File servers – NAS, ένα ασφαλές προσωπικό cloud για τα δεδομένα της επιχείρησής σας

by Zikou Stella

Κάθε επιχείρηση, σε οποιοδήποτε κλάδο, πρέπει να προστατεύει τα δεδομένα της. Από προσωπικά στοιχεία συνεργατών, πελατών και υπαλλήλων, μέχρι πολύτιμα αρχεία, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε τακτική βάση αποτελεί βασικό άξονα για την προστασία των πολύτιμων δεδομένων μιας επιχείρησης.

Οι απαιτήσεις από επιχείρηση σε επιχείρηση, ασφαλώς και διαφέρουν. Για παράδειγμα, άλλες απαιτήσεις μπορεί να έχει μια μικρομεσαία επιχείρηση ή και ένας ελεύθερος επαγγελματίας κι άλλες ένα τηλεφωνικό κέντρο. Όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για πιο εξειδικευμένες λύσεις αποθήκευσης.

 

Τι σημαίνει ο όρος «αντίγραφα ασφαλείας»

Αρχικά, με τον όρο «αντίγραφα ασφαλείας» εννοείται η διαδικασία αποθήκευσης των αντίγραφων πρωτότυπων δεδομένων υπολογιστών όπως έγγραφα, αρχεία πολυμέσων (φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία ήχου), λειτουργικά συστήματα κ.ά. από ένα αποθηκευτικό μέσο σε ένα άλλο. Με αυτή τη διαδικασία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα για άμεση ανάκτηση των πρωτότυπων αρχείων σε περίπτωση απώλειάς τους για οποιονδήποτε λόγο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απώλεια δεδομένων μπορεί να προκληθεί από μια πληθώρα λόγων όπως -μεταξύ άλλων- ακούσιες διαγραφές αρχείων, ή ακόμα και προσβολή του υπολογιστή (ή και μιας βάσης δεδομένων) από κακόβουλο λογισμικό.

Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και οργανισμού για ασφάλεια καθορίζεται η συχνότητα για τα αντίγραφα ασφαλείας.

 

Ποια είναι τα κατάλληλα μέσα αποθήκευσης

Όπως προαναφέρθηκε, κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ανάγκες για αποθήκευση και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Έτσι, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης – πάντα με κοινό στόχο την ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις αποθήκευσης είναι οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αλλά ενδείκνυνται κυρίως για την αποθήκευση προσωπικών αρχείων και δεδομένων. Ως εκ τούτου, όταν πρόκειται για επαγγελματική χρήση, θα πρέπει να επιλεγούν πιο εξειδικευμένες λύσεις όπως είναι οι μονάδες που παρέχουν βελτιστοποιημένη απόδοση για μεγάλους φόρτους εργασίας.

Σε όλες τις κατηγορίες αποθηκευτικών μέσων συναντάμε προτάσεις που έρχονται με διάφορα «εργαλεία» και υπηρεσίες βελτιστοποίησης όπως βοηθητικές εφαρμογές και αυτοματοποιημένα λογισμικά δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες αποκτούν ευκολία στη χρήση, την ίδια στιγμή που εξασφαλίζουν βέλτιστο backup του υπολογιστή και των δεδομένων. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να έχουν αυτοματοποίηση στη διαδικασία, όπως να επιλέγουν τη συχνότητα που θα πραγματοποιείται ή και τα αρχεία/δεδομένα που θα αντιγράφονται αυτόματα.

 

Ολοκληρωμένες λύσεις σε συστήματα NAS και File Servers

Όταν γίνεται λόγος για μεγάλο φόρτο εργασίας, τότε η πιο σίγουρη λύση είναι τα συστήματα NAS. Είναι ο πιο βέλτιστος τρόπος για να αποθηκεύετε, να διαχειρίζεστε, ή και έχετε απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία σας από όλες τις συσκευές.

Πρακτικά, τα συστήματα NAS αποτελούν ένα ασφαλές προσωπικό cloud για τα δεδομένα σας και είναι ιδανικοί για τους επαγγελματίες που αναζητούν οικονομική μεγάλη χωρητικότητα αποθήκευσης, χωρίς μηνιαίο κόστος. Χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε κοινή χρήση αρχείων σε πολλαπλές συσκευές όπως smartphone και tablets ή και να αξιοποιήσετε τις αυτοματοποιημένες λειτουργίες για την προστασία των δεδομένων σας όπως εφεδρεία δίσκου RAID (Redundant Array of Independent Disks, πλεονάζουσα συστοιχία ανεξάρτητων δίσκων) και αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας σε πολλαπλούς υπολογιστές στο δίκτυό σας.

 

Επιλέγοντας τους κατάλληλους δίσκους για τα συστήματά σας

Για να λειτουργήσει σωστά ένα σύστημα NAS θα χρειαστείτε τους κατάλληλους δίσκους, δηλαδή δίσκους NAS. Προτάσεις όπως η σειρά WD Red Pro της Western Digital είναι σχεδιασμένες ώστε να ανταπεξέρχονται πλήρως στις απαιτήσεις μίας επιχείρησης 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, προστατεύοντας τα πολύτιμα δεδομένα σας και ελαττώνοντας τις αστοχίες του δίσκου.

Λύσεις για μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων

Αν έχετε υψηλές απαιτήσεις σε χώρο αποθήκευσης και σε ταχύτητα διαχείρισης των δεδομένων σας, τότε θα χρειαστείτε έναν ολοκληρωμένο file server. Τα συγκεκριμένα συστήματα είναι ιδανικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού διαθέτουν τεχνολογίες για να διαχειρίζονται μεγάλους όγκους αρχείων. Για τέτοιου είδους συστήματα, θα χρειαστείτε σκληρούς δίσκους ΗDD υψηλής ακρίβειας όπως είναι η σειρά Western Digital Gold.

Οι συγκεκριμένες μονάδες είναι ειδικά σχεδιασμένες για χρήση σε κέντρα δεδομένων μικρών επιχειρήσεων. Κατασκευάζονται για τις ανάγκες συνεχούς πρόσβασης, εγγραφής και παράδοσης δεδομένων όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία στο κομμάτι διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου, αφού είναι διαθέσιμες σε χωρητικότητες έως 18ΤΒ.

 

Δημιουργείστε σταθμούς εργασίας για το προσωπικό σας

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τον αριθμό χρηστών που θέλετε να έχει πρόσβαση στον αποθηκευτικό σας χώρο, καθώς οι λύσεις NAS έχουν περιορισμούς στον αριθμό των χρηστών ή των συσκευών με ταυτόχρονη δυνατότητα πρόσβασης.

Αν, για παράδειγμα, είστε επαγγελματίας του δημιουργικού χώρου, θα χρειαστείτε ένα σύστημα NAS που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας για ομαδική εργασία, επεξεργασία και κοινή χρήση φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης και βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Όλες οι επαγγελματικές λύσεις αποθήκευσης διαθέτουν προηγμένες επιλογές διαχείρισης για τη διαμόρφωση της εφεδρείας (RAID) ή και ενσωματωμένο σύστημα παρακολούθησης που μπορεί να σας προειδοποιεί για επικείμενο σφάλμα δίσκου και άλλα ζητήματα.

Μπορείς να δεις ακόμη