Έξυπνοι αισθητήρες και ανιχνευτές: Ενίσχυσε την ασφάλεια του σπιτιού σου

Ένας πολύ καλός λόγος για να τοποθετήσεις έξυπνους αισθητήρες και ανιχνευτές στο σπίτι σου είναι η ασφάλεια που σου προσφέρουν. Προστατεύουν το σπίτι σου αλλά κι εσένα τον ίδιο και την οικογένειά σου.

Φυσικά, το ίδιο ισχύει είτε χρησιμοποιείς απλούς αισθητήρες είτε τις πιο σύγχρονες λύσεις. Ωστόσο στην περίπτωση των έξυπνων αισθητήρων και ανιχνευτών, υπάρχουν πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά που δεν μπορείς να βρεις στα παλαιότερα και πιο βασικά μοντέλα.

Για παράδειγμα, όταν βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι, αυτό είναι εκτεθειμένο τόσο σε διαρρήκτες όσο και σε απρόσμενες καταστροφές. Τώρα μπορείς να λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο κινητό για οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι, ενώ εσύ βρίσκεσαι ακόμα στην εργασία σου, ώστε να λάβεις άμεσα τα μέτρα σου. Η διαχείριση κι ο έλεγχος στους έξυπνους αισθητήρες και ανιχνευτές γίνεται απομακρυσμένα μέσω ενός smartphone ή tablet ανοίγοντας έτσι ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων επικοινωνίας και πρόληψης.

 

Λειτουργία έξυπνων αισθητήρων – ανιχνευτών

Η εξώπορτα δεν είναι το μόνο σημείο του σπιτιού που μπορεί να παραβιαστεί. Επομένως, ακόμα κι αν έχεις θωρακίσει την κύρια είσοδο του σπιτιού σου, σκέψου ότι υπάρχουν ακόμα τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες κι άλλα «ανοίγματα» που καθιστούν ευάλωτο το σπίτι σου σε μια εισβολή. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τοποθετήσεις αισθητήρες – ανιχνευτές κίνησης και μαγνητικές επαφές σε όλα τα δωμάτια και κάθε άνοιγμα που υπάρχουν στο σπίτι και που μπορούν να παραβιαστούν.

Οι αισθητήρες ανιχνεύουν μικρές μεταβολές στο περιβάλλον που έχουν προκληθεί από την κίνηση του ανθρώπινου σώματος και ελαχιστοποιούν έτσι τους λανθασμένους συναγερμούς, αν για παράδειγμα υπάρχει κατοικίδιο στο σπίτι.

Πρακτικά, οι αισθητήρες κίνησης λειτουργούν με την τεχνολογία υπέρυθρων. Έτσι, όταν αντιλαμβάνονται κίνηση (και κατά συνέπεια μεταβολή θερμοκρασίας) στο χώρο στέλνουν σήμα σε μία κεντρική μονάδα και είτε ενεργοποιείται ο συναγερμός, είτε λαμβάνεις ειδοποίηση στο smartphone ή το tablet σου για να αναλάβεις δράση.

Το πιο σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι η ασύρματη σύνδεση κι η εύκολη εγκατάσταση. Καθώς σχεδόν όλα τα αξεσουάρ έρχονται με ταινία διπλής όψεως και τοποθετούνται σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Ορισμένες προτάσεις μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν ακόμα και τους κραδασμούς στην πόρτα ή στο παράθυρο, δηλαδή πριν κάποιος επίδοξος διαρρήκτης καταφέρει να τα παραβιάσει. Μπορείς να προστατέψεις τις εξόδους του σπιτιού σου, τοποθετώντας αντικραδασμικούς ανιχνευτές ανοίγματος, οι οποίοι τοποθετούνται σε πόρτα, παράθυρο ή ακόμη και σε παράθυρο οροφής. Είναι σχεδιασμένοι για να ανιχνεύουν οποιοδήποτε άνοιγμα και ενεργοποιούν το συναγερμό. Χάρη στον αντικραδασμικό αισθητήρα που διαθέτουν, οι ανιχνευτές ανοίγματος της Somfy θα αποτρέψουν τους διαρρήκτες προτού εισβάλουν στο σπίτι.

Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιήσεις τους αισθητήρες περιμετρικά, δηλαδή μόνο στις πόρτες και τα παράθυρα, και να απενεργοποιήσεις τα υπόλοιπα ραντάρ όσο είσαι μέσα στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τυχόν διακοπή ρεύματος καθώς όλες οι συσκευές τροφοδοτούνται από μπαταρίες με μεγάλη διάρκεια ζωής.

 

 

Ασύρματο σύστημα συναγερμού

Μπορείς να ενισχύσεις την ασφάλεια του σπιτιού σου με αξιόπιστο τρόπο, επενδύοντας σε ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού, όπως είναι το Somfy Home Alarm. Χάρις στην απουσία καλωδίων, η εγκατάσταση του είναι τόσο απλή, που μπορεί να γίνει ακόμα και από τον πιο αρχάριο χρήστη, αφού η τοποθέτηση γίνεται με αυτοκόλλητο διπλής όψεως.

Ακόμα ένα πλεονέκτημα των ασύρματων συστημάτων συναγερμού είναι ότι μπορούν να επεκταθούν εύκολα. Μπορείς δηλαδή να προσθέσεις επιπλέον αξεσουάρ στο υπάρχον σύστημα συναγερμού όπως, για παράδειγμα, κάμερες ασφαλείας, χωρίς να ανησυχείς για τυχόν ασυμβατότητες ή μερεμέτια. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις όλες τις εγκατεστημένες συσκευές ασφαλείας στο σύστημα και όλα χωρίς καλωδίωση, με απλά βήματα μέσα από μια mobile app στο smartphone σου.

 

Ανιχνευτές καπνού

Οι έξυπνοι ανιχνευτές αποτελούν πλέον βασικό «συστατικό» του σύγχρονου οικιακού αυτοματισμού. Όπως και με άλλες έξυπνες συσκευές, οι σύγχρονοι ανιχνευτές καπνού έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο, να επικοινωνούν με άλλες συσκευές στο σπίτι, αλλά και να λαμβάνουν και να αποστέλλουν πληροφορίες.

Ένας αισθητήρας καπνού μπορεί να εντοπίσει την ύπαρξη φωτιάς στο σπίτι παρέχοντας έγκαιρη απομακρυσμένη ειδοποίηση μέσω mobile app, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Επίσης, ελαχιστοποιούνται πλέον οι ψευδείς συναγερμοί από ατμό, τσιγάρα, ακόμα κι αν πρόκειται για καπνό από την κουζίνα ή την τοστιέρα.

Ένας αόρατος εχθρός της υγείας μας είναι και τα αιωρούμενα σωματίδια (particles) PM10 και PM2.5, τα οποία έχουν διάμετρο 10 και 2.5 μικρόμετρα (μm) αντίστοιχα. Λόγω του μικρού τους μεγέθους διαχέονται πιο εύκολα στην ατμόσφαιρα, διεισδύουν στους πνεύμονες και προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα PM2.5 είναι και τα περισσότερο επικίνδυνα καθώς έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι και οι περισσότερες συσκευές προσφέρουν, μέσω mobile app και αυτή την πληροφορία για να γνωρίζουμε το πότε θα αναλάβουμε δράση όπως, για παράδειγμα, να ανοίξουμε τον ιονιστή μας.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι ανιχνευτές καπνού, όπως η αντίστοιχη πρόταση της Somfy, είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς αισθητήρες που μπορούν να ελέγξουν ακόμα και την ποιότητα του αέρα, κάτι που είναι απαραίτητο αν υπάρχουν στο σπίτι άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι το άσθμα.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και προτάσεις όπως ο Somfy Ανιχνευτής Καπνού RTS Smart Home, που όχι μόνο έρχονται με ενσωματωμένη σειρήνα που προειδοποιεί τους ένοικους σε έκτακτη ανάγκη, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να αποστέλλουν σήμα στο σύστημα συναγερμού για να ενεργοποιεί τις υπόλοιπες σειρήνες της εγκατάστασης όπως η σειρήνα συναγερμού Devolo Home Siren 9681.

 

Σύστημα συναγερμού σύμφωνα με τις ανάγκες σου

Συμπερασματικά λοιπόν, το ελάχιστο που χρειάζεσαι, χωρίς να γίνεται καμία θυσία ως προς την ποιότητα ασφάλειας, είναι ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού, πάνω στο οποίο θα συνδέσεις όλους τους αισθητήρες και ανιχνευτές του σπιτιού, καθώς και τις κάμερες IP. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αποτρέψει την παρουσία ανεπιθύμητων εισβολών και μόνο με την ένδειξη παρουσίας του, όσο και με την ενεργοποίησή του, να σε ενημερώσει ότι κάτι συμβαίνει εντός ή περιμετρικά του σπιτιού, να καταγράψει το συμβάν και να σου επιτρέψει να δεις από απόσταση τι γίνεται στο χώρο σου.

Το κόστος της λύσης εξαρτάται από το χώρο που θες να καλύψεις, αλλά ξεκινά από πολύ χαμηλά και ανεβαίνει ανάλογα την έκταση και τις επιπλέον ευκολίες που θες να έχεις.

 

Πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού

Τα προσωπικά σου αντικείμενα και όλα τα πράγματα που διαμορφώνουν τον χώρο που ζεις αποτελούν για εσένα μια μικρή περιουσία. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις την αξία τους, ώστε να είσαι σίγουρος πως σε κάθε περίπτωση θα μπορέσεις να αντικαταστήσεις το κόστος της απώλειας τους. Το πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού καλύπτει το κόστος απώλειας σε περίπτωση διάρρηξης ή ληστείας αλλά ακόμη και ζημιές που ενδεχομένως να προκλήθηκαν στην απόπειρα κλοπής ή ληστείας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορέσεις να καλύψεις ζημιές σε έπιπλα αλλά και συσκευές.

Διάλεξε το πακέτο ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις δικές σου ανάγκες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη