6 + 1 λόγοι για να αλλάξεις πλυντήριο ρούχων!

by K Admin

 

Επειδή οι περισσότεροι δεν είμαστε ούτε υδραυλικοί, ούτε τεχνίτες δε μας είναι εύκολο να καταλάβουμε πότε το πρόβλημα του πλυντηρίου μας είναι τόσο σοβαρό ώστε να μην επιδέχεται επισκευής και να πρέπει να το αντικαταστήσουμε. Απ’ την άλλη, μπορεί και η ηλικία του να είναι ένα σημάδι αλλαγής, αφού πλέον υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογίες που αξίζει να τις δοκιμάσεις καθώς προσφέρουν λιγότερη κατανάλωση ρεύματος, νερού και απορρυπαντικού, αλλά και λειτουργίες που θα κάνουν τη χρήση του πολύ πιο εύκολη και το αποτέλεσμα πολύ καλύτερο.

 

Ας δούμε αναλυτικά, λοιπόν, μερικούς λόγους που ίσως πρέπει να σε οδηγήσουν στο να αλλάξεις πλυντήριο, ξεκινώντας από τα προβλήματα και καταλήγοντας στις νέες τεχνολογίες:

1. Εκτεταμένη διαρροή

Ένα πλυντήριο με διαρροή είναι συνήθως το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα. Συνήθως το πρόβλημα οφείλεται είτε σε ξεχείλισμα, είτε σε κάποια αποσύνδεση σωλήνων. Σχετικά με το ξεχείλισμα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι εάν έχεις παλιά συσκευή, αυτές χρησιμοποιούσαν την ίδια ποσότητα νερού ανεξαρτήτως φορτίου. Αν θέλεις να το διορθώσεις ίσως πρέπει να μειώσεις τα ρούχα που βάζεις στον κάδο σε κάθε πλύση.

 

Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορεί ο σωλήνας στο πίσω μέρος του πλυντηρίου να έχει βγει απ’ τη θέση του είτε λόγω υπερβολικής δόνησης, είτε από χαλάρωση των συνδέσεων. Σ’ αυτή την περίπτωση κάλεσε έναν τεχνικό να σου πει τι ακριβώς να κάνεις. Ή, ακόμη καλύτερα, άρχισε να κάνεις οικονομίες για ν’ αγοράσεις νέο πλυντήριο που θα διαθέτει καλύτερη διαχείριση νερού και καινούριους σωλήνες.

2. Υπερβολικός θόρυβος

Εάν όποτε βάζεις πλυντήριο σου φαίνεται ότι η συσκευή σου ετοιμάζεται ν’ απογειωθεί και να «κατακτήσει του αιθέρες», το πιο πιθανό είναι να μην είναι στηριγμένη καλά και να έχει πρόβλημα ισορροπίας, κάτι που διορθώνεται σχετικά εύκολα, προσαρμόζοντας τα πόδια που –συνήθως- έχουν στο κάτω μέρος τα πλυντήρια ώστε το βάρος να ισορροπήσει. Επίσης, υπάρχουν ελαστικά στηρίγματα στην αγορά, ακριβώς, για ν’ απορροφούν τους κραδασμούς που μπορούν να βοηθήσουν. Αν όμως ο θόρυβος επιμείνει, ή ξαναεμφανιστεί μετά από λίγο, καλύτερα να το ψάξεις περισσότερο, προτού εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο.

 

Αν το πλυντήριο δεν έχει ρυθμιζόμενα πόδια προσπάθησε να το τοποθετήσεις σε μια θέση, ή πλατφόρμα (στο εμπόριο διατίθενται σχετικές βάσεις πλυντηρίων), όπου και τα τέσσερα πόδια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, ενώ εάν έχεις πλυντήριο με το άνοιγμα από πάνω σταμάτα το πρόγραμμα και προσπάθησε να μετακινήσεις τα ρούχα ώστε να είναι πιο σωστά κατανεμημένα ανά βάρος. Αν τίποτα απ’ αυτά δεν φανεί αποτελεσματικό σημαίνει ότι είτε ο κάδος, είτε το μοτέρ του πλυντηρίου έχουν λασκάρει απ’ τη θέση τους κι απαιτούν σφίξιμο, κι άρα χρειάζεται τεχνικός. Επειδή υπάρχει πιθανότητα το κόστος να είναι και σ’ αυτήν την περίπτωση σχετικά υψηλό, μπορεί να είναι προτιμότερο ν’ αλλάξεις συσκευή.

 

3. Κάνει «βόλτες»

Ένα κλασικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι όταν το πλυντήριο σου αρχίσει να κινείται (όχι το έντονο τράνταγμα). Αυτό είναι ένα από τα πιο σοβαρά σημάδια ότι χρειάζεσαι καινούριο πλυντήριο, αλλά ας δούμε εάν μπορείς να κάνεις κάτι για να το διορθώσεις. Μια πρώτη κίνηση είναι και πάλι να προσπαθήσεις να ρυθμίσεις τα πόδια του πλυντηρίου ώστε να βρίσκονται όλα στο ίδιο επίπεδο και γενικά ν’ ακολουθήσεις ότι ακριβώς έκανες και στο προηγούμενο πρόβλημα.

Εάν αυτό δε διορθώσει το πρόβλημα, τότε –μάλλον- πρέπει να προβείς σ’ αλλαγή, μιας κι ένα κινούμενο πλυντήριο αποτελεί κίνδυνο καθώς και διαρροή νερών μπορεί να δημιουργήσει, αλλά και ν’ αποσυνδεθούν οι σωλήνες του.

 

4. Το νερό δε γεμίζει τον κάδο

Εάν ο κάδος του πλυντηρίου δε γεμίζει με νερό μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση στον κύκλο πλύσης, κάποιο τσάκισμα στο σωλήνα παροχής, ή κάποιο θέμα με την ίδια την παροχή ζεστού ή κρύου νερού. Εάν το ελέγξεις και κανένα απ’ τα προαναφερθέντα δε λύνει το πρόβλημα, τότε χρειάζεσαι τη βοήθεια τεχνικού.

Στο ίδιο πλαίσιο, ένα άλλο πρόβλημα με τον κάδο του πλυντηρίου -πέρα από το νερό- μπορεί να είναι το ότι δεν γυρίζει όπως θα έπρεπε. Σ’ αυτή την περίπτωση και πάλι θα χρειαστείς τεχνικό μιας και –μάλλον- πρόκειται για ζημιά του ιμάντα, ή των αμορτισέρ. Εδώ, ίσως, έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση όπου δύσκολα θα γλυτώσεις την αλλαγή πλυντηρίου.

 

Ενημερώσου για τις υπηρεσίες επισκευής πλυντηρίων μας.

 

 

 

5. Το πλυντήριο σου είναι πάνω από οκτώ ετών

Αν και ο μέσος όρος ζωής των σύγχρονων πλυντηρίων είναι τα 11 έτη, καλό θα είναι όταν το πλυντήριό σου κλείσει τα 8 ν’ αρχίσεις να ψάχνεις το επόμενό σου πλυντήριο. Κι αυτό γιατί όσο το πλυντήριο πλησιάζει προς το τέλος του κύκλου ζωής του, τόσο αυξάνεται το κόστος των επισκευών του και σιγά-σιγά αντί να κάνεις οικονομία κάνεις όλο και πιο πολλά έξοδα και γι’ αυτό είναι πιο λογικό να δώσεις τα λεφτά σου για μια καινούρια συσκευή απ’ το να παιδεύεσαι με επισκευές, ειδικά εάν το πλυντήριο είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείς πολύ.

 

6. Έχεις ένα παλιό πλυντήριο με το άνοιγμα από πάνω


Σ’ αυτή την περίπτωση το κόστος των επισκευών ανεβαίνει δραματικά σε σχέση με τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης. Ο λόγος είναι ότι τ’ ανταλλακτικά που απαιτούν τα πλυντήρια αυτά είναι πολύ πιο ακριβά απ’ τα άλλα, και δεν είναι σπάνια η περίπτωση ν’ ακούσει κανείς ότι το κόστος μιας επισκευής σε τέτοιο πλυντήριο φτάνει το μισό της αρχικής του τιμής. Απ’ την άλλη καλό θα είναι, όταν ψάχνεις για το νέο σου πλυντήριο, να μην προτιμήσεις πλυντήριο με άνοιγμα στο επάνω μέρος, εκτός εάν έχεις μικρό όγκο ρούχων για πλύσιμο. Τα εν λόγω πλυντήρια μπορεί να έχουν χαμηλή αρχική τιμή, αλλά καταναλώνουν περισσότερο νερό κι έχουν και το ζήτημα με τις επισκευές, ενώ δεν θα δεις συχνά να έχουν ενσωματωμένες κάποιες απ’ τις σύγχρονες τεχνολογίες.

 

7. Ο βασικότερος λόγος όμως είναι οι πολλές νέες τεχνολογίες


Ζούμε σε μια εποχή που τα πλυντήρια έχουν γίνει πολύ καλύτερα, σε τέτοιο βαθμό ώστε να σου «λύνουν» τα χέρια, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι πρέπει να ξοδέψεις μια «περιουσία». Ακόμα και τα ακριβά μοντέλα με τα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά, όσο ακριβά κι εάν είναι, προσφέρουν κάποια χαρακτηριστικά που, μακροπρόθεσμα, σας γλιτώνουν κάποια χρήματα, ενώ διαθέτουν σαφώς πιο οικολογικά χαρακτηριστικά.

 

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η τεχνολογία που επιτρέπει στο πλυντήριο να επιλέγει μόνο του την ποσότητα απορρυπαντικού κι όχι μόνο. Το εν λόγω σύστημα έχει εφαρμοστεί από τις Bosch, όπου το σύστημα έχει την κωδική ονομασία “i-dos”,  αλλά και την Miele όπου αποκαλείται “Twin Dos”. Τι ακριβώς κάνει;

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ είναι να γεμίσεις το ειδικό δοχείο απορρυπαντικού υγρού, ή σε σκόνη με ποσότητα αρκετή για είκοσι πλύσεις και το πλυντήριο σου, εάν είναι εξοπλισμένο με τα ανωτέρω συστήματα θα κάνει τα υπόλοιπα. Το πλυντήριο θα ζυγίσει τα ρούχα, υπολογίζοντας πόσο βρώμικα είναι, ελέγχοντας και τη σκληρότητα του νερού, και κατόπιν δεν θα υπολογίζει απλά πόσο απορρυπαντικό πρέπει να χρησιμοποιήσει, αλλά και πόσο νερό, ρυθμίζοντας με τον σωστό τρόπο τον αριθμό των προπλύσεων και ξεβγαλμάτων που απαιτούνται για κάθε ξεχωριστό φορτίο ρούχων.

 

Όλο αυτό πέρα από την ξενοιασιά που προσφέρει, μιας και το μόνο που κάνετε εσείς είναι να γεμίζετε το δοχείο μια φορά κάθε είκοσι πλύσεις, προσφέρει και οικονομία σε πολλαπλά επίπεδα, σ’ όλους τους τομείς που επηρεάζουν τις πλύσεις του πλυντηρίου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία της Bosch, η χρήση του “i-dos” εξοικονομεί έως και 11 λίτρα απορρυπαντικού με το ακόμα πιο εντυπωσιακό νούμερο που εξοικονομείται να είναι αυτό της ποσότητας του νερού, που μπορεί να φτάσει έως και τα 7.000 λίτρα.

 

Ταυτόχρονα, πέρα απ’ το όλο ζήτημα της οικονομίας και της ξενοιασιάς που προσφέρουν τα συστήματα αυτά, επιλέγοντας τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες πλύσης, προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των λεκέδων και στη γενικότερη αποτελεσματικότητα της πλύσης σ’ όλα τα επίπεδα, διασφαλίζοντας πέρα από περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου και πιο καθαρά ρούχα.

 

Τι άλλο να προσέξω;


Μια βασική παράμετρος που πρέπει να επηρεάσει την επιλογή σου είναι η χωρητικότητα του πλυντηρίου που θα επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες του νοικοκυριού σου. Έτσι αν έχεις οικογένεια με 1 ή 2 παιδιά σίγουρα θα πρέπει να επιλέξεις ένα μοντέλο με χωρητικότητα πάνω από 8 κιλά ώστε να χωράει, χωρίς πρόβλημα, όλα τα ρούχα της οικογένειας. Εάν ζεις μόνος, ή μόνη, ή απλά είστε ζευγάρι μπορείτε να τα βγάλετε πέρα και μ’ ένα απλό πλυντήριο των 5 ή 6 κιλών.

 

Καλό θα ήταν, επίσης, ν’ αγοράσεις ένα πλυντήριο του οποίου η ενεργειακή κλάση να σου επιτρέπει να κάνεις οικονομία στο ρεύμα, αλλά και καλό στο περιβάλλον, κάτι που –πλέον- είναι σχετικά εύκολο. Η επιλογή είναι δική σου!

 

Ενημερώσου για τις υπηρεσίες επισκευής πλυντηρίων μας.

Μπορείς να δεις ακόμη