7 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

by Zikou Stella

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου (World Laughter Day) είναι μια ετήσια εκδήλωση που γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, παροτρύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο να γελάσουν και να προωθήσουν τα πολυάριθμα οφέλη του γέλιου στην ψυχική και σωματική υγεία.

Καθιερώθηκε το 1998 από τον Δρ. Madan Kataria, έναν οικογενειακό γιατρό από την Ινδία και έκτοτε  έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές κίνημα, με χιλιάδες κλαμπ γέλιου, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο.

Η Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου

Η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου προέκυψε το 1995 όταν ο Δρ. Madan Kataria ξεκίνησε το πρώτο κλαμπ γέλιου στη Βομβάη της Ινδίας. Εμπνευσμένος από τις πολυάριθμες έρευνες που υπογραμμίζουν τα οφέλη του γέλιου για την υγεία, ο Δρ. Madan Kataria είχε ως στόχο να παρέχει μια πλατφόρμα για να ενωθούν οι άνθρωποι και να γελάσουν με την ψυχή τους. Η επιτυχία του πρώτου κλαμπ οδήγησε στην ταχεία ανάπτυξη των κλαμπ γέλιου παγκοσμίως, με αποκορύφωμα τη δημιουργία της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου το 1998. Σήμερα, η εκδήλωση γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώνοντας ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς για να γελάσουν μαζί και να εκτιμήσουν τη θεραπευτική δύναμη του γέλιου.

 

Πώς το γέλιο επιδρά θετικά στη ζωή και στην υγεία σου

Το γέλιο είναι μια ανθρώπινη εμπειρία, που ξεπερνά την ηλικία, τη γλώσσα και τα πολιτισμικά εμπόδια. Δεν είναι μόνο μια έκφραση διασκέδασης και χαράς, αλλά και ένα ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας.

Η επιστημονική έρευνα για το γέλιο έχει βρει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία:

Ανακούφιση από το άγχος: Το γέλιο μειώνει το επίπεδο των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, προάγοντας τη χαλάρωση και την ανακούφιση από το στρες.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Με το γέλιο αυξάνεται η παραγωγή αντισωμάτων και ενεργοποιούνται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας έτσι την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες.

Ανακούφιση από τον πόνο: Όταν ένας άνθρωπος γελά ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενδορφινών, που είναι φυσικά παυσίπονα και ανυψωτικά της διάθεσης, μειώνοντας την αντίληψη του πόνου και της δυσφορίας.

Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία: Το γέλιο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.

Ψυχική ευεξία: Την ώρα που κάποιος γελά, διεγείρεται η παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, των χημικών ουσιών που βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους, της κατάθλιψης και της συνολικής ψυχικής υγείας.

Κοινωνικότητα: Το γέλιο είναι μεταδοτικό, ενισχύει τον κοινωνικό δεσμό και δημιουργεί την αίσθηση της ομαδικότητας και της συντροφικότητας.

 

Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου…γελώντας

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου και να απολαύσεις τα οφέλη του.

Παρακολούθησε μια παράσταση stand up comedy

Επίλεξε μια stand up comedy σκηνή και γέλα με την ψυχή σου με τα αστεία και τις απίθανες ιστορίες των ετοιμόλογων και υπερταλαντούχων κωμικών!

Οργάνωσε τη δική σου βραδιά γέλιου

Προσκάλεσε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και επιδοθείτε σε επιτραπέζια παιχνίδια γέλιου και διασκέδασης, όπως θάρρος ή αλήθεια, taboo, παντομίμα ή καραόκε.

Πρόβαλε κωμικές εκπομπές ή ταινίες

Κάθισε αναπαυτικά με την παρέα,  χαλαρώστε μαζί και απολαύστε στον προτζέκτορα, σαν να είστε στο σινεμά, τις αγαπημένες σας κωμικές σειρές ή ταινίες,  όσες φορές και αν τις έχετε ξαναδεί!

Σέρφαρε για να βρεις αστεία βίντεο στο internet

Μάζεψε την παρέα και προβάλετε στην smart tv τα αγαπημένα σας χιουμοριστικά shorts από το youtube ή το TikTok. Από τα γέλια –λίγα ή πολλά- θα καταλάβετε ποιος από όλους έχει την καλύτερη αίσθηση του χιούμορ και θα είναι αυτός που θα στεφθεί νικητής της βραδιάς!

 

Μοιράσου αστεία και χιουμοριστικές ιστορίες

Ανέβασε με το smartphone σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μοιράσου με την παρέα φάρσες,  ανέκδοτα ή αστείες εμπειρίες και σκόρπισε γέλιο στους φίλους και στους ακολούθους σου.

Τράβηξε αστείες φωτογραφίες και βίντεο

Μόνος ή με παρέα, χρησιμοποιώντας το smartphone, τη φωτογραφική μηχανή ή την βιντεοκάμερά σου, τράβηξε αστεία στιγμιότυπα και μικρά βιντεάκια και μοιράσου τα με τους φίλους σου για να σκορπίσεις το γέλιο σε όλους, λόγω της ημέρας!

 

Η Παγκόσμια ημέρα Γέλιου μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και μπροστά στις αντιξοότητες, μπορούμε να επιλέξουμε να αγκαλιάσουμε τη χαρά, να διαδώσουμε τη θετικότητα και να δημιουργήσουμε έναν πιο ευχάριστο κόσμο.

Μπορείς να δεις ακόμη