Συμβουλές για ασφαλή Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών. Τα μαγαζιά έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και τα παιδιά ανυπομονούν να τα απολαύσουν. Οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει. Οι περισσότεροι έχουν ήδη χωθεί σε πατάρια, αποθήκες και σοφίτες και έχουν απλώσει τις κούτες με τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Έχουν ήδη στολίσει το δέντρο τους, έχουν φωταγωγήσει τα μπαλκόνια τους και έχουν στήσει τη δική τους παραμυθοχώρα. Κάποιοι άλλοι πάλι, θα το κάνουν μέσα στις επόμενες μέρες. Προς το παρόν ελέγχουν τα λαμπάκια τους, τα στολίδια που ήδη έχουν και κάνουν τη λίστα με τις ελλείψεις τους.

Όλα αυτά είναι πολύ όμορφα και αλλάζουν τη διάθεση μας. Μήπως όμως μερικές φορές θαμπωνόμαστε από το φως των λαμπτήρων, τις όμορφες μυρωδιές και την γιορτινή διάθεση και ξεχνάμε βασικούς κανόνες ασφαλείας; Έτσι τα πιο γλυκά Χριστούγεννα μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν εφιάλτης για πολλούς.

Αν πιστεύεις στους καλικάντζαρους τότε μπορείς να τους κατηγορήσεις για τις ατυχίες σου. Στην περίπτωση αυτή, η παράδοση έχει λύση για την αποφυγή ατυχημάτων. Δεν βγαίνεις από το σπίτι σου ποτέ μετά τη δύση του ηλίου και μαζί με τα λαμπιόνια και τις γιρλάντες κρεμάς στα μπαλκόνια και στις αυλές σου κόσκινα, τρυπητά για μακαρόνια, παλιά ξεφτισμένα κουρέλια και φυτεύεις κανένα λουκάνικο στις γλάστρες. Οι καλικάντζαροι θα μείνουν απασχολημένοι να μετράνε τις τρύπες και τα ξέφτια, θα “μεθύσουν” από την μυρωδιά των λουκάνικων και θα σε αφήσουν ήσυχο. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Αν όμως για εσένα οι καλικάντζαροι είναι μόνο ήρωες από παραμύθι, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τις οδηγίες ασφαλείας που εκδίδουν κάθε χρόνο η αστυνομία, η πυροσβεστική και η προστασία του πολίτη ώστε να περάσεις τις γιορτές χωρίς εκπλήξεις. Εμείς τις συγκεντρώσαμε και στις αναφέρουμε δίνοντάς σου και κάποιες λύσεις ώστε να προλάβεις τις κακοτοπιές.

 

Χριστουγεννιάτικος φωτισμός

Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για να μην βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή σου και την περιουσία σου. Έτσι λοιπόν έχε κατά νου τα εξής:

  • Αγοράζεις πάντα λαμπάκια από πιστοποιημένα καταστήματα και όχι από πλανόδιους πωλητές.
  • Χρησιμοποίησε τα προϊόντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μην βάζεις για παράδειγμα, λαμπάκια εσωτερικού χώρου στο μπαλκόνι γιατί το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα.
  • Πάντα να ελέγχεις στη συσκευασία να αναγράφονται: α) τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας), β) ο τύπος του προϊόντος, ο κατασκευαστής με όλα του τα στοιχεία ή τον υπεύθυνο διανομέα στην Ελλάδα και τέλος να αναγράφεται η σήμανση CE.
  • Μην χρησιμοποιείς λαμπάκια με φθαρμένα καλώδια και πρίζες και μην κάνεις αυτοσχέδιες προεκτάσεις με μονωτική ταινία γιατί μπορεί να αποβεί μοιραίο.
  • Να σβήνεις πάντα τα φωτάκια όταν φεύγεις από το σπίτι ή όταν πηγαίνεις για ύπνο.
  • Μην τοποθετείς λαμπιόνια ή άλλα ηλεκτρικά στολίδια πάνω σε κουρτίνες και υφάσματα.
  • Τέλος, τα εξωτερικά λαμπάκια καλό είναι να τα τοποθετείς κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μπορείς να εντοπίσεις τυχόν φθορές στην καλωδίωση.

 

Φυσικά, ακόμα κι εάν λάβεις υπόψη όλα τα παραπάνω, ατυχήματα μπορεί να συμβούν. Γι’ αυτό, θα σου προτείναμε να συνδέεις τα λαμπάκια σου σε μονά πριζάκια ασφαλείας ή πολύπριζα. Τα πριζάκια ασφαλείας σου εξασφαλίζουν διπλή προστασία γιατί διαθέτουν ενσωματωμένη ασφάλεια η οποία πέφτει και κλείνει την παροχή ρεύματος σε περίπτωση βλάβης. Αυτό, σε συνδυασμό με τον ρελέ του πίνακα σου σου εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια. Υπάρχουν μάλιστα πολύπριζα που έχουν ένδειξη που σε ενημερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το ρεύμα και εάν υπάρχει σωστή γείωση κατά την σύνδεση,  ενώ παρέχουν ασφάλεια για τα παιδιά αφού τα περισσότερα είναι σχεδιασμένα ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να βάλουν αντικείμενα στη παροχή.

Τέλος, αν είσαι λάτρης της τεχνολογίας μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις τις “έξυπνες” πρίζες και για τα λαμπάκια σου. Οι πρίζες αυτές σου δίνουν την δυνατότητα να σβήσεις τα λαμπάκια σου από το κινητό σου ακόμα και εάν είσαι ήδη στα μαγαζιά και ψωνίζεις. Έτσι είσαι ακόμα πιο ασφαλής. Μην σκέφτεσαι λοιπόν το κόστος αγοράς τους γιατί τα Χριστούγεννα θα τελειώσουν αλλά έχεις και άλλες συσκευές που θα θες να ελέγξεις.

Στον χριστουγεννιάτικο φωτισμό φυσικά συμπεριλαμβάνουμε και τα αγαπημένα μας μυρωδάτα κεριά που χαρίζουν στην γιορτινή ατμόσφαιρα μια γλύκα και μια θέρμη. Μην ξεχνάς λοιπόν ότι πρέπει να τοποθετούνται πάντα σε σταθερές βάσεις, μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και από οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί. Και μην ξεχνάς να τα σβήνεις όταν πηγαίνεις  για ύπνο ή φεύγεις από το σπίτι. Δυστυχώς, αυτά ούτε πολύπριζα παίρνουν ούτε έξυπνες πρίζες.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Φυσικά, δεν γίνεται να υπάρξουν Χριστούγεννα χωρίς δέντρο. Είτε επιλέξεις τεχνητό είτε φυσικό, θα πρέπει και εδώ να τηρείς κάποιους κανόνες ασφαλείας. Ειδικά αν στον χώρο υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια. Θα πρέπει λοιπόν να θυμάσαι:

  • Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή από άλλες πηγές θερμότητας. Πρέπει να στηρίζεται γερά.
  • Τοποθέτησέ το έτσι ώστε να μην φράζει τις εξόδους του σπιτιού.
  • Τακτοποίησε τα καλώδια από τα λαμπάκια ώστε να μην μπερδευτείς πάνω τους και ρίξεις το δέντρο.
  • Τα στολίδια που θα χρησιμοποιήσεις καλό θα είναι να είναι ασφαλή. Να μην είναι γυάλινα, να μην έχουν μικρά αποσπώμενα κομμάτια ή κορδόνια γιατί είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Τώρα εάν δεν έχεις παιδιά ή κατοικίδια μπορείς να βάλεις ό,τι θέλεις αρκεί να μην είναι από εύφλεκτα υλικά.
  • Εάν έχεις αληθινό δέντρο, μην το βάλεις κοντά σε πηγές θερμότητας γιατί θα ξεραθεί γρήγορα και θα είναι εύκολο να πάρει φωτιά σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Ενώ αν επιλέξεις τεχνητό δέντρο θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.

 

 

Ασφάλεια από κλοπή

Η ασφάλεια όμως του σπιτιού σου δεν απειλείται μόνο από ατυχήματα αλλά και από τους κλέφτες, οι οποίοι καραδοκούν αυτές τις γιορτινές μέρες. Αυτές τις περιόδους συνήθως αφήνουμε τα σπίτια μας για πολλές ώρες, είτε για να κάνουμε τα απαραίτητα ψώνια, είτε γιατί είμαστε καλεσμένοι σε γιορτές και ρεβεγιόν ή ακόμη και για να φύγουμε κανένα ταξίδι.

Τότε είναι που και οι κλέφτες κάνουν πάρτι. Για να αποφύγεις τις κακοτοπιές πρέπει να ακολουθήσεις ορισμένες συμβουλές.

  • Καταρχήν όπλισε τον συναγερμό σου. Είναι αποδεδειγμένο ότι η ύπαρξη συναγερμού λειτουργεί αποτρεπτικά. Αν πάλι δεν έχεις συναγερμό, μπορείς να προμηθευτείς κάποιο ασύρματο σύστημα ασφαλείας που είναι οικονομικό και  η εγκατάστασή του είναι άμεση χωρίς καλώδια και τρύπες στους τοίχους. Αν προσθέσεις και μερικούς ασύρματους αισθητήρες κίνησης, ανιχνευτές ανοίγματος πόρτας και παραθύρου και δυο τρεις IP κάμερες τότε θα μπορείς να παρακολουθείς το σπίτι σου από το κινητό σου.
  • Πολλοί λένε ότι καλό είναι να αφήνουμε ένα φως ή το ραδιόφωνο ανοιχτό ώστε να νομίζουν οι κλέφτες ότι είσαι μέσα. Αυτό, εν μέρει είναι σωστό. Καλό θα ήταν να ρυθμίζεις τα φώτα ή κάποια συσκευή να ανοιγοκλείνουν σε διαφορετικές ώρες και χώρους του σπιτιού. Για να το πετύχεις αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις πρίζες με χρονοδιακόπτη ως μια πιο οικονομική λύση. Συνδέεις μια τέτοια πρίζα την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, ρυθμίζεις πότε θες να ανοίξει και να κλείσει και φεύγεις. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα λαμπάκια του δέντρου σου ή του μπαλκονιού σου. Και για να είσαι απόλυτα σίγουρος συνδέεις την πρίζα με ένα πολύπριζο ασφαλείας. Μπορείς πάντα  να επενδύσεις σε κάτι καλύτερο  αγοράζοντας μερικές έξυπνες πρίζες, που τις ελέγχεις από το κινητό σου και μπορείς να αναβοσβήνεις συσκευές σε άτακτα χρονικά διαστήματα.

Για τα φώτα μπορείς απλά να  χρησιμοποιήσεις “έξυπνες λάμπες. Τις λάμπες αυτές τις ελέγχεις μέσω κινητού. Τις ανάβεις και  τις σβήνεις όποτε θες. Ελέγχεις την ένταση  και την απόχρωση του φωτός  και έτσι οι κλέφτες δεν καταλαβαίνουν ότι λείπεις.

  • Μην ανακοινώνεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είσαι ή ότι θα φύγεις ταξίδι. Επίσης, μην ανεβάζεις φωτογραφίες και στιγμές σου από τις Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις σου. Συγκρατήσου. Μπορείς να το κάνεις αφού γυρίσεις. Πολλοί κλέφτες καραδοκούν στο διαδίκτυο.
  • Μην αφήνεις ανοιχτό παράθυρο προκειμένου να παραμείνουν συνδεμένα τα λαμπάκια του μπαλκονιού σου με το ρεύμα.
  • Τέλος, ενημέρωσε τον καλό σου γείτονα ότι θα λείπεις ώστε να έχει τον νου του.

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη μέθοδος για να αποφεύγεις τα ατυχήματα και τις απροσεξίες. Να ακολουθείς πάντα τους κανόνες ασφαλείας, να οδηγείς συνετά φορώντας πάντα ζώνη και χωρίς να έχεις πιεί  και απόλαυσε αυτές τις μέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καλές γιορτές.

 

Μπορείς να δεις ακόμη