30 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

by Zikou Stella

Στις 30 Μαΐου κάθε χρόνο, η ιατρική κοινότητα και όλος ο κόσμος ενώνει τις φωνές του για να ευαισθητοποιήσει και να δράσει σχετικά με μια από τις πιο διαδεδομένες νευρολογικές παθήσεις της εποχής μας, τη σκλήρυνση κατά πλάκας  ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση (Multiple Sclerosis – MS). Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην παραδοχή των προκλήσεων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες, την προώθηση της έρευνας και την ενθάρρυνση της παγκόσμιας κοινότητας να στηρίξει τα άτομα και τις οικογένειες που πλήττονται από αυτήν την ασθένεια.

 

 

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Μια Πρόκληση για την επιστήμη της Νευρολογίας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νευρολογική διαταραχή, που προκαλεί την καταστροφή της μυελίνης, μιας προστατευτικής ουσίας που περιβάλλει τις νευρικές ίνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτή η φθορά διαταράσσει την ικανότητα των νεύρων να μεταφέρουν εντολές από και προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας μια σειρά από νευρολογικά συμπτώματα που ποικίλουν από πρόσωπο σε πρόσωπο. Τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολία στην κίνηση, στην ισορροπία και στον συντονισμό, πόνο, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα ομιλίας και δυσκολίες στην όραση.

Εκτιμάται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας, με τα πρώτα προβλήματα να εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των 20 και των 40 ετών, επηρεάζοντας συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες. Ωστόσο, παρά τη σημαντική επιρροή της στη ζωή των ανθρώπων, η σκλήρυνση κατά πλάκας παραμένει πολλές φορές μια “αόρατη” πάθηση, καθώς πολλά από τα συμπτώματα μπορεί να είναι κρυμμένα ή δύσκολο να κατανοηθούν και να αποδοθούν εντέλει σε αυτή την ασθένεια.

 

Γιατί είναι σημαντική η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να ενωθούν οι προσπάθειές για να προωθηθεί και να υποστηριχτεί η έρευνα για την MS, η παροχή υποστήριξης στους πάσχοντες και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την ασθένεια. Είναι η ημέρα όπου οι φωνές των πάσχοντων από MS ακούγονται πιο δυνατά.

Δράσεις για την καταπολέμηση της Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Πέρα από την αναγνώριση των δυσκολιών της ασθένειας και την ευαισθητοποίηση, η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας είναι επίσης μια ημέρα δράσης. Έτσι, σήμερα σου δίνεται  το ερέθισμα να συμμετάσχεις σε δραστηριότητες όπως εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, συλλογής χρημάτων για την έρευνα και παροχής υποστήριξης σε οργανισμούς που ασχολούνται με την πολλαπλή σκλήρυνση. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη των social media για να διαδώσεις το μήνυμα και να ενημερώσεις τον κόσμο για τη σκληρή πραγματικότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

 

Κατανοώντας τον “Αόρατο” εχθρό

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας επιδιώκει επίσης να φέρει στο προσκήνιο την “αόρατη” απειλή της MS,  λόγω των κρυμμένων συμπτωμάτων, την απώλεια της ποιότητας ζωής και τον αγώνα στον οποίο πολλοί πάσχοντες από MS ανταπεξέρχονται καθημερινά.

 

Ο Κωτσόβολος στηρίζει τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

Ο Κωτσόβολος, έχει υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί αρκετά καταστήματα με προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Τα συγκεκριμένα καταστήματα διαθέτουν ευρύχωρους διαδρόμους, τουαλέτες ειδικά σχεδιασμένες για ΑμεΑ, ανελκυστήρες με τις απαραίτητες διαστάσεις για τη σωστή χρήση και Parking με θέσεις ΑμεΑ.

 

Με βασικό στόχο να συνδράμει στη διευκόλυνση της ζωής των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, ο Κωτσόβολος δεν σταματά ποτέ την αναζήτηση υποστηρικτικών τεχνολογιών των συσκευών υψηλής τεχνολογίας. Οι τεχνολογίες αυτές καταγράφονται αναλυτικά σε έναν ειδικό οδηγό που ανανεώνεται συνεχώς και που οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα μπορούν να συμβουλεύονται προτού προχωρήσουν στην αγορά μιας νέας συσκευής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας είναι μια υπενθύμιση ότι, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, έχουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε να προχωράμε, να ζούμε και να μεταμορφώνουμε τις ζωές μας και τις ζωές των άλλων.

Μπορείς να δεις ακόμη