Φοιτητικό σπίτι: Πώς να εξοικονομήσεις ενέργεια!

by K Admin

 

Είτε για να διατηρείς σε λογικά επίπεδα το budget της φοιτητικής ζωής, είτε για να σου μένουν κάποια χρήματα για τις βόλτες σου, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των μηνιαίων εξόδων σου. Όπως θα δεις, δεν χρειάζεται να κάνεις σημαντικές θυσίες και ν’ αλλάξεις τις συνήθειές σου σε μεγάλο βαθμό για να την πετύχεις. Χρειάζεται απλά σοφή επιλογή των συσκευών και προσοχή σε κάποια απλά πράγματα. Γι’ αυτό κι εμείς σου απαντάμε σε συνήθεις ερωτήσεις για να το επιτύχεις:

 

 Θα χρειαστείς φούρνο μικροκυμάτων;

Σίγουρα ναι. Σαν φοιτητής θα έχεις λίγο χρόνο ν’ ασχοληθείς με το φαγητό σου. Ανάμεσα στα γεύματα της φοιτητικής λέσχης και του πρόχειρου φαγητού απ’ έξω, θα χρειαστεί να ζεστάνεις κάποιο γεύμα στα γρήγορα. Είναι πολύ προτιμότερο να βάλεις κάτι στα μικροκύματα για ένα-δύο λεπτά, παρά στο φούρνο για μισή ώρα, ίσως και παραπάνω. Κάνεις οικονομία και στο ρεύμα και στο χρόνο σου.

 

Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το ρεύμα στην κουζίνα;

Χρησιμοποίησε ένα βραστήρα όταν θες να ζεστάνεις γρήγορα νερό. Αντί ν’ ανάβεις το θερμοσίφωνα κάθε φορά που θες λίγο ζεστό νερό, εκμεταλλεύσου την ταχύτητα ενός βραστήρα. Θα ζεστάνει περίπου ένα λίτρο νερού σε λιγότερο από 3 λεπτά. Κάνεις πολύ μεγαλύτερη οικονομία, ακόμα κι από το ν’ ανάψεις το μάτι της κουζίνας. Διάλεξε ένα βραστήρα μ’ αρκετή χωρητικότητα νερού.

 

Πόση σημασία έχει η ενεργειακή κλάση στις συσκευές σου;

Εξαρτάται. Αν μιλάμε για μια συσκευή που θα δουλεύει συνέχεια, όπως το ψυγείο, ή το κλιματιστικό, τότε να διαλέξεις την καλύτερη ενεργειακή κλάση. Σκέψου ότι το ψυγείο και το κλιματιστικό θα δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, χειμώνα-καλοκαίρι. Ειδικά το ψυγείο δεν θα σταματήσει ποτέ. Μαζί θα πάρετε το πτυχίο…

 

Τα φώτα στο σπίτι που νοίκιασες, είναι οι παλιές λάμπες πυρακτώσεως. Ν’ ασχοληθείς με λάμπες οικονομίας;

Το μόνο καλό με τις λάμπες πυρακτώσεως είναι ότι θα παράγουν και λίγη ζέστη το χειμώνα. Καταναλώνουν, όμως, πάρα πολύ ρεύμα σε σχέση με την απόδοσή τους και κρατάνε πάρα πολύ λίγο σε σχέση μ’ άλλες λάμπες. Όταν λέμε λάμπες οικονομίας τώρα πια μιλάμε για LED. Όχι για φθορίου, ή οτιδήποτε άλλο. Καλό θα είναι ν’ αλλάξεις σταδιακά τις παλιές λάμπες με LED. Το κόστος αγοράς είναι μεγαλύτερο, αλλά η κατανάλωση ενέργειας είναι αμελητέα. Συγκριτικά με τις πυρακτώσεως, έχουν απίστευτο χρόνο ζωής και δεν παράγουν και θερμότητα. Μερικές, μάλιστα, μπορείς να τις κάνεις να φωτίζουν ό,τι χρώμα θες και να τις ελέγχεις από το κινητό σου…

 

Εκεί που θα μείνεις υπάρχει κεντρική θέρμανση. Να βάλεις κλιματιστικό που ν’ αποδίδει καλά και στη θέρμανση;

Αν το σπίτι είναι καλά μονωμένο δε θα χρειαστείς απαραίτητα κλιματιστικό με μεγάλη απόδοση στη ζέστη. Από την άλλη, όμως, δεν θα μπορείς να ελέγχεις τις ώρες που έχεις θέρμανση στο σπίτι. Σαν φοιτητής θα έχεις διαφορετικά ωράρια από την υπόλοιπη πολυκατοικία. Μπορείς να πάρεις ένα-δυο σώματα θέρμανσης και να τα βάζεις στο δωμάτιο που θα διαβάζεις. Αυτά βέβαια καταναλώνουν αρκετό ρεύμα. Θα ήταν προτιμότερο να βάλεις ένα θερμοπομπό mica στην κρεβατοκάμαρα, ή στο γραφείο σου. Δεν θα καταλάβεις τη διαφορά στο λογαριασμό του ρεύματος και θα ζεσταίνεις γρήγορα το χώρο σου οποιαδήποτε ώρα θελήσεις.

 

Ο υπολογιστής σου «τραβάει» πολύ ρεύμα όταν παίζεις παιχνίδια. Κάνει και πολύ φασαρία το κουτί και γενικότερα ζεσταίνεται πάρα πολύ.

Μάλλον θα ‘χεις επενδύσει πολλά στο PC σου… Μια εύκολη λύση είναι να βάλεις ένα καλύτερο τροφοδοτικό που ν’ αντέχει τα Watt που του ζητάς, να κάνει πιο αποδοτική διαχείριση της ενέργειας και να μη φοβάται τη ζέστη. Μπορείς να δεις κάποια λύση της Infinity Gear που είναι πάντα «εγγύηση».

Για το θόρυβο, μπορείς να ελέγξεις αν αερίζεται καλά το κουτί σου. Αν έχει δηλαδή ανεμιστηράκια μπρος και πίσω, αλλά και στο πλάι για τον επεξεργαστή, ή την κάρτα γραφικών. Γενικά στο gaming οι υπολογιστές ανεβάζουν θερμοκρασία, οπότε χρειάζεσαι πάρα πολύ καλό εξαερισμό. Και πάλι η Infinity Gear έχει μια δυνατή λύση.

Αν δουλεύει σε σωστές συνθήκες το PC σου θα κάνει και καλύτερη διαχείριση ενέργειας. Μπορείς να δοκιμάσεις ν’ αλλάξεις σκληρό δίσκο, ή απλά να προσθέσεις έναν SSD. Είναι δεκάδες φορές γρηγορότεροι από τους συμβατικούς και καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια. Κράτα τα βασικά σου προγράμματα στον SSD κι οτιδήποτε άλλο άστο στους κλασσικούς, μηχανικούς δίσκους.

 

 

Πόση σημασία να δώσεις στην κατανάλωση ρεύματος της τηλεόρασης και του ηχοσυστήματός σου;

Αν τα έχεις αγοράσει πρόσφατα, δεν έχει μεγάλη σημασία. Από την άλλη, αν πήρες ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό από το σπίτι, ελπίζουμε μεταξύ των συσκευών αυτών να μην έχεις καμιά τηλεόραση Plasma, ή ακόμα χειρότερα καμιά CRT (οι παλιές ογκώδεις τηλεοράσεις). Αν έχεις κάτι τόσο παλιό τότε θα πρέπει να τ’ αλλάξεις οπωσδήποτε. Εκτός του ότι έχεις χαμηλές αναλύσεις και μέτρια απόδοση χρωμάτων, οι παλιές τηλεοράσεις καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Ασύμφορα πολύ. Αν, λοιπόν, έχεις τηλεόραση ηλικίας έως 4-5 ετών περίπου, είσαι εντάξει. Αν όχι, οτιδήποτε και να διαλέξεις σε νέας τεχνολογίας LED θα σε καλύψει. Για τον ήχο, ίσως, δεν πρέπει ν’ ανησυχείς. Εκτός αν έχεις στο νου σου κάποιο ηχοσύστημα για να κάνεις party στο σπίτι σου, είσαι καλά.

 

Ναι, αλλά η τηλεόραση θα «παίζει» όλη μέρα. Ακόμα κι αν δεν βλέπεις, σου αρέσει να την ακούς στο background.

Όλες οι LED τηλεοράσεις έχουν χαμηλή κατανάλωση. Αν ακούς κάποιο μουσικό κανάλι, μπορείς να τη συνδέσεις με το HiFi σου. Θα έχεις δυνατότερο μπάσο από το woofer σου και δεν θα χρειάζεται να δυναμώσεις τόσο πολύ τον ήχο, ο οποίος διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο. Επίσης, προτίμησε μια τηλεόραση χωρίς να κάνεις υπερβολές στις ίντσες, καθώς μια τηλεόραση στις 40 ίντσες έχει μικρότερη κατανάλωση απ’ ότι μία 55 ιντσών.

 

Το power saving στις συσκευές αποδίδει;

Σίγουρα η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας έχει σημασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να περάσει καιρός για να δεις τη διαφορά στο λογαριασμό, αλλά υπάρχει. Αλλά όταν λέμε power saving δεν εννοούμε μόνο την τηλεόραση. Αντίστοιχες λειτουργίες έχει και το κλιματιστικό. Το economy mode για παράδειγμα μειώνει κατακόρυφα την κατανάλωση. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή σε κάποια συσκευή, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου power saving mode. Μπορείς να μειώσεις την ένταση του κλιματιστικού σ’ ένα ικανοποιητικό σημείο, όπου και να δροσίζει και να μην δουλεύει στο τέρμα. Αν το βάλεις στο «αυτόματο» δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνει την οικονομικότερη δουλειά. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το ψυγείο. Ως φοιτητής δεν θα έχεις και μεγάλες απαιτήσεις από το ψυγείο σου. Αν δεις ότι για κάποιες ημέρες δεν έχεις φαγητά που είναι ευαίσθητα, ή αν δεν το έχεις γεμάτο, μείωσε λίγο την ψύξη.

 

Πολλές φορές ξεχνάς ανοιχτή την τηλεόραση, ή κάτι άλλο, και φεύγεις. Πως θα μπορούσες να «μπαλώσεις» το λάθος σου;

Οι καινούριες συσκευές έχουν χρονόμετρο και μπορείς να τις ρυθμίσεις να σβήσουν μόνες τους. Σίγουρα οι τηλεοράσεις κι ο υπολογιστής μπορούν να μπουν σε sleep mode, κι έτσι μετριάζεις λίγο τη ζημιά. Αν είσαι πολύ ξεχασιάρης, πάρε μερικές πρίζες χρόνου.

Βάζεις σε μια τέτοια πρίζα τη συσκευή που δεν σε συμφέρει να ξεχάσεις ανοιχτή, και ρυθμίζεις σε πόση ώρα να διακόψει την παροχή ρεύματος. Απλά πρόσεξε σε τι συσκευές θα τη βάλεις, γιατί φαντάσου ότι είναι σαν να τραβάς το καλώδιο από την πρίζα, μόλις περάσει ο χρόνος. Απόφυγε να την συνδέσεις στον υπολογιστή.

 

Εκτός από το θερμοσίφωνα, ποια άλλη συσκευή καταναλώνει πολύ ρεύμα;

Η κουζίνα και το στεγνωτήριο. Συνήθως ένας φοιτητής δεν χρησιμοποιεί και τόσο τακτικά την κουζίνα, οπότε αν εκμεταλλεύεσαι το βραστήρα και το φούρνο μικροκυμάτων, δεν θα κάνεις υπερβολές στο ρεύμα. Το στεγνωτήριο είναι διαφορετική περίπτωση γιατί δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να μειώσεις την κατανάλωσή του. Εκεί το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προσέξεις την ενεργειακή κλάση. Μετά να φροντίζεις να το γεμίζεις κάθε φορά που το χρησιμοποιείς, και να μην το βάζεις μπροστά αν είναι μισο-γεμάτο, ώστε να εκμεταλλευτείς πλήρως το ρεύμα που θα κάψεις.

 

Τι να προσέξεις στο σιδέρωμα;

Αυτό αφού μένεις μόνος σου, δεν θα τ’ αποφύγεις! Εδώ μπορείς να διαλέξεις ένα σίδερο που θα ζητάει 1000 Watt, 2000 Watt, ή και 2400 Watt. Μην νομίζεις ότι τα περισσότερα Watt σημαίνουν και μεγαλύτερο λογαριασμό ρεύματος. Όπως και με το βραστήρα νερού, σημασία έχει για πόση ώρα τραβάει αυτό το ρεύμα. Αν ζεσταθεί το σίδερο γρήγορα, τότε θα ξεκινήσεις και θα τελειώσεις το σιδέρωμα γρηγορότερα. Επίσης, όταν θα χρησιμοποιείς τον ατμό του σίδερου, αυτό θα κρυώσει και θα προσπαθήσει να επανέλθει στην προηγούμενη θερμοκρασία. Αν έχεις ένα αδύναμο σίδερο θα κάνει περισσότερη ώρα για να φτάσει εκεί. Και φυσικά, όσο περισσότερα ρούχα έχεις να σιδερώσεις, τόσο περισσότερες φορές θα χρειαστεί το σίδερο να «σκαρφαλώσει» στην ιδανική θερμοκρασία.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη