Από την Ιωάννα Σταμούλου
Με απλά υλικά και τις απαραίτητες μικροσυσκευές φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα απίθανα δωράκια για τους φίλους μας. Στις συνταγές που ακολουθούν προσθέτουμε το κέφι και την αγάπη μας, αμπαλάρουμε σε συσκευασία δώρου και προσφέρουμε με την καρδιά μας!
Χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Μια έξτρα αρωματική μαρμελάδα με 3 εσπεριδοειδή που μπορεί να μετατραπεί σε τρία λαχταριστά δωράκια για φίλους.
Υλικά για 2-3 μέτρια βάζα
- 5 πορτοκάλια μόνο η ψίχα, χωρίς τα κουκούτσια, σε φέτες
- 2 μανταρίνια μόνο η ψίχα, χωρίς τα κουκούτσια, σε φέτες
- 1 λεμόνι μόνο η ψίχα χωρίς τα κουκούτσια, σε φέτες
- Φλούδες από 2 μανταρίνια
- φλούδες από 2 πορτοκάλια κομμένες προσεκτικά με το μαχαιράκι πάνω πάνω χωρίς το άσπρο μέρος
- φλούδες από 1 λεμόνι κομμένες προσεκτικά με το μαχαιράκι πάνω πάνω χωρίς το άσπρο μέρος
- 800 γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε και βράζουμε την ψίχα των εσπεριδοειδών μαζί με νερό για μισή ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει. Κρατάμε λίγο από το νερό τους.
- Σε ξεχωριστό κατσαρολάκι βράζουμε τις φλούδες για 10 λεπτά. Αλλάζουμε νερό και βράζετε για 5 λεπτά ακόμη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 1 φορά ακόμα και τέλος πετάμε το νερό και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Βάζουμε τη βρασμένη ψίχα, τις πολτοποιημένες φλούδες, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο από το νερό της βρασμένης ψίχας που κρατήσαμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα υλικά μας να βράσουν όλα μαζί μέχρι να δέσουν και να γίνουν μια ωραία μαρμελάδα. Στην τελευταία βράση προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού.
- Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και μοιράζουμε τη μαρμελάδα όπως είναι καυτή σε αποστειρωμένα βάζα. Ασφαλίζουμε αμέσως τα βάζα με καπάκι, τα γυρίζουμε ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς έτσι αναποδογυρισμένα.
- Ύστερα τα γυρίζουμε από την καλή, τα σκουπίζουμε και τα συσκευάζουμε για δώρο. Μπορούμε να τους κολλήσουμε ετικέτες, να διακοσμήσουμε τα βαζάκι με σπάγκο και κορδέλες ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Μπισκότα σοκολάτας κρακελέ
Αυτά τα σοκολατένια μπισκότα έχουν ξεχωριστή κρακελέ όψη και μια καρδιά που λιώνει στο στόμα σου. Χαρίστε τα με αγάπη. Οι σοκολατολάγνοι φίλοι σας θα τα λατρέψουν!
Υλικά για 35-38 κομμάτια:
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 125 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 κούπες)
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
- ½ κ.σ. κοπανισμένο καρδάμωμο
- 100 γρ. ζάχαρη (1/2 κούπα)
- 3 αυγά
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Βάζουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε γυάλινο ή άλλο κατάλληλο μπολ και τα λιώνουμε προσεκτικά στα μικροκύματα. Πρώτα τον ρυθμίζουμε στο 1 λεπτό, ανακατεύουμε και αν χρειαστεί συνεχίζουμε για 20΄΄ ακόμη.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και ενσωματώνουμε μέσα το μείγμα της σοκολάτας.
- Σε τρίτο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, την κανέλα, το καρδάμωμο και το αλάτι. Ύστερα τα ενσωματώνουμε τμηματικά στο μείγμα των αβγών και της σοκολάτας ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να μπορεί να πλάθεται.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα, βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και στρώνουμε 2 ρηχά ταψάκια με χαρτί ψησίματος.
- Ξεκινάμε και παίρνουμε με ένα κουτάλι μείγμα και πλάθουμε μπαλίτσες διαμέτρου 2 εκ. περίπου. Μετά τις κυλάμε πάνω στην άχνη, τις τινάζουμε ελαφρά και τις αραδιάζουμε στα ταψάκια αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε τα μπισκότα στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθούν, όχι περισσότερο, γιατί θέλουμε να μείνουν ζουμερά στο εσωτερικό τους.
- Τα ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα μετακινήσουμε, γιατί αν επιχειρήσουμε να τα ξεκολλήσουμε από το χαρτί νωρίτερα, θα διαλυθούν.
- Τα μεταφέρουμε σε κουτιά της επιλογής μας και τα πακετάρουμε για δώρα.
Ενυδατική κρέμα σώματος με άρωμα τριαντάφυλλο
Αυτή η έξτρα υδατική κρέμα σώματος φτιάχνεται πανεύκολα στο σπίτι με ένα ραβδομπλέντερ και μερικά απλά σκεύη. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον μήνες και τα υλικά της μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το φαρμακοποιό σας ή από εξειδικευμένα καταστήματα στο διαδίκτυο. Προτιμήστε οργανικές πρώτες ύλε. Φτιάξτε τη σε διπλή ή τριπλή δόση γιατί είναι πρώτης τάξεως δωράκι και θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως!
Υλικά για ένα βάζο των 300 ml
- 125 ml αμυγδαλέλαιο ή έλαιο jojoba
- 125 ml ροδόνερο
- 1 κ.σ. λευκό κερί μέλισσας ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. βούτυρο κακάο
- 1 κ.σ. βιταμίνη Ε
- 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε το αμυγδαλέλαιο, το βούτυρο κακάο και το μελισοκέρι σε μεταλλικό ή πυρίμασο μπολ και το λιώνουμε σε μπεν μαρί.
- Μεταφέρουμε σε κανάτα ή άλλο βαθύ σκεύος με μικρό λαιμό και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέτουμε το ροδόνερο, το αιθέριο έλαιο και τη βιταμίνη Ε και ομογενοποιούμε με ραβδομπλέντερ.
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο με καπάκι. Κλείνουμε και συσκευάζουμε.
Χριστουγεννιάτικα Cinnamon rolls
Δεν υπάρχει καλύτερο χριστουγεννιάτικο ξύπνημα απ’ το να απολαμβάνεις τον καφέ σου παρέα με ένα αφράτο ρολό κανέλας. Φτιάξτε τα και μοιραστείτε τη χαρά με ένα καλό φίλο.
Υλικά για 22 κομμάτια περίπου
Για τη ζύμη
- 100 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 300 ml γάλα
- 80 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 1 ½ φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το ψήσιμο
- 125 γρ. άχνη ζάχαρη για το τελείωμα
Για τη γέμιση
- 150 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
- Αφήνουμε εκτός ψυγείου το βούτυρο της γέμισης να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε το βούτυρο της ζύμης σε γυάλινη κανάτα και το βάζουμε στα μικροκύματα για 30΄΄ να μαλακώσει. Προσθέτουμε το γάλα και ζεσταίνουμε για άλλα 50΄΄. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ευρύχωρη λεκάνη και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά, την κανέλα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το υγρό μείγμα των υλικών της κανάτας και ζυμώνουμε για 5 λεπτά με το χέρι μέχρι να πάρουμε μια σχετικά σφιχτή και απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ½ ώρα περίπου.
- Βγάζουμε τη ζύμη σε πάγκο που έχουμε προηγουμένως αλευρώσει ελαφρά, τις κάνουμε 2-3 διπλώματα να ξεφουσκώσει και με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο διαστάσεων 25Χ50εκ. περίπου.
- Ανακατεύουμε στο βούτυρο της γέμισης με τα υπόλοιπα υλικά και απλώνουμε το μίγμα σ τη ζύμη. Πιάνουμε την κάτω πλευρά της ζύμης κατά μήκος και την τυλίγουμε προς τα πάνω σε ρολό. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους όσο ένα δάχτυλο περίπου και τις τοποθετούμε σε 2 ταψάκια μιας χρήσεως αφήνοντας ανάμεσά τους περιθώριο γιατί θα φουσκώσουν και θα ενωθούν στο ψήσιμο.
- Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ρολάκια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 40οC και αφήνουμε μέσα τα ταψάκια για 20 λεπτά να φουσκώσουν.
- Ύστερα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200οC στον αέρα και ψήνουμε για 10-15 λεπτά (από τη στιγμή που θα πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος) ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Για το γλάσο: Ρίχνουμε σε ένα μπολ την άχνη ζάχαρη, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό κι ανακατεύουμε με σύρμα. Μόλις βγάλουμε τα ρολάκια κανέλας από το φούρνο παίρνουμε με ένα κουτάλι γλάσο και τα περιχύνουμε εδώ κι εκεί.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και αμπαλάρουμε με διάφανη ζελατίνη και κορδέλες.