Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και για να μπορέσει ένα κλιματιστικό να λειτουργήσει με βάση την ενεργειακή του κλάση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ιδιοκτήτης του να το χρησιμοποιεί σωστά. Αυτό π.χ. σημαίνει πως μόνο αν ρυθμίζεις τη θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα, ή απομονώνεις το χώρο που κλιματίζεται, το μηχάνημά σου θα λειτουργεί αποδοτικά και θα επιβαρύνει όσο το δυνατό λιγότερο τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου.
Ρύθμιση της θερμοκρασίας με μέτρο
Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το καλοκαίρι η θερμοκρασία καλό θα είναι να μη ρυθμίζεται ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ συχνά δοκιμάζοντας ακόμη και τους 28, ή τους 27 βαθμούς θα νιώθεις μια ικανοποιητική δροσιά.
Μ’ αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσεις πως το μηχάνημά σου θα λειτουργεί αποδοτικά, αφού -όπως είναι φυσικό- όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία που προσπαθεί να πετύχει, τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η ενεργειακή του κατανάλωση. Χαρακτηριστικό είναι πως, σε φυλλάδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, αναφερόταν πως για κάθε βαθμό αύξησης του θερμοστάτη (κι επομένως της θερμοκρασίας του χώρου σου), η κατανάλωση του μηχανήματος μειώνεται κατά 7-10%.
Πέραν πάντως από την εξοικονόμηση ρεύματος, υπάρχουν και λόγοι υγείας που επιβάλλουν να μη δημιουργείς συνθήκες… πολικού ψύχους στο σπίτι, ή το γραφείο, αφού η θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στους εσωτερικούς χώρους και το περιβάλλον δεν θα πρέπει να είναι ποτέ υψηλότερη από 10-15°C. Σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο ο οργανισμός σου θα καταπονείται κάθε φορά που βγαίνεις από τον κλιματιζόμενο χώρο, αλλά θα νιώθεις κι ακόμη πιο αφόρητη τη ζέστη.
Το χειμώνα, πάλι, η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ρυθμίζεται πάνω από τους 22 °C.
Εξασφάλισε καλύτερη κατανομή του αέρα
Για την καλύτερη κατανομή της θερμοκρασίας, καλό είναι να ρυθμίζεις τις περσίδες του μηχανήματος ώστε το καλοκαίρι ο (ψυχρός) αέρας από το κλιματιστικό να κατευθύνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, και το χειμώνα ο (θερμός) αέρας χαμηλά. Πολλά σύγχρονα μοντέλα air condition διαθέτουν μία λειτουργία που ρυθμίζει αυτόματα τη διεύθυνση εξαγωγής του αέρα, ανάλογα με το αν βρίσκονται σε λειτουργία ψύξης, ή θέρμανσης.
Ειδικά για το καλοκαίρι, ειδικοί υποστηρίζουν, επίσης, πως καλύτερη κατανομή του δροσερού αέρα στο χώρο θα πετύχεις αν χρησιμοποιήσεις έναν ανεμιστήρα οροφής. Όποια λύση κι αν επιστρατεύσεις, είναι πιθανό να νιώσεις ικανοποιητική δροσιά «ανεβάζοντας» μερικούς βαθμούς ψηλότερα το θερμοστάτη του μηχανήματος, γλιτώνοντας επομένως σε επίπεδο κατανάλωσης ρεύματος.
Προφύλαξε το χώρο σου από την ηλιακή ακτινοβολία
Με την ίδια λογική, όσο λιγότερο εκτεθειμένος στη ζέστη είναι ο χώρος σου, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να πετύχει το μηχάνημα την επιθυμητή θερμοκρασία και, στη συνέχεια, να τη διατηρήσει. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να φροντίσεις ώστε ο κλιματιζόμενος χώρος να μην «βομβαρδίζεται» από την ηλιακή ακτινοβολία, πράγμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με τις τέντες. Αν δεν έχεις τέντες, κλείσε τα παντζούρια, ή τα στόρια.
Φρόντισε το μηχάνημα να λειτουργεί σε ιδανικές συνθήκες
Έλεγξε μήπως, λόγω της θέσης που έχει εγκατασταθεί, η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού εκτίθεται απευθείας στον ήλιο. Σ’ αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι να τοποθετηθεί ένα στέγαστρο, φροντίζοντας όμως ώστε να μην παρεμποδίζει την εκπομπή θερμότητας από το συμπυκνωτή.
Τσέκαρε, επίσης, μήπως υπάρχουν τυχόν «εμπόδια» (όπως π.χ. φυτά, ή χωρίσματα) κοντά στην εξωτερική μονάδα τα οποία εμποδίζουν την άνετη ροή του αέρα.
Απομόνωσε το χώρο
Όπως είναι φυσικό, ο κλιματισμός θα λειτουργεί σωστά όταν δροσίζει αποκλειστικά το δωμάτιο για το οποίο τον προόριζες εξαρχής, το μέγεθος του οποίου εξάλλου χρησιμοποίησες για να βρεις την ισχύ (δηλαδή τα BTU) που θα πρέπει να έχει το κλιματιστικό σου. Επομένως, δεν έχει νόημα ν’ αφήνεις ανοιχτές τις πόρτες του δωματίου, προκειμένου ο κλιματιζόμενος αέρας να «περνά» στο υπόλοιπο διαμέρισμα, για να το δροσίσει κι αυτό.
Όπως είναι φυσικό, εξίσου «σπάταλο» σε κατανάλωση ρεύματος είναι το ν’ αφήνεις μισάνοιχτο κάποιο παράθυρο, για ν’ ανανεώνεται ο αέρας. Μάλιστα, τα σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν τόσες πολλές τεχνολογίες για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας (π.χ. φίλτρα και ιονιστή), ώστε ο αέρας ν’ ανακυκλώνεται απαλλαγμένος από ρύπους και μικροσωματίδια.
Όταν θέλεις να «φρεσκάρεις» την ατμόσφαιρα του χώρου, άνοιξε ένα παράθυρο για μικρό χρονικό διάστημα, αφού πρώτα απενεργοποιήσεις το μηχάνημα.
Αξιοποίησε τη νυχτερινή λειτουργία
Αν το κλιματιστικό σου βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο και διαθέτει νυχτερινή λειτουργία (Sleep), τότε χρησιμοποιώντας τη το βράδυ θα εξοικονομήσεις χρήματα και θ’ απολαμβάνεις έναν πιο υγιεινό ύπνο. Με τη συγκεκριμένη λειτουργία, το μηχάνημα αυξάνει σταδιακά τη θερμοκρασία του χώρου σε αναλογία 1°C την ώρα για τις τρεις πρώτες ώρες, ενώ μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα λειτουργίας απενεργοποιείται.
Για τους ίδιους λόγους η ρύθμιση “Sleep” είναι χρήσιμη και το χειμώνα, αν χρησιμοποιείς το air condition για θέρμανση. Σ’ αυτή την περίπτωση, το μηχάνημα λειτουργεί αντίστροφα, μειώνοντας σταδιακά τη θερμοκρασία του χώρου.