Eurovision: Ένα μελωδικό ταξίδι…ετών 67

by Zikou Stella

H Eurovision είναι ένας φαντασμαγορικός, ζωντανός τηλεοπτικός διαγωνισμός που πραγματοποιείται κάθε Μάιο και φιλοξενείται στη χώρα που κέρδισε τον διαγωνισμό την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, αποτελεί το μόνο μη αθλητικό γεγονός στον κόσμο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

H Eurovision είναι μια δυνατή μουσική σκηνή που ενώνει χώρες, μουσικές, καλλιτέχνες και θεατές με έναν μοναδικό τρόπο. Εδώ όλα τα είδη μουσικής έχουν θέση. Από βαλκανικό φολκλόρ και όπερα μέχρι ποπ και heavy metal…

Φέτος κατά εξαίρεση ο διαγωνισμός δεν φιλοξενείται από την περσινή νικήτρια Ουκρανία, λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά στο Liverpool του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 9, 11 και 13 Μαΐου. Ωστόσο, το σήμα του διαγωνισμού φέρει τα ουκρανικά χρώματα.

 

 

Από την έναρξή του το 1956, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision έχει αλλάξει πολύ και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα μουσικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας ενώνοντας χώρες και ανθρώπους μέσω της δύναμης της μουσικής.

Κάθε χρόνο, οι συμμετέχουσες χώρες υποβάλλουν ένα πρωτότυπο τραγούδι που παρουσιάζεται σε έναν από τους 2 ημιτελικούς, αλλά και στον τελικό, εφόσον προκριθεί. Η ψηφοφορία γίνεται μέσω televoting και το αποτέλεσμα συμψηφίζεται με τη βαθμολογία των επιτροπών που έχουν συσταθεί σε κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Φέτος, το αποτέλεσμα των ημιτελικών θα καθοριστεί μόνο από το televoting και οι επιτροπές θα παίξουν ρόλο μόνο στον τελικό. Ωστόσο, 6 από τις συμμετέχουσες χώρες δεν περνούν από την απαιτητική δοκιμασία των ημιτελικών. Αυτές είναι η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η χώρα που αναδείχθηκε νικήτρια την προηγούμενη φορά και φιλοξενεί τον διαγωνισμό. Οι 5 πρώτες χώρες ονομάζονται Big 5 και τιμώνται με απευθείας πρόκριση καθώς αποτελούν έμπρακτους υποστηρικτές του θεσμού.

Σε όλη την πλούσια ιστορία της, η Eurovision έχει αναδείξει πολλούς διεθνείς αστέρες, ανάμεσά τους o Domenico Modugno, οι ABBA, η Celine Dion, η Loreen, o Johnny Logan, ο Julio Iglesias, η Conchita Wurst και άλλοι. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η συμμετοχή στη Eurovision αποτελεί όνειρο για χιλιάδες νέους καλλιτέχνες στην Ευρώπη.

 

Η Eurovision έχει τη δική της ιστορία

Σε όλη την πλούσια ιστορία της, η Eurovision έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες καλλιτέχνες και έχει αναδείξει σε παγκόσμιες επιτυχίες μέσα σε μια βραδιά πολλά τραγούδια όπως το Nel blu dipinto di blu (volare) του Domenico Modugno, το Waterloo των ΑΒΒΑ, το Ne Partez Pas Sans Moi της Celine Dion αλλά και το Snap της Rosa Linn, περσινής εκπροσώπου της Αρμενίας, που έχει γίνει viral και σαρώνει στο TikTok.

Αξίζει λοιπόν να δούμε την πορεία αυτού του θαυμάσιου διαγωνισμού που συναρπάζει τους θεατές εδώ και 7 δεκαετίες !

To χθες

Εμπνευσμένη από το Ιταλικό Φεστιβάλ Μουσικής του Σαν Ρέμο, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) καθιέρωσε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision ως έναν τρόπο να φέρει κοντά τις ταλαιπωρημένες από τον πόλεμο ευρωπαϊκές χώρες στο πνεύμα του φιλικού ανταγωνισμού. Στις 24 Μαΐου 1956 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Πρώτη νικήτρια της Eurovision αναδείχτηκε η Lys Assia από την Ελβετία με το τραγούδι Refrain.

 

 

Kαθώς ο διαγωνισμός κέρδιζε δημοτικότητα, ολοένα και περισσότερες χώρες συμμετείχαν. Αξιοσημείωτοι νικητές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι η Γαλλίδα Jacqueline Boyer (1960), η Ισπανίδα Massiel (1968) και η Sandie Shaw από το Ηνωμένο Βασίλειο (1967).

Οι δεκαετίες του 1970 και του 1980 σημαδεύτηκαν από εμβληματικά τραγούδια, αξέχαστους ερμηνευτές και μοναδικές εκτελέσεις. Ίσως η πιο διάσημη νίκη της Eurovision ήρθε το 1974 όταν, όπως προανεφέραμε, το σουηδικό group των ABBA κέρδισε τον διαγωνισμό με την επιτυχία τους “Waterloo” εκτοξεύοντας τους ABBA σε διεθνή αστέρια και αλλάζοντας για πάντα το τοπίο της Eurovision.

 

Στη δεκαετία του 1980, ο διαγωνισμός πραγματοποίησε μια στροφή προς την ποπ μουσική. Ο Bucks Fizz κέρδισε για το Ηνωμένο Βασίλειο το 1981 με το «Making Your Mind Up», ενώ ο Johny Logan εξασφάλισε τη νίκη για την Ιρλανδία το 1987 με το «Hold me now», κάνοντας τις καρδιές των πιο ρομαντικών να ριγήσουν.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οδήγησε σε εισροή νέων χωρών που προσχώρησαν στη Eurovision. Έτσι κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή των ημιτελικών καθώς δεν θα ήταν εφικτό μέσα σε μια βραδιά να παρουσιαστούν περισσότερα από 40 τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1990 και του 2000, η Eurovision συνέχισε να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στο μεταβαλλόμενο μουσικό τοπίο, με νικητές όπως την Ιρλανδή Eimear Quinn το 1996 με το αέρινο τραγούδι «The voice» και το Φινλανδικό group Lordi το 2006 στην Αθήνα με το δυναμικό rock τραγούδι «Hard Rock Hallelujah», να επιδεικνύουν τη διαφορετικότητα του διαγωνισμού. Το 2004, η Ρουσλάνα από την Ουκρανία κατέκτησε το τρόπαιο με τον έντονο ήχο του «Wild Dances», δείχνοντας την αυξανόμενη επιρροή των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

 

…και το σήμερα

Το ενδιαφέρον για τη Eurovision αυξήθηκε εκθετικά τη δεκαετία του 2010, με τη δημοτικότητά της να επεκτείνεται πέρα από την Ευρώπη, σε χώρες όπως η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο διαγωνισμός συνέχισε να προβάλλει και να στηρίζει μια μεγάλη ποικιλία ειδών, από δυναμικά κομμάτια όπως το «Euphoria» της Loreen το 2012 μέχρι το εναλλακτικό των Kalush Orchestra «Stefania» στον περσινό διαγωνισμό του 2022.

To Stage των stages…

Πλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάθε χρόνο, οι θεατές από όλο τον κόσμο αναμένουν την παρουσίαση του stage της Eurovision, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την εμφάνιση των χωρών και κατά επέκταση την επιτυχία του διαγωνισμού.  Κάθε χώρα που αναλαμβάνει τη διοργάνωση ετοιμάζει ένα διαφορετικό stage εμπνευσμένο από στοιχεία της ιστορίας, του τοπίου της ή της καθημερινής ζωής των κατοίκων της. Φέτος, το «άναμμα» της σκηνής πραγματοποιήθηκε από το βασιλικό ζεύγος Κάρολο και Καμίλα, σηματοδοτώντας την είσοδο στην εορταστική περίοδο της Eurovision.

Η σκηνή είναι τεράστια, πολυμορφική και πολλά υποσχόμενη, με LED γιγαντοοθόνες στο φόντο, στο δάπεδο και περιμετρικά σε διάφορα σημεία.

 

 

Η Eurovision υιοθετεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες εικόνας, ήχου, televoting, live μετάδοσης κ.α. γεγονός που την καθιστά τη ναυαρχίδα των live τηλεοπτικών εκπομπών και πρότυπο για κάθε άλλο παρόμοιο show.

 

Οι τεχνολογίες που άλλαξαν το πρόσωπο της Eurovision

Ο διαγωνισμός της Eurovision υιοθετεί με συνέπεια τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες για να βελτιώσει τόσο την εμπειρία προβολής και ψηφοφορίας, όσο και την ποιότητα της εμφάνισης της κάθε αποστολής.

Εικόνα, φωτισμός και ήχος

Οι μεγάλες οθόνες LED και τα προηγμένα συστήματα φωτισμού με εκατοντάδες προβολείς χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία δυναμικών σκηνικών και οπτικών εφέ, ενώ ο υπερσύγχρονος ακουστικός και οπτικός εξοπλισμός δημιουργεί μια καθηλωτική και συναρπαστική εμπειρία για το κοινό, τόσο για όσους παρευρίσκονται στην αρένα, όσο και για εκείνους που παρακολουθούν από το σπίτι.

 

 

Εφέ επί σκηνής

Προηγμένες συσκευές, όπως μηχανές παραγωγής πυροτεχνημάτων, καπνού και ομίχλης,  χρησιμοποιούνται, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε αποστολής, για τη δημιουργία οπτικά εκπληκτικών εμφανίσεων.

Επαυξημένη πραγματικότητα

Η τεχνολογία AR έχει ενσωματωθεί τόσο στις εμφανίσεις των χωρών, όσο και στα performances που παρακολουθούν οι θεατές κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων και της ψηφοφορίας, απογειώνοντας την εμπειρία του θεατή από το σπίτι.

Green screen

Στην περίπτωση που το concept μιας  χώρας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί  με τα διαθέσιμα μέσα, ενδέχεται να γίνει χρήση της τεχνικής green screen. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ελληνική συμμετοχή του 2021.

 

 

Προηγμένες κάμερες και συστήματα μετάδοσης εικόνας

Χρησιμοποιούνται κάμερες υψηλής ευκρίνειας και προηγμένος εξοπλισμός μετάδοσης για την εξασφάλιση βίντεο και ήχου υψηλής ποιότητας για τους θεατές που παρακολουθούν τον διαγωνισμό στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο. Για την ιστορία, το flying spider camera system εμπνεύστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004 και εφαρμόστηκε από εκεί κι έπειτα σε κάθε Eurovision προσφέροντας εξαιρετικά πλάνα και αποτελώντας αγαπημένη επιλογή των σκηνοθετών.

Συστήματα ψηφοφορίας

Τα ψηφιακά συστήματα ψηφοφορίας έχουν εφαρμοστεί για να μπορούν οι θεατές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες να ψηφίζουν τη χώρα που θέλουν να κερδίσει, με όποιον τρόπο προτιμούν, συμπεριλαμβανομένων των sms, των εφαρμογών για smartphones και των διαδικτυακών πυλών ψηφοφορίας. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, τα αποτελέσματα από όλες τις χώρες συγκεντρώνονται, επεξεργάζονται ηλεκτρονικά και ανακοινώνονται στους θεατές και στους τηλεθεατές.

 

 

Ανυπομονούμε λοιπόν και φέτος να παρακολουθήσουμε τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, να αγκαλιάσουμε το πνεύμα της Eurovision και να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα και την ενότητα που αντιπροσωπεύει.

Είτε είσαι φανατικός θαυμαστής είτε θεατής για πρώτη φορά, έλα μαζί μας να γιορτάσουμε τη μαγεία της Eurovision!

Μπορείς να δεις ακόμη