Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

by Zikou Stella

Η Παγκόσμια Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου και έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το αυτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και να προωθήσει την κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων που ζουν με αυτισμό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε χάρη στις προσπάθειες πολλών φορέων και οργανώσεων που δρουν στον τομέα του αυτισμού και που εργάζονται για την ευαισθητοποίηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

Η επιλογή της 2ης Απριλίου για την εορταστική αυτή ημέρα έγινε για να αναδειχθεί η σημασία της και να συμπίπτει με την ημερομηνία της υπογραφής της Σύμβασης των “Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες”.

 

 

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός, γνωστός και ως Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΑ), είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Είναι μια δια βίου κατάσταση που ποικίλλει σε σοβαρότητα και μπορεί να διαγνωστεί στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η διαταραχή είναι γνωστή ως «φάσμα» επειδή τα συμπτώματα και η σοβαρότητα της διαταραχής μπορεί να διαφέρουν ευρέως μεταξύ των ατόμων.

 

 

Ποιος είναι ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό ;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό για τον Αυτισμό έχει ως κύριο στόχο την αύξηση της επίγνωσης και της κατανόησης σχετικά με τον αυτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή του κοινού και να ευαισθητοποιήσει, εκπαιδεύοντας και ενημερώνοντας το κοινό για τα χαρακτηριστικά του αυτισμού και τις ανάγκες των ατόμων που ζουν στο φάσμα.

Επιπλέον, η ημέρα αυτή προωθεί την κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αυτισμό από την κοινωνία, ενθαρρύνοντας την αλληλεγγύη. Επιδιώκει επίσης τη δημιουργία και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και πόρων για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να διευκολυνθεί η αυτονομία τους.

 

Πώς εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, εορτάζεται παγκοσμίως με διάφορους τρόπους όπως τη διοργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ή προβολές ταινιών που αναδεικνύουν την εμπειρία των ατόμων με αυτισμό. Επίσης, διεξάγονται ενημερωτικές εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης και στα social media για να αυξήσουν την επίγνωση σχετικά με τον αυτισμό. Τέλος, οργανώνονται σεμινάρια και διαλέξεις, για επαγγελματίες του τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, με σκοπό την αύξηση της κατανόησης και την παροχή υποστήριξης προς τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους.

 

 

Μες ποιους τρόπους μπορείς να συμμετάσχεις ενεργά στην υποστήριξη των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εμπλακείς στην Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό. Μπορείς να δείξεις την υποστήριξή σου φορώντας μπλε ρούχα ή αξεσουάρ, φωτίζοντας το σπίτι ή τον χώρο εργασίας σου με μπλε χρώμα ή συμμετέχοντας σε τοπικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Μπορείς επίσης να κάνεις μια δωρεά σε οργανισμούς ή να αφιερώσεις εθελοντικά τον χρόνο σου για να βοηθήσεις στην υποστήριξη ατόμων με αυτισμό.

Είναι σημαντικό όλοι να θυμόμαστε ότι ο αυτισμός είναι μια δια βίου κατάσταση και τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα χρειάζονται υποστήριξη και κατανόηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την προώθηση της κατανόησης, μπορείς να συμβάλλεις στη δημιουργία μιας κοινωνίας με μεγαλύτερη προσβασιμότητα και αποδοχή για τα άτομα με αυτισμό.

 

 

Ο Κωτσόβολος στηρίζει έμπρακτα τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού

O Κωτσόβολος συνεχίζει την έμπρακτη προσπάθεια της συμπερίληψης όλων των ανθρώπων στον κόσμο της τεχνολογίας μέσα από το πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς εμπόδια», με νέες ενέργειες που έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση των ανθρώπων που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού.

Σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα «TheHappyAct» προχώρησε σε ένα σύνολο ενεργειών για τους ανθρώπους που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Συγκεκριμένα, διαθέτει για 11 καταστήματά της, αισθητηριακούς χάρτες και χρήσιμες πληροφορίες είτε μέσα από τις shopping pages των 11 κατστημάτων, είτε μέσα από το site «Τεχνολογία χωρίς εμπόδια», με σκοπό τη δημιουργία μίας βέλτιστης και ασφαλούς αγοραστικής εμπειρίας για τα άτομα στο φάσμα.

 

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερεις διαφορετικούς πυλώνες:

 

11 καταστήματα της Κωτσόβολος διαθέτουν  αισθητηριακές πληροφορίες για τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού

Σε συνεργασία με την ομάδα TheHappyAct, η οποία εστιάζει στη βέλτιστη εξυπηρέτηση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, η Κωτσόβολος χαρτογράφησε 11 καταστήματά της και διαθέτοντας αισθητηριακές πληροφορίες γι’ αυτά μέσα από το site της, όπως τους αισθητηριακούς χάρτες και τους οδηγούς αισθητηριακής προσβασιμότητας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία ασφαλή περιήγηση στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα. Έτσι, γίνεται ο πρώτος retailer στην Ελλάδα που ενσωματώνει την αισθητηριακή προσβασιμότητα στην επιχειρηματική του δραστηριότητα για τη δημιουργία μιας βέλτιστης εμπειρίας για τα άτομα στο φάσμα.

Ο χάρτης απεικονίζει την κάτοψη του κάθε καταστήματος με σήμανση των διαφορετικών προϊοντικών τομέων, της εισόδου και των ταμείων. Επιπλέον, υπάρχουν 4 διαφορετικές ενδείξεις, με χρήση συμβόλων, ανάλογα με τα αισθητηριακά ερεθίσματα που θα συναντήσει κάποιος σε κάθε σημείο του καταστήματος. Θα βρούμε σημεία μαρκαρισμένα με ένα κόκκινο μάτι όπου βρίσκονται έντονα οπτικά ερεθίσματα, μέρη που είναι σημαδεμένα με ένα κόκκινο ηχείο όπου συναντάμε έντονα ηχητικά ερεθίσματα, καθώς και σημεία μαρκαρισμένα με ένα πορτοκαλί μάτι που χαρακτηρίζονται ως μέρη με ήπια οπτικά ερεθίσματα. Τέλος, υπάρχουν και τα ήσυχα μέρη απεικονισμένα με πράσινο σύμβολο.

Εκπαίδευση του προσωπικού του δικτύου της Κωτσόβολος

Το δίκτυο της Κωτσόβολος εκπαιδεύτηκε από την ομάδα TheHappyAct, σχετικά με τη γενικότερη έννοια της αναπηρίας – ορατής και αόρατης – και του αυτισμού. Έτσι, οι υπάλληλοι κάθε βαθμίδας, είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν τους κατάλληλους τρόπους συναλλαγής και αντιμετώπισης σχετικών περιστατικών με τους ανθρώπους που ανήκουν στο φάσμα.

 

Βίντεο εικονικής περιήγησης

Δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο βίντεο εικονικής περιήγησης για το κατάστημα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με το οποίο μπορεί κάποιος να περιηγηθεί σε κάθε σημείο του καταστήματος εντοπίζοντας παράλληλα τα σημεία με, έντονα και μη, αισθητηριακά ερεθίσματα.

 

 

Στο τέλος αυτής της σημαντικής ημέρας ας θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ανοικτοί και υποστηρικτικοί προς τους γύρω μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού μας καλεί να δείξουμε αγάπη και κατανόηση προς όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως των διαφορών τους. Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για έναν κόσμο όπου η διαφορετικότητα θα γίνεται δεκτή και όπου κάθε άτομο θα έχει την ευκαιρία να ακουστεί και να αναγνωριστεί. Ας αναδείξουμε την ομορφιά της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας υποστήριξης, καθημερινά, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου όλοι αισθάνονται ίσοι και αποδεκτοί.

Μπορείς να δεις ακόμη