30 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας

by Zikou Stella

Η φιλία είναι μια από τις πιο δυνατές ανθρώπινες σχέσεις. Μια σχέση που κρατά ανθρώπους, που δεν τους ενώνουν δεσμοί αίματος, ενωμένους, αγαπημένους και αλληλέγγυους. Κάθε χρόνο, στις 30 Ιουλίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας, μια γιορτή που έχει ως στόχο να υπενθυμίζει την αξία των φιλικών σχέσεων και να ενθαρρύνει την ευαισθησία και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων.

Στη σύγχρονη εποχή, που οι άνθρωποι ζουν πιο απομονωμένοι, αφιερώνουν πολύ χρόνο στην εργασία τους και διαθέτουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, η ενίσχυση των ανθρώπινων σχέσεων είναι ακόμα πιο σημαντική.

 

 

Κάποιοι από τους λόγους που οδηγούν στην αλλοτρίωση των φιλικών σχέσεων στη σύγχρονη κοινωνία

Η αλλοτρίωση και η αποξένωση αναφέρονται στην απόσταση ή τη διακοπή των ανθρώπινων σχέσεων. Στο πλαίσιο της φιλίας στη σύγχρονη εποχή, αυτά τα φαινόμενα μπορεί να προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, όπως:

Κοινωνικά δίκτυα: Ενώ η τεχνολογία έχει διευκολύνει την επικοινωνία, πολλές φορές έχει επίσης συμβάλλει στη δημιουργία επιδερμικών σχέσεων. Τα μηνύματα και τα “likes” πολλές φορές υποκαθιστούν την ουσιαστική επικοινωνία και τον εποικοδομητικό διάλογο, προκαλώντας αποξένωση.

Γρήγορος ρυθμός ζωής: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τις αυξημένες εργασιακές και κοινωνικές δεσμεύσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή επικοινωνία μεταξύ των φίλων, δημιουργώντας αποστάσεις.

Επιδίωξη της τέλειας εικόνας: Η πίεση για την παρουσίαση της τέλειας εικόνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην κοινωνική ζωή γενικότερα, μπορεί να οδηγήσει σε αλλοτρίωση, καθώς οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τα πραγματικά τους συναισθήματα, τις απόψεις και τις σκέψεις τους.

Κοινωνικοί Παράγοντες: Οι αλλαγές στις κοινωνικές αξίες και προτεραιότητες μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πώς οι άνθρωποι αξιολογούν και διατηρούν τις φιλίες τους.

 

 

Πώς η τεχνολογία  ενισχύει τους φιλικούς μας δεσμούς

Στην σύγχρονη, παγκοσμιοποιημένη κοινωνία όπου οι άνθρωποι μετακινούνται συχνά ανά τον κόσμο για εργασία, εκπαίδευση ή προσωπικούς λόγους, οι συσκευές επικοινωνίας επιτρέπουν στους φίλους να παραμένουν σε επαφή, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.

Με το smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή σου είναι πια εύκολο να καταγράφεις και να μοιράζεσαι στιγμές από τα ταξίδια σου, χαρούμενες στιγμές, ορόσημα ή απλές καθημερινές ιστορίες. Τα φωτογραφικά albums έχουν γίνει ψηφιακά, επιτρέποντάς σου να μοιράζεσαι ό,τι εσύ θελήσεις με τους φίλους σου παγκοσμίως. Επιπλέον, είτε μέσω κλήσεων, μηνυμάτων ή βίντεοκλήσεων, η επικοινωνία μεταξύ των φίλων σου και εσένα δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη, ενώ οι ομαδικές συνομιλίες και οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν τη δημιουργία κοινοτήτων, όπου οι φίλοι σου κι εσύ μπορείτε να ανταλλάσσετε ιδέες, να συζητάτε και να παραμένετε ενημερωμένοι ο ένας για τη ζωή του άλλου.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την αξία της πραγματικής, ουσιαστικής επικοινωνίας και να προσπαθούμε να διατηρούμε αληθινούς και ουσιαστικούς δεσμούς με τους φίλους μας, παρά τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Αυτό ακριβώς έρχεται να μας υπενθυμίσει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας!

Μπορείς να δεις ακόμη