15+ Tips για το ξύρισμα του σώματος

by K Admin

 

Το ξύρισμα του σώματος, μια φορά και έναν καιρό, ήταν αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών, που οι κοινωνικές νόρμες επέτασσαν να ξυρίζουν διάφορα μέρη του σώματός τους, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις τρίχες στο σώμα τους. Όμως με το πέρασμα των χρόνων και τη σταδιακή σύγκλιση των φύλων, αλλά και την αλλαγή των κοινωνικών συνηθειών, πλέον πολλοί άνδρες ξυρίζουν το σώμα τους, κάτι που παλιά ίσχυε μόνο για τους αθλητές του υγρού στίβου.

Επειδή κάποιοι δεν έχουν αρκετή εμπειρία στο θέμα και μιας και οι συμβουλές είναι πάντα καλοδεχούμενες, στη συνέχεια θα παραθέσουμε μερικά κόλπα, αρχικά για άντρες και στη συνέχεια για γυναίκες, που θα κάνουν ευκολότερη τη δουλειά του ξυρίσματος.

 

Ας αρχίσουμε με τους άνδρες που είναι νεοφερμένοι στο “άθλημα” και χρειάζονται περισσότερο τις συμβουλές.
  1. Πριν ξυρίσεις το σώμα σου, μούλιασε καλά σε ζεστό νερό για 5-10 λεπτά. Πέρα από χρήσιμο είναι και χαλαρωτικό.
  2. Εφάρμοσε μια απαλή κρέμα απολέπισης για να χαλαρώσεις το δέρμα σου και να μαλακώσεις τις τρίχες του σώματος.
  3. Αν νομίζεις ότι ο αφρός ξυρίσματος για το πρόσωπο κάνει δουλειά στο σώμα είσαι γελασμένος. Αφενός δεν προσφέρει την απαραίτητη λίπανση και αφετέρου δεν σε αφήνει να βλέπεις τι κάνεις. Αντί για αυτό βάλε μια γενναιόδωρη ποσότητα από κάποια ειδική φόρμουλα ξυρίσματος σε τζελ, η οποία προσφέρει και λίπανση και προστασία, αφήνοντάς την πρώτα στο δέρμα για περίπου 2-3 λεπτά.
  4. Χρησιμοποίησε καινούριο ξυραφάκι για να ξυρίσεις το σώμα σου, αλλά εάν οι τρίχες σου είναι μακριές κάνε ένα πέρασμα με ψαλίδι, με μια κοπτική ή κουρευτική μηχανή. Αντί για ξυραφάκι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ξυριστική μηχανή σώματος.
  5. Τράβα το δέρμα ώστε να είναι τεντωμένο και ίσιο και ξύρισε αργά στην κατεύθυνση προς την οποία φυτρώνει η τρίχα. Προσοχή, εάν χρειάζεται να πιέσεις παραπάνω, τότε το ξυραφάκι σου έχει στομώσει και θέλει αλλαγή ή χρειάζεται επιπλέον πέρασμα με μηχανή.
  6. Είναι καλύτερο να ξεκινήσεις το ξύρισμα από τα πόδια και την κοιλιά όπου οι τρίχες είναι πιο λεπτές.
  7. Για τα πόδια, ξύρισε με μεγάλες κινήσεις προς τα επάνω. Για τις μασχάλες, που έχουν την ιδιαιτερότητα οι τρίχες να φυτρώνουν σε διάφορες κατευθύνσεις χρησιμοποιήστε σύντομες κινήσεις από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω. Για την ηβική χώρα ξύρισε προς τα πάνω με ιδιαίτερη προσοχή, μια προσοχή που πρέπει να δείξεις και στις περιοχές με οστά, όπου δεν πρέπει να εφαρμόσεις και καθόλου πίεση για να αποφύγεις κοψίματα και γρατζουνιές.
  8. Για να αποφύγεις τριψίματα και μπλεξίματα ξέβγαζε συχνά τη λεπίδα για να μην έχει τρίχες και πρόσεχε να μην δημιουργούνται ερεθισμοί. Γενικά εάν χρειαστεί βάλε και άλλο τζελ, μην το τσιγκουνεύεσαι.
  9. Εάν σε κάποια σημεία έχουν ξεμείνει δυο-τρεις ορφανές τρίχες, χρησιμοποίησε ένα τρίμερ ή τσιμπιδάκι αντί να κάνεις συνεχή περάσματα στην ίδια περιοχή του σώματος και ειδικά στις πιο ευαίσθητες περιοχές, μιας και έτσι θα δημιουργήσεις περιττούς ερεθισμούς.

 

 

Ας περάσουμε τώρα στις  γυναίκες που συνήθως είναι πιο έμπειρες αλλά και αυτές μπορούν να επωφεληθούν από συμβουλές.
  1. Κάνε πρώτα απολέπιση για να σηκώσεις τις τρίχες και να προετοιμαστείς για καλύτερο ξύρισμα. Η απολέπιση είναι σημαντική γιατί σε βοηθάει να ξεφορτωθείς τα νεκρά κύτταρα του δέρματος τα οποία μπορούν να στομώσουν το ξυραφάκι σου και να εμποδίσουν ένα τέλειο ξύρισμα.
  2. Δώσε άλλη σημασία στη λέξη ξύρισμα: δοκίμασε και άλλα μέσα για άτριχο σώμα. Απλά και μόνο επειδή το «συνηθισμένο» είναι να ξυρίζεται η γυναίκα με ξυραφάκι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα ξεφορτωθείς. Επιλογές υπάρχουν πολλές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις  μηχανή αποτρίχωσης ή κάποια από τις σύγχρονες μεθόδους με λέιζερ ή μόνιμης αποτρίχωσης
  3. Αγόρασε νέο ξυραφάκι μετά από τρεις χρήσεις. Εάν αποφασίσεις να πάρεις το δρόμο με τα ξυραφάκια «μιας χρήσης», να θυμάσαι να χρησιμοποιείς το καθένα μόνο για τρία ξυρίσματα.
  4. Χρησιμοποίησε conditioner για μαλλιά εάν δεν έχεις ξυριστική κρέμα εάν θέλεις να κάνεις μια αλλαγή ή αν δεν έχεις κρέμα ξυρίσματος. Προσφέρει τον ίδιο βαθμό ολισθηρότητας που απαιτείται για να γλιστράει το ξυραφάκι και να μαλακώνει την τρίχα. Ανάλογη δράση μπορεί να έχουν και κάποιες κρέμες σώματος.
  5. Ξύρισε προς τα κάτω, μετά προς τα επάνω. Οι περισσότερες γυναίκες και λόγω έλλειψης χρόνου, μπαίνουν γρήγορα μέσα στην μπανιέρα και ξυρίζονται κάνοντας κινήσεις μόνο προς τα πάνω. Ναι, ωραία όλα αυτά, αλλά εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, οι ειδικοί λένε ότι πρώτα πρέπει να κάνεις ένα πέρασμα προς τα κάτω και μετά προς τα πάνω.
  6. Κάνε πιο μαλακές κινήσεις όταν χρησιμοποιείς καινούριο ξυραφάκι. Η λεπίδα του θα είναι πιο κοφτερή οπότε τυχόν απότομη κίνηση ή απροσεξία μπορεί να προκαλέσει κοψίματα ή γρατζουνιές.
  7. Ρισκάρισέ το και δες εάν έχουν δίκιο οι ειδικοί ή οι παλιές γυναίκες: ξυρίσου στεγνά και δες πώς αντιδρά το δέρμα σου. Οι ειδικοί μας έχουν πάρει τα αυτιά: πότε μην ξυρίζεσαι με στεγνό δέρμα! Όλοι και όλες όμως έχουμε ακούσει μαμάδες ή γιαγιάδες μας να ξυρίζουν τις μασχάλες τους με εντελώς στεγνό δέρμα και πολλές φορές ή σύγκριση των αποτελεσμάτων δικαιώνει εκείνες και όχι την σύγχρονη άποψη. Διαφορετικά πράγματα μπορεί να λειτουργούν σε διαφορετικούς ανθρώπους, οπότε εάν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις.
  8. Ποτέ μην ξυρίζεσαι στο πλάι. Όπως είπαμε και πιο πάνω, αρκετά προβλήματα προκαλεί η διαμάχη με το προς τα επάνω ή προς τα κάτω, αλλά όλοι συμφωνούν, όχι πλαϊνές κινήσεις. Εκτός εάν θες να πονέσεις και να γεμίσεις πληγές.
  9. Μακριά από πληγές και μελανιές. Πρόσεξε να περνάς γύρω-γύρω από υπάρχουσες ουλές και πληγές που δεν έχουν θεραπευτεί για να μην δημιουργήσεις επιπλέον προβλήματα.
  10. Λύγισε τα πόδια για καλύτερο ξύρισμα. Κάθισε κάτω στη μπανιέρα και λύγισε τα γόνατά σου για να τεντώσει το δέρμα σου και να έχει ς πιο μαλακό ξύρισμα στα δύσκολα σημεία.
  11. Μην φοβάσαι να δοκιμάσεις προϊόντα ξυρίσματος για άντρες. Τα αντρικά προϊόντα έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες πηκτές κρέμες και αν και είναι φτιαγμένα ως επί το πλείστον για γένια, μπορεί να σου κάνουν δουλειά αν τα δοκιμάσεις.
  12. Μιας και η τεχνολογία είναι φίλη μας, καλύτερα ξυράφι με πέντε λεπίδες παρά τα παραδοσιακά με τη μία . Σε τελική ανάλυση, δεν θέλεις ένα πιο μαλακό δέρμα με λιγότερες πληγές;
  13. Αν μπορείς, κάντο κάθε μέρα, αλλιώς οπότε το απαιτεί το μήκος των τριχών. Όσο πιο συχνά ξυρίζεσαι τόσο πιο καλή θα γίνεις στο να ξυρίζεις συγκεκριμένες καμπύλες και δύσκολα σημεία. Κάποιοι λένε ότι το ξύρισμα είναι τέχνη, οπότε η εξάσκηση κάνει καλό.
  14. Τα φυσικά συστατικά κάνουν θαύματα όταν σκουρύνουν οι μασχάλες σου. Τρίψε φέτες αγγουριού, πατάτας και χυμό λεμόνι σε μασχάλες που έχουν σκουρύνει από το ξύρισμα και το χρώμα τους θα ανοίξει. Η άλλη λύση είναι να σταματήσεις για λίγο το ξύρισμα και να βγάζεις τις τρίχες με κερί.
  15. Δοκίμασε διάφορα σκευάσματα που ανακουφίζουν μετά το ξύρισμα, όπως baby oil, κρύες κομπρέσες, αλόη βέρα και μέλι. Και εδώ αντρικά προϊόντα όπως το after shave balm μπορεί να κάνουν δουλειά.
  16. Φτιάξε σπιτική κρέμα ξυρίσματος. Με τον ίδιο τρόπο που απολεπίζεις πόδια και σώμα με τη ζάχαρη (εάν δεν το έχεις κάνει, δοκίμασέ το), μπορείς να φτιάξεις μια σπιτική κρέμα ξυρίσματος με καριτέ, γάλα καρύδας και αιθέρια έλαια όπως τσοτζόμπα, φασκόμηλο και δυόσμο.
  17. Μη μένεις στη μασχάλη όπως κάνουν πολλές που περιορίζονται μόνο στο μικρό κομμάτι ακριβώς στη μασχάλη. Κάνε πέρασμα με το ξυραφάκι και προς τα επάνω και προς τα κάτω, συχνά υπάρχουν τρίχες και εκεί.
  18. Τράβα το δέρμα για να είναι τεντωμένο. Τα είπαμε και παραπάνω στους άντρες, κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Από τη στιγμή που δεν σου δημιουργεί ερεθισμούς, προσπάθησε να τεντώσεις τυχόν χαλαρό ή πλαδαρό δέρμα για να ανοίξεις δρόμο στις λεπίδες σου για να κινούνται εύκολα και γρήγορα.
  19. Κάνε μικρές κινήσεις, ειδικά όταν ξυρίζεις στενές και περίεργες περιοχές όπως τα γόνατα, και δώσε ιδιαίτερη προσοχή και επέδειξε ηρεμία για να αποφύγεις οδυνηρά κοψίματα.
  20. Μην ξαναχρησιμοποιήσεις το σαπούνι για ξύρισμα! Μπορεί να γίνει πολύ ξηρό και ειδικά κάνει περισσότερο κακό όταν το χρησιμοποιείς συχνά ως κρέμα ξυρίσματος, οπότε χρησιμοποίησε το μόνο ως ύστατη λύση ανάγκης ή εάν έχεις αγοράσει κάποιο ειδικό σαπούνι που προορίζεται ειδικά για το σκοπό αυτό.

 

Μην ξεχνάς ότι αν θέλεις να απαλλαγείς τελείως από το ξύρισμα μπορείς να στραφείς σε πιο μόνιμες λύσεις όπως οι συσκευές μόνιμης αποτρίχωσης ή επιλογές που δεν απαιτούν την ίδια συχνότητα, όπως οι συσκευές αποτρίχωσης.

Μπορείς να δεις ακόμη