές όπως Fresh Paint και OneNote.
Το Screen Sketch φαίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον αφού αντιμετωπίζει την εικόνα που βλέπεις στην οθόνη ως άλλον έναν καμβά πάνω στον οποίο μπορείς να σημειώσεις και να σχεδιάσεις, ακόμη και σε εικόνες ή αρχεία και φακέλους σε παράθυρα του File Explorer.
Όμως, η λειτουργία της γραφίδας θα επεκταθεί και σε άλλες πιο αναγνωρίσιμες εφαρμογές. Στο Office για παράδειγμα, και συγκεκριμένα στο Word μπορείς να διαγράψεις, να υπογραμμίσεις και άλλα με τη βοήθεια της γραφίδας και τη φυσικότητα που φαντάζεσαι. Στην εφαρμογή Maps από την άλλη μπορείς να χαράξεις διαδρομή, με την απόσταση που διανύεται να υπολογίζεται αυτόματα και μάλιστα ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά του εδάφους ή να σημειώσεις σημεία ενδιαφέροντος για να τα επισκεφτείς με πρώτη ευκαιρία.
Η Microsoft δεν τα κρατά όλα αυτά για τον εαυτό της, οπότε οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει εφαρμογές που να αξιοποιούν το Microsoft Ink και να λειτουργήσει με οποιαδήποτε γραφίδα είναι συμβατή με τη συγκεκριμένη υποδομή. Και εφόσον ο ρόλος της γραφίδας επεκτείνεται, η ρύθμισή της δεν θα γίνεται πλέον από μεμονωμένη εφαρμογή, αλλά μέσα από τις Ρυθμίσεις.
Continuum
Το Continuum είναι κάτι σαν το Handoff της Apple, σύστημα δηλαδή που επιτρέπει τη μετάβαση από Windows 10 Mobile σε Windows 10 PC με τρόπο τέτοιο ώστε να συνεχίζεις τη δουλειά που έκανες μονομιάς, χωρίς τριβή, περιττές κινήσεις και αναμονή. Το σύστημα θα βελτιωθεί και θα επιτρέπει πλέον την απάντηση σε τηλεφωνικές κλήσεις μέσω PC, αλλά και την προβολή του περιβάλλοντος Desktop από Windows Mobile στην οθόνη οποιουδήποτε υπολογιστή τρέχει Windows 10, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση Dock.
Bash (Windows Subsystem for Linux)
Η αλήθεια είναι ότι η προσθήκη πραγματικής υποστήριξης, όχι προσομοίωσης, της γραμμής εντολών του Linux, του περιβάλλοντος Bash δηλαδή, είναι κάτι που θα εκτιμήσουν περισσότερο οι προγραμματιστές που θα ήθελαν να έχουν Windows στο σύστημά τους, αλλά και πρόσβαση σε διάφορα εργαλεία που προσφέρονται σε Linux. Πρόκειται για αποτέλεσμα ειδικής συνεργασίας με την Canonical που αναπτύσσει το Ubuntu Linux που, για τη συντριπτική πλειοψηφία, θα περάσει απαρατήρητη.
Project Centennial
Όπως έχεις παρατηρήσεις διάφορες λειτουργίες υποστηρίζονται μόνο εφόσον η εφαρμογή ακολουθεί το πρότυπο UWP (Universal Windows Platform). Δεδομένου ότι η τεχνολογία αυτή είναι νέα, η πλειοψηφία των εφαρμογών δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν. Εξάλλου κάτι τέτοιες αλλαγές θέλουν και το χρόνο τους. Συν τοις άλλοις, αν είσαι gamer, ξέρεις ότι πολλά παιχνίδια δεν υποστηρίζουν την πλατφόρμα αυτή και φυσικά δύσκολα θα ανανεωθούν ώστε να αλλάξει αυτό. Ειδικά τα παλαιότερα games ξέρεις ότι είναι πρόκληση να τρέξουν σε οποιοδήποτε σύγχρονο σύστημα, ακόμη και χωρίς το ερωτηματικό του Universal Windows Platform. Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση το Project Centennial. Πρόκειται για λύση που παρέχει η ίδια η Microsoft για την ευκολότερη και γρηγορότερη μετατροπή οποιασδήποτε εφαρμογής σε εφαρμογή UWP.
Φυσικά, δεν είναι κάτι που προσθέτει μαγικές δυνατότητες αλλά, τουλάχιστον, προσφέρει καλύτερη συμβατότητα και το δικαίωμα να διατίθεται μια εφαρμογή μέσω του Windows Store, με την ευκολία που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Στην ανακοίνωση του Project Centennial η Microsoft έδειξε χαρακτηριστικά το Age Of Empires II, ένα παιχνίδι δεκαετιών πια, να τρέχει σωστά σε Windows 10 ως εφαρμογή UWP.
Ο όρος “Project Centennial” δεν είναι κάτι που θα ακούς και θα βλέπεις δεξιά κι αριστερά. Θα σε επηρεάσει έμμεσα όμως αφού επιτρέπει σε developers να εξασφαλίσουν με εύκολο τρόπο τη σωστή λειτουργία και εύκολη διάθεση των εφαρμογών τους σε σύγχρονο hardware και στα Windows 10.
Δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός
Το Anniversary Update των Windows 10 θα διατεθεί δωρεάν σε κατόχους Windows 10 μέσα στο καλοκαίρι και φέρνει σημαντικές βελτιώσεις. Μια άλλη εποχή, όλες αυτές οι αλλαγές θα συνοδεύονταν και από αλλαγή στο αριθμό έκδοσης των Windows, αλλά αυτές οι εποχές φαίνεται ότι έχουν παρέλθει πια όσον αφορά στη διάθεση και εξέλιξη λειτουργικών συστημάτων.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα Windows 10 ξεφεύγουν όσο πάει από τις αρχικές αδυναμίες που συνοδεύουν κάθε μεγάλη αλλαγή σε λειτουργικό σύστημα και μπαίνουν σε τροχιά νεοτερισμού με γνώμονα πάντα την παραγωγικότητα, την επικοινωνία και τη διασκέδασή σου.