Υποχρεωτικές Ενημερώσεις για το Android 11

Η Google έχει κάνει τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια ώστε να βελτιώσει ουσιαστικά την ασφάλεια και αξιοπιστία του λειτουργικού της Android για φορητές συσκευές. Στη λογική αυτή φαίνεται πώς θα κάνει υποχρεωτικές τις ενημερώσεις για όλα τα κινητά, τάμπλετ και άλλα μηχανήματα που βασίζονται σε αυτό από την έκδοση 11 και μετά. Ο τελικός στόχος είναι να αποφύγει τα μεγάλα κενά ασφαλείας και κάποια προβλήματα του παρελθόντος.

 

Android και Ασφάλεια

Είναι γεγονός ότι οι πρώτες εκδόσεις του Android είχαν πολλά θέματα ασφάλειας που επηρέαζαν θέματα από τη λειτουργία μίας συσκευής, μέχρι την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Όμως, σταδιακά έγιναν σαφείς βελτιώσεις και προστέθηκαν διάφορα features που είχαν προτείνει αρκετοί ειδικοί του χώρου. Για την ακρίβεια η βελτίωση αφορά κυρίως 3 άξονες: το ίδιο το λειτουργικό, το Play Store και τα θέματα που προέκυπταν λόγω πολυτυπίας στο hardware.

Ειδικότερα, το λειτουργικό βελτιώθηκε με περισσότερα layers ασφάλειας. Για παράδειγμα, ο χρήστης ενημερώνεται όταν κάποια εφαρμογή απαιτεί την χρήση κάποιου πόρου (π.χ. της κάμερας). Ακόμη, από το online κατάστημα γίνεται καθημερινά έλεγχος ώστε να αφαιρεθούν εφαρμογές που είχαν κρυφή λειτουργικότητα και έκρυβαν malware, ενώ προσφέρεται και μία υπηρεσία σάρωσης για κάθε app του κινητού.

Επίσης, από την έκδοση 7 του Android και μετά εμφανίστηκε η λειτουργία seamless updates, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη και άμεση αναβάθμιση και πατσάρισμα. Δηλαδή, η συσκευή θα έχει πλέον το λειτουργικό σε δύο ξεχωριστά μέρη (partitions), όπου στο ένα θα πραγματοποιείται η αναβάθμιση στο παρασκήνιο, όσο το άλλο θα τρέχει το σύστημα μέχρι το reboot, όπου τα δυο partitions θα αλλάξουν ρόλο!

Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό γιατί η μεγάλη δύναμη και εμπορικότητα της Google, οφειλόταν στο γεγονός ότι το λειτουργικό της έτρεχε σε πολλές διαφορετικές σε hardware συσκευές από επίσης πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές (με διαφορετικές πολιτικές)!

 

Υποχρεωτικές και γρήγορες ενημερώσεις

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που το ζητούσαν οι ειδικοί να γίνει άμεσα υποχρεωτικό. Δυστυχώς, μέχρι τώρα αυτές οι ενημερώσεις ήταν προαιρετικές για τους κατασκευαστές γεγονός που δημιουργούσε σύγχυση στους χρήστες. Έτσι, η Google έχοντας ήδη εφαρμόσει το seamless update αποφάσισε να το κάνει υποχρεωτικό προσφέροντας η ίδια πιο γρήγορα patches και ενημερώσεις ασφαλείας για όλους!

Όπως αναφέρθηκε πριν το μη ενεργό partition στο παρασκήνιο θα κατεβάζει τα updates χωρίς να παρεμποδίζεται ο χρήστης, ενώ ένα ενεργό θα λειτουργεί με βάση το προηγούμενο update της συσκευής. Μόλις εφαρμοστεί η ενημέρωση στο μη ενεργό μέρος του δίσκου θα εμφανιστεί μήνυμα στον χρήστη για επανεκκίνηση και τα δύο partition θα αλλάξουν ρόλους μέχρι το επόμενο update κοκ.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι θα υπάρχει διαθέσιμη και η προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που θα προκύψουν προβλήματα με τη νέα ενημέρωση το λειτουργικό θα κάνει αυτόματα roll back και η συσκευή θα λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Ο αποθηκευτικός χώρος που απαιτείται θα μπορούσε να αποτελεί μοναδικό μειονέκτημα, αν και πλέον είναι τάση στα smartphone να έχουν τουλάχιστον 128 GB. Βέβαια, ο κατασκευαστής θα πρέπει να προνοήσει ώστε να υπάρχει ελεύθερος αποθηκευτικός χώρος ειδικά για τα δύο αυτά partition σε κάθε περίπτωση από εδώ και πέρα!

 

Μπορείς να δεις ακόμη