Αφυγραντήρας, συμβουλές για βέλτιστη λειτουργία

by Aggeliki Tsoukana

Ο αφυγραντήρας είναι μια απαραίτητη συσκευή για κάθε οικία. Μειώνει την ποσότητα των υδρατμών στον αέρα, επομένως θα σε κάνει να αισθάνεσαι ικανοποιητική ζέστη, χωρίς να χρειάζεται να θερμάνεις το δωμάτιο. Έτσι, κάθε φορά που θα τον χρησιμοποιείς αντί για το θερμαντικό σου μέσο, θα πετυχαίνεις σημαντική οικονομία και παράλληλα θα βελτιώσεις την ποιότητα αέρα στον χώρο σου, ειδικά εάν διαθέτεις μοντέλο με λειτουργία καθαριστή αέρα/ιονιστή.

Γνωρίζεις, λοιπόν, τη σημαντικότητα ενός αφυγραντήρα στο σπίτι κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να κάνεις, ώστε να εξασφαλίσεις βέλτιστη λειτουργία όλο τον χρόνο.

 

 

Πού και πώς πρέπει να τοποθετήσεις έναν αφυγραντήρα

Εάν το πρόβλημα υγρασίας παρατηρείται σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού, τοποθέτησε αρχικά τον αφυγραντήρα σ’ αυτό το δωμάτιο και κλείσε πόρτες και παράθυρα. Όταν το πρόβλημα υγρασίας εξαφανιστεί, τοποθέτησε τον αφυγραντήρα σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού, αφήνοντας όλες τις πόρτες των δωματίων ανοιχτές, έτσι ώστε ο αφυγραντήρας να τραβήξει την υγρασία απ’ όλο το σπίτι.

Για ν’ αποφύγεις προβλήματα και για την καλύτερη λειτουργία του αφυγραντήρα βεβαιώσου ότι η συσκευή δε βρίσκεται κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα (π.χ. σόμπα), ή κοντά σε παράθυρο.

 

Κλείσε τα παράθυρα

Όταν χρησιμοποιείς αφυγραντήρα θα πρέπει να έχεις κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού, καθώς η συσκευή θα λειτουργεί ακατάπαυστα χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρόλο που οι αφυγραντήρες έχουν ελάχιστη κατανάλωση, είναι κρίμα να λειτουργεί δίχως “αντίκρισμα”.  Στην περίπτωση που θέλεις ν’ αερίσεις το σπίτι το πρωί, μπορείς να το κάνεις για λίγη ώρα, απενεργοποιώντας πρώτα τον αφυγραντήρα.

 

 

Έλεγχος σωλήνα αποχέτευσης και δοχείο νερού

Ορισμένα μοντέλα έρχονται με δυνατότητα σύνδεσης σε αποχέτευση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις το παρεχόμενο σωλήνα στην ειδική υποδοχή της συσκευής και να βεβαιωθείς ότι η άλλη άκρη του σωλήνα που καταλήγει στην αποχέτευση βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος.

Οι αφυγραντήρες με δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης σε αποχέτευση είναι ιδανικοί για χώρους που συνήθως απουσιάζεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως είναι -για παράδειγμα- η εξοχική κατοικία.

Είτε χρησιμοποιείς τον σωλήνα αποχέτευσης είτε όχι, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι η δεξαμενή νερού είναι σωστά τοποθετημένη, ώστε να είσαι σίγουρος ότι η συσκευή θα λειτουργεί ομαλά.

 

 

Σύνδεση σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

Όταν έρθει η ώρα να συνδέσεις τη συσκευή στην παροχή ρεύματος, βεβαιώσου ότι η τάση που χρησιμοποιείς αντιστοιχεί σ’ εκείνη που υποδεικνύεται στην ετικέτα προδιαγραφών – όπως επίσης ότι η πρίζα διαθέτει γείωση. Όταν η τάση ρεύματος δεν είναι αυτή που αναγράφεται στην ετικέτα τεχνικών χαρακτηριστικών ο αφυγραντήρας δε θα λειτουργεί ομαλά.

Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποια προέκταση, φρόντισε  να είναι καλής ποιότητας και σε καλή κατάσταση. Γενικά, φρόντισε να χρησιμοποιείς καλής ποιότητας μονόπριζα και πολύπριζα για όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που έχεις στο σπίτι.

 

Σωστός καθαρισμός και υγιεινή

Η τακτική συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός του αφυγραντήρα σου βοηθά όχι μόνο στη διάρκεια ζωής της συσκευής, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας της, μειώνονται έτσι την κατανάλωση ενέργειας.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν δεν γίνεται τακτικός καθαρισμός των σημείων της συσκευής που συσσωρεύονται βακτήρια και μούχλα, όπως είναι τα φίλτρα, οι περσίδες εισαγωγής και εξαγωγής αέρα, αλλά και το δοχείο συλλογής νερού. Απλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι πριν από οποιαδήποτε διαδικασία καθαρισμού ή συντήρησης πρέπει να αφαιρείς πάντα το φις από την πρίζα ρεύματος.

Μπορείς να δεις ακόμη