Ο δεκάλογος του βραστού αυγού!

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Λένε πως η πιο εύκολη συνταγή του κόσμου είναι το βραστό αυγό. Συμφωνείς; Κι όμως υπάρχει περίπτωση κάτι να πάει στραβά. Είτε να σπάσει το αυγό κατά το βράσιμο, είτε να θες να βγει σφιχτό αλλά να καταλήξει μελάτο, ή το αντίθετο. Δεν χάλασε κι ο κόσμος, αλλά για να μην λένε πως ούτε ένα αυγό δεν ξέρεις να βράζεις, ρίξε μια ματιά παρακάτω, στον δεκάλογο:

 

1. Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις επουδενί είναι να βγάλεις τα αυγά από το ψυγείο και να τα βάλεις σε κατσαρόλα με καυτό νερό για να τα βράσεις. Γιατί έτσι… πάει, τα χάσαμε τα αυγά! Θα σπάσει το κέλυφος και το ασπράδι θα ξεχυθεί στο νερό.

2. Πρέπει πρώτα ν΄ αφήσεις τα αυγά εκτός ψυγείου μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αν σε πιέζει ο χρόνος άφησέ τα σε χλιαρό νερό ώστε να έρθουν πιο γρήγορα στην κατάλληλη θερμοκρασία.

3. Ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας διπλωμένο στα τέσσερα, ή ένα vettex στον πάτο της κατσαρόλας, θα κάνει το βράσιμο ακόμη πιο ασφαλές. Τοποθετείς, λοιπόν, χαρτί κουζίνας στον πάτο της κατσαρόλας κι από πάνω προσεκτικά τα αυγά.

Δες εδώ κατσαρόλες.

4. Μη βάζεις πολλά αυγά στην κατσαρόλα καθώς θα στριμωχτούν πολύ κι όταν αρχίζει να κοχλάζει το νερό θα τσουγκρίσουν μεταξύ τους και θα σπάσουν πάλι.

 

5. Πρόσθεσε τόσο νερό από τη βρύση όσο για να τα σκεπάζει και να τα ξεπερνάει λίγο και βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί σιγά-σιγά το νερό.

 

6. Μόλις το νερό πάρει βράση, χαμήλωσε τη θερμοκρασία ώστε ο κοχλασμός να μην είναι πολύ έντονος και δημιουργείται ταραχή στην κατσαρόλα.

 

7. Ο σωστός χρόνος βρασμού του αυγού αν το θες πολύ μελάτο είναι 4 με 6 λεπτά, ανάλογα με το βάρος του. Σ’ αυτό το χρόνο υπολόγισε πως θα είναι και το ασπράδι μαλακό.

 

Δες εδώ μπρίκια.

 

 

8. Από 7 έως 9 λεπτά, έχεις σφιχτό ασπράδι και πορτοκαλί κρόκο, με μια πιθανή υγρασία στο κέντρο. Αν όμως το προτιμάς σφιχτό για να το κόψεις σε φέτες, ή για να το γεμίσεις, τότε χρειάζεται από 10 έως 14 λεπτά. Από εκεί και πέρα παρασφίγγει και δημιουργείται και μια μαυρίλα στον κρόκο την οποία δεν θέλουμε.

9. Το κέλυφος απομακρύνεται ευκολότερα, εάν μόλις βράσει το αυγό το βυθίσεις για 5 λεπτά σε κρύο νερό, ή το κρυώσεις κάτω από τη βρύση με τρεχούμενο νερό.

 

10. Αν μπερδέψεις τα βρασμένα με τα ωμά αυγά κάνε το εξής τεστ: τοποθέτησε το αυγό πλαγιαστά στον πάγκο της κουζίνας, ή στο τραπέζι και στριφογύρισέ το. Αν είναι σφιχτό, θα στριφογυρίσει αρκετές φορές. Αν είναι εντελώς ωμό, δεν θα ολοκληρώσει ούτε μία περιστροφή.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη