15 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα Τέχνης

by Zikou Stella

Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, μια γιορτή για την προώθηση της ανάπτυξης, της διάδοσης και της απόλαυσης της τέχνης, καθιερώθηκε στην 40η σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO το 2019. Αυτή η ημέρα δεν επιλέχθηκε τυχαία αλλά προτάθηκε προς τιμήν των γενεθλίων του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ως ένας τρόπος προώθησης των τεχνών και του ζωτικού τους ρόλου στην κοινωνία.

Η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού από την αρχαιότητα. Έχει τη δύναμη να εμπνέει, να εκπαιδεύει και να προκαλεί την αντίληψή μας για τον κόσμο. Η τέχνη περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μορφών, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της φωτογραφίας, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου και της λογοτεχνίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης είναι αφιερωμένη στον πλούτο των τεχνών. Παράλληλα, προωθεί την αναγνώριση της σημασίας τους για τη δημιουργικότητα, την πολιτιστική διαφορετικότητα και την κοινωνική αλλαγή, ενώ παρέχει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικούς οργανισμούς να επιδείξουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό.

Την ημέρα αυτή, πολλά μουσεία και γκαλερί τέχνης προσφέρουν δωρεάν είσοδο ή οργανώνουν ειδικές εκθέσεις, ενώ πολιτιστικοί οργανισμοί φιλοξενούν εκδηλώσεις, παραστάσεις και εργαστήρια για την προώθηση της τέχνης. Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα μπορούν να συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης παρακολουθώντας εκδηλώσεις, δημιουργώντας ή απλά εκτιμώντας την ομορφιά και το νόημά της.

Εκτός από τον εορτασμό, η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες και η καλλιτεχνική κοινότητα γενικότερα. Αυτές αφορούν ζητήματα όπως τη χρηματοδότηση καλλιτεχνικών δράσεων, την πολιτιστική πολυμορφία και τον ρόλο της τέχνης στον κοινωνικό και πολιτικό ακτιβισμό. Οι καλλιτέχνες και οι καλλιτεχνικές οργανώσεις συχνά  χρησιμοποιούν την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης ως πλατφόρμα για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και τις κυβερνήσεις.

 

 

Πώς η τέχνη ωφελεί τον άνθρωπο;

Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σε ατομικό επίπεδο, η τέχνη παρέχει ένα μέσο για αυτοέκφραση και επικοινωνία. Επιτρέπει στα άτομα να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες τους με λεκτικό ή μη λεκτικό τρόπο, ο οποίος μπορεί να είναι θεραπευτικός και ενδυναμωτικός. Παράλληλα, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, που είναι σημαντικές για την προσωπική ανάπτυξη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Η ενασχόληση με την τέχνη μπορεί να προωθήσει τη χαλάρωση και να μειώσει τα επίπεδα του στρες ενώ μπορεί να προσφέρει μια ηρεμιστική και διαλογιστική εμπειρία που επιτρέπει στους ανθρώπους να αποσυνδεθούν από τον έξω κόσμο και να επικεντρωθούν στον ψυχικό τους κόσμο. Σε κοινωνικό επίπεδο, η τέχνη μπορεί να προωθήσει την κοινωνική σύνδεση παρέχοντας μια κοινή εμπειρία και ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ ατόμων από διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εκπαίδευσης και μάθησης διδάσκοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τα κοινωνικά ζητήματα, προάγοντας παράλληλα την κριτική σκέψη.

 

Πώς η τεχνολογία προάγει την τέχνη;

Η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στον κόσμο της τέχνης με πολλούς τρόπους, από τη δημιουργία και την παραγωγή της μέχρι τον τρόπο που συντηρούνται και εκτίθενται τα έργα τέχνης.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει στη δημιουργία της ψηφιακής τέχνης, η οποία χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία και τεχνικές για τη δημιουργία έργων τέχνης. Αυτή περιλαμβάνει την ψηφιακή ζωγραφική, τη φωτογραφία, τα  κινούμενα σχέδια, την τρισδιάστατη εκτύπωση και την τέχνη εικονικής πραγματικότητας. Επιπλέον, η τεχνολογία έχει κάνει την τέχνη πιο προσιτή στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι διαδικτυακές γκαλερί, οι ψηφιακές βιβλιοθήκες και οι εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση και να εκτιμούν την τέχνη από οπουδήποτε στον κόσμο. Η τεχνολογία έχει επίσης δημιουργήσει νέα καλλιτεχνικά μέσα, όπως μέσα καταγραφής και επεξεργασίας βίντεο, ηχητικές και ψηφιακές εγκαταστάσεις, που συνδυάζουν τις παραδοσιακές μορφές τέχνης με τη νέα τεχνολογία. Tέλος, έχει συμβάλλει στη συντήρηση της τέχνης με τις σύγχρονες τεχνικές ψηφιακής σάρωσης και απεικόνισης που επιτρέπουν την ψηφιοποίηση και διατήρηση των έργων τέχνης για τις μελλοντικές γενιές.

Κάθε ένας από εμάς έχει λίγο πολύ κάποια σχέση με την τέχνη. Είτε ως δημιουργός, είτε ως θαυμαστής, είτε και τα δύο. Η σύγχρονη τεχνολογία, μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που εύκολα μπορεί να αποκτήσει ο καθένας, σου προσφέρει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με την τέχνη να εμπνευστείς, να δημιουργήσεις ή απλά να απολαύσεις την τέχνη.

 

 

Σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές για να δημιουργήσεις ή να απολαύσεις την τέχνη

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος ξεκίνησε να εκφράζει τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνία του, άρχισε και η αναζήτηση των μέσων που θα τον βοηθούσαν να το πετύχει όσο πιο αποτελεσματικά γινόταν. Από την εποχή των σπηλαίων που οι προϊστορικοί άνθρωποι ζωγράφιζαν με τα χέρια τους και με χρώματα που έβρισκαν έτοιμα στη φύση  μέχρι σήμερα που η ζωγραφική μπορεί να γίνει με ψηφιακό τρόπο ή με τεχνητή νοημοσύνη, έχουν μεσολαβήσει αμέτρητες τεχνολογικές κατακτήσεις με αποκορύφωμα τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων.

Έτσι σήμερα έχεις την τύχη να δημιουργείς και να χαίρεσαι την τέχνη με σύγχρονες συσκευές, προσιτές σε όλους.

Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένα τάμπλετ ή ακόμα και ένα smartphone μπορούν μέσω των κατάλληλων εφαρμογών να σου επιτρέψουν να δημιουργήσεις έργα ζωγραφικής ή μουσικά κομμάτια, να δημιουργήσεις και να επεξεργαστείς βίντεο και να τα μοιραστείς μόνο με όσους επιθυμείς ή και με όλον τον κόσμο. Παράλληλα, οι παραπάνω συσκευές σου ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο, για να εξερευνήσεις κάθε είδος τέχνης καθώς και να απολαύσεις μουσική ή την ακρόαση ενός audio book. Αν μάλιστα συνδυάσεις τις συσκευές σου με ποιοτικά ακουστικά ή ηχεία η ακουστική εμπειρία σου θα απογειωθεί.

Αν είσαι λάτρης της τέχνης της φωτογραφίας, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές σου επιτρέπουν να τραβάς εικόνες υψηλής ποιότητας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσιες ή ως εικόνες αναφοράς για ψηφιακά έργα τέχνης. Αν μάλιστα δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση στην φωτογράφιση τοπίων, με ένα drone με ενσωματωμένη κάμερα θα δημιουργήσεις μικρά θαύματα.

Για εσένα που αγαπάς την έβδομη τέχνη και ψάχνεις τρόπους για να ανεβάσεις την εμπειρία θέασης σε άλλο επίπεδο, οι έξυπνες τηλεοράσεις (smart tv) σου επιτρέπουν να έχεις πρόσβαση σε πλατφόρμες που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου συμπεριλαμβανομένων σειρών, ντοκιμαντέρ και ταινιών.

Στη φετινή παγκόσμια ημέρα της τέχνης, αφιέρωσε λίγο χρόνο και αναλογίσου ποιο είδος τέχνης σε κάνει να μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου, σε ολοκληρώνει, σε ξεσηκώνει και σε κάνει πιο χαρούμενο! Αξίζει.

Μπορείς να δεις ακόμη