Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά, και μαζί της αρχίζει για μία ακόμη φορά να γεμίζει πιο γρήγορα το καλάθι με τα άπλυτα. Αν μάλιστα έχεις οικογένεια, τότε γίνεται πιο δύσκολη η «εξίσωση» που πρέπει να λύσεις, για να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν πιο αποδοτικότερα το πλυντήριό σου, χωρίς να ξεμείνεις ποτέ από καθαρά ρούχα, αλλά και από σεντόνια ή πετσέτες.
Έτσι, από τη μια μεριά, όσο συχνότερα βάζεις πλυντήριο, τόσο πιο απίθανο είναι να δεις κάποια στιγμή το καλάθι να… ξεχειλίζει. Από την άλλη, τότε θα χρησιμοποιείς το πλυντήριό σου ολοένα και πιο σπάνια με τον κάδο του γεμάτο.
Επομένως, αν το μοντέλο σου δεν έχει σύστημα αυτόματης ζύγισης των ρούχων, τότε θα σπαταλάς χωρίς λόγο ρεύμα, νερό και απορρυπαντικό. Κι αυτό γιατί ένα πλύσιμο με πλήρη κάδο καταναλώνει 50% λιγότερο ρεύμα, συγκριτικά με δύο πλύσεις όπου ο κάδος είναι μισογεμάτος.
Πού βρίσκεται συνεπώς η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ή νερού, και στο έγκαιρο καθάρισμα των ρούχων; Στη σωστή οργάνωση του πλυσίματος, ακολουθώντας μερικούς κανόνες όπως οι παρακάτω.
Φτιάχνε ομάδες πλυσίματος
Ξεχώριζε τα άπλυτά σου σε ομάδες, βάζοντας μαζί εκείνα που μπορούν να μπουν μαζί στο πλυντήριο. Κατά κανόνα, το κριτήριο είναι το χρώμα, τακτοποιώντας τα επομένως σε λευκά, σκούρα και χρωματιστά. Αν πάλι η γκαρνταρόμπα σου δεν διακρίνεται για τη χρωματική της ποικιλία, μπορείς να τα χωρίζεις ανάλογα με το είδος του υφάσματος.
Στο ξεκαθάρισμα, ίσως σε βοηθήσει να χρησιμοποιείς τρία διαφορετικά καλάθια απλύτων, ένα για κάθε ομάδα, ή ένα καλάθι που ακριβώς χωρίζεται σε τρία ανεξάρτητα τμήματα. Αν έχεις παιδιά, θα σε γλιτώσει από αρκετό κόπο το να τους μάθεις να βάζουν κάθε ρούχο τους στο αντίστοιχο καλάθι, ή τμήμα του καλαθιού.
Προσάρμοσε στην καθημερινότητά σου τη συχνότητα που πλένεις
Ανάλογα με τον τρόπο ζωής σου, όπως π.χ. το ωράριο που δουλεύεις, έχεις τη δυνατότητα να καθιερώσεις μία «ημέρα πλυσίματος» μέσα στην εβδομάδα (για παράδειγμα το Σάββατο ή την Κυριακή) για να «βάζεις» όλα τα πλυντήρια μαζί. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιείς το πλυντήριο, κάθε φορά που τα άπλυτα μίας από τις τρεις ομάδες έχουν φτάσει σε ποσότητα όση και η χωρητικότητα του κάδου.
Καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν είναι πανάκεια, με την έννοια πως και οι δύο έχουν θετικά και αρνητικά. Έτσι, η λογική της «ημέρας πλυσίματος» σημαίνει πως την υπόλοιπη εβδομάδα θα ξενοιάζεις με τη φροντίδα των ρούχων, όπως επίσης και ότι θα μπορείς να οργανώσεις ακόμη καλύτερα τις πλύσεις, λαμβάνοντας υπόψη και το χρώμα και το ύφασμα, αφού θα έχουν μαζευτεί αρκετά άπλυτα. Έτσι, π.χ. δεν θα χρειάζεται να βάλεις μαζί στον κάδο απλώς όσα ρούχα είναι λευκά, αλλά μόνο τα λευκά βαμβακερά.
Ωστόσο, πρακτικά η «ημέρα πλυσίματος» θα είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένη στη φροντίδα των ρούχων, χωρίς να μπορείς να κάνεις και πολλά άλλα πράγματα παράλληλα, πέραν ίσως από το καθάρισμα του σπιτιού. Επίσης, τα ρούχα θα περνούν… περισσότερα 24ωρα άπλυτα στο καλάθι.
Από την άλλη μεριά, με το συχνότερο πλύσιμο των ρούχων θα είναι πολύ πιο απίθανο να μην είναι κάποιο ρούχο σου καθαρό, την ώρα που θέλεις να το βάλεις. Επίσης, είναι πιο βολική λύση, στην περίπτωση που δεν έχεις στεγνωτήριο, και απλώνεις τα ρούχα σου περιμένοντας να στεγνώσουν. Αντίθετα, όμως, μπορεί να σου δημιουργηθεί η αίσθηση πώς δεν σταματάς ποτέ να ασχολείσαι με το πλύσιμο.
Έλεγχε τα ρούχα πριν τα βάλεις στον κάδο
Σημαντικό είναι επίσης να παίρνεις κάθε φορά τα μέτρα σου, ώστε για κανέναν λόγο ένα φρεσκοπλυμμένο ρούχο να μην χρειάζεται αμέσως ξανά πλύσιμο. Επομένως, στην περίπτωση που κάποιο ύφασμα έχει έναν «επίμονο» λεκέ (π.χ. από κρασί ή φαγητό), φρόντισε να τον καθαρίσεις τοπικά πριν το βάλεις στο πλυντήριο, για να είσαι σίγουρος πως θα καθαρίσει την εντέλεια. Για τον ίδιο λόγο, ψάχνε καλά τις τσέπες για ξεχασμένα χαρτιά (π.χ. εισιτήρια ή χαρτοπετσέτες), τα οποία θα μπορούσαν να διαλυθούν με το πλύσιμο, κολλώντας πάνω στα ρούχα.
Μην παραγεμίζεις τον κάδο
Για να εξοικονομήσεις ρεύμα και νερό, ο κάδος του πλυντηρίου πρέπει να είναι γεμάτος, χωρίς όμως να το παρακάνεις. Κι αυτό γιατί, αν τον παραφορτώσεις, τότε τα ρούχα σου δεν θα πλυθούν σωστά, με συνέπεια να πρέπει να τα ξανακαθαρίσεις. Επίσης, το υπερβολικό βάρος των ρούχων είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη στο πλυντήριο.
Υπολόγιζε αν θα έχεις χρόνο να ασχοληθείς με τα πλυμένα ρούχα
Για να μην χρειάζεται ποτέ να ξαναπλύνεις τα ρούχα σου, θα πρέπει επίσης να τα βγάζεις από το πλυντήριο σχετικά σύντομα αφότου ολοκληρωθεί η πλύση. Σε αντίθετη περίπτωση, κάθε άλλο παρά φρεσκάδα θα μυρίζουν.
Επομένως, θα πρέπει να υπολογίζεις σωστά το πρόγραμμά σου, ώστε εκείνη τη στιγμή να είσαι στο σπίτι – ή, στη χειρότερη περίπτωση, να επιστρέψεις αρκετά γρήγορα. Με αυτό τον τρόπο, τα ρούχα σου δεν θα προλάβουν επίσης να τσαλακωθούν, κάτι πυο θα σε διευκολύνει στο σιδέρωμα.