|  | 

Κουζίνα

Ανοιξιάτικες σούπες για αποτοξίνωση

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Οι σούπες των λαχανικών είναι πάντα μια καλή και υγιεινή πρόταση που σε χορταίνουν ευχάριστα ενώ παράλληλα ξεκουράζουν τον οργανισμό από τοξίνες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

 

Gazpacho

 

Η ισπανική κρύα ντοματόσουπα με το μεσογειακό ταμπεραμέντο που ξεδιψά, χορταίνει και ωφελεί παράλληλα, έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 4 μεγάλες κόκκινες ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • ½ -1 κρεμμύδι
  • ½ -1 πιπεριά πράσινη
  • ½ αγγούρι με τη φλούδα
  • ½ σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 1 φέτα ψωμί χωριάτικο σε κύβους
  • Λίγο ξίδι βαλσαμικό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μερικά φυλλαράκια βασιλικού

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά, στραγγίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια.
  2. Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ψωμί, το σκόρδο, το ξίδι, ανάλογο αλάτι και πιπέρι, 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μερικά παγάκια. Χτυπάμε να γίνει το μείγμα μας ένας ομοιογενής πολτός.
  3. Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ προσθέτοντας από 1-2 παγάκια και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Διακοσμούμε με φύλλα βασιλικού, κυβάκια αγγουριού, πιπεριάς και κρεμμυδιού και σερβίρουμε αμέσως!

 

Βελουτέ με μπρόκολο και σπανάκι

Τα πράσινα λαχανικά είναι γνωστά για τα πολλαπλά οφέλη τους, που προκύπτουν από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι κατάλληλα όχι μόνο για σαλάτες και χυμούς αλλά και υπέροχες σούπες.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 κεφαλάκια μπρόκολο χωρισμένα σε μπουκετάκια
  • 100 γρ. σπανάκι
  • 2 κλωνάρια σέλερι σε φέτες
  • 1 μαραθόριζα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμό και ξύσμα από 1-2 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξινή τη θέλουμε)
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • Φύλλα φρέσκου βασιλικού

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά, στραγγίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας σε κομμάτια.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό να πάρει βράση και ρίχνουμε πρώτα το μπρόκολο και μετά όλα τα υπόλοιπα λαχανικά.
  3. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο, χυμό και ξύσμα λεμονιού.
  4. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή χλιαρή σε πιάτα, διακοσμώντας με γιαούρτι και φυλλαράκια βασιλικού.

 

Ανοιξιάτικη παντζαρόσουπα

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 βολβούς παντζαριών
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο σε φέτες
  • 1 πράσο σε φέτες
  • 1 καρότο μέτρια
  • 1 πατάτα μικρή
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

  • 4-5 κ.γ. σπόρους chia
  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • Φύλλα δυόσμου
  • Κολοκυθόσπορους ελαφρά καβουρντισμένους

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε καλά τα παντζάρια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, πετάμε τον αστεροειδή και αφού κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τα πιάνουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα 4.
  2. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μαζί με το κύμινο. Προσθέτουμε την πατάτα, το καρότο, το σκόρδο και το πράσο και ανακατεύουμε να γυαλίσουν.
  3. Ρίχνουμε 1.250ml νερό από βραστήρα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα παντζάρια και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  4. Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Αν είναι πολύ πηχτή την αραιώνουμε με λίγο επιπλέον καυτό νερό.
  5. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή χλιαρή σε μπολ προσθέτοντας στο καθένα από ένα κουταλάκι σπόρους τσία, λίγο γιαούρτι, φυλλαράκια δυόσμου και ψημένους κολοκυθόσπορους.

 

Δείτε ακόμη