Activity trackers vs Smartwatches: ποιο είναι το κατάλληλο για εσένα;

by K Admin

 

Η διαφορά μεταξύ activity tracker και smartwatch θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ότι το πρώτο επικεντρώνεται στην παρακολούθηση των βιομετρικών στοιχείων και της αθλητικής δραστηριότητας, ενώ το δεύτερο είναι ένα «έξυπνο» ρολόι που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως προέκταση του smartphone μας με λειτουργίες όπως εμφάνιση ειδοποιήσεων, έλεγχος και αποστολή μηνυμάτων κειμένου, απάντηση τηλεφωνικών κλήσεων κ.ά. Από τη στιγμή, όμως, που πλέον υπάρχουν smartwatches που λειτουργούν και ως activity trackers (βλέπε Apple Watch, Xiaomi Amazfit κ.λπ.) ίσως δυσκολεύεσαι να καταλήξεις στο ποια επιλογή είναι καλύτερη για εσένα.

 

Smartwatches και activity trackers έχουν πλέον πολλά κοινά χαρακτηριστικά, εξακολουθούν όμως να κατατάσσονται σε δύο χωριστές κατηγορίες wearables, για λόγους που αναλύουμε παρακάτω.

 

Τι προσφέρει ένα smartwatch

Τα smartwatches απευθύνονται στους χρήστες που θέλουν να έχουν όλες τις λειτουργίες του smartphone τους στον καρπό τους. Μηνύματα κειμένου SMS, emails, εισερχόμενες κλήσεις, ειδοποιήσεις ημερολογίου, ενημερώσεις από social media, ακόμη και οδηγίες για οδήγηση, τα έχεις όλα κατευθείαν στον καρπό σου. Τα περισσότερα smartwatches θα σου επιτρέψουν να απαντήσεις σε μηνύματα κειμένου και emails ή να κάνεις αναζήτηση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τη φωνή σου, ενώ ορισμένα σου επιτρέπουν να πραγματοποιείς τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του ρολογιού σου. Όλα αυτά βέβαια σημαίνουν ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μπορεί να είναι αρκετά μειωμένη, ιδιαίτερα σε σύγκριση με κορυφαία activity trackers.

Ορισμένα smartwatches προσφέρουν βασικές λειτουργίες παρακολούθησης δραστηριότητας, ενώ άλλα βασίζονται σε έξυπνες εφαρμογές για προπόνηση. Παρ’ όλα αυτά, μερικά smartwatches διαθέτουν πιο προηγμένες λειτουργίες fitness, όπως ενσωματωμένο GPS και παρακολούθηση καρδιακής συχνότητας. Τέλος, υπάρχουν και τα sport watches που είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν ένα ρολόι ελέγχου δραστηριότητας με προηγμένες λειτουργίες, πλήθος επιλογών και 24ωρη καταγραφή της δραστηριότητάς τους.

 

Τι προσφέρει ένα activity tracker

Το activity tracker επικεντρώνεται στο να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις αθλητικές επιδόσεις σου και τη συνολική φυσική σου κατάσταση παρακολουθώντας και ελέγχοντας παραμέτρους όπως είναι η ταχύτητα και η κατανάλωση των θερμίδων, o αριθμός βημάτων και άλλα. Άλλα μοντέλα προσφέρουν προηγμένες μετρήσεις όπως παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού, παρακολούθηση ύπνου, επίπεδα εφίδρωσης κ.ά., για να μπορείς να παρακολουθείς με ακρίβεια την υγεία σου συνολικά. Τα δεδομένα από αυτές τις μετρήσεις, αφού μεταφερθούν στο smartphone ή τον υπολογιστή, αξιολογούνται με τη βοήθεια μιας σχετικής εφαρμογής, με αποτέλεσμα να είσαι σε θέση να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα για το επίπεδο της άθλησής σου, αλλά και για την υγεία σου γενικότερα.

Έτσι λοιπόν, αν το κύριο μέλημά σου είναι η καταγραφή της δραστηριότητάς σου και δε χρειάζεσαι όλες τις εφαρμογές και δυνατότητες που προσφέρει ένα smartwatch, τότε η κατάλληλη για σένα επιλογή είναι ένα activity tracker. Τώρα, αν θέλεις την ευκολία να μην χρειάζεται να κοιτάξεις το smartphone σου για να ενημερώνεσαι σχετικά με την επίτευξη των στόχων σου ή και για να ελέγχεις τις εισερχόμενες κλήσεις ενώ γυμνάζεσαι, τότε θα επιλέξεις ένα activity tracker με οθόνη.

 

 

Ποια είναι η διαφορά στο κόστος;

Το κόστος ενός wearable δεν καθορίζει σε καμία περίπτωση τη συνολική ποιότητά του, ωστόσο αποτελεί μία σημαντική ένδειξη ως προς τις δυνατότητες της συσκευής. Διαφορετικό κόστος έχει, για παράδειγμα, ένα activity tracker που είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για να παρακολουθείς τις καθημερινές σου δραστηριότητες και απλά θα σου προσφέρει ορισμένες «έξυπνες» ειδοποιήσεις, και διαφορετικό ένα smartwatch που θα σου προσφέρει την ευελιξία αλλά και πολλές από τις λειτουργίες ενός smartphone από τον καρπό του χεριού σου, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και ως activity tracker.

Επιπλέον, ορισμένα sport watches έρχονται με πολυτελή σχεδιασμό και μεταλλική κατασκευή (π.χ. όπως τα Apple Watch και Activity Saphire της Withings), χαρακτηριστικά που δεν πρόκειται να βρεις σ’ ένα «απλό» fitness tracker, αλλά ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος. Οπότε πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για σένα και ποια όχι και να αποφασίσεις αναλόγως.

Μπορείς να δεις ακόμη