Καφές στο σπίτι

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Όλα όσα αξίζει να γνωρίζουμε για να τον απολαμβάνουμε καλύτερα!

Όλοι αξίζουμε ένα καλό καφέ, ιδιαίτερα ο πρωινός, είναι ο καφές που μας δίνει εκείνο το μικρό boost που χρειαζόμαστε για να μπούμε πιο ευχάριστα στην καθημερινότητά μας. Επειδή ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός τύπος κι έχει διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις, βρες παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες και tips για όλους τους καφέδες και για τον καθένα ξεχωριστά:

 

 

Ελληνικός

Ακόμη κι αν αγαπάμε όλους τους τύπους του καφέ, κάποιοι από εμάς προτιμάμε να ξυπνάμε με έναν ελληνικό κι αυτό δεν το αλλάζουμε μέσα στα χρόνια. Τα σύνεργα είναι απλά και βατά: μπρίκι, ένα γκαζάκι ή η εστία της κουζίνας μας, φρέσκο νεράκι, το αγαπημένο μας χαρμάνι καφέ, ζάχαρη από πολύ έως καθόλου, ένα κουτάλι με μακρύ χέρι για ευκολία στο ανακάτεμα και είμαστε έτοιμοι να μεγαλουργήσουμε. Τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο κυκλοφορεί ηλεκτρικό μπρίκι που δίνει μερακλήδικο καφεδάκι μέσα σε ελάχιστο χρόνο, πολύ πολύ εύκολα και με σπουδαία αποτελέσματα!

Τip: Για καλύτερο καφέ και παχύ καϊμάκι, χρησιμοποιούμε νερό κρύο από τη βρύση, πρώτα προσθέτουμε στο μπρίκι τη ζάχαρη, μετά τον καφέ και στη συνέχεια κάνουμε πολύ καλό ανακάτεμα, τουλάχιστον 20 γυρίσματα του κουταλιού! Κατεβάζουμε το μπρίκι από τη φωτιά μόλις αρχίσει να φουσκώνει ο καφές, δεν τον αφήνουμε να βράσει.

 

 

Εspresso

Δεν είναι ανάγκη να είσαι barista για να γνωρίζεις πως ένας καλός εσπρέσο χαρακτηρίζεται από παχύ κρεμώδες καϊμάκι, μεστή γεύση και πλούσια αρώματα. Η γεύση και τα αρώματα είναι θέμα επιλογής καφέ και πόσο φρεσκοαλεσμένος είναι και πόσο καθαρό νερό χρησιμοποιούμε. Προτιμάμε να είναι φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα μηχανής. Στις αυτόματες μηχανές το νερό περνά ζεστό και με πίεση από τον καφέ και δίνει ένα καφέ μικρό σε ποσότητα και τεράστιο σε ένταση. Οι περισσότερες λειτουργούν με ηλεκτρική αντλία νερού για τη δημιουργία πίεσης.

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να απολαύσεις τον εσπρέσο σου είναι να χρησιμοποιήσεις καφετιέρα με κάψουλα. Οι ποικιλίες και οι ποιότητες που μπορούμε να επιλέξουμε είναι τεράστια με μεγάλη διακύμανση στις τιμές. Όσο για την προσφορά των συσκευών στο εμπόριο είναι εξίσου μεγάλη, σε τιμές που ξεκινούν από 60 ευρώ περίπου. Όσοι προτιμούν τον καπουτσίνο, υπάρχουν συσκευές με ενσωματωμένο σύστημα δημιουργίας αφρογάλακτος, διαφορετικά πρέπει να το προμηθευτείς ξεχωριστά. Υπάρχουν βεβαίως και οι αυτόματες μηχανές που λειτουργούν με αλεσμένο καφέ. Για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε φρεσκοαλεσμένο καφέ που αλέθουμε μόνοι μας με ηλεκτρικό μύλο καφέ σε μικρές ποσότητες την τελευταία στιγμή για να είναι πάντα μυρωδάτος. Βεβαίως υπάρχουν και συσκευές με ενσωματωμένο μύλο καφέ, στις οποίες βάζουμε τον καφέ σε κόκκους και τον αλέθουν ανά μερίδα. Οι περισσότερες αυτόματες μηχανές εσπρέσο διαθέτουν ακροφύσιο ατμού για δημιουργία αφρογάλακτος. Η ρύθμιση ροής ατμού είναι ένα πρακτικό και χρήσιμο χαρακτηριστικό το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την υφή του αφρού για κάθε γούστο. Κι επειδή μερικοί προτιμούν τον καφέ τους κρύο θα χρειαστείς μια μηχανή φραπέ για να τον χτυπάς μαζί με πάγο και όση ζάχαρη θέλεις!

 

 

Για να μην πιαστείς αδιάβαστος:

Ristretto, είναι ο μικρός εσπρέσο με λιγότερο νερό.

Lungo, είναι εσπρέσο με περισσότερο νερό.

Macchiato, είναι εσπρέσο σε μονή δόση με μια γεμάτη κουταλιά αφρόγαλα.

Americano, είναι εσπρέσο σε μονή δόση μέσα σε μια κούπα καυτό νερό.

Cappuccino, είναι δύο ίσα μέρη από εσπρέσο και αφρόγαλα, με μονή ή διπλή δόση καφέ.

Flat White, είναι διπλή δόση εσπρέσο ristretto και αφρόγαλα ελάχιστα διογκωμένο, έτσι ώστε το γάλα να μην καλύπτει τη γεύση του καφέ.

Freddo Espresso, είναι μονή ή διπλή δόση εσπρέσο ελαφρώς χτυπημένο και σερβιρισμένο σε ποτήρι με πάγο.

Freddo Cappuccino, είναι μονή ή διπλή δόση εσπρέσο ελαφρώς χτυπημένο και σερβιρισμένο σε ποτήρι με πάγο με πλούσιο αφρόγαλα από πάνω.

Latte κρύο ή ζεστό, είναι μονή δόση espresso με αρκετό γάλα και λίγο αφρόγαλα στο τελείωμα.

 

 

Καφές φίλτρου

Για πολλούς ο κλασικός καφές φίλτρου είναι η πρώτη τους επιλογή. Ωστόσο οι τρόποι παρασκευής ποικίλουν, από κανάτες με σύστημα πρέσας, χειροκίνητες με μεταλλικό ή χάρτινο φίλτρο και φυσικά αυτόματες με το πάτημα ενός κουμπιού. Πρώτες σε προτίμηση έρχονται οι αυτόματες μηχανές φίλτρου οι οποίες είναι εύκολες στη χρήση και τον καθαρισμό, διαθέτουν λειτουργίες και χαρακτηριστικά που μεγιστοποιούν την απόλαυση του καφέ, ενώ μπορούν επίσης να διατηρούν τον καφέ ζεστό από την πρώτη έως την τελευταία κούπα!

Μπορείς να δεις ακόμη