Πασχαλινά ψησίματα με τα απαραίτητα αξεσουάρ

by Zikou Stella

Η Κυριακή του Πάσχα πέραν του παραδοσιακού της χαρακτήρα, είναι μια καλή αφορμή για τους ψήστες να δείξουν τις ικανότητές τους στη σχάρα, αλλά και τους επίδοξους μάγειρες να αναδείξουν το ταλέντο τους στο μαγείρεμα εκλεκτών μεζέδων. Κι επειδή ο καλός ο μάγειρας από τα εργαλεία του φαίνεται, ετοιμάσαμε μία λίστα με αξεσουάρ που θα ικανοποιήσουν όλες σου τις ανάγκες και θα σε αναδείξουν σαν μάγειρα ή ψήστη!

 

Τηγάνια για τους παραδοσιακούς

Κάποια φαγητά γίνονται μόνο τηγανητά και γι’αυτό ακόμη κι αν τα φτιάχνουμε πιο σπάνια και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χρειαζόμαστε το κατάλληλο τηγάνι! Ειδικότερα τις γιορτινές μέρες όπως την Κυριακή του Πάσχα, γινόμαστε πιο μερακλήδες και βάζουμε όλη την τέχνη και το μεράκι μας για να βγάλουμε εκλεκτούς μεζέδες για τους αγαπημένους μας.

Πιο συνηθισμένο είναι το ρηχό τηγάνισμα, όπου θα χρησιμοποιήσεις εστία ή γκάζι, κι ένα τηγάνι κατά προτίμηση με βαρύ πάτο και αρκετά ευρύχωρο, ανάλογα πάντα με τις ποσότητες τροφής που θέλεις να τηγανίσεις.

 

 

AirFryers για τους βιαστικούς

Η σειρά των Airfryers, είναι μια έξυπνη λύση για αυτούς που τους αρέσει το τηγανιτό φαγητό, αλλά θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λαδιού και παράλληλα να τελειώσουν πιο γρήγορα το μαγείρεμα χωρίς ιδιαίτερο κόπο και χρόνο. Μία φριτέζα αέρα (Airfryer) χρησιμοποιεί ζεστό αέρα για να τηγανίσει ή να ψήσει τα αγαπημένα σου φαγητά με ελάχιστο ή καθόλου λάδι και χάρη στη νέα τεχνολογία αφαίρεσης λίπους, συλλέγει και απομακρύνει το λίπος από τα φαγητά ώστε να παραμένουν υγιεινά και νόστιμα. Μπορείς να τηγανίσεις πατάτες, κρέας, ψάρια ή ολόκληρο κοτόπουλο και να τα απολαύσεις με έως και 90% λιγότερα λιπαρά, αλλά  χωρίς εκπτώσεις στη γεύση!

 

Λαβίδα – Σπάτουλα για τα γρήγορα ψησίματα

Η λαβίδα και η σπάτουλα είναι τα πιο σημαντικά αξεσουάρ ψησίματος. Χρησιμοποίησε τη λαβίδα για να γυρνάς ή να «πιάνεις» τα ψητά εύκολα και γρήγορα, ενώ η σπάτουλα θα σου χρειαστεί κυρίως για επίπεδα κρέατα, όπως μπιφτέκια, πανσέτες κ.λπ., αλλά και για άλλα πιο «ευαίσθητα» ψητά όπως ψητά λαχανικά ή ψάρια.

Η απαραίτητη πιρούνα κρέατος

Ο έμπειρος ψήστης γνωρίζει ότι δεν πρέπει να τρυπάμε τα ψητά, ωστόσο η πιρούνα κρέατος θα σου χρειαστεί για μετά το ψήσιμο. Λόγω των μυτερών δοντιών της θα μπορέσεις να βγάλεις εύκολα τα ψητά από την ψησταριά. Σε περίπτωση που δεν έχεις αγοράσει λαβίδα ή σπάτουλα, ή θέλεις να ανανεώσεις τα εργαλεία σου, το ανοξείδωτο σετ 2 τεμαχίων της Weber θα σε διευκολύνει πολύ, καθώς περιλαμβάνει σπάτουλα και λαβίδα.

Διπλή σχάρα ψησίματος για μερακλήδες

Μία διπλή σχάρα σου επιτρέπει να γυρίζεις εύκολα πολύ μικρά ή λεπτά κομμάτια όπως λαχανικά, ψάρια, παϊδάκια κ.λπ. Όσο μικρότερα είναι τα κομμάτια, τόσο μικρότερο πρέπει να είναι το πλέξιμο της σχάρας.

Πινέλο σιλικόνης για τις μαρινάδες

Τα πινέλα σιλικόνης είναι ιδανικά για να μαρινάρεις ή να επαλείψεις με λάδι ή σως τα ψητά ακόμα και κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην υψηλή θερμοκρασία.

 

Γάντια ψησίματος για προστασία

Όλοι οι ψήστες γνωρίζουν καλά το πόσο επίπονο είναι το γύρισμα του κρέατος πάνω από την καυτή σχάρα. Γι’ αυτό και θα χρειαστείς ένα γάντι (ή γάντια) ψησίματος για να προστατεύεις τα χέρια σου από τις υψηλές θερμοκρασίες. Το γάντι ψησίματος είναι μακρύ για να καλύπτει το χέρι σου και πάνω από τον καρπό για να προσφέρει άνεση και ασφάλεια.

Ποδιά ψήστη για να είσαι πάντα καθαρός

H ποδιά θα σου προσφέρει κάλυψη σε όλο το σώμα σου από λίπη και σάλτσες, ενώ παραμένει πανεύκολο να την σκουπίσεις και να την καθαρίσεις από τους λεκέδες. Παράλληλα είναι και πρακτική, καθώς διαθέτει ευρύχωρες τσέπες για να βάλεις το θερμόμετρο μαγειρικής αλλά και άλλα εργαλεία. Ρίξε μια ματιά στη ποδιά ψήστη της Weber.

Βαποριζατέρ νερού για να σβήνεις τη φωτιά

Σε περίπτωση που ψήνεις στα κάρβουνα θα χρειαστείς να έχεις δίπλα σου και ένα βαποριζατέρ νερού, ειδικά όταν ψήνεις τρόφιμα που έχουν αρκετό λίπος (π.χ. αρνί, χοιρινό, λουκάνικα κ.λπ.) το οποίο πέφτει στα κάρβουνα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες φωτιάς.

 

Θερμόμετρο Κρέατος για τέλεια αποτελέσματα

Ο καλός ψήστης γνωρίζει ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να πετύχει κανείς τον βέλτιστο βαθμό ψησίματος του κρέατος είναι η εσωτερική θερμοκρασία του. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η επένδυση σε ένα θερμόμετρο κρέατος. Το Weber iGrill Mini θερμόμετρο κρέατος ελέγχει τη θερμοκρασία από την αρχή μέχρι το τέλος και σε ειδοποιεί μόλις το ψητό σου είναι έτοιμο. Συνδέεται μέσω bluetooth με smartphone και διαθέτει μαγνήτη για εύκολο πιάσιμο στο μπάρμπεκιου. Μπορείς επίσης να κατεβάσεις την εφαρμογή Weber iGrill και ανακάλυψε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το θερμόμετρο iGrill mini.

Δοχείο εκκίνησης για κάρβουνα

Καλό είναι να αποφύγεις τη χρήση οινοπνεύματος ή άλλων εύφλεκτων υγρών καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον. Το δοχείο εκκίνησης σου επιτρέπει να ανάψεις εύκολα ξυλοκάρβουνα ή μπρικέτες και με ασφάλεια να τα προσθέσεις στη ψησταριά σου. Απλά, τοποθέτησε 2 με 3 κύβους προσανάμματος στη σχάρα για τα κάρβουνα και άναψέ τα. Στη συνέχεια, τοποθέτησε το δοχείο εκκίνησης γεμάτο με κάρβουνα ακριβώς πάνω στους κύβους προσανάμματος. Έτσι απλά, έχεις ομοιόμορφα πυρακτωμένα κάρβουνα, έτοιμα να ψήσουν τις γαστρονομικές σου δημιουργίες!

 

Λαβίδα για κάρβουνα

Η λαβίδα για κάρβουνα θα σε βοηθήσει τόσο κατά το άναμμα της φωτιάς (για την τοποθέτηση του κάρβουνου), όσο και κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Όταν π.χ. θέλεις να απλώσεις ή χωρίσεις τα κάρβουνα.

Φυσητήρες μπάρμπεκιου

Ο αέρας βοηθά πολύ περισσότερο στο αρχικό άναμμα και ακόμα περισσότερο στο να δώσει ένταση στη φωτιά που ψήνεις. Οι ειδικοί φυσητήρες μπάρμπεκιου χρησιμεύουν για να αναζωπυρώνουν με τον αέρα τους τα κάρβουνα όταν «πέσει» η θερμοκρασία τους μετά από κάποια ώρα ψησίματος. Έτσι, δε χρειάζεται να χαλάσεις το πιστολάκι μαλλιών.

Για τους λάτρεις του Burger και όχι μόνο!

Με μία πρέσα για μπιφτέκια μπορείς να κάνεις εκπληκτικά πράγματα στο μπάρμπεκιου. Το Weber Original Burger είναι ιδανικό  για να φτιάξεις ομοιόμορφα σπιτικά ζουμερά μπιφτέκια. Τοποθέτησε το μείγμα του κιμά μέσα στη βάση και πάτησέ το με το επάνω μέρος. Η συσκευή βοηθάει τα μπιφτέκια να έχουν συγκεκριμένο πάχος για ομοιόμορφο ψήσιμο, δημιουργώντας και ένα μικρό λακκάκι στη μέση, ώστε τα χάμπουργκερ να είναι πάντα ζουμερά.

 

Καθαριστικά ψησταριάς

Ο καθαρισμός της ψησταριάς σου είναι η σημαντικότερη δουλειά που έχεις να κάνεις. Μόνο έτσι θα τη διατηρείς πάντα άψογη και καθαρή όπως την πρώτη στιγμή που την απόκτησες. Επένδυσε σε μία ποιοτική βούρτσα καθαρισμού με τρίχες από ανοξείδωτο χάλυβα, το οποίο θα συνδυάσεις με ένα καθαριστικό για τη σχάρα και τον κάδο της ψησταριάς κάρβουνου.

Μπορείς να δεις ακόμη