4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις όταν επιλέγεις TV με HDR

by Aggeliki Tsoukana

Κάνεις έρευνα αγοράς για νέα τηλεόραση και αποφάσισες να επισκεφτείς ένα κατάστημα για να ρίξεις μια ματιά στην πλούσια γκάμα που θα βρεις στον Κωτσόβολο. Παρατηρείς ότι το περιεχόμενο της τηλεόρασης που σε ενδιαφέρει φαίνεται λίγο διαφορετικό σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο που έχεις στο σπίτι σου.

Εκτός από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες οθόνης, υπάρχει ακόμα μία λειτουργία που αναβαθμίζει αισθητά την εικόνα σε μια τηλεόραση τελευταίας γενιάς. Ο λόγος για το HDR. Στη συνέχεια του άρθρου, θα δούμε τι ακριβώς είναι το HDR και τι πρέπει να γνωρίζεις όταν επιλέξεις τηλεόραση.

 

 

Τι σημαίνει HDR;

HDR σημαίνει High Dynamic Range και αναφέρεται σε μια τεχνική που εκφράζει λεπτομέρειες στο περιεχόμενο με πολύ φωτεινές και πολύ σκούρες σκηνές. Προσφέρει πιο φυσική και ρεαλιστική εικόνα, ακόμη και με ευρύτερο φάσμα αντίθεσης. Για παράδειγμα, σε μια σκηνή ενός πολύ σκοτεινού σπηλαίου, οι τηλεοράσεις HDR δείχνουν την εμφάνιση και το χρώμα των τοιχωμάτων των σπηλαίων, καθώς και την υφή τους. Και σε μια σκηνή με ένα γιοτ στον ωκεανό, μεμονωμένες ηλιακές ακτίνες φαίνονται με ευκρίνεια να λάμπουν ανεξάρτητα από το φωτεινό ηλιόλουστο φόντο. Γι’ αυτό, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και επισκέψου το πλησιέστερο κατάστημα Κωτσόβολος για να δοκιμάσεις την ποιότητα HDR.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ HDR εναντίον UHD;

Η ανάλυση UHD (Ultra High Definition) και η τεχνολογία HDR (High Dynamic Range) συνεργάζονται για τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας. Απλώς το επιτυγχάνουν με διαφορετικούς τρόπους. Η ανάλυση UHD (αναφέρεται επίσης ως 4K) είναι μια μέτρηση της ποσότητας των pixel. Πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα pixel δημιουργούν υψηλότερες αναλύσεις. Το HDR είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει σε μια τηλεόραση να εκφράζει ένα ευρύ φάσμα σκούρων και ανοιχτόχρωμων τόνων. Συνδυαστικά, το UHD (4K) και το HDR δημιουργούν μια ακριβή και ρεαλιστική εικόνα. Όταν συναντάς αυτούς τους όρους καθώς αναζητείς τη νέα σου τηλεόραση, θυμήσου ότι δεν πρόκειται για ανταγωνιστικά πρότυπα, επομένως δεν χρειάζεται να επιλέξεις το ένα ή το άλλο.

 

 

Τύποι του HDR

Υπάρχουν διάφορα είδη προτύπων HDR, με το «HDR10» να είναι το πιο συνηθισμένο. Πρόσφατα εισήχθη μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται HDR10+ και η διαφορά μεταξύ αυτού και του HDR10 είναι εάν χρησιμοποιούνται δυναμικά μεταδεδομένα ή στατικά μεταδεδομένα. Δηλαδή, πρόσθετες πληροφορίες εικόνας που βρίσκονται μέσα στο περιεχόμενο. Αυτές περιλαμβάνουν τις πληροφορίες χρώματος και φωτεινότητας που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία επεξεργασίας εικόνας HDR Η δυναμική τεχνολογία HDR σημαίνει την εφαρμογή μεταδεδομένων σε κάθε σκηνή και στη συνέχεια την παροχή καλύτερης ποιότητας εικόνας σε σύγκριση με την ποιότητα της στατικής τεχνολογίας HDR.

 

Πού μπορείς να δεις περιεχόμενο HDR10+

Οι επιλογές για περιεχόμενο HDR10+ αυξάνονται δραματικά. Για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις streaming HDR10+ μέσω των εφαρμογών Prime Video και YouTube. Ένας αυξανόμενος αριθμός δίσκων Blu-ray UHD διατίθεται επίσης με HDR10+ από τα μεγάλα στούντιο Warner Bros, Universal, 20th Century Fox και Lionsgate. Αναζήτησε το λογότυπο HDR10+ στους δίσκους Blu-ray UHD. Μπορείς ακόμη και να τραβήξεις βίντεο HDR10+ από το smartphone σου, εφόσον υποστηρίζεται, όπως είναι το Galaxy smartphone. Στη συνέχεια, μπορείς να το προβάλεις στην τηλεόρασή σου.

 

 

Τώρα ξέρεις ότι το HDR είναι κάτι που το χρειάζεσαι

Οι παραγωγοί περιεχομένου είναι πλέον πιο ελεύθεροι από ποτέ για να δημιουργήσουν κορυφαίο περιεχόμενο ποιότητας 4Κ+ με HDR. Με τόσες συσκευές που επιτρέπουν στους παραγωγούς περιεχομένου να εκφράζονται με τον τρόπο που θέλουν, το συνολικό περιεχόμενο έχει γίνει πιο πλούσιο. Επίσης, με τους πολυάριθμους τύπους υπηρεσιών όπως streaming, IPTV και αποκωδικοποιητές, που είναι διαθέσιμοι για να απολαμβάνουν όλο αυτό το νέο περιεχόμενο, το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αποκτήσεις μια τηλεόραση HDR που θα προβάλλει το πλήρες δυναμικό αυτού του περιεχομένου.

Για να αποκτήσεις μία από τις καλύτερες εμπειρίες HDR, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, πόσο καλά μπορεί να εκφραστεί το φωτεινό περιεχόμενο, πόσο καλά μπορεί να εκφραστεί το σκοτεινό μαύρο περιεχόμενο και πόσο ακριβείς είναι οι διαφορετικές αποχρώσεις. Αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα μιας τηλεόρασης με HDR.

Μπορείς να δεις ακόμη