Ένα από τα πλεονεκτήματα που έφερε η επανάσταση των “έξυπνων” συσκευών είναι πως το smartphone και το tablet σου μπορεί να σου χαρίσει αμέτρητες ώρες ψυχαγωγίας, παίζοντας videogame ή παρακολουθώντας βίντεο και φιλμ. Όσο όμως κι αν αυτό σημαίνει τρομερή ευκολία, η απόλαυση που σου προσφέρει με τη μικρή οθόνη του το τηλέφωνο ή η “ταμπλέτα” σου δεν μπορεί να συγκριθεί με το να βλέπεις την καταιγιστική δράση της ταινίας και του παιχνιδιού να εκτυλίσσεται στις πολύ περισσότερες ίντσες της TV σου.
Γι’ αυτό τον λόγο μπορείς να αξιοποιήσεις τον “κατοπτρισμό” (mirroring), μία λειτουργία για να προβάλλεις ασύρματα την οθόνη της “έξυπνης” συσκευής σου στην τηλεόραση. Την ίδια λειτουργία μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις για να αναπαράγεις και μουσική από το smartphone ή το tablet, στα ηχεία της TV ή ακόμη τη soundbar που έχεις συνδέσει σε αυτήν.
Εναλλακτικά, αν η τηλεόρασή σου διαθέτει θύρα HDMI, μπορείς να συνδέσεις ενσύρματα το smartphone ή το tablet σου. Η ενσύρματη σύνδεση εγγυάται τη μεταφορά δεδομένων χωρίς καθυστερήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα σου επιτρέπει να φορτίζεις παράλληλα την “έξυπνη” συσκευή σου. Ωστόσο, μόνο αν χρησιμοποιήσεις ένα καλώδιο αρκετών μέτρων, δε θα χρειαστεί να αφήσεις το smartphone ή το tablet σου στο τραπεζάκι της τηλεόρασης και επομένως να αποχωριστείς τη “συντροφιά” του όταν χαλαρώνεις στον καναπέ.
Όποια λύση κι αν διαλέξεις, πάντως, θα βρεις κάθε είδους γκάτζετ και αξεσουάρ για να την υλοποιήσεις. Μάλιστα, αν η τηλεόρασή σου είναι πρόσφατο μοντέλο, τότε είναι πολύ πιθανό να ενσωματώνει τεχνολογίες ενσύρματης και ασύρματης σύνδεσης, απλοποιώντας τα πράγματα.
Ας δούμε λοιπόν πώς θα ελέγξεις τη συνδεσιμότητα της TV σου και ποιές είναι οι διαθέσιμες επιλογές, στην περίπτωση που ο κατασκευαστής της δεν έχει προβλέψει τη σύνδεση “έξυπνων” συσκευών.
Έλεγξε την τηλεόρασή σου
Για να λειτουργήσει οποιαδήποτε λύση σύνδεσης smartphone ή tablet, το προτιμότερο είναι η TV να διαθέτει τουλάχιστον μία θύρα HDMI – παρόλο που υπάρχουν λύσεις για να αξιοποιήσεις υποδοχές παλαιότερων τεχνολογιών (component, composite), οι οποίες ίσως υπάρχουν στην τηλεόρασή σου. Το πιο πιθανό πάντως είναι η τηλεόρασή σου να υποστηρίζει συνδεσιμότητα HDMI, καθώς πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που έχουν υιοθετήσει οι κατασκευαστές εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.
Αν η συσκευή σου είναι αρκετά νεότερη, τότε ίσως θα έχει να σου προσφέρει ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Έτσι, για παράδειγμα, ενδεχομένως να έχει μία θύρα HDMI που να υποστηρίζει την τεχνολογία MHL (Mobile High-Definition Link). Αυτό θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που έχεις κάποιο smartphone επίσης συμβατό με το MHL, αφού για τη σύνδεση θα χρειαστείς μόνο το ανάλογο καλώδιο.
Έτσι, θα “μεταφέρεις” την οθόνη του στην τηλεόραση, ενώ παράλληλα θα μπορείς να το χειριστείς από απόσταση χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Επίσης, μέσω της ενσύρματης σύνδεσης, παράλληλα θα φορτίζεται το κινητό σου.
Όσον αφορά την ασύρματη σύνδεση, μπορείς να ελέγξεις αν η τηλεόρασή σου υποστηρίζει το Miracast, μία τεχνολογία για τον “κατοπτρισμό” του smartphone ή του tablet σου χωρίς τη χρήση καλωδίων. Τότε, το μόνο που χρειάζεται είναι να υποστηρίζει το Miracast και η “έξυπνη” συσκευή σου – κάτι που ισχύει για τα περισσότερα μοντέλα που “τρέχουν” Android 4.2 ή οποιαδήποτε νεότερη έκδοση του λειτουργικού της Google, όπως και μηχανήματα με Windows 10. Σε αυτή την περίπτωση, για το mirroring απλώς χρειάζεται να κάνεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις στην TV και στο smartphone ή το tablet σου.
Apple TV: Η λύση της Apple για mirroring
Πέρα από την online ενοικίαση ταινιών, την αναπαραγωγή μουσικής και τη χρήση εφαρμογών, το Apple TV αποτελεί ιδανική λύση για mirroring στην τηλεόραση του περιεχόμενου που έχεις αποθηκευμένο στο iPhone ή το iPad σου. Ο λόγος είναι πως το set-top box της Apple υποστηρίζει το Airplay, μία τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης που έχει αναπτύξει η εταιρεία και χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι “έξυπνες” συσκευές της.
Μάλιστα, το λειτουργικό τους σύστημα iOS είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πανεύκολη η χρήση του Airplay και επομένως η επικοινωνία με το Apple TV. Γεγονός που κάνει το set-top box βασική επιλογή όσων διαθέτουν smartphone ή tablet της Apple.
Chromecast 2 HDMI & Chromecast Ultra: Τα γκάτζετ της Google για όλα τα λειτουργικά συστήματα
Από το 2013, όταν η Google κυκλοφόρησε το πρώτο Chromecast, η “οικογένεια” των συγκεκριμένων γκάτζετ έχει ξεχωρίσει για την ευκολία στη χρήση και την ευελιξία. Με το Chromecast Ultra να “φέρνει” στο ασύρματο βίντεο, τη συμβατότητα και με υλικό υπερηψηλής ευκρίνειας 4K. Οι συσκευές της Google υποστηρίζονται από εφαρμογές για iOS και Android συσκευές που αυξάνονται ολοένα περισσότερο, ενώ σε γενικές γραμμές η ασύρματη μετάδοση δεδομένων γίνεται χωρίς καθυστερήσεις, με συνέπεια π.χ. να μην υπάρχουν “σπασίματα” κατά την προβολή ταινιών.
Σε αντίθεση με το Miracast, η λειτουργία των Chromecast απαιτεί την ύπαρξη Wi-Fi. Από την άλλη μεριά, όταν αρχίσει το streaming, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελεύθερα την “έξυπνη” συσκευή σου, για οποιαδήποτε άλλη λειτουργία. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι πως θα μπορείς να “μεταφέρεις” ασύρματα περιεχόμενο και από PC ή Mac, αν χρησιμοποιήσεις το browser Chrome της Google.
Τα γκάτζετ είναι συμβατά με “έξυπνες” συσκευές Android (με έκδοση 4.1+) και iPhone-iPad (με έκδοση 8.0 ή νεότερη).
Optoma Wireless HDMI HDCast Pro: Προβολή αρχείων και από υπηρεσίες Cloud
Κατασκευασμένο κυρίως για mirroring σε προβολείς, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τηλεοράσεις, το Wireless HDMI HDCast Pro της Optoma είναι συμβατό με Miracast και AirPlay, για να μπορείς από συσκευές Android και iOS, όπως επίσης και από laptop, να κάνεις streaming βίντεο, μουσικής και φωτογραφιών. Μπορεί να συνδεθεί σε θύρες που υποστηρίζουν MHL, ώστε να μην χρειάζεται επιπλέον τροφοδοσία με ρεύμα, ενώ λειτουργεί και σε “απλές” θύρες HDMI. Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται το ότι μπορεί να προβάλει αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε υπηρεσίες Cloud, όπως τα Dropbox και Google Drive.
Home Cinema & Blu-Ray player: Επίλεξε ένα μοντέλο με υποστήριξη Miracast
Αν έχεις μία συσκευή Android ή ένα μηχάνημα Windows, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως ασύρματη “γέφυρα επικοινωνίας” με την TV σου κάποιο Home Cinema (όπως το Sony BDV-N9200W) ή Blu-Ray player (σαν το Sony BDP-S3700), το οποίο υποστηρίζει Miracast. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα μοντέλα διαθέτουν επίσης τσιπ NFC, ώστε να συνδεθούν αμέσως με την “έξυπνη” συσκευή σου.
Ενσύρματη σύνδεση: Διάλεξε το κατάλληλο καλώδιο
Αν προτιμάς τη λύση της σύνδεσης μέσω καλωδίου και θέλεις να “μεταφέρεις” υλικό από το tablet σου, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα διαθέτει θύρα micro HMDI (ή ακόμη και HDMI), ώστε να μην δυσκολευτείς να κάνεις τις δύο συσκευές να “επικοινωνούν”. Στην περίπτωση πάλι που έχεις smartphone συμβατό με την τεχνολογία MHL, θα μπορείς να το συνδέσεις στην TV σου, ακόμη κι αν έχει “απλές” θύρες HDMI, οι οποίες δηλαδή δεν υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Απλώς, σε αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό είναι να μην μπορείς να χειριστείς το κινητό από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Επίσης, το καλύτερο θα είναι να επιλέξεις έναν αντάπτορα για τη θύρα micro USB του τηλεφώνου που να διαθέτει μία επιπλέον παροχή για τροφοδοσία με ρεύμα, καθώς δεν θα μπορεί να φορτίζεται το κινητό από την TV.
Αν έχεις ένα iPhone ή iPad, τότε υπάρχουν επίσης αντάπτορες για σύνδεση στην τηλεόραση, μέσω μίας υποδοχής HDMI. Οι αντάπτορες αυτοί έχουν επίσης μία υποδοχή για τη φόρτιση της “έξυπνης” συσκευής.