10 tips που θα κάνουν τη φοιτητική σου ζωή λιγότερο αγχωτική!

by K Admin

 

Οι βάσεις των Πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν και η αγωνία σου έλαβε τέλος με τη γνωστοποίηση της εισαγωγής σε κάποια σχολή. Όπως και να ‘χει, σε μερικές εβδομάδες ξεκινά η νέα σου ζωή.

Η πρώτη χρονιά στο πανεπιστήμιο είναι και η πιο σημαντική, καθώς πρέπει, εκτός από τη νέα διδακτέα ύλη, να μάθεις να διαχειρίζεσαι το χρόνο, τους καθηγητές, του συμφοιτητές, τον καινούριο κόσμο που ανοίγεται -για τα επόμενα χρόνια- μπροστά σου.

Η φοιτητική ζωή προσφέρει πολλές όμορφες στιγμές κι αξέχαστες εμπειρίες, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι συχνά πολυάσχολη κι απαιτητική. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το να διακατέχεσαι συνεχώς από άγχος κι ένταση, επηρεάζοντας τόσο τη διάθεση, όσο και το σώμα σου. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε ορισμένες απλές, καθημερινές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν ν’ αντιμετωπίσεις τη φοιτητική ζωή με όσο λιγότερο άγχος γίνεται:

 

1. Σωστή διαχείριση χρόνου

Η σωστή διαχείριση του χρόνου συμβάλλει στη μείωση του άγχους και μας κάνει αξιόπιστους απέναντι στους άλλους. Γι’ αυτό κι αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική δεξιότητα που σίγουρα θα την αναπτύξεις ακόμη περισσότερο, με την εμπειρία, στο μέλλον. Για την ώρα, ειδικά μόλις μπεις ενεργά στην Πανεπιστημιακή ζωή, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις μια λίστα καθηκόντων που θα σε βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσεις τον καθημερινό φόρτο της φοιτητικής ζωής – που είναι γεμάτη με σχολικές κι εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ο χρόνος που απομένει μετά τη σχολή πρέπει να κατανέμεται σοφά σε τρία μέρη: ξεκούραση, ψυχαγωγία και μελέτη. Το smartphone σου (ή κι ο υπολογιστής) μπορεί να γίνει το «εργαλείο» που θα σε βοηθήσει να καταγράψεις όλα όσα έχεις να κάνεις καθημερινά και να βάλεις προτεραιότητες. Μπορείς π.χ. να χρησιμοποιήσεις το Google Tasks για οργάνωση των καθημερινών σου καθηκόντων. Συγχρονίζεται μ’ όλες τις εφαρμογές της Google -όπως Gmail, Google Calendar– και mobile apps για Android και iOS, για να ενημερώνεις τις λίστες σου ενώ βρίσκεσαι εν κινήσει.

Με το Google Tasks μπορείς να οργανώνεις τα καθήκοντα σου, να τα «σπας» σε μικρότερα κομμάτια, να προσθέτεις λεπτομέρειες καθώς προχωρά η διεκπεραίωση τους, να προσθέτεις καταληκτικές ημερομηνίες, ή να θέτεις προτεραιότητες με drag-and-drop. Μπορείς -επίσης- να χρησιμοποιήσεις το Google Keep για καταγραφή σημειώσεων, φωτογραφιών, ή ακόμα και ηχογραφήσεων. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την παρακολούθηση των ενεργειών σου και την επιβεβαίωση τους όταν τις ολοκληρώσεις, ενώ μπορείς να ορίσεις και υπενθυμίσεις για να μην ξεχνάς ποτέ τι έχεις να κάνεις.

 

2. Ποικίλη και υγιεινή διατροφή

Η κατανάλωση φρέσκων υλικών και πολλών φρούτων και λαχανικών είναι κάτι το πραγματικά σημαντικό. Χυμοί πλούσιοι σε βιταμίνη C, όπως χυμός πορτοκάλι, ή χυμός γκρέιπφρουτ, λέγεται ότι είναι καλό για το ανοσοποιητικό σύστημα κι εξασφαλίζουν περισσότερη ευημερία –άρα μπορούν να σε βοηθήσουν ν’ αντιμετωπίσεις το έντονο στρες.

Όταν έχεις φορτωμένο πρόγραμμα κι αισθάνεσαι κούραση μπορεί να είναι δελεαστικό να παραγγείλεις άλλη μια πίτσα, ή κάποιο έτοιμο γεύμα, ωστόσο το να μαγειρεύεις τα γεύματά σου είναι μια πολύ πιο υγιεινή (και ταυτόχρονα οικονομική) επιλογή. Αν δεν γνωρίζεις πολλά από μαγειρική -και δεν θέλεις να ενοχλείς κάθε τόσο τη μητέρα σου- μην ξεχνάς ότι υπάρχει και το Internet. Μπορείς να βρεις τα πάντα online μέσα από χιλιάδες videos στο YouTube, ή ακόμα κι από διαδικτυακά σεμινάρια με συνταγές κι οδηγίες για οτιδήποτε θες να μαγειρέψεις.

Μπορείς ν’ αξιοποιήσεις το smartphone σου, κατεβάζοντας εφαρμογές μαγειρικής που θα σε καθοδηγήσουν βήμα προς βήμα, μέσα από εικόνες και videos, για το πώς να φτιάξεις μια συνταγή σ’ ελάχιστο χρόνο. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις συγκεκριμένες μαγειρικές τεχνικές για να πιάσεις το τηγάνι, ή την κατσαρόλα. Μπορείς εύκολα ν’ αφιερώσεις λίγο χρόνο στην κουζίνα σου για να ετοιμάσεις μια εύκολη συνταγή. Αφιέρωσε μισή, ή μία ώρα την εβδομάδα για να βρίσκεις συνταγές και ν’ αγοράζεις φρέσκα συστατικά.

 

3. Άσκηση

Το να γυμνάζεσαι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις το άγχος. Βοηθά το σώμα σου να παράγει ενδορφίνες, που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Ακόμη και οι καθημερινοί περίπατοι 30 λεπτών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων στρες.

Ευεργετικές είναι ακόμη και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως π.χ. το να επιλέγεις το περπάτημα αντί για την οδήγηση, ή να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, αλλά είναι ακόμα καλύτερο ν’ ασκείσαι εντατικά. Ακόμη κι αν «ζοριστείς» τις πρώτες μέρες, θα αισθανθείς τα οφέλη της εντατικής άσκησης αργότερα.

Aν το Πανεπιστήμιό σου διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις, ή γυμναστήριο, αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου για να οργανώσεις τις δραστηριότητές σου και να χαρίσεις στον εαυτό σου καλύτερη ποιότητα ζωής που θα σου εξασφαλίσει ψυχική και σωματική υγεία. Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα θα μπορούσε επίσης να σε βοηθήσει με το στρες, καθώς η τακτική επαφή μ’ άλλους ανθρώπους θα βελτιώσει τη διάθεσή σου.

 

 

4. Διαλογισμός και τεχνικές χαλάρωσης

Ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι κάποιες από τις τεχνικές που χαλαρώνουν το σώμα καθώς μειώνουν την ένταση των μυών και σε βοηθούν να νικήσεις το άγχος. Κι αν δεν ξέρεις από πού ν’ αρχίσεις, αξιοποίησε το smartphone σου κατεβάζοντας κάποιο meditation app που θα σε βοηθήσει ν’ αποβάλεις το στρες και να χαλαρώνεις κάθε στιγμή. Για παράδειγμα, το The Mindfulness App για iOS κι Android είναι ένα από τα πιο δημοφιλή meditation apps. Σε βοηθάει να κάνεις εύκολο διαλογισμό μέσα από καθοδηγούμενες συνεδρίες, που κυμαίνονται από 3 μέχρι 30 λεπτά.

 

5. Κάνε τακτικά διαλλείματα

Όταν νιώθεις ότι εξαντλείσαι -από το φορτωμένο πρόγραμμα, ή κι από την πολλή μελέτη- άφησε για λίγο το διάβασμα και κάνε μiα σύντομη βόλτα, ή επικοινώνησε με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Τα σύντομα διαλείμματα μπορούν να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένος στο στόχο σου.

Τα μεγαλύτερης διάρκειας διαλλείματα είναι επίσης σημαντικά. Ένας απογευματινός καφές με τους συμφοιτητές σου, μια Σαββατιάτικη βόλτα στο σινεμά, θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινότητά σου και θα μειώσουν τα επίπεδα άγχους.

Αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου σε δραστηριότητες που πραγματικά σ’ ευχαριστούν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει ν’ αφήσεις για λίγο τις εργασίες σου. Από κινηματογραφικές βραδιές στο σπίτι και video games μέχρι την ανάγνωση ενός βιβλίου, ή το άκουσμα της αγαπημένης σου μουσικής, η ενασχόληση με κάτι ευχάριστο δρα αγχολυτικά, καθώς αποσπά το μυαλό από τις έγνοιες και τις πιεστικές σκέψεις και μειώνει την ένταση της ημέρας.

 

6. Επαρκής ύπνος

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την καθημερινή λειτουργικότητα και τη σωματική και διανοητική υγεία. Φρόντισε να ξυπνάς νωρίς το πρωί, γιατί έτσι όχι μόνο θα οργανώσεις καλύτερα όσα έχεις να κάνεις, αλλά θα είσαι και πιο αποτελεσματικός.

Αν έχεις προβληματικό ύπνο, ή πάσχεις από αϋπνία, καλό είναι ν’ αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση καφέ κι αλκοόλ. Η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ουσία που προκαλεί νευρικότητα, ενώ το αλκοόλ, αν και σε πολύ μικρή ποσότητα έχει χαλαρωτική δράση, σε μεγάλες ποσότητες εγκυμονεί κινδύνους. Αντί για καφέ, ή αλκοόλ, προτίμησε το δροσερό νερό (φυσικό, ή ανθρακούχο) και τους χυμούς φρούτων. Καλό είναι -επίσης- να εξετάσεις την αγορά ενός activity tracker. Η συγκεκριμένη συσκευή θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις το πώς κοιμάσαι, κινείσαι και τρως, ώστε να μπορείς να κάνεις τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

 

 

7. «Ναι» στα social media, αλλά με μέτρο

Οι φοιτητές τείνουν ν’ αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, ή του smartphone τους, σερφάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και chat-άροντας. Τα social media μπορεί να είναι διασκεδαστικά, η «κατάχρηση» όμως μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην ψυχική και σωματική σου υγεία. Γι’ αυτό καλό είναι ν’ αλλάξεις τη νοοτροπία που έχεις για τα social media, περιορίζοντας το χρόνο που «σπαταλάς» σε Facebook, Instagram, Twitter κ.λπ. Αναζήτησε «πραγματικές» επαφές με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Ακόμη και μια βίντεο-κλήση, ή ένα τηλεφώνημα θα είναι καλύτερη επιρροή πάνω σου σε σχέση με τα social media. Μ’ άλλα λόγια, μπορείς να είσαι social και χωρίς social media.

 

8. Προσπάθησε να δεις τη θετική πλευρά (σε κάθε δυσκολία)

Αν έχασες μια προθεσμία, προσπάθησε να εκτιμήσεις τι έχεις μάθει απ’ αυτό το λάθος. Έτσι θα γνωρίζεις πώς να γίνεις πιο προνοητικός και να προγραμματίζεις καλύτερα τις υποχρεώσεις σου. Τα πράγματα μπορεί να σου φαίνονται δύσκολα στην αρχή, αλλά αν προσπαθήσεις, υπάρχει συνήθως κάτι θετικό για να μάθεις.

 

9. Άκου περισσότερη μουσική

Η μουσική λειτουργεί ευεργετικά τόσο στη ψυχική, όσο και στη σωματική υγεία -ελαττώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του άγχους. Μπορείς να διαλέξεις μεταξύ άπειρων μουσικών επιλογών ανάλογα με τα μουσικά σου ακούσματα και τις μουσικές σου προτιμήσεις.

Όταν είσαι αγχωμένος, ακόμη κι αν νιώθεις πως το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι ν’ ακούσεις μουσική, αν υποβάλλεις τον εαυτό σου στην εμπειρία του ν’ ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική θα νιώσεις αποφορτισμένος από το πρώτο κιόλας λεπτό. Προσπάθησε ν’ ακούς παντού, καθώς είναι εξαιρετικό αγχολυτικό.

Η χαλαρωτική μουσική λίγο πριν κοιμηθείς θα σε βοηθήσει ν’ αποφορτιστείς, ειδικά αν υποφέρεις από αϋπνίες. Φόρτωσε στο smartphone την αγαπημένη σου playlist, βάλε τ’ ακουστικά σου κι αφέσου στο ρυθμό.

 

10. Απόλαυσε τη φοιτητική σου ζωή και χαμογέλα περισσότερο!

Είναι κι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Το έντονο γέλιο αυξάνει το οξυγόνο και τη ροή του αίματος κι απελευθερώνει ενδορφίνες, επηρεάζοντας θετικά τις ορμόνες και τα επίπεδα του στρες. Γι’ αυτό, όταν νιώθεις ότι θα σκάσεις από το άγχος, ξέχασε για λίγο τις υποχρεώσεις σου κι αφιέρωσε κάποια στιγμή της ημέρας στον εαυτό σου όπου θα χαλαρώσεις και θα χαμογελάς. Φώναξε φίλους στο σπίτι, βάλε μια ταινία στην τηλεόραση, ή στο laptop και χαλάρωσε.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι μπορείς να πετύχεις εξίσου πολλά στη ζωή σου χωρίς να πιεστείς και ν’ αγχωθείς.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη