Ένα μεγάλο μπαλκόνι, ή ακόμη καλύτερα ένας κήπος είναι κάτι που όλοι θα θέλαμε. Επειδή όμως μπορεί να μην έχεις μεγάλο μπαλκόνι στη διάθεσή σου, ακολουθούν μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το μπαλκόνι σου όμορφο, ανεξαρτήτως του μεγέθους του.
Δεν θέλουμε να εστιάσουμε εκεί, όμως είναι αυτονόητο ότι όσο πιο μεγάλο είναι το μπαλκόνι τόσο πιο πολλές επιλογές διακόσμησης έχεις. Μπορείς να βάλεις έπιπλα και να το κάνεις σαν μικρογραφία κήπου. Όμως, ακόμη κι ένα μικρό μπαλκόνι μπορεί να έχει τη χάρη του και, παρόλο που πρακτικά μπορεί να μην χωρέσει εσένα και τους φίλους σου, τουλάχιστον θα είναι όμορφο και θα σου φτιάχνει τη διάθεση να το βλέπεις. Άλλωστε δεν είναι ωραίο θέαμα να βλέπει κάποιος ένα εγκαταλελειμμένο μπαλκόνι.
Σε μια γωνία του μικρού σου μπαλκονιού μπορείς να βάλεις φυτά σε διαφορετικά μεγέθη ώστε να δημιουργήσεις μια ψευδαίσθηση ότι υπάρχει χώρος. Τοποθέτησε ένα μικρό τραπέζι χωρίς πόδια (σε ημικυκλικό σχήμα) στο μπαλκόνι και απέναντι μια τάβλα ξύλου ώστε να κάθεσαι. Μπορεί ο χώρος να μη σου επιτρέπει να περάσεις ατέλειωτες ώρες εκεί, αλλά τουλάχιστον μπορείς να κάτσεις λίγο ν’ απολαύσεις ένα ρόφημα.
Μια ιδέα είναι να βάλεις κάποια γωνιακά ράφια στα κάγκελα, ώστε να υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει χώρος. Μια άλλη ιδέα είναι ένα ξύλινο καφάσι, το οποίο θα βάψεις σε χρώμα της επιλογής σου, ένα μικρό μαξιλαράκι κι άλλο ένα μικρό καφάσι που θα χρησιμεύει σαν τραπεζάκι. Αντί για καφάσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μαξιλάρα που θα την αποθηκεύεις κάθε φορά.
Άλλωστε, αν βάλεις κάποια φυτά στον τοίχο , τότε σου μένει χώρος, ο οποίος όσο μικρός κι αν είναι, ένα μαξιλαράκι κι ένα μικρό καφάσι θα τα χωράει.
Έπιπλα
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διακοσμήσεις το μπαλκόνι σου. Σίγουρα θα έχεις δει σε πολλά περιοδικά διακόσμησης μπαλκόνια που μοιάζουν με το εσωτερικό σπιτιού, που έχουν χαλάκια, φωτάκια και ξύλινα έπιπλα. Στην πραγματικότητα όμως το μπαλκόνι σου δεν μπορεί να είναι έτσι, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Τα περισσότερα από τα μπαλκόνια που βλέπεις στα περιοδικά είναι κλεισμένα με γυαλί, οπότε είναι φυσικό να μπορούν να έχουν έπιπλα και χαλάκια, τα οποία δεν χαλάνε.
Πριν επιλέξεις, λοιπόν, τα έπιπλα κήπου σου έχε υπόψη σου ότι θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Συνήθως, τα έπιπλα εξωτερικού χώρου μπορεί να είναι κατασκευασμένα από ξύλο, πλαστικό, σίδερο, ή ψάθα.
Κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Το ξύλο αποτελεί καλαίσθητη επιλογή αλλά θέλει τακτική συντήρηση, ενώ το χειμώνα καλό θα είναι να τ’ αποθηκεύεις, καθώς φθείρονται. Το πλαστικό δεν είναι τόσο καλαίσθητο αλλά είναι ιδιαίτερα οικονομικό και το καθάρισμά του είναι πολύ εύκολο. Ωραία και διαχρονική λύση είναι τα έπιπλα από αλουμίνιο που είναι ανθεκτικά, δε χρειάζονται αποθήκευση, αλλά έχουν υψηλό κόστος.
Τέλος, τα ψάθινα έπιπλα είναι καλαίσθητα και σχετικά ανθεκτικά και παραπέμπουν σε καλοκαιρινό σκηνικό θυμίζοντας νησί.
Μια οικονομική ιδέα είναι να δημιουργήσεις έπιπλα από παλέτες, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν τόσο σαν τραπέζια, όσο και σαν καρέκλες και με την προσθήκη μαξιλαριών γίνονται ιδιαιτέρως καλαίσθητα.
Οροφή ή σκιά
Αν το μπαλκόνι σου έχει τέτοιο μέγεθος ώστε να μπορείς να περνάς χρόνο εκεί, τότε θα πρέπει να σκεφτείς κι έναν τρόπο για να υπάρξει η κατάλληλη σκίαση.
Η τέντα αποδεικνύεται σωτήρια για μεγαλύτερα μπαλκόνια καθώς προφυλάσσει το μπαλκόνι, τα φυτά αλλά και το σπίτι από την έντονη ηλιοφάνεια κι εσύ μπορείς να κάθεσαι με την άνεσή σου το καλοκαίρι. Επίσης, προστατεύει από τη βροχή ως ένα σημείο αλλά και από διάφορα αιωρούμενα σκουπίδια που μπορεί να βρεθούν εκεί, οπότε σου εξοικονομεί χρόνο από το καθάρισμα. Εκτός από την τέντα, μπορείς να προσθέσεις και ζελατίνες, οι οποίες προφυλάσσουν από τη γύρη κι από τη σκόνη.
Αν δεν μπορείς ν’ αγοράσεις μια τέντα, καθώς η αλήθεια είναι ότι η αγορά και η τοποθέτησή της δεν είναι η πιο οικονομική, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, τουλάχιστον για να καλυφθείς από τον ήλιο. Μία απ’ αυτές είναι η ομπρέλα, η οποία μπαίνει πάνω από το τραπέζι και δίνει έναν εντελώς καλοκαιρινό τόνο. Σ’ ένα μικρό μπαλκόνι, μια ομπρέλα στην άκρη του θα δώσει άλλη διάθεση.
Μια άλλη λύση είναι τα καλάμια, τα οποία μπορείς να τοποθετήσεις είτε οριζόντια, είτε από πάνω από το μπαλκόνι σαν οροφή. Στην περίπτωση που τοποθετήσεις όμως τα καλάμια σαν οροφή, θα πρέπει να τα στηρίξεις κάπως, κατασκευάζοντας έναν οριζόντιο, ή κάθετο σκελετό, ή ν’ αγοράσεις μια πέργολα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώσεις κόπο και χρήμα για την κατασκευή αυτή. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι ακόμη καλύτερο από μια τέντα καθώς δημιουργεί την ψευδαίσθηση του beach bar.
Τέλος, μια άλλη λύση, αντί τέντας, που δημιουργεί σκίαση αλλά προστατεύει κι από τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων είναι οι κουρτίνες. Αν το μπαλκόνι σου είναι ανάμεσα σε τοίχους, τότε η τοποθέτηση μιας οριζόντιας ράγας είναι πολύ εύκολη. Αλλιώς θα πρέπει να βρεις έναν τρόπο ώστε να τοποθετήσεις την οριζόντια ράγα, η οποία θα λειτουργήσει ως κουρτινόξυλο. Παρόλο που οι υφασμάτινες κουρτίνες είναι πολύ όμορφες, προτίμησε κουρτίνες σαν αυτές του μπάνιου καθώς οι ξαφνικές βροχές είναι συνηθισμένες στη χώρα μας.
Γλάστρες
Όσο και να μην τρελαίνεσαι να ποτίζεις τα λουλούδια, ένα όμορφο μπαλκόνι αναμφισβήτητα περιλαμβάνει και μερικά λουλούδια. Ακόμη και να μη σου αρέσουν ιδιαίτερα, όσο να ‘ναι δίνουν μια άλλη αισθητική. Επιπλέον, με τις διάφορες προτάσεις φυτών που υπάρχουν, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην έχεις μερικά στο μπαλκόνι σου.
Επίλεξε τις γλάστρες σου ανάλογα με τα φυτά που σου αρέσουν, τη χρήση τους και τη φροντίδα που χρειάζονται. Για παράδειγμα, σήμερα ουκ ολίγοι μετατρέπουν το μπαλκόνι τους σ’ ένα μικρό περιβόλι, φυτεύοντας μυρωδικά, τα οποία χρησιμεύουν στο φαγητό. Να έχεις υπόψη σου, όμως, ότι χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά τουλάχιστον είναι οικονομικά.
Αν δεν έχεις πολύ χρόνο, αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μη βάλεις φυτά στο χώρο σου. Οι κάκτοι και τα παχύφυλλα φυτά διατηρούνται πολύ καιρό και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο πότισμα. Ένα άλλο φυτό που δε χρειάζεται ιδιαίτερο πότισμα, αντέχει στον ήλιο και είναι πολύ εύκολο στη συντήρησή του είναι η μολόχα. Εκτός από ευκολία, προσφέρει και ομορφιά με πολύ χαμηλό κόστος.
Μια άλλη τάση είναι η δεντροφύτευση σε γλάστρες καθώς ορισμένα δέντρα έρχονται και σε ποικιλίες που δεν ξεπερνούν τα 2 μέτρα. Ένα παράδειγμα είναι η λεμονιά. Μικρά έλατα, επίσης, θα σου φανούν χρήσιμα τα Χριστούγεννα.
Όσον αφορά στις ίδιες τις γλάστρες, εκεί μπορείς να δώσεις όλη τη διακοσμητική σου πινελιά και να κάνεις το μπαλκόνι σου να ξεχωρίζει. Μπορείς να τις επιλέξεις μεταλλικές ώστε να δώσεις μια πιο industrial νότα, αλλά και πλαστικές χρωματιστές για ένα πιο χαρούμενο αποτέλεσμα. Έντονα χρώματα όπως το φούξια και το πράσινο δίνουν μια πιο μοντέρνα και παιχνιδιάρικη διάθεση, ενώ η βαφή των πήλινων γλαστρών αποτελεί ξεχωριστή διακοσμητική νότα με την προσωπική σου πινελιά. Αν έχεις ήδη παρτέρι, δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς μπορείς να το βάψεις κι αυτό. Επίσης, οι θαυματουργές παλέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κάθετα, στηριγμένες στον τοίχο, ώστε να τοποθετήσεις πάνω τους τις αγαπημένες σου γλάστρες.
Διακόσμηση
Κι αφού επέλεξες τα έπιπλα, τις γλάστρες και τον τρόπο που θα κάνεις σκιά στο μπαλκόνι σου, ήρθε η στιγμή να το διακοσμήσεις.
Ένας τρόπος που μπορείς να κάνεις όμορφο το μπαλκόνι σου είναι τοποθετώντας του φωτάκια. Πολύ βολικά είναι τα φωτάκια που φορτίζουν με τον ήλιο, καθώς έτσι δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι, ενώ –παράλληλα- πάντα θα υπάρχει κάποιο φως. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα γλαστράκια μπορούν να δώσουν ένα ονειρικό αποτέλεσμα. Επίσης, μπορείς να τοποθετήσεις λαμπάκια μέσα σ’ ένα βαζάκι, ή μια γλάστρα, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα πραγματικά καλαίσθητο αποτέλεσμα. Ακόμη κι ένα μικρό μπαλκόνι χωράει φωτάκια, ενώ μια ωραία λύση είναι κι ένα μεγάλο φανάρι, το οποίο θα συμπληρώσει μια ατμοσφαιρική εικόνα.
Μια άλλη ιδέα, είναι να τοποθετήσεις στον τοίχο του μπαλκονιού σου κορνίζες με διάφορες αφίσες, τις οποίες θα κρεμάσεις στον τοίχο. Απλά φρόντισε να τις στερεώσεις δυνατά, ώστε να μην πέσουν με τον πρώτο αέρα.
Επίσης, μια άλλη λύση ν’ αναδείξεις το μπαλκόνι σου είναι χρησιμοποιώντας χλοοτάπητα, ο οποίος θα δώσει σίγουρα μια αίσθηση εξοχής, αλλά χρειάζεται συντήρηση και καθάρισμα. Αντί αυτού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα χαλί εξωτερικού χώρου. Το θετικό στοιχείο των χαλιών εξωτερικού χώρου είναι ότι είναι κατασκευασμένα ν’ αντέχουν σ’ όλες τις καιρικές συνθήκες και πλένονται ιδιαιτέρως εύκολα. Ακόμη, δίνουν την εντύπωση δωματίου, ενώ θ’ αναπληρώσουν το κενό που μπορεί να δημιουργεί το υλικό του μπαλκονιού, το οποίο μπορεί να μην έχεις καν διαλέξει εφόσον μένεις εκεί με ενοίκιο.
Αν έχεις μεγάλο μπαλκόνι, μπορείς να δημιουργήσεις ένα θέμα. Για παράδειγμα να βάλεις έναν πάγκο και να το μετατρέψεις σε μπαρ, να βάλεις μια αιώρα που μπορείς να ξαπλώνεις τις νύχτες του καλοκαιριού και φυσικά υπάρχει κι ο διαχρονικός κι αγαπημένος καναπές-κούνια που βρίσκεται σε πολλά μπαλκόνια.
Καθαριότητα
Είναι σημαντικό να διατηρείς το μπαλκόνι σου καθαρό, όσο κουραστικό κι αν είναι. Όσο περισσότερα έπιπλα έχεις τόσο πιο δύσκολο είναι να το καθαρίσεις, ενώ και τα φυτά προσθέτουν επιπλέον εργασία. Για το λόγο αυτό διάλεξε φυτά που δεν έχουν για παράδειγμα μεγάλη φυλλωσιά, ενώ από έπιπλα περιορίσου στα απολύτως απαραίτητα, τα οποία θα μπορείς να πλένεις εύκολα και γρήγορα.
Ο πιο εύκολος τρόπος να καθαρίσεις τη βεράντα είναι με μία σκούπα καθώς είναι πιο σκληρή από τη σφουγγαρίστρα κι έτσι απομακρύνει εύκολα τους λεκέδες, τη σκόνη και τις βρωμιές που μαζεύονται στο μπαλκόνι. Φυσικά θα πρέπει πρώτα να σκουπίσεις.
Αν το μπαλκόνι σου έχει κάγκελα τότε θα πρέπει να τα καθαρίζεις κι αυτά μερικές φορές το χρόνο. Προτίμησε ένα σφουγγάρι και κάποιο απλό απορρυπαντικό. Σε περίπτωση που τα κάγκελα σκουριάσουν η έξτρα δουλειά είναι αναπόφευκτη. Χρειάζονται βάψιμο.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και προσθέτοντας φαντασία θ’ αποκτήσεις ένα όμορφο μπαλκόνι που θα το θαυμάζεις και δεν θα το χρησιμοποιείς μόνο σαν αποθήκη για τη σκάλα και το άπλωμα των ρούχων σου.