Όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις είναι πραγματικά εκπληκτικές σε σύγκριση με τα μοντέλα που χρησιμοποιούσαμε πριν από 10 χρόνια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κομμάτι της προβολής ταινιών, σειρών, αθλητικών γεγονότων κ.λπ. Επιπλέον, υπάρχουν και οι έξυπνες τηλεοράσεις (Smart TV) που έρχονται με εκπληκτική ποιότητα εικόνας, ενώ χάρη στη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο προσφέρουν πληθώρα λειτουργιών.
Το gaming, όμως, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Τα φανταχτερά φίλτρα και η «post-processing μαγεία» κάνουν τις τηλεοπτικές εικόνες να φαίνονται πιο πολύχρωμες και εκπληκτικά ζωντανές, ωστόσο πολλές φορές χρειάζεται αρκετός χρόνος για να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του gaming και το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας gamer είναι κάθε είδους control delay. Έτσι, ενώ κάποιες προτάσεις είναι ιδανικές για να παρακολουθείς τηλεόραση, υπάρχουν και κάποιες επιλογές που μπορούν να προσφέρουν εκπληκτική εμπειρία θέασης τόσο όταν παρακολουθείς τηλεόραση όσο και όταν παίζεις games με το αγαπημένο σου οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας, όπως είναι τα PlayStation 4 και Xbox One.
Ξεκινώντας από τα βασικά
LED ή OLED;
Όπως είναι προφανές, δεν υπάρχει λόγος να αναφερθεί μια κατηγορία τηλεοράσεων που «μεσουρανούσε» πριν από μια δεκαετία. Ο λόγος φυσικά για τις Plasma. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι επιλογές σου αποτελούνται κυρίως από τηλεοράσεις με τεχνολογία επεξεργασίας και προβολής εικόνας LED, καθώς και πολύ ακριβότερες προτάσεις με τεχνολογία OLED. Κατ ‘αρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι LCD και LED HDTVs για ένα διάστημα αποτελούσαν ξεχωριστές κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν πάνελ LCD. Οι πρώτες χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό LED που παρέχει κάποια πλεονεκτήματα, όπως καλύτερη ευκρίνεια, πιο λεπτό μόνιτορ και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και για το λόγο αυτό σχεδόν κάθε τηλεόραση LCD ενσωματώνει οπίσθιο φωτισμό LED.
Από την άλλη, η OLED (organic light-emitting diode) είναι μια νέα τεχνολογία στις τηλεοράσεις HD και παρά την ονομασία τους είναι δραστικά διαφορετικές από αυτές με οπίσθιο φωτισμό LED. Η τεχνολογία OLED χρησιμοποιεί τη μέθοδο της οργανικής εκπομπής φωτός, δηλαδή αποτελούνται από οργανικές ημιαγώγιμες φωτοδιόδους οι οποίες φωτίζονται ανάλογα με τη τάση που εφαρμόζεται σε αυτές. Έτσι, σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις LED, οι OLED δεν χρειάζονται ξεχωριστή πηγή φωτός για να λειτουργήσουν. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν απαιτείται οπίσθιος φωτισμός, άρα ο σχεδιασμός τους είναι ακόμα λεπτότερος, ελαφρύτερος, ενώ είναι ακόμα πιο οικονομικές σε επίπεδο ενεργειακής απόδοσης. Βέβαια, τα πλεονεκτήματα δεν τελειώνουν εκεί, καθώς οι OLED προσφέρουν εκπληκτικά λευκά και απόλυτο μαύρο, πιο ρεαλιστικά χρώματα, μεγάλες γωνίες θέασης και σχεδόν μηδενικούς χρόνους απόκρισης (ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι gamers). Σαφώς λοιπόν οι OLED διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των LED TVs, ωστόσο το κόστος τους είναι πιο υψηλό.
Ανάλυση: 1080p ή 4K;
Τα σύγχρονα οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας, όπως είναι τα PlayStation 4 και Xbox One, υποστηρίζουν 1080p output, και μία τηλεόραση Full HD θα σου προσφέρει καλύτερη εμπειρία gaming, ενώ χάρη στις έξυπνες λειτουργίες μιας Smart TV θα μπορείς να απολαύσεις εφαρμογές και περιεχόμενο μοναδική οπτικής ποιότητας. Σημειώνεται δε ότι υπάρχουν πολλές προσιτές προτάσεις εκεί έξω. Οι τηλεοράσεις 4Κ Ultra HD (ή UHD) προσφέρουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ποιότητα εικόνας σε σύγκριση με την τεχνολογία 1080p Full HD. Αυτό μεταφράζεται σε 8.000.000 pixels έναντι των 2.000.000 pixels που παρέχουν οι τηλεοράσεις Full HD. Η επιπλέον ανάλυση των εικόνων 4K προσθέτει περισσότερη λεπτομέρεια, βάθος, καλύτερη ανάλυση χρωμάτων, με αποτέλεσμα οι εικόνες να μοιάζουν απίστευτα αληθοφανείς. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι κονσόλες δεν υποστηρίζουν 4K output, αλλά υπάρχει πάντα και η επιλογή να συνδέσεις με την τηλεόραση ένα «δυνατό» gaming PC με κάρτα γραφικών που θα υποστηρίζει ανάλυση 4Κ. Σαφώς και μια τηλεόραση 4Κ θα σου κοστίσει λίγο παραπάνω, αλλά εάν – πέρα από το gaming – σε διαφέρει να απολαμβάνεις περιεχόμενο υψηλότερης ανάλυσης και ευκρίνειας τότε ίσως θα πρέπει να επενδύσεις σε μία Smart TV 4K.
Τι μέγεθος οθόνης πρέπει να επιλέξεις
Σε αυτό το σημείο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Με μία μεγάλη HDTV σε μικρό χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει αρκετά μικρή απόσταση θέασης, δεν θα έχεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία θέασης. Κάτι που ισχύει και για μία μικρή HDTV που τοποθετείται αρκετά μακριά από το σημείο θέασης. Έτσι, η μεγαλύτερη οθόνη δεν είναι αυτόματα και η καλύτερη επιλογή. Υπάρχουν ορισμένοι διαφορετικοί κανόνες όσον αφορά το μέγεθος οθόνης με βάση την απόσταση θέασης από αυτή. Σε γενικές γραμμές, η απόσταση με την HDTV σου θα πρέπει να τουλάχιστον 1,5 φορές μεγαλύτερη από τη διαγώνιο της οθόνης σου. Έτσι, αν για παράδειγμα ο καναπές σου βρίσκεται περίπου δύο μέτρα μακριά από την οθόνη σου, θα έχεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία θέασης με μια τηλεόραση HDTV μεταξύ 42 και 60 ίντσες. Επιπλέον, εάν ο καναπές σου βρίσκεται 1,5 μέτρο μακριά, μια οθόνη 37 έως 52 ίντσες είναι μια καλή επιλογή.
Όσον αφορά τώρα τις τηλεοράσεις 4Κ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά σχετικά με την ιδανική απόσταση θέασης. Συγκεκριμένα, ο θεατής θα πρέπει να βρίσκεται αρκετά κοντά σε τηλεοράσεις 4K, προκειμένου να εκτιμήσει την επιπλέον ανάλυση που προσφέρει η εν λόγω τεχνολογία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις κανένα απολύτως όφελος αν κάθεσαι μακριά από την οθόνη, δηλαδή θα μπορείς ακόμα να αντιλαμβάνεσαι το περισσότερο βάθος καθώς τα χρώματα εξακολουθούν να φαίνονται πιο ομαλά και τα αντικείμενα μέσα στην εικόνα φαίνονται ακόμα πιο στερεά και στις τρεις διαστάσεις. Όπως και με τις τηλεοράσεις Full HD, η ιδανική απόσταση θέασης υπολογίζεται με βάση τις διαστάσεις της οθόνης. Ενδεικτικά, σε μια τηλεόραση 4Κ 60 ιντσών η ιδανική απόσταση θέασης είναι περίπου στα 1,8 μέτρα.
Χρόνος Απόκρισης (Response Time)
Ο χρόνος απόκρισης, ο οποίος μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms), αναφέρεται στο πόσο γρήγορα ενημερώνονται τα pixels στην οθόνη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να κοιτάξεις αν ψάχνεις μία τηλεόραση που θα απολαμβάνεις κυρίως gaming και αθλητικά γεγονότα. Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος απόκρισης τόσο μικρότερη παραμόρφωση εικόνας και αποκλίσεις χρώματος έχουμε. Η επιλογή σου θα πρέπει να είναι μια τηλεόραση HD με χρόνο απόκρισης από τουλάχιστον 14 ms και κάτω. Για παράδειγμα, αν παίζεις ένα action game με γρήγορο ρυθμό, όπως racing ή first person shooter, και η οθόνη σου έχει αργό ρυθμό απόκρισης, τότε μειώνεται σημαντικά η ποιότητα της εικόνας: η εικόνα θα εμφανίζεται με θαμπάδα και «είδωλα».
Ρυθμός ανανέωσης (Refresh Rate)
Ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας δηλώνει τον αριθμό των καρέ που μπορεί να προβάλει μια τηλεόραση σε ένα δευτερόλεπτο (δηλαδή το πόσες φορές ανανεώνεται η εικόνα) και μετριέται σε Hz. Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό χαρακτηριστικό για μία gaming τηλεόραση, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι φαίνονται. Η θεωρία λέει ότι όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο πιο ομαλή είναι η κίνηση και έχουμε πιο ευκρινείς εικόνες, πράγμα που ισχύει ως ένα σημείο αλλά επειδή τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί (refresh rate) έχουν αρχίσει να… ξεφεύγουν (60Hz, 120Hz, 240Hz, 480Hz, ή 600Hz), θα πρέπει να γνωρίζεις σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και μια τηλεόραση HD που έχει ρυθμό ανανέωσης 120 Hz ή 144 Hz θα μπορεί να σου προσφέρει εξαιρετική εμπειρία θέασης.
Λόγος αντίθεσης (Contrast Ratio)
Η αναλογία αντίθεσης της οθόνης αποτελεί χρήσιμο χαρακτηριστικό για να συγκρίνεις γενικά την ποιότητα εικόνας μεταξύ διαφορετικών μοντέλων. Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερη η αναλογία αντίθεσης, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας. Με υψηλότερη αναλογία αντίθεσης η οθόνη μπορεί να παράγει «βαθύτερα» επίπεδα μαύρου, το οποίο δημιουργεί μια πιο συναρπαστική οπτική εμπειρία. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι η αναλογία αντίθεσης δεν αποτελεί πάντα ακριβές μέτρο για την ποιότητα της εικόνας, οπότε μην το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για τη σύγκριση δύο οθονών καθώς υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά για να συγκρίνεις. Για παράδειγμα, αν δεις λόγο αντίθεσης 1.000.000:1, υποτίθεται ότι το λευκό είναι 1.000.000 φορές πιο φωτεινό από το μαύρο, ωστόσο δεν σημαίνει ότι ισχύει κιόλας στο 100% καθώς κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές για το καλύτερο δυνατό contrast ratio.
Γωνία θέασης (Viewing Angle)
Αν κοιτάξεις μια «τυπική» οθόνη LCD από γωνία, θα παρατηρήσεις ότι η εικόνα εμφανίζεται με «σκιές» (γνωστό και ως dimming) και τα χρώματα μοιάζουν περίεργα. Σε ακραίες γωνίες μάλιστα μπορεί να μην εμφανίζεται καθόλου η εικόνα. Για το λόγο αυτό, όλες οι οθόνες αναφέρουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά τη μέγιστη γωνία θέασης σε μοίρες. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο καλύτερη η εμπειρία θέασης. Αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γωνία θέασης δεν επηρεάζει άμεσα την εμπειρία gaming. Αν για παράδειγμα κοιτάζουν την οθόνη πάνω από δύο άτομα (άρα και διαφορετικές οι γωνίες θέασης, καθώς αν είσαι μόνος σου βρίσκεσαι συνήθως στο κέντρο), θα πρέπει να κοιτάξεις να μην είναι περιορισμένη η γωνία θέασης. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και όταν επιλέγεις τηλεόραση που θα αποτελεί το κέντρο του Home Cinema σου.
Συνδεσιμότητα
Η ιδανική HDTV θα πρέπει να σου παρέχει αρκετές θύρες για να μπορέσεις να συνδέσεις τον υπάρχοντα εξοπλισμό σου, αλλά και για να έχεις το περιθώριο να συνδέσεις περισσότερες συσκευές στο μέλλον. Το πιο σημαντικό πρότυπο σύνδεσης είναι το HDMI, το οποίο υποστηρίζει όλες τις σημαντικές μορφές των ψηφιακών πηγών βίντεο – εκτός φυσικά από τις κονσόλες σου – συμπεριλαμβανομένων των Blu-ray players, set-top boxes, κάμερες, smartphones, tablets ή/και PCs μέσω ενός μόνο τύπου καλωδίου. Οι περισσότερες HDTVs διαθέτουν τρεις ή τέσσερις θύρες HDMI, αλλά ορισμένες μπορεί να ενσωματώνουν μόνο δύο, επομένως εάν στη μία θα πρέπει να συνδέσεις την παιχνιδό-κονσόλα σου και στην άλλα έναν player, τότε δεν θα υπάρχει χώρος για να συνδέσεις κάποια άλλη συσκευή στο μέλλον (π.χ. μια δεύτερη κονσόλα). Επίσης, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσεις να συνδέσεις πηγές βίντεο που υποστηρίζουν 1080p output. Εάν αποφασίσεις να επενδύσεις σε μια τηλεόραση 4Κ, βεβαιώσου ότι τουλάχιστον μία από τις θύρες HDMI είναι HDMI 2.0. Πρόκειται για το τελευταίο πρότυπο που υποστηρίζει 4Κ video στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Το υφιστάμενο πρότυπο, HDMI 1.4, υποστηρίζει μεν μετάδοση 4K, αλλά με ρυθμό frame rate έως και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, που είναι, βέβαια, ιδανικός για τους κινηματογραφόφιλους.
Για ακόμη καλύτερη εμπειρία θέασης
Οι HDTVs ενσωματώνουν ηχεία που προσφέρουν αρκετά καλή ποιότητα ήχου, με την έννοια ότι μπορείς να καταλάβεις τους διαλόγους σε ένα παιχνίδι, μια ταινία κ.λπ. Εάν όμως θέλεις να απολαμβάνεις καλύτερη εμπειρία gaming ή σου αρέσει να παρακολουθείς ταινίες, υπάρχει τρόπος να βελτιώσεις τον ήχο της τηλεόρασης σου χωρίς την ανάγκη home cinema, και η λύση ακούει στο όνομα soundbar. Μάθε τα πάντα για τα soundbars με ένα κλικ εδώ.