4 τρόποι για να κάνεις οικονομία στο ρεύμα με τις “έξυπνες” πρίζες

by K Admin

 

Μία έξυπνη πρίζα “επικοινωνεί” μέσω ίντερνετ με το κινητό σου, ώστε να μπορείς να χρησιμοποιείς το smartphone σαν τηλεχειριστήριο, για να ελέγχεις από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι την ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή που έχεις συνδέσει. Αυτή η δυνατότητα, μαζί με το γεγονός ότι θα μπορείς επίσης από το τηλέφωνό σου να δημιουργήσεις ένα χρονοδιάγραμμα και να καθορίσεις κάποια συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα που η συσκευή σου θα “ανάβει” ή θα απενεργοποιείται, θα σε βοηθήσει να προσαρμόσεις πολύ καλύτερα τη λειτουργία της στην καθημερινότητά σου.

Έτσι, μέσα από το application της πρίζας που θα εγκαταστήσεις στο κινητό, θα μπορείς π.χ. να προγραμματίσεις το θερμοπομπό ή το ηλεκτρικό σου καλοριφέρ να ανάβει σε καθημερινή βάση λίγη ώρα πριν επιστρέψεις στο σπίτι, για να σε “υποδεχτεί” ζεστό. Επιπλέον, θα έχεις τη δυνατότητα να ανάψεις τη μηχανή καφέ από το κρεβάτι μόλις ξυπνήσεις, ώστε πριν ακόμη σηκωθείς να είναι έτοιμος ο καφές σου.

Αν και παραδείγματα όπως τα παραπάνω, δείχνουν πώς μία έξυπνη πρίζα θα κάνει πιο άνετη τη ζωή σου, η αποστολή της είναι επίσης να σε βοηθήσει να κάνεις οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάς. Μάλιστα, επειδή μπορεί να μετρά πόσο ρεύμα “καίει” η συνδεδεμένη συσκευή, εμφανίζοντας τη μέτρηση στην εφαρμογή στο smartphone σου, είναι το πιο εύκολο εργαλείο για να ελέγξεις την ενεργειακή “συμπεριφορά” του ηλεκτρικού σου εξοπλισμού και να βρεις τρόπους για τον χρησιμοποιείς πιο αποδοτικά.

 

Παρακάτω, περιγράφουμε τέσσερις τρόπους που οι “έξυπνες” πρίζες μπορούν να “ξεφουσκώσουν” τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου.

 

Σβήσε τις συσκευές σου από απόσταση

Είσαι στη δουλειά και αναρωτιέσαι μήπως ξέχασες αναμμένο το φωτιστικό, φεύγοντας από το σπίτι; Αν παίρνει ρεύμα μέσω μίας έξυπνης πρίζας, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς: άνοιξε την εφαρμογή στο smartphone σου και έλεγξε κατά πόσο το έχεις “σβήσει” ή όχι – στη δεύτερη περίπτωση, μπορείς να το απενεργοποιήσεις με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη δυνατότητα σημαίνει πως θα εξαφανίσεις τις κιλοβατώρες που καταναλώνεις άσκοπα. Σημαίνει επίσης ότι θα έχεις ήσυχο το.. κεφάλι σου πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί το παραμικρό ατύχημα στο σπίτι, από κάποια συσκευή που ξέχασες “αναμμένη”. Γι’ αυτό, για πολλούς χρήστες η έξυπνη πρίζα έχει γίνει απαραίτητο αξεσουάρ στο σιδέρωμα των ρούχων, συνδέοντάς την πάντοτε με το ηλεκτρικό σίδερο.

 

 

Προγραμμάτισε τη λειτουργία του ηλεκτρικού εξοπλισμού σου

Αν το χειμώνα η παγωνιά το πρωί στο υπνοδωμάτιο, σε κάνει να δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι, δεν χρειάζεται να αφήνεις όλο το βράδυ ανοικτό το αερόθερμο – ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή θέρμανσης χρησιμοποιείς, η οποία δεν έχει χρονοδιακόπτη. Σύνδεσέ την με μία έξυπνη πρίζα και, μέσα από την εφαρμογή, καθόρισε ποια ώρα θέλεις να ενεργοποιείται το πρωί, ώστε το δωμάτιο να σε… καλημερίζει με μία γλυκιά αίσθηση θαλπωρής. Έτσι, αν και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή θα ξυπνάς μέσα σε ένα ζεστό περιβάλλον, γλιτώνοντας αρκετές ώρες από τη λειτουργία της συσκευής θέρμανσης – και επομένως χρήματα από το λογαριασμού του ηλεκτρικού σου.

Όπως είναι φυσικό, με τον ίδιο τρόπο θα μπορείς να εξοικονομείς ενέργεια από πολλά ακόμη ηλεκτρικά είδη, προγραμματίζοντας τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα, αν συνηθίζεις να αφήνεις ένα φως αναμμένο στο σαλόνι όλο το βράδυ, θα μπορείς να το ρυθμίσεις ώστε να σβήνει με την ανατολή του ήλιου.

Ο προγραμματισμός θα σου φανεί επίσης χρήσιμος, στην περίπτωση που έχεις “νυχτερινό ρεύμα”. Κι αυτό γιατί θα μπορείς να ρυθμίζεις αρκετές ηλεκτρικές συσκευές σου, ώστε να λειτουργούν τις ώρες του μειωμένου τιμολόγιου ρεύματος.

 

 

Τσέκαρε την κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής

Ίσως έχεις ακούσει πως πολλές ηλεκτρικές συσκευές χρησιμοποιούν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by). Μάλιστα, μέχρι και πριν από περίπου μία δεκαετία, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι στο μέσο σπίτι υπάρχουν πολλές συσκευές που μπαίνουν σε stand by (όπως τηλεοράσεις, ηχοσυστήματα ή παιχνιδομηχανές), σήμαινε πως έτσι μπορεί να πήγαινε “στράφι” έως και το 11% της ετήσιας οικιακής κατανάλωσης σε ρεύμα.

Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αφού με βάση κανονισμού της Κομισιόν, όσες συσκευές κυκλοφόρησαν από το 2009 μειώνουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα αφότου βρεθούν σε κατάσταση αναμονής. Ακόμη καλύτερα, όσες συσκευές πήραν το δρόμο για τα ράφια των καταστημάτων από το 2013, υπόκεινται σε πιο αυστηρούς περιορισμούς, αφού η μέγιστη ισχύ τους σε stand by δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5 Watt.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως, αν όλα τα ηλεκτρικά σου είδη είναι μοντέλα “τελευταίας γενιάς” στην κατηγορία τους, τότε δεν έχεις να φοβάσαι για τυχόν κιολοβατώρες που πάνε… στράφι. Αν όμως κάποιες συσκευές σου έχουν κάποια… χρόνια στην πλάτη τους, τότε αυτές είναι πιθανό να σε επιβαρύνουν με άχρηστα έξοδα.

Με μία έξυπνη πρίζα, μπορείς ωστόσο να ελέγξεις τον ηλεκτρικό σου εξοπλισμό και να διαπιστώσεις αν υπάρχουν είδη, και ποια, που σε stand by πετούν κιλοβατώρες από το… παράθυρο. Για τον έλεγχο μίας συσκευής, σύνδεσέ τη στην πρίζα, βάλτη σε κατάσταση stand by, και άφησε το application της πρίζας στο κινητό σου, να μετρήσει την ενέργεια που καταναλώνεται.

 

Κάνε ένα ενεργειακό τσεκ-απ των συσκευών σου

Αν έχεις κάποιες παλιές ηλεκτρικές συσκευές, πιθανότατα είναι τόσο σπάταλες σε ρεύμα, που αν τις αντικαταστήσεις με ένα καινούριο (και επομένως λιγότερο ενεργοβόρο) μοντέλο, μέσα σε λίγα χρόνια θα έχεις κάνει απόσβεση της αγοράς σου από την οικονομία στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Για να κάνεις τη σύγκριση, είναι πολύ εύκολο να βρεις πόσο ρεύμα θα “καίει” μία νέα συσκευή, αφού σχεδόν όλες οι κατηγορίες ηλεκτρικών ειδών συνοδεύονται από την ενεργειακή “ετικέτα”, όπου μεταξύ άλλων αναγράφεται και η ετήσια κατανάλωση. Έτσι, για παράδειγμα, από την ενεργειακή “ετικέτα” ενός ψυγείου, θα βρεις πόσο ρεύμα θα χρειάζεται αυτό, για την ετήσια λειτουργία του.

Πώς όμως μπορείς να βρεις πόσο ρεύμα δαπανά το παλιό σου ψυγείο; Και εδώ μία “έξυπνη” πρίζα μπορεί να σου δώσει την απάντηση, μετρώντας την κατανάλωσή του και μάλιστα σε συνθήκες πραγματικής χρήσης.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη