17 Μαΐου: Φέτος η παγκόσμια ημέρα τηλεπικοινωνιών και κοινωνίας της πληροφορίας είναι αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία.

by Aggeliki Tsoukana

Στις 17 Μαΐου του 1865 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Επικοινωνιακή Ένωση (ITU). Σε ανάμνηση αυτής της ημερομηνίας – ορόσημο για τις τηλεπικοινωνίες, κάθε χρόνο την ίδια μέρα γιορτάζεται παγκοσμίως η Μέρα των Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας.

 

 

Λίγα λόγια για την ιστορία των τηλεπικοινωνιών

Τα θεμέλια των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών τέθηκαν το 1844, όταν στις 24 Μαΐου ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής, από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη. 10 χρόνια αργότερα ο τηλέγραφος διατέθηκε στο κοινό και στις 17 Μαΐου του 1865 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση στην οποία συμμετείχαν μόλις 20 χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Αν στρέψουμε το βλέμμα μας πίσω στην ιστορία, θα διαπιστώσουμε ότι ο άνθρωπος από τα πρώτα βήματα του πολιτισμού του, προσπάθησε να αναπτύξει και να εξελίξει την επικοινωνία με το κοντινό του περιβάλλον. Ωστόσο, αποπειράθηκε με διάφορους τρόπους να επικοινωνήσει και εξ αποστάσεως (τῆλε). Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας προσπάθειας είναι η φρυκτωρία που αναπτύχθηκε στην αρχαιότητα. Η φρυκτωρία ήταν ένα σύστημα οπτικής επικοινωνίας με φρυκτούς, δηλαδή φλεγόμενους πυρσούς ή δαυλούς που τοποθετούνταν σε σημεία με τρόπο τέτοιο ώστε δύο διαδοχικοί πυρσοί να είναι ορατοί μεταξύ τους. Το μήνυμα ήταν προσυμφωνημένο  (νίκη, απειλή, ήττα κ.λπ.). Ο πομπός του μηνύματος άναβε τον πρώτο πυρσό και ακολουθούσαν οι υπόλοιποι διαδοχικά, μέχρι η πληροφορία να φτάσει στον προορισμό της.

Από τότε άλλαξαν πολλά , όμως η ανάγκη για γρήγορη και αποτελεσματική επικοινωνία παρέμεινε προτεραιότητα για τον άνθρωπο σε όλες τις κοινωνίες.

Μετά την εφεύρεση του Σάμιουελ Μορς η βιομηχανική και τεχνολογική επανάσταση οδήγησαν σε αλματώδεις εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Έτσι τον τηλέγραφο διαδέχτηκε το τηλέφωνο, δημιουργήθηκαν οι πρώτες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, οι δορυφορικές επικοινωνίες και τέλος το Internet που σηματοδότησε το πέρασμα στην επόμενη γενιά των τηλεπικοινωνιών.

 

 

Πώς οι τηλεπικοινωνίες επηρεάζουν τη ζωή μας;

Σήμερα, δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει έναν τομέα στην καθημερινή ζωή που να μην επηρεάζεται από τις τηλεπικοινωνίες. Η επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας, η εργασία, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία, οι μεταφορές, η υγεία, η ασφάλεια, οι οικιακές εργασίες και αμέτρητοι άλλοι τομείς έχουν εξελιχθεί ραγδαία προς όφελος του ανθρώπου χάρη στις τηλεπικοινωνίες.

 

Ποια είναι η σημασία της Παγκόσμιας ημέρας τηλεπικοινωνιών και κοινωνίας της πληροφορίας;

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας γιορτάζεται για να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δημιουργία περισσότερων δυνατοτήτων χρήσης του διαδικτύου προς όφελος του ανθρώπου. Επίσης, δίνει έμφαση στην προσπάθεια για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος.

 

 

Τηλεπικοινωνίες και Τρίτη ηλικία

Φέτος η παγκόσμια ημέρα τηλεπικοινωνιών και κοινωνίας της πληροφορίας είναι αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία. Το θέμα της είναι «Οι Ψηφιακές τεχνολογίες για τα ηλικιωμένα άτομα και η Υγιής Γήρανση».

Αυτή τη χρονιά, δίνεται έμφαση στη σπουδαιότητα της χρήσης των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής τεχνολογίας από τους ηλικιωμένους ανθρώπους προκειμένου να παραμείνουν υγιείς και ανεξάρτητοι σε φυσικό, συναισθηματικό και οικονομικό επίπεδο καθώς και συνδεδεμένοι τόσο με το στενό όσο και με το ευρύ περιβάλλον τους.

 

To motto της φετινής παγκόσμιας ημέρας τηλεπικοινωνιών και κοινωνίας της πληροφορίας

Το motto «from vulnerable to valuable» (από ευάλωτος σε πολύτιμος) που επέλεξε φέτος η ITU έχει πολλά να πει. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία είναι πράγματι πολύτιμοι και μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

 

 

Πώς μπορεί να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στους νεότερους και τους ηλικιωμένους;

Είναι δεδομένο πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους σε κάθε τομέα. Με τη χρήση της τεχνολογίας μπορούν να διευκολύνουν την επικοινωνία τους, να εκτελέσουν απλές εργασίες γρήγορα και εύκολα, να παρακολουθούν χρήσιμους δείκτες υγείας χωρίς να επισκέπτονται τον γιατρό, να ψυχαγωγούνται, να ενημερώνονται και πολλά άλλα.

Για να γίνει όμως η τεχνολογία προσβάσιμη και στην Τρίτη ηλικία είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί στις ανάγκες της. Και αυτό αποτελεί βασικό μέλημα των σχεδιαστών νέων προϊόντων τεχνολογίας, οι οποίοι πλέον λαμβάνουν υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι ως προς την ακοή, την επιδεξιότητα και την όραση. Για παράδειγμα οι σύγχρονες smart τηλεοράσεις διαθέτουν δυνατότητα ώστε να μπορεί ένα άτομο με προβλήματα ακοής να παρακολουθήσει μια ταινία μαζί με την οικογένειά του ή την παρέα του. Ακόμα, τα smartphones, τα tablets και οι υπολογιστές διαθέτουν ειδικές ρυθμίσεις που βοηθούν ουσιαστικά τους ηλικιωμένους να τα χρησιμοποιήσουν με ευχέρεια. Έτσι, βήμα βήμα οι ηλικιωμένοι εξοικειώνονται με την τεχνολογία και αποκτούν αυτοπεποίθηση, γεγονός που αυτομάτως τους κάνει να αισθάνονται πιο ικανοί και χρήσιμοι.

 

Ο Κωτσόβολος βρίσκεται κοντά στους ηλικιωμένους με υπηρεσίες προσβασιμότητας

Ο Κωτσόβολος στην προσπάθειά του να καταστήσει την τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους διευκολύνοντας τους ηλικιωμένους να έχουν μια καλύτερη ζωή, έχει προβεί σε αρκετές ενέργειες και συνεχίζει ακατάπαυστα τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλάζει όλα τα καταστήματα,  εκπαιδεύει το προσωπικό, βελτιώνει την ψηφιακή πλατφόρμα και ενισχύει την προϊοντική γκάμα για τη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου τη σελίδα: https://texnologiaxwrisempodia.kotsovolos.gr/

Μπορείς να δεις ακόμη