2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

by Ilias Skazas

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό είναι μια ετήσια εκδήλωση που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Η ημέρα καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2007 για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της καλύτερης κατανόησης του αυτισμού, μιας πολύπλοκης νευροαναπτυξιακής διαταραχής που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

 

Τί είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός, γνωστός και ως Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΑ), είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Είναι μια δια βίου κατάσταση που ποικίλλει σε σοβαρότητα και μπορεί να διαγνωστεί στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η διαταραχή είναι γνωστή ως «φάσμα» επειδή τα συμπτώματα και η σοβαρότητα της διαταραχής μπορεί να διαφέρουν ευρέως μεταξύ των ατόμων.

 

 

Ποιος είναι ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό;

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και κατανόηση του αυτισμού, να μειώσει το στίγμα και τις διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με την πάθηση και να προωθήσει την ένταξη και την αποδοχή των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Η ημέρα είναι μια ευκαιρία για άτομα, οργανισμούς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο να ενωθούν για να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση και την αποδοχή των ατόμων με αυτισμό.

 

Πώς εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό;

Την ημέρα αυτή, πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση με σκοπό τη συγκέντρωση κονδυλίων για την έρευνα, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υποστήριξης για τον αυτισμό. Πολλά κτίρια και ορόσημα φωτίζονται με μπλε χρώμα, το επίσημο χρώμα της ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, για να δείξουν υποστήριξη στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα και τις οικογένειές τους.

 

Μες ποιους τρόπους μπορείς να συμμετάσχεις ενεργά στην υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εμπλακείς στην Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Μπορείς να δείξεις την υποστήριξή σου φορώντας μπλε ρούχα ή αξεσουάρ, φωτίζοντας το σπίτι ή τον χώρο εργασίας σου με μπλε χρώμα ή συμμετέχοντας σε τοπικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Μπορείς επίσης να κάνεις μια δωρεά σε οργανισμούς αυτισμού ή να αφιερώσεις εθελοντικά τον χρόνο σου για να βοηθήσεις στην υποστήριξη ατόμων με αυτισμό.

Είναι σημαντικό όλοι να θυμόμαστε ότι ο αυτισμός είναι μια δια βίου κατάσταση και τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα χρειάζονται υποστήριξη και κατανόηση καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την προώθηση της κατανόησης, μπορείς να συμβάλλεις στη δημιουργία μιας κοινωνίας με μεγαλύτερη προσβασιμότητα και αποδοχή για τα άτομα με αυτισμό.

 

Ο Κωτσόβολος στηρίζει έμπρακτα τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού

O Κωτσόβολος συνεχίζει την έμπρακτη προσπάθεια της συμπερίληψης όλων των ανθρώπων στον κόσμο της τεχνολογίας μέσα από το πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς εμπόδια», με νέες ενέργειες που έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση των ανθρώπων που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού.

 

 

Σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα TheHappyAct προχώρησε σε ένα σύνολο νέων δράσεων και μεταρρυθμίσεων για τους ανθρώπους που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού, χαρτογραφώντας την εμπειρία τους από μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα «Κωτσόβολος». Mε αυτόν τον τρόπο η επίσκεψη γίνεται πιο προβλέψιμη και διαχειρίσιμη, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό για τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερεις διαφορετικούς πυλώνες:

Εκπαίδευση του προσωπικού του δικτύου της Κωτσόβολος

Ολόκληρο το προσωπικό εκπαιδεύτηκε σχετικά με τη γενικότερη έννοια της αναπηρίας –ορατής και αόρατης- και του αυτισμού. Έτσι, οι υπάλληλοι κάθε βαθμίδας, είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν τους κατάλληλους τρόπους συναλλαγής και αντιμετώπισης σχετικών περιστατικών με τους ανθρώπους που ανήκουν στο φάσμα.

Προσέγγιση της έννοιας της αισθητηριακής ολοκλήρωσης

Συντάχθηκε οδηγός αισθητηριακής προσβασιμότητας, με κατάλληλο κείμενο και εικόνες.  Τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να τον συμβουλευτούν προκειμένου να κατατοπιστούν ως προς τη γκάμα των προϊόντων που θα βρουν σε ένα φυσικό κατάστημα,  το προσωπικό που είναι διαθέσιμο να τους εξυπηρετήσει και τα «προβλήματα» τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, όπως πολυκοσμία, έκθεση σε δυνατό ήχο ή φωτισμό.

Αισθητηριακή χαρτογράφηση 11 φυσικών καταστημάτων

Η δράση συνεχίστηκε με την αισθητηριακή χαρτογράφηση 11 φυσικών καταστημάτων  με στόχο να  δοθούν χρήσιμες πληροφορίες για ασφαλή και άνετη πλοήγηση στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα Αυτισμού. Ο χάρτης απεικονίζει την κάτοψη του κάθε καταστήματος με σήμανση των διαφορετικών προϊοντικών τομέων, της εισόδου και των ταμείων. Επιπλέον, υπάρχουν 4 διαφορετικές ενδείξεις, με χρήση συμβόλων, ανάλογα με τα αισθητηριακά ερεθίσματα που θα συναντήσει κάποιος σε κάθε σημείο του καταστήματος. Θα βρούμε σημεία μαρκαρισμένα με ένα κόκκινο μάτι όπου βρίσκονται έντονα οπτικά ερεθίσματα, μέρη που είναι σημαδεμένα με ένα κόκκινο ηχείο όπου συναντάμε έντονα ηχητικά ερεθίσματα καθώς και σημεία μαρκαρισμένα με ένα πορτοκαλί μάτι που χαρακτηρίζονται ως μέρη με ήπια οπτικά ερεθίσματα. Τέλος, υπάρχουν και τα ήσυχα μέρη απεικονισμένα με πράσινο σύμβολο.

Βίντεο εικονικής περιήγησης

Δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο βίντεο εικονικής περιήγησης για το κατάστημα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με το οποίο μπορεί κάποιος να περιηγηθεί σε κάθε σημείο του καταστήματος εντοπίζοντας παράλληλα τα σημεία με, έντονα και μη, αισθητηριακά ερεθίσματα.

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό είναι μια σημαντική ημέρα που ευαισθητοποιεί και προωθεί την κατανόηση του αυτισμού. Είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με μεγαλύτερη προσβασιμότητα και αποδοχή για τα άτομα με αυτισμό. Υποστηρίζοντας τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους, μπορούμε να βοηθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Μπορείς να δεις ακόμη