Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λειτουργία ριπής στη φωτογραφική μηχανή σου

by Zikou Stella

Αν κάνεις τα πρώτα σου βήματα στο θαυμαστό κόσμο της φωτογραφίας, ενδεχομένως να μην έχεις αξιοποιήσει ακόμα (ή να μην γνωρίζεις) τη λειτουργία ριπής της φωτογραφικής μηχανής σου.

Η λειτουργία ριπής, ή αλλιώς “burst mode”, επιτρέπει τη φωτογράφιση ενός αριθμού διαδοχικών λήψεων πολύ γρήγορα, κρατώντας πατημένο το κουμπί του κλείστρου της φωτογραφικής μηχανής. Πρόκειται για μία εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία που πρέπει να γνωρίζεις, καθώς σού επιτρέπει να διευρύνεις ακόμη περισσότερο τους ορίζοντές σου σε δημιουργικό επίπεδο.

 

Πότε είναι αναγκαία η λήψη ριπής

Χρησιμοποιείται συχνά για τη φωτογράφιση θεμάτων που κινούνται γρήγορα, όπως π.χ. αθλητικά γεγονότα, κατοικίδια ζώα ή για να εξασφαλίσεις ότι το θέμα σου θα καταγραφεί ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Μπορεί να μοιάζει αρκετά με τη λήψη βίντεο, αλλά διαφέρει αρκετά αφού έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί μια σειρά ευκρινών εικόνων όπου ακόμη και με την εγγραφή βίντεο θα εμφανίζονταν θολές.

 

 

Πώς λειτουργεί

Για να κατανοήσεις τη λειτουργία ριπής, πρέπει να καταλάβεις πώς λειτουργεί η μηχανή σου. Μπροστά από τον αισθητήρα της μηχανής υπάρχει ένα μικρό πτερύγιο που ονομάζεται κλείστρο. Όταν τραβάμε φωτογραφία, αυτό ανοίγει και κλείνει για να αφήσει το φως να φτάσει στον αισθητήρα, δημιουργώντας την εικόνα μας. Η τιμή αυτή ονομάζεται διάφραγμα, που είναι ανάλογο της ίριδας του ματιού. Όσο περισσότερο ανοίγει, τόσο περισσότερο φως περνά στον αισθητήρα και τόσο πιο έντονη είναι γενικά η εικόνα.

Σε αυτό βοηθάνε οι φακοί, εστιάζοντας όλο το φως που εισέρχεται στην κάμερα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον αισθητήρα. Ωστόσο, εάν δεν έχει ρυθμιστεί σωστά το διάφραγμα για λήψη κινούμενου θέματος, αυτό μπορεί να δημιουργήσει θολή εικόνα. Γι’ αυτό τον λόγο, κατά γενικό κανόνα, η λειτουργία ριπής συνδυάζει μεγάλο άνοιγμα διαφράγματος με γρήγορη ταχύτητα κλείστρου. Έτσι, περνάει η κατάλληλη ποσότητα φωτός στον αισθητήρα, ώστε να έχουμε ευκρινείς εικόνες.

 

Έλεγξε τη φωτογραφική μηχανή σου

Η λειτουργία ριπής δεν αποτελεί χαρακτηριστικό για όλες τις φωτογραφικές μηχανές. Τη συναντάμε συχνά σε μηχανές mirrorless με εναλλάξιμους φακούς ή μηχανές DSLR και ειδικότερα σε πιο σύγχρονα μοντέλα με δυνατότητα λήψης βίντεο. Έλεγξε το εγχειρίδιο χρήσης που συνοδεύει τη μηχανή σου ή την επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή, για να δεις εάν η μηχανή σου διαθέτει λειτουργία ριπής.

 

Υποστήριξη “Burst mode” και σε smartphone

Η λειτουργία ριπής είναι διαθέσιμη σε οποιαδήποτε συσκευή της Apple με λειτουργικό iOS 7 ή μεταγενέστερη έκδοση. Κράτησε πατημένο το κουμπί κλείστρου ή το κουμπί έντασης και η κάμερα θα μεταβεί αυτόματα σε λειτουργία ριπής, μέχρι να σηκώσεις το δάκτυλό σου. Στην οθόνη της συσκευής, μπορείς να δεις και τον αριθμό φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί με το Burst mode.

Σε ό,τι αφορά στο λειτουργικό Android, το αν διαθέτει ή όχι Burst mode ένα smartphone, εξαρτάται από την ενσωματωμένη camera app και τις φωτογραφικές δυνατότητες της συσκευής που διαθέτεις. Ωστόσο μπορείς πάντα να προσθέσεις τη λειτουργία ριπής κατεβάζοντας μια εφαρμογή τρίτων, που διαθέτει αυτή τη δυνατότητα.

 

 

Αξιοποίησέ τη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Κατά γενικό κανόνα, η λειτουργία ριπής ενδείκνυται για φωτογράφιση σε μέρη με άφθονο φως. Συγκεκριμένα, οι ηλιόλουστες μέρες είναι ιδανικές για φωτογράφιση ριπής. Διαφορετικά, όσο λιγότερο φως υπάρχει διαθέσιμο, τόσο λιγότερο ευκρινείς θα είναι και οι φωτογραφίες σου. Εάν βρίσκεσαι σε εσωτερικό χώρο, άναψε όσο το δυνατόν περισσότερα φώτα, ή αξιοποίησε όσο μπορείς το φυσικό φως (π.χ. άνοιξε τις κουρτίνες).

Προσπάθησε να κρατάς, όσο αυτό είναι εφικτό, τη μηχανή σου ή το smartphone σταθερό, ειδικά αν σκοπεύεις να τραβήξεις πολλές φωτογραφίες. Για φωτογράφηση σε εξωτερικό χώρο, εξέτασε το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε ένα μονόποδο, τρίποδο φωτογραφικής μηχανής, ή selfie-stick, ή στήριξε τα χέρια σου σε μια σταθερή επιφάνεια κατά τη λήψη.

 

Απόφυγε όπου μπορείς τη χρήση zoom

Η λειτουργία zoom είναι σχεδόν απαγορευτική με φωτογράφιση ριπής. Η μεγέθυνση καθιστά δυσκολότερη την εστίαση της κάμερας, ειδικά εάν μετακινείσαι διαρκώς. Αυτό είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει θόλωση. Βέβαια, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις ένα πρόγραμμα επεξεργασία εικόνας μετά τη λήψη, για να διορθώσεις τη θαμπάδα ή και να ελέγξεις την εστίαση στις φωτογραφίες σου.

 

Κάνε το ποιοτικό άλμα με την κατάλληλη μηχανή

Μία φωτογραφική μηχανή είναι σίγουρο ότι θα σου προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία να παίρνεις γρήγορες, ευέλικτες, δημιουργικές αποφάσεις με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σχέση π.χ. με ένα smartphone με προηγμένες φωτογραφικές δυνατότητες. Με άλλα λόγια, αν πραγματικά θέλεις να εμβαθύνεις στον κόσμο της φωτογραφίας, η φωτογραφική μηχανή είναι μονόδρομος.

Μπες στο www.kotsovolos.gr και ανακάλυψε μία ευρεία γκάμα από φωτογραφικές μηχανές που θα σε βοηθήσουν να απελευθερώσεις το ταλέντο σου στη φωτογραφία!

Μπορείς να δεις ακόμη