Ανακάλυψε τις κορυφαίες τεχνολογίες μιας DSLR φωτογραφικής μηχανής

by Zikou Stella

Η φωτογραφική μηχανή αποτελεί την πρώτη επιλογή για όλους όσοι ασχολούνται σοβαρά με τη φωτογραφία, είτε είναι επαγγελματίες, είτε παθιασμένοι ερασιτέχνες. Από τους μεγαλύτερους αισθητήρες, τους προηγμένους επεξεργαστές εικόνας και την ευελιξία των χειροκίνητων ρυθμίσεων, μέχρι τη δυνατότητα αλλαγής φακού, οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές DSLR ενσωματώνουν τεχνολογίες που υπερτερούν έναντι άλλων φωτογραφικών μέσων, τόσο σε επίπεδο ποιότητας εικόνας όσο και σε χρηστικότητα.

 

Αισθητήρας για υψηλές επιδόσεις

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο μία φωτογραφική μηχανή DSLR αποτελεί σταθερή επιλογή για τους φωτογράφους που θέλουν κορυφαίας ποιότητας αποτέλεσμα σε κάθε λήψη, δεν είναι άλλος από το μέγεθος του αισθητήρα. Όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο περισσότερο φως μπορεί να αιχμαλωτίσει σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Περισσότερο φως σημαίνει, πολύ απλά, καλύτερη φωτογραφία.

Παράλληλα, σε μια φωτογραφική μηχανή DSLR θα συναντήσεις αποκλειστικές τεχνολογίες που συμβάλουν στην επίτευξη εύρους έκφρασης όπως είναι οι αισθητήρες Canon, με μεγέθη πλήρους κάδρου 5 mm full-frame και APS-C. Περιλαμβάνουν μεγάλο μέγεθος και υψηλή ανάλυση (μέγιστο περίπου 50,6 megapixel στην περίπτωση του πλήρους κάδρου CMOS 35 mm), εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία (ελάχιστος θόρυβος, άρα ευκρινέστερο αποτέλεσμα) και μεγάλο δυναμικό εύρος. Επιπλέον, παρέχουν συνεχή λήψη υψηλής ταχύτητας με ρυθμό περίπου 14 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ώστε κάθε λήψη να έχει τη λεπτομέρεια που επιθυμείς. Ασφαλώς, υποστηρίζεται εγγραφή βίντεο 4K και άλλες προηγμένες λειτουργίες, τόσο για στατικές εικόνες όσο και για βίντεο.

 

Επεξεργαστής εικόνας που κάνει τη διαφορά σε κάθε λήψη

Ουσιαστικά πρόκειται για τον “εγκέφαλο” μιας κάμερας DSLR. Σε συνάρτηση με τον αισθητήρα της μηχανής, ο επεξεργαστής εικόνας συμβάλλει στη φυσικότερη απεικόνιση των λεπτομερειών της εικόνας, τον εξαιρετικά χαμηλό θόρυβο στην καταγραφή τους και προσφέρει πλουσιότερο τονικό εύρος στις φωτογραφίες ή τα βίντεό σου.

Όταν το φως εισέρχεται στην κάμερα μέσω του φακού, μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα από τον αισθητήρα εικόνας. Στη συνέχεια, ο επεξεργαστής εικόνας χρησιμοποιείται για τη δημιουργία δεδομένων εικόνας με βάση το σήμα. Αυτά τα δεδομένα αναπαράγουν φυσικά χρώματα με πλούσιες διαβαθμίσεις και ελάχιστο θόρυβο. Ο επεξεργαστής εικόνας μίας DSLR χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την εκτέλεση βελτιστοποιημένης επεξεργασίας για στατικές εικόνες και βίντεο, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μείωση του θορύβου διατηρώντας παράλληλα υψηλή ανάλυση, ακόμη και κατά τη λήψη σε σενάρια χαμηλού φωτισμού.

 

Στιγμές όπου οι φωτογραφίες έχουν αυθεντική αίσθηση

Οι φωτογραφικές μηχανές DSLR διακρίνονται, επίσης, για την άριστη εργονομία τους. Κάτι τέτοιο σε διευκολύνει και σου επιτρέπει να αφεθείς στην εμπειρία της φωτογράφισης. Δημιούργησε εντυπωσιακές συνθέσεις χάρη στο υψηλής ποιότητας οπτικό σκόπευτρο, το οποίο εξασφαλίζει εξαιρετικά καθαρή προβολή μέσα από το φακό. Όταν θέλεις να εστιάσεις στο θέμα σου, η λήψη από το σκόπευτρο, σου επιτρέπει να αποκλείεις το ηλιακό φως και όσα αποσπούν την προσοχή.

Μπορείς επίσης να κρατάς πιο σταθερή τη φωτογραφική μηχανή όταν χρησιμοποιείς τηλεφακό. Ο επιλογέας εντολών και ο πολυ-επιλογέας διευκολύνουν την αλλαγή ρυθμίσεων κατά τις λήψεις σου, ενώ πολλά μοντέλα παρέχουν λειτουργία αφής για να ορίσεις τις ρυθμίσεις μέσω μιας μεγάλης οθόνης αφής, χωρίς να παίρνεις το μάτι σου από το σκόπευτρο.

 

 

Πολλαπλή εστίαση, το μυστικό για υπέροχα πορτραίτα

Η τεχνολογία αυτόματης εστίασης έκανε το ντεμπούτο της στα μέσα του 1980, κάνοντας τη διαφορά στην ταχύτητα και την ευκολία χρήσης μιας φωτογραφικής μηχανής. Έκτοτε, η τεχνολογία αυτόματης εστίασης έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς, αφού από την αυτόματη εστίαση ενός ή τριών σημείων, έχουμε φτάσει στην αυτόματη εστίαση πολλαπλών σημείων. Έτσι, με περισσότερα σημεία αυτόματης εστίασης υψηλής ακρίβειας από τις συμβατικές φωτογραφικές μηχανές, μία DSLR εξασφαλίζει ότι το θέμα παρακολουθείται σε όλο το καρέ και αποτυπώνεται πιστά, κάθε φορά.

 

 

Ασύρματη συνδεσιμότητα για να κοινοποιείς άμεσα κάθε σου δημιουργία

Οι σύγχρονες μηχανές DSLR με ασύρματη συνδεσιμότητα (Wi-Fi ή και Bluetooth) έρχονται να γεφυρώσουν το «κενό» που υπάρχει μεταξύ smartphone και φωτογραφικής μηχανής, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του άμεσου διαμοιρασμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκεις Wi-Fi σε πολλά σημεία. Οι πάροχοι cloud storage είναι πολλοί και τα GB που προσφέρουν είναι δωρεάν και άφθονα. Παράλληλα εδώ και καιρό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν την άμεση κοινοποίηση του υλικού σου και το YouTube έχει πολλά εργαλεία για να εργαστείς πάνω σε αυτό, άμεσα.

Συνδέσου και χάρισε έμπνευση στους άλλους, καθώς μπορείς να κοινοποιήσεις μέσα σε δευτερόλεπτα τις εικόνες ποιότητας DSLR που τραβάς. Ενδεικτικά, η επαναστατική λειτουργία SnapBridge της Nikon χρησιμοποιεί την τεχνολογία Bluetooth low energy για να ανοίξει μια σταθερή σύνδεση μεταξύ της DSLR σου και μιας συμβατής έξυπνης συσκευής. Όταν ολοκληρωθεί, η φωτογραφική μηχανή θα μπορεί να συγχρονίζει τις φωτογραφίες στη συσκευή σου καθώς τις τραβάς, χωρίς να πρέπει να επανασυνδεθείς κάθε φορά. Κάθε φωτογραφία που τραβάς εμφανίζεται αμέσως στο κινητό ή το tablet σου, έτοιμη για κοινοποίηση. Και μπορείς να μεταφέρεις τα video μη αυτόματα όποτε θέλεις. Η συνδεσιμότητα SnapBridge, σου παρέχει ακόμη και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την έξυπνη συσκευή σου για απομακρυσμένες λήψεις.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν είναι ίδιες όλες οι φωτογραφικές μηχανές. Οι παραπάνω (και πολλές άλλες) τεχνολογίες, οφείλονται σε δεκαετίες καινοτομιών. Από τις κορυφαίες εξελίξεις στους αισθητήρες εικόνας, τους επεξεργαστές και τους φακούς, έως και το λογισμικό που χρησιμοποιεί μία κάμερα DSLR για κορυφαία αποτελέσματα σε κάθε λήψη.

Μπορείς να δεις ακόμη