18 Ιουνίου: Γιορτάζοντας και τιμώντας τον πατέρα

by Zikou Stella

Η γιορτή του πατέρα, κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα που δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να τιμήσουμε τους πατεράδες μας και τις πατρικές φιγούρες της ζωής μας.

 

Οι ρίζες της γιορτής του πατέρα

Η ιστορία της Γιορτής του Πατέρα είναι αρκετά πρόσφατη σε σχέση με άλλων παρόμοιων γιορτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από όπου και ξεκίνησε η γιορτή, η Sonora Smart Dodd από την Ουάσιγκτον, αφού άκουσε ένα κήρυγμα για την Γιορτή της Μητέρας το 1909, αποφάσισε να οργανώσει μια παρόμοια γιορτή για τους πατεράδες. Ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη αφού είχε ανατραφεί από τον πατέρα της, έναν βετεράνο του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου, που μεγάλωσε μόνος του έξι παιδιά μετά τον θάνατο της συζύγου του κατά τη διάρκεια της γέννησης του τελευταίου. Επιθυμία της Dodd ήταν να τιμήσει τον πατέρα της για το θάρρος και την αφοσίωση του αλλά και όλους τους πατεράδες.

Η πρώτη εορτή του Πατέρα πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου 1910 στην πόλη της Spokane της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, πολύ αργότερα, το 1972 ο πρόεδρος Richard Nixon κήρυξε τη Γιορτή του Πατέρα ως επίσημη εορτή και έκτοτε γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου κάθε χρόνο.

 

 

Μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τον πατέρα και τις πατρικές φιγούρες στη ζωή μας

Η γιορτή του πατέρα αναγνωρίζει την προσφορά των πατεράδων και των πατρικών φιγούρων στην ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών και της κοινωνίας συνολικά. Πέρα από τον βιολογικό πατέρα, πολλοί άλλοι άνδρες επηρεάζουν τη ζωή μας ως παππούδες, κηδεμόνες, θετοί πατεράδες, δάσκαλοι, μέντορες κ.ά. Αυτή η γιορτή είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ευγνωμοσύνη προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας βοηθούν να μεγαλώνουμε και να εξελισσόμαστε.

 

 

Η γιορτή του πατέρα ανά τον κόσμο

Στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες, η γιορτή του πατέρα είναι συνήθως μια οικογενειακή εκδήλωση. Τα παιδιά κάνουν δώρα στους πατέρες τους, κάρτες ή χειροτεχνίες που κατασκευάζουν μόνα τους ή ομαδικά στο σχολείο ενώ πολλές οικογένειες οργανώνουν ένα γιορτινό γεύμα είτε πρωινό στο κρεβάτι, είτε μπάρμπεκιου στην αυλή, είτε δείπνο σε αγαπημένο εστιατόριο.

Στην Αυστραλία, η Γιορτή του Πατέρα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν πικνίκ, ψάρεμα, μπάρμπεκιου και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

Σε ορισμένες χώρες της Ασίας, όπως την Ταϊβάν, ο πατέρας τιμάται στις 8 Αυγούστου, επειδή ο αριθμός 8 στην τοπική διάλεκτο προφέρεται παρόμοια με τη λέξη “παπά” (πατέρας).

 

 

Δραστηριότητες για την ημέρα της γιορτής του πατέρα

Γιορτάζοντας την Ημέρα του Πατέρα, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί του για να περάσετε μια ευχάριστη ημέρα.

Αυτό θα εξαρτηθεί φυσικά από τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του πατέρα σου.

Ψάρεμα: Εάν ο πατέρας σου απολαμβάνει το ψάρεμα, οργάνωσε μια μέρα σε μια κοντινή θάλασσα, ποταμό ή λίμνη. Ακόμη και αν δεν πιάσετε τίποτα, θα είναι μια ευκαιρία για χαλάρωση και ποιοτική συζήτηση χωρίς περισπασμούς.

Πεζοπορία ή ποδηλασία: Σχεδίασε μια εξόρμηση στη φύση με τον πατέρα σου. Είτε πεζοπορία σε ένα κοντινό μονοπάτι, είτε ποδηλασία σε έναν δρόμο για ποδήλατα, η επαφή με τη φύση είναι πάντα αναζωογονητική.

Μαγειρική ή BBQ: Αν στον πατέρα σου αρέσει να μαγειρεύει ή είναι καλοφαγάς, μπορείς να οργανώσεις μια μέρα για να πειραματιστείτε μαζί στην κουζίνα ή να κάνετε ένα μπάρμπεκιου στην αυλή ή στον κήπο.

Επισκεφθείτε ένα μουσείο ή ιστορικό σημείο: Εάν ο πατέρας σου ενδιαφέρεται για την ιστορία ή την τέχνη, ίσως να απολαύσει μια επίσκεψη σε ένα μουσείο ή ιστορικό σημείο. Από την άλλη αν είναι λάτρης της επιστήμης ή της τεχνολογίας, υπάρχουν αντίστοιχα μουσεία για να του προτείνεις.

Σινεμά, θέατρο ή αθλητικές εκδηλώσεις: Εάν αυτό είναι κάτι που αρέσει και στους δύο, μια βραδιά στο σινεμά, σε μια θεατρική παράσταση ή σε έναν αγώνα του αγαπημένου του αθλήματος ή ομάδας μπορεί να είναι μια εξαιρετική ιδέα.

 

Παιχνίδια: Είτε πρόκειται για επιτραπέζια παιχνίδια, είτε για βιντεοπαιχνίδια, περνώντας κάποιες ώρες παίζοντας μαζί σίγουρα θα είναι μια πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα και για τους δύο.

Ακόμα και να μην κάνεις τίποτα από τα παραπάνω, ο πατέρας σου θα χαρεί πολύ αν τον θυμηθείς, του ευχηθείς και περάσεις χρόνο μαζί του.

Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου!

Μπορείς να δεις ακόμη