7 εφαρμογές για tablet και 8 ιστοσελίδες που θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση του παιδιού σου!

by K-Admin 1

 

Ο υπολογιστής, το κινητό και το tablet έχουν μπει στη ζωή σου εδώ και χρόνια. Με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, έχουν εισβάλει στην καθημερινότητα των παιδιών σου. Πόσες φορές έχεις καταπιαστεί σε συζητήσεις μ’ άλλους γονείς για το πόσο χρόνο περνάει το παιδί σου μπροστά στις οθόνες;

Είναι κάτι που σίγουρα σ’ απασχολεί μιας και θεωρείς τον περισσότερο απ’ αυτό το χρόνο «χαμένο», χωρίς δηλαδή να προσφέρει κάποιο όφελος στο παιδί, ακόμα και να το βλάπτει σε ορισμένες περιπτώσεις.

Είναι γεγονός πως η υπερβολική προσήλωση των παιδιών στις οθόνες, εκτός από τις επιπτώσεις στη σωματική τους υγεία (μάτια, καθιστική ζωή), έχει επιπτώσεις και στη ζωή τους γενικότερα. Είναι πιθανόν να τους στερήσει χρόνο από πιο δημιουργικό παιχνίδι, από την άμεση επαφή με συνομήλικους κι από την επαφή με τη φύση. Προεκτείνοντας, η συνεχής κι εμμονική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί ακόμη και άρνηση να συμμετέχει σε κάθε είδους δραστηριότητες.

Όσον αφορά στον εκπαιδευτικό τομέα, ένα παιδί που έχει το μυαλό του συνεχώς στα ηλεκτρονικά, δύσκολα συγκεντρώνεται να μελετήσει αποτελεσματικά. Προσπαθεί να «ξεπετάξει» τη μελέτη του για να επιστρέψει σ’ ό,τι πραγματικά το ενδιαφέρει. Αυτά βέβαια είναι αποτελέσματα καταστάσεων όπου ο έλεγχος έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό και δεν αποτελούν την πλειοψηφία.

Είναι εφικτό, λοιπόν, ν’ αφαιρέσεις από την καθημερινότητα του παιδιού τις οθόνες; Μάλλον όχι. Δεν είναι εφικτό να βγάλεις τα παιδιά από την εποχή τους. Δεν είναι καλό γι’ αυτά να μένουν τεχνολογικά αναλφάβητα.

Μπορείς κι οφείλεις, όμως, να έχεις τον έλεγχο. Να επιλέγεις τι θα δει το παιδί, σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις του κι ανάλογα με την ηλικία του. Επίσης, στο χέρι σου είναι να καθορίσεις για πόσο χρονικό διάστημα θ’ ασχολείται με το tablet, ή τον υπολογιστή.

 

Εφαρμογές για tablet

  1. Alphabet Match:
    Μια απλή αλλά διασκεδαστική κι άκρως εκπαιδευτική εφαρμογή για iPhone και iPad, κατάλληλη για παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης δημοτικού που μαθαίνουν το αλφάβητο. Χρησιμεύει όμως και σ’ όσους εκπαιδεύονται σε ξένες γλώσσες όπως Ρωσικά, Αραβικά κ.α. αφού διαθέτει κι άλλα αλφάβητα.
  2. First Greek Words Free:
    Απλό, πολύχρωμο και διασκεδαστικό εκπαιδευτικό παιχνιδάκι για iPhone και iPad. Ιδανικό για παιδιά που μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν τις πρώτες τους λέξεις. Με ζωηρά χρώματα στις εικόνες και στα γράμματα. Λειτουργεί με τρεις διαφορετικές εκπαιδευτικές μεθόδους.
  3. Η προπαίδεια είναι παιχνίδι:
    Εφαρμογή που περιλαμβάνει δραστηριότητες εκμάθησης της προπαίδειας σε 3 εκπαιδευτικές δραστηριότητες και 3 παιχνίδια. Για εκμάθηση της προπαίδειας από το 2 έως το 12. Εμφανίζει το ιστορικό επιδόσεων ανά προπαίδεια για να καταγράφεται η πρόοδος του παιδιού.
  4. 10΄στην Ορθογραφία:
    Μια εφαρμογή που περιλαμβάνει 3 εκπαιδευτικές δραστηριότητες για εξάσκηση στην ορθογραφία. Προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιδιού ανάλογα με τις προεπιλογές που θα γίνουν, ενώ το επιβραβεύει με emoticons για την προσπάθειά του.
  5. Speed Maths:
    Εφαρμογή γρήγορης μάθησης απλών μαθηματικών για παιδιά, αλλά και για ενήλικες. Πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός και διαίρεση γίνονται παιχνίδι. Το παιδί μαθαίνει να κάνει πράξεις και να τις επαληθεύει, να συγκρίνει αριθμούς και ν’ αναγνωρίζει τα μαθηματικά σύμβολα μέσα από μια σειρά διασκεδαστικών δοκιμασιών.
  6. Math Tricks:
    Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι σχεδιασμένη να σε μάθει μαθηματικά τρικ για εύκολο υπολογισμό, χωρίς κομπιουτεράκι, απλών πράξεων. Κόλπα για πολλαπλασιασμό, αφαίρεση, υπολογισμό δυνάμεων, ποσοστών κι άλλα πολλά.
  7. Απίθανα πειράματα:
    Απλή αλλά πανέξυπνη εφαρμογή με την οποία το παιδί καλείται να προσθέσει, ν’ αφαιρέσει, ή να μετακινήσει στοιχεία ώστε να πετύχει ένα απλό πείραμα, όπως να μπει μια μπάλα σ’ ένα κουτί, αφού πρώτα κυλήσει και χτυπήσει σε διάφορες επιφάνειες.

 

 

Iστοσελίδες

  1. Ο μικρός αναγνώστης (www.mikrosanagnosts.gr):
    Mεταξύ άλλων, γνωστοί ηθοποιοί διαβάζουν γνωστά βιβλία στα παιδιά, καλλιεργώντας τους τη φιλαναγνωσία.
  2. Ηλεκτρονική διδασκαλία (www.e-didaskalia.gr):|
    Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα βρεις βοήθεια για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης. Από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο. Έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό, ασκήσεις με τις λύσεις τους, θέματα εξετάσεων, διαδραστικές εφαρμογές, συμβουλές, άρθρα σχετικά με την εκπαίδευση, θα βοηθήσουν το παιδί στη μελέτη του, ενώ ταυτόχρονα θα στρέψουν κι εσένα προς τη σωστή κατεύθυνση για να το βοηθήσεις όσο χρειάζεται.
  3. Arnos Online Education (arnos.gr):
    Ένα Online φροντιστήριο στο σπίτι σου. Από την πρώτη δημοτικού μέχρι και το πανεπιστήμιο. Ακολουθώντας πιστά τα διδακτικά βιβλία του σχολείου σελίδα-σελίδα, έμπειροι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων εξηγούν σε βιντεομαθήματα την ύλη και λύνουν κάθε άσκηση του βιβλίου. Ταυτόχρονα υπάρχει διαθέσιμη ύλη για βοήθεια στα ΑΕΙ, αλλά και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο σε μαθήματα όπως τα Ανώτερα Μαθηματικά, η Πληροφορική, η Φυσική κι αρκετά θεωρητικά μαθήματα. Η ιστοσελίδα ανανεώνει και βελτιώνει διαρκώς το περιεχόμενό της ακολουθώντας κάθε αλλαγή στα βιβλία.
  4. KidMedia (www.kidmedia.gr):
    Συνδρομητικές εκπαιδευτικές εφαρμογές για ηλικίες από 2 έως 8 ετών που καλλιεργούν δεξιότητες πάνω στα Μαθηματικά, τη Γλώσσα και τη Μουσική. Πολύχρωμα, αστεία και διασκεδαστικά παιχνίδια θα συναρπάσουν τα παιδιά που θα εκπαιδεύονται χωρίς να το καταλαβαίνουν. Επίσης, περιλαμβάνει κουίζ, συμβουλές προς γονείς, μαθήματα προετοιμασίας για τους μαθηματικούς σχολικούς διαγωνισμούς, κληρώσεις με πλούσια δώρα κ.λπ.
  5. Flowkey (www.flowkey.com):
    Εκπαίδευση αποτελεί και η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Με τη μέθοδο “flowkey”, μαθαίνεις να παίζεις τα κομμάτια της αρεσκείας σου στο πιάνο, ή στο αρμόνιο, τοποθετώντας στο αναλόγιο το tablet σου. Επιλέγεις μουσικό κομμάτι και ξεκινάς. Στη συνέχεια, απομονώνεις όποια μέρη του κομματιού επιθυμείς (εισαγωγή, κουπλέ, ρεφρέν, ή όσο εύρος εσύ θέλεις) προκειμένου να τα μάθεις σταδιακά. Το σύστημα θα επαναλαμβάνει το ίδιο μέρος συνεχώς μέχρι να το μάθεις. Στην οθόνη θα βλέπεις τα πλήκτρα που πρέπει να πατάς. Για να μην μπερδεύεσαι, στην αρχή μπορείς να επιλέξεις να παίζεις μόνο με το ένα χέρι, όποιο από τα δυο θέλεις.
  6. Κανάλι «counia bella» στο Youtube:
    Ένα κανάλι για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τραγουδάκια, εκπαιδευτικά βιντεάκια στα ελληνικά, κι έτοιμες θεματικές playlists για όλα τα γούστα.
  7. Κανάλι «Εναλλακτικός Κύκλος» στο Youtube:
    Ένα κανάλι που συγκεντρώνει πληθώρα εκπαιδευτικών βίντεο για παιδιά διαφόρων ηλικιών, χωρισμένα σε θεματικές ενότητες, όπως παραμύθια, τραγούδια, ελληνική μυθολογία, μύθους Αισώπου, ιστορίες από όλο τον κόσμο και πολλά άλλα, όλα μεταγλωτισμένα. Ειδικά στα παιδιά της Γ’ δημοτικού που διδάσκονται την ελληνική μυθολογία, τα βίντεο θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα και ενδιαφέροντα, αφού είναι χωρισμένα σχεδόν όπως τα κεφάλαια του σχολικού βιβλίου.
  8. Κανάλι «gpitral» στο Youtube:
    Καθένα από τα 9 κανάλια «gpitral» αποτελεί και μια χωριστή θεματική ενότητα. Για παράδειγμα το 1 περιλαμβάνει λογοτεχνικά audiobooks Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, το 2 μια πρωτότυπη μέθοδο εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας μέσω μουσικών βίντεο, το 4 ποιοτική ελληνική μουσική, το 5 ελληνική μυθολογία, το 6 αφιερώματα στην ελληνική ιστορία και παράδοση, το 8 διάφορα videos με Αγγλικούς υπότιτλους, από τηλεπαιχνίδια, ειδήσεις, ακόμα και video clips που βοηθούν στην τριβή με την Αγγλική γλώσσα.

 

Αυτά ήταν μερικά από τα δεκάδες αξιόλογα sites κι από τις εκατοντάδες εφαρμογές,  με τις οποίες μπορεί το παιδί σου, και σ’ ορισμένες περιπτώσεις γιατί όχι κι εσύ, να περάσετε δημιουργικό χρόνο συνδυασμένο μ’ εκπαιδευτικούς σκοπούς, ο καθένας χωριστά, ή και μαζί.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη