Οι 7 πιο συνηθισμένοι τρόποι που «κακομεταχειριζόμαστε» το φούρνο μας!

by K Admin

 

Ο φούρνος είναι από τις πιο «σκληροτράχηλες» ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, αφού έχει κατασκευαστεί για να λειτουργεί σ’ εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες. Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα σε κάθε είδους κακομεταχείριση.

 

Αντίθετα, αρκετά συχνά φθείρεται, παθαίνει βλάβες, ή ακόμη και καταστρέφεται νωρίτερα απ’ το κανονικό, επειδή ακριβώς ο ιδιοκτήτης του δεν ακολούθησε μερικούς βασικούς κανόνες σωστής χρήσης. Γι’ αυτό και, για να εξασφαλίσεις τη σωστή λειτουργία της συσκευής σου, αλλά και τη μακροζωία της, καλό θα είναι ν’ αποφεύγεις τα παρακάτω λάθη:

 

1. Μην αφήνεις την πόρτα κλειστή όταν τελειώνει το ψήσιμο

 

Κάθε φορά που τελειώνει το μαγείρεμα και δεν πρόκειται να φας άμεσα, ίσως σου μοιάζει καλή ιδέα να κρατάς το φούρνο κλειστό, ώστε να διατηρείται το φαγητό ζεστό. Μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσεις: η υγρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικού του θαλάμου θα διαβρώσει με τον καιρό τα τοιχώματά του, και μάλιστα κατά κύριο λόγο την «πλάτη» του.

Αν υπάρχουν ντουλάπια πάνω απ’ το φούρνο, η υγρασία είναι «ανθυγιεινή» και γι’ αυτά. Σ’ αυτή την περίπτωση, δε θα πρέπει ν’ αφήνεις το φαγητό μέσα στο φούρνο, ακόμη και με ανοιχτή την πόρτα του.

 

2. Μην καθαρίζεις τους τηλεσκοπικούς μηχανισμούς κάτω από τρεχούμενο νερό

Για να μπορείς να ελέγχεις εύκολα το φαγητό σου, οι τηλεσκοπικοί μηχανισμοί (π.χ. βραχίονες) διαθέτουν στο εσωτερικό τους γράσο, ή κάποιο άλλο λιπαντικό υλικό, ώστε να γλιστρούν πάνω στις ράγες στήριξης. Επομένως, αν τους βάλεις κάτω απ’ τη βρύση για να τους καθαρίσεις, είναι πιθανό να «ξεπλυθεί» το λιπαντικό κι επομένως ν’ αχρηστευθούν.

 

3. Το ταψί να μην είναι ποτέ σ’ απευθείας επαφή με τη βάση του θαλάμου

 

Όταν πρόκειται να βάλεις το φαγητό στο κάτω μέρος του φούρνου, θα πρέπει πάντοτε το ταψί να «πατά» σε μία σχάρα κι όχι απευθείας στο τοίχωμα του θαλάμου. Σ’ αντίθετη περίπτωση, στην περιοχή επαφής αναπτύσσεται υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, με κίνδυνο να αρχίσει να ξεφλουδίζει το εμαγιέ υλικό επικάλυψης του «πάτου». Για τον ίδιο λόγο, δεν θα πρέπει ποτέ να σκεπάζεις τον «πάτο» με αλουμινόχαρτο.

 

4. Μην αμελείς το καθάρισμα του θαλάμου

 

Όσο πιο συχνά καθαρίζεις το εσωτερικό του φούρνου σου, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς ν’ αφαιρέσεις τους λεκέδες απ’ τις πιτσιλιές, ή τα υπολείμματα απ’ το φαγητό που έχουν πέσει στη βάση του. Το ιδανικό θα ήταν να σκουπίζεις τα τοιχώματά του κάθε φορά που τον χρησιμοποιείς. Αν τυχόν στο φαγητό υπάρχει χυμός από όξινα φρούτα (π.χ. λεμόνια) και πέσουν σταγόνες στον «πάτο», τότε καθάρισέ τον αμέσως μετά το ψήσιμο, γιατί μπορεί να μείνουν λεκέδες στο εμαγιέ.

 

Δες εδώ Φουρνάκια – Κουζινάκια.

 

 

5. «Όχι» στα σκληρά απορρυπαντικά

 

Τόσο το εσωτερικό του φούρνου, όσο και οι εξωτερικές του επιφάνειες είναι ευαίσθητες στα διαβρωτικά απορρυπαντικά και τα σκληρά υλικά καθαρισμού (π.χ. σύρμα για τις κατσαρόλες). Κάθε φορά που καθαρίζεις το θάλαμο, επίλεγε ήπια απορρυπαντικά (π.χ. σαπούνι), και μαλακά υλικά (π.χ. ένα πανί) για να μην «τραυματίσεις» την επίστρωση από εμαγιέ υλικό των τοιχωμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τις εξωτερικές επιφάνειες, ώστε να μην χαραχτούν, αλλά και να μην ξεθωριάσουν οι ενδείξεις στους διακόπτες.

 

6. Μη στηρίζεις βαριά σκεύη στην πόρτα

 

Αν στηρίξεις στην πόρτα κάποιο βαρύ σκεύος, τότε μπορεί να χαλάσουν οι μεντεσέδες της. Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει ν’ ακουμπάς στην πόρτα, όταν καθαρίζεις το θάλαμο.

 

7. «Όχι» στις γρατζουνιές στο κρύσταλλο της πόρτας

 

Μη χρησιμοποιείς τραχιά υλικά (π.χ. σύρμα για κατσαρόλες), ή ξύστρες για να καθαρίσεις το γυαλί της πόρτας, γιατί έτσι μπορεί να το «τραυματίσεις». Μάλιστα, ακόμη κι αν προκαλέσεις μικρορωγμές, που ίσως να μην τις παρατηρήσεις καν, είναι πιθανό να γίνουν αιτία να ραγίσει το κρύσταλλο την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσεις το φούρνο, όταν δηλαδή θα βρεθεί ξανά σε υψηλή θερμοκρασία. Τότε, θα μείνεις με τη λανθασμένη εντύπωση πως το γυαλί έσπασε μόνο του, παρόλο που η αιτία ήταν η τελευταία φορά που το καθάρισες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη